
Adopţia e o luptă cu sistemul
Zeci de familii din judeţ încearcă an de an să înfieze un copil. Unul dintre cei doriţi de mai multe cupluri este şi bebeluşul abandonat într-o ghenă de gunoi din Petroşani
Dorinţa de a deveni părinţi îi determină pe mulţi hunedoreni să lupte cu birocraţia, să întocmească solicitări şi să aştepte mult timp pentru a primi un răspuns favorabil. Deşi există multe familii care doresc să adopte, numărul copiilor cu o sentinţă de adopţie este mic, iar a celor instituţionalizaţi continuă să rămână ridicat. Îngrijorătoare este creşterea numărului copiilor abandonaţi de mame la naştere. Cel mai recent caz este cel al micuţului aruncat într-un tomberon din Petroşani chiar de cea care i-a dat viaţă.

Ca să ajungă să ţină un copil în braţe, o mamă adoptivă trebuie să treacă de un hăţiş birocratic
În acest an în judeţul Hunedoara doar trei copii şi-au găsit un cămin, în timp ce 16 cupluri au solicitat atestatul de familii adoptatoare de la Oficiul Român de Adopţii. „Observăm încă de anul trecut o creştere a numărului de familii care fac demersurile necesare pentru a adopta un copil. Astfel, în acest an direcţia a dispus ca pentru 66 de copii să fie începută în instanţă procedura pentru a fi declaraţi apţi de adopţie. Pentru alţi 17 copii instanţa a dispus deschiderea procedurii de adopţie. Cifrele nu sunt mari, dar sunt în creştere faţă de anii trecuţi”, a precizat putătorul de cuvânt al Direcţiei Generale pentri Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara, Ionela Lazăr.
Aruncat la container, încă în grija statului
Procesul de adopţie a unui copil este unul sinuos. Un lung şir de căutări ale părinţilor biologici, chemarea acestora în instanţă pentru încercarea de reintegrare a minorului în familie, refuzuri peste refuzuri, urmate apoi de soluţia finală, adopţia. Într-o astfel de situaţie se află şi micuţul „aruncat la gunoi” de mamă în Petroşani. La aproape o lună de la incident acesta se află internat în Spitalul Municipal din Petroşani, iar reprezentanţii DGASPC Hunedoara nu pot începe procedurile în cazul acestuia. „Momentan copilul se află internat în spital, starea lui este una bună şi stabilă, dar prezintă probleme specifice unui nou-născut cu greutate mică. În momentul externării vom demara procedura de integrare a micuţului în familia naturală extinsă, dacă aceasta va prezenta garanţii morale, pentru că acesta este primul pas pe care legea ne obligă să îl facem. În caz contrar îl vom încredinţa unui asistent maternal profesionist”, susţine purtătorul de cuvânt al DGASPC Hunedoara. Cu toate că, încă de când a avut loc incidentul, nu mai puţin de şase familii şi-au arătat intenţia de ai oferi copilului un cămin, până la începerea procedurii de declarare a minorului adoptabil vor mai trece luni bune. O bună parte a familiilor care îl vor pe micuţul din Petroşani a început deja demersurile de a obţine în instanţă un atestat de familie adoptatoare.
Noile reglementări din Legea Adopţiei, bune şi rele
Creşterea numărului de familii dornice de a adopta un copil este rezultatul atât al campaniilor de încurajare a adopţiilor, cât şi a noilor reglementări din Legea Adopţiei care au simplificat procedurile prin care trebuie să treacă un cuplu ce vrea să adopte un copil. Pe de altă pare s-au înăsprit condiţiile în care un copil poate intra în procedura de adopţie. Acest fapt pentru că trebuie luat în calcul pe lângă consimţământul părinţilor şi cel al rudelor până la gradul patru, care, de cele mai multe ori, se declară împotriva adopţiei, dar nici nu vor să îl ia pe minor sub tutelă. Astfel, cei mai mulţi minori abandonaţi sunt „condamnaţi” să trăiască până la vârsta majoratului într-un Centru de Plasament şi nu într-o familie.