Connect with us
Data: 23/07/2024
.

Actualitate

Doar patru cabane din staţiunea Parâng sunt clasificate

Publicat

pe

Fac profit, aduc turişti în zonă, dar nu au cabanele clasificate de Ministerul Turismului. Proprietarii de cabane cu acte în regulă din Parâng îi reclamă acum pe cei care le iau clienţii pentru tarife mai mici la cazare, practicate fără să respecte legea. Potrivit situaţiei prezentate în cadrul unei întâlniri desfăşurate la Primăria Petroşani, doar patru cabane din staţiunea Parâng sunt clasificate, în timp ce ofertele de cazare sunt cu zecile în Parâng

Actualitate

Mașina unei șoferițe din Deva, acroșată într-o parcare din Alba – Iulia de un alt autoturism condus de un bărbat băut

Publicat

pe

Redactat de

Accident soldat cu pagube materiale. Mașina unei șoferițe din Deva a fost lovită de un alt autoturism condus de un bărbat care s-ar fi aflat sub influența băuturilor alcoolice. S-a întâmplat, aseară, într-o parcare din Alba -Iulia.

Potrivit Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Alba, la data de 22 iulie 2024, în jurul orei 18.00, poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia au fost sesizaţi, prin SNUAU 112, de către o femeie de 49 de ani, din municipiul Deva, cu privire la producerea unui accident rutier.

“Ajunşi la faţa locului, poliţiştii au identificat un bărbat, în vârstă de 43 de ani, din Alba Iulia, care, în timp ce conducea un autoturism, într-o parcare din Alba Iulia, ar fi acroşat un autoturism condus de o femeie de 49 de ani, rezultând doar pagube materiale. În urma testării conducătorilor auto, cu aparatul etilometru, a rezultat valoarea de 0,91 mg/ l alcool pur în aerul expirat, în cazul bărbatului, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei, iar în cazul femeii,rezultatul a fost negativ”, au informat reprezentanții IPJ Alba.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Definitivat 2024. Peste 120 de dascăli hunedoreni sunt așteptați, miercuri, la proba scrisă

Publicat

pe

Redactat de

Peste 120 de cadre didactice din județul Hunedoara sunt așteptate miercuri, 24 iulie, să susțină proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământ – sesiunea 2024. Testarea se va desfășura începând cu ora 09:00, în centrul de examen organizat la Liceul cu Program Sportiv „Cetate” Deva.

Examenul naţional de definitivare în învăţământ cuprinde două etape. Prima etapă, eliminatorie, constă în evaluarea activităţii profesionale la nivelul unităţii de învăţământ, evaluarea portofoliului profesional personal şi în susţinerea a cel puţin două inspecţii la clasă. A doua etapă, cea finală, realizată la finalizarea stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând într-o examinare scrisă, pe baza unei tematici şi a unei bibliografii aprobate de Ministerul Educaţiei, pentru fiecare specialitate în parte.

„La nivelul județului Hunedoara, dintre cei 125 de candidați înscriși la începutul anului școlar la 28 de discipline de examen, au fost admiși la proba scrisă 122 de candidați, care au îndeplinit cumulativ următoarele condiții: efectuarea stagiului de predare în specialitate de cel puțin un an, calificativul pentru anul școlar în curs „Foarte bine” sau „Bine” și media aritmetică a notelor obținute la inspecția la clasă și la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8 (dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective)”, au informat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara.

În vederea susținerii probei scrise, candidații vor avea acces în sălile de examen, cel mai devreme, la ora 7:30 și, cel mai târziu, la ora 8:00, în baza unui document de identitate valabil. După primirea subiectelor, durata de redactare a lucrărilor este de 4 (patru) ore.
Subiectele, traducerea acestora în limbile minorităților naționale la solicitarea candidaților, precum și baremele de evaluare sunt asigurate de către Centrul National de Politici și Evaluare în Educație și vor fi afișate, după susținerea probei scrise, pe site-ul subiecte.edu.ro și la avizierele centrelor de examen.

Primele rezultate vor fi afișate în data de 30 iulie în centrele de examen și pe site-ul definitivat.edu.ro.

Advertisement

Contestațiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 30 iulie, după afișarea rezultatelor, și pe 31 iulie, până la ora 12:00.
Rezultatele finale se afișează la centrele de examen și pe site-ul anterior menționat, în data de 6 august 2024.
Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puțin 8 (opt) pentru promovarea examenului.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.

Informații suplimentare despre organizarea și desfășurarea examenului național de definitivare în învățământ, precum și despre programele specifice pentru examen sunt disponibile pe site-urile:
• definitivat.edu.ro
• viewforum.php?f=141

Citeste mai mult ...

Actualitate

Castelul Corvinilor, în a doua etapă de restaurare. Lucrările vor începe peste câteva săptămâni

Publicat

pe

Redactat de

Castelul Corvinilor va intra în doua etapă de restaurare, lucrările urmând să înceapă peste câteva săptămâni, potrivit reprezentanților municipalității hunedorene. Este vorba despre un al doilea amplu proiect de punere în valoare a impunătorului monument medieval, cofinanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Reprezentanții Primăriei Hunedoara au publicat, pe pagina oficială de pe rețeaua de socializare, două imagini cu Castelul Corvinilor cum arăta în urmă cu aproape trei decenii și cum arată în prezent, după lucrările de restaurare realizate în cadrul primului proiect, în valoare de cinci milioane de euro, finanţat de Uniunea Europeană. Aceștia au anunțat că urmează înceapă lucrările cuprinse în cel de-al doilea proiect de restaurare, în valoare de aproximativ șase milioane de euro, care va viza obiectivele din incinta spectaculosului monument medieval ce nu au putut fi incluse în primul proiect de restaurare.

“Castelul Corvinilor, în urmă cu 27 de ani şi acum. Peste câteva săptămâni începe a doua mare etapă de restaurare. Două imagini grăitoare: Castelul Corvinilor fotografiat de Peter de Graaf în 1997 (prima fotografie) şi fotografiat de Călin Corpaciu pe 22 iulie 2024. Cel mai impozant monument medieval din România arată acum cu totul altfel, în mare măsură datorită proiectului de restaurare – conservare transpus în realitate de Primăria Hunedoara, în perioada 2019 – 2023, proiect în valoare de aproximativ 5 milioane de euro (bani europeni obţinuţi prin POR 2014 – 2020). Peste câteva săptămâni vor începe lucrările din cadrul celui de-al doilea proiect de restaurare – conservare, în valoare de aproximativ 6,5 milioane de euro, cofinanţat prin PNRR. Acesta va viza componentele Castelului Corvinilor care nu au putut fi cuprinse în primul proiect”, au informat reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate