Actualitate
„Donarea ta, salvarea mea!” – campanie de donare de sânge, la Centrul de Transfuzie Sanguină Deva
O nouă campanie de donare de sânge va fi derulată la Centrul de Transfuzie Sanguină Hunedoara – Deva. Campania, intitulată „Donarea ta, salvarea mea”, se va desfășura în perioada următoare, hunedorenii fiind așteptați să se alăture în număr cât mai mare și să facă un gest de generozitate, acum în pragul Crăciunului, donând sânge pentru semenii aflați în suferință.
Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara susține eforturile Centrului Județean de Transfuzii Sanguine Deva de a promova donarea de sânge prin organizarea de campanii periodice la Centrele de Transfuzie Sanguină și prin distribuirea de informații cu privire la donare.
„Campania Națională de Donare de Sânge ”Donarea ta, salvarea mea!” se derulează în perioada 7, 8, 11 – 15 decembrie 2023, la sediul Centrului de Transfuzii Sanguine Deva, program 08:00-13:00. Sângele donat poate trata în fiecare an un milion de pacienți”, au transmis reprezentanții Direcției de Sănătate Publică a județului (DSP) Hunedoara.
Donarea de sânge este un act generos, solidar şi responsabil. Fiecare picătură de sânge donată poate însemna o șansă la viață pentru cineva în nevoie.
Pentru a putea deveni donator de sânge, trebuie îndeplinite următoarele condiţii: să fii cetăţean român cu domiciliul în România sau cetăţean al Uniunii Europene cu reşedinţa în România, să ai vârsta cuprinsă în intervalul 18-55 ani, să ai greutatea cuprinsă în intervalul 50 – 100 kg femeile şi 60 – 110 kg bărbaţii, să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale, femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării, să nu ai/să nu fi avut următoarele: afecţiuni cardiovasculare; TBC, sifilis, malaria, diabet zaharat decompensate, afecţiuni dermatologice, boli profesionale, boli infecţioase şi parazitare, afecţiuni maligne, epilepsie, afecţiuni hematologice, afecţiuni reumatologice şi imunologice.
Sfaturi utile pentru donatori
Înainte de donare:
– Odihniți-vă bine în noaptea de dinaintea donării.
– Mâncați ceva ușor înainte de donare.
– Consumați mai multe lichide pentru a înlocui volumul pe care îl veți dona.
-Consumați alimente bogate în fier – carne roșie, pește, ficat, fasole, cereale îmbogătite cu fier, stafide sau prune.
–Evitați mâncărurile grase ca: hamburgerii, cartofii prăjiți ori înghețata înainte de donare; fără proteine, grăsimi (lapte, unt, carne, etc).
–Testele pentru infecții făcute asupra sângelui donat, pot fi afectate de grăsimi – lipide – ce apar în sânge la câteva ore după ce au fost consumate mâncărurile grase.
–Nu fuma înainte şi după donare cu 2 ore.
După donare:
–Repaus post-donare timp de 10 minute pentru a se asigura acomodarea organismului cu pierderea de sânge. Imediat după donare puteți servi un sandwich și un suc dacă simțiti nevoia.
– Rehidratați-vă consumând lichide.
–Dacă vă simțiti amețiti, întindeți-vă, preferabil cu picioarele mai sus, până când senzația trece. În cazurile rare când mai au loc ușoare sângerări după îndepărtarea bandajului, apăsați locul respectiv și țineți brațul ridicat timp de 3-5 minute, aplicați comprese reci pe locul respectiv în primele 24 de ore.
–Evitați să conduceți dacă aveți cele mai mici simptome de amețeală. Nu ridicați greutăți pe parcursul zilei. Încearcați să evitați mersul la sală.
Actualitate
Distrugere de muniţie în poligonul din zona Bârcea Mică
Unitatea Militară 01794 Deva aduce la cunoștința cetățenilor că în zilele de 14, 15 și 16 ianuarie 2025, între orele 10:00-15:00, va efectua activități de instrucție, respectiv detonare a unor încărcături de exploziv în poligonul cu destinație specială Bârcea Mică.
“Toate activitățile de instrucție se vor desfășura cu respectarea de către Unitatea Militară 01794 Deva a tuturor normelor de siguranță, sănătate și securitate în muncă, protecția mediului și apărare împotriva incendiilor prevăzute de actele normative în vigoare”, se arată într-un comunicat transmis de Compartimentul Comunicare al Primăriei Municipiului Deva.
Populaţia este rugată să nu intre în zona poligonului în timpul executării acestei activităţi.
Actualitate
Hunedoara: Încasările de taxe și impozite suspendate la casieria din Piața Dunărea între 14 și 16 ianuarie 2025
Reprezentanții administrației locale din Hunedoara informează cetățenii că în zilele de 14, 15 și 16 ianuarie 2025 nu vor fi efectuate încasări de taxe și impozite la casieria din clădirea Pieței Dunărea. În această perioadă, aici vor fi realizate exclusiv plățile drepturilor bănești pentru persoanele cu handicap și asistenții acestora.
Pentru a facilita plata taxelor și impozitelor, rămân disponibile următoarele alternative:
Casieria din sediul Primăriei (clădirea nouă, fostul sediu BRD din Centrul Vechi)
Casieria din Piața Obor
La Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (Evidența Populației)
Programul pentru încasări este de luni până joi, între orele 07:30 și 15:30, iar vineri între 07:30 și 13:00.
De asemenea, cetățenii pot efectua plăți online prin intermediul platformelor:
www.ghiseul.ro (după crearea unui cont de utilizator)
site-ul oficial al Primăriei: https://taxe.primariahunedoara.ro
Ghișeul Online al Municipiului Hunedoara: https://serviciielectronice.primariahunedoara.ro
Pentru confortul locuitorilor, plățile pot fi realizate și cu cardul la cele două terminale instalate în sediul Primăriei Municipiului Hunedoara, respectiv în Piața Dunărea, în hală, lângă registratura Direcției de Asistență Socială.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Corvinul Hunedoara și-a reluat pregătirile
24 de jucători au fost prezenți, luni după – masă, la primul antrenament al Corvinului din acest an. Aceștia au făcut o ședință de readaptare la efort sub comanda antrenorului Florin Maxim.
Urmează și alte transferuri
La primul antrenament al anului, desfășurat la stadionul „Corvinul”, au fost prezenți și nou – veniții Bogdan Ungureanu, de la Rapid, din primul eșalon, și Pedro Albino, de la colega de campionat CSM Focșani. Față de lotul din tur, după plecările, în SuperLigă, ale lui Ștefan Lefter la U Cluj și a lui Marius Lupu la Unirea Slobozia, lipsesc nigerian Chukwu Goodnews şi Jimmy King Otega, care au fost împrumutaţi, până în vară, la Gloria Bistriţa, respectiv CS Dinamo Bucureşti, pentru a prinde mai multe minute. Totodată, nu a fost reținut în lot nici Taye Rasaq, un alt nigerian, revenit de la Gloria Bistrița, reprezentanții Corvinului căutând o altă echipă unde să-l împrumute pe jucător. Florin Maxim a vorbit despre modificările din lot, anunțând, totodată, că se vor mai face transferuri. „Chiar mă bucur pentru Lefter şi Lupu, meritau o astfel de trecere la un nivel superior, pentru că au dat totul pentru Corvinul, de când au venit, am reuşit împreună toate acele performanţe şi era normal să facă un pas în faţă. Chiar vreau să le mulţumesc şi pe această cale pentru aportul lor şi să le urez baftă maximă pe mai departe. Cât despre cei doi nou-veniţi, sunt jucători pe care i-am urmărit de ceva vreme, ni i-am dorit. Ungureanu e un portar cu calităţi, de viitor, dorit de majoritatea echipelor din liga secundă, un caracter puternic, am mare încredere în el. Albino e un fotbalist pe stilul care îmi place mie, un fundaş de bandă ofensiv, care cunoaşte campionatul Ligii a doua foarte bine, cunoaşte echipa şi cred că acomodarea lui va fi fără probleme. Urmează să mai aducem cel puţin trei jucători, pe posturi unde am fi descoperiţi, în benzi, un mijlocaş, un fundaş central, dar vom vorbi despre toate acestea, la timpul lor”, a declarat antrenorul Florin Maxim, citat de site-ul oficial al clubului de pe malurile Cernei.
Fanii, alături de favoriți
În jur de 100 de fani înfocați ai Corvinului au fost prezenți la reunirea echipei favorite, primind jucătorii cu multă căldură. Acest lucru a fost observat de Florin Maxim, care le-a mulțumit suporterilor pentru primire. De asemenea, tehnicianul de pe banca Corvinului s-a declarat mulțumit și de felul în care jucătorii săi au respectat programul avut în perioada de vacanță. „Ne-am bucurat de primirea caldă a fanilor şi le mulţumim, încă o dată, pentru sprijinul necondiţionat pe care ni l-au oferit şi ni-l oferă în continuare! Ştiam de demersul lor, mărturisesc, dar cred că a fost plăcut şi pentru băieţi, mai ales pentru cei noi, care au putut să simtă o bucăţică din căldura oamenilor de aici. Băieţii sunt bine, au respectat programul avut şi în vacanţă, sunt dornici de muncă. Trebuie să traversăm această perioadă, ştiu că nu e pe placul jucătorilor, nici eu nu eram prea fericit când venea vorba de pregătirea de iarnă, când eram jucător, dar toţi suntem conştienţi că o pregătire bună acum, îţi aduce rezultate pe măsură pe mai târziu”, a mai spus Florin Maxim, conform sursei mai sus citate.
Programul viitor
Hunedorenii se vor pregăti pe plan local până pe 1 februarie, când vor pleca în cantonament la Mogoșoaia. Până la plecarea în cantonament, însă, corviniștii vor disputa primul joc de pregătire, pe 31 ianuarie, cu Gloria Bistrița, cel mai probabil la Cluj. În cantonamentul de la Mogoșoaia cei de la Corvinul vor disputa trei meciuri amicale, două dintre adversare fiind deja antamate, fiind vorba despre Progresul Spartac, pe 10 februarie, și trei zile mai târziu cu LPS Clinceni, formații care, ca și Bistrița, evoluează în Liga 3. De asemenea, hunedorenii mai au planificate alte două meciuri amicale, cu SCM Zalău, pe teren propriu, pe 22 februarie, și pe 24 februarie cu ACS Mediaș, într-o locație ce va fi stabilită ulterior, și aceste echipe evoluâmd în eșalonul al treilea. Disputarea acestor jocuri stau, însă, sub semnul întrebării, întrucât nu se cunoaște situația celor de la CS Mioveni, primul adversar al Corvinului la reluarea campionatului, prevăzută în jurul datei de 22 februarie, când este programată etapa a XVIII-a din cele XXI ale sezonului regular, meciul urmând a se juca în Argeș. Cei de la Mioveni se confruntă cu grave probleme financiare și este foarte posibil să se retragă din campionat. În cazul în care Mioveniul rămâne în campionat, meciurile cu Zalăul și Mediașul cad, iar în caz contrar rămâne valabil programul de pregătire stabilit inițial, Corvinul urmând a juca primul meci oficial al anului la început de martie, pe teren propriu, cu FCU Craiova.
Patru juniori prezenți la primul antrenament
La primul antrenament al Corvinului din acest an au luat parte portarii Ungureanu, Blaga, Mutuligă și Roşculeţ (junior din pepiniera proprie) și jucătorii de câmp Pop, Lică, Manolache, Velisar, Pîrvulescu, Lehaire, Bradu, Neacşa, Albino, Câmpan, Grigore, Hergheligiu, Ackovski, Vladic, Cărăruş, Gîrbiţă, Predică, Apur, Bordea și Cioază, ultimii trei provenind, și ei de la Academia juvenilă a Hunedoarei. Reamintim că, la intrarea în pauza competițională din Liga 2, Corvinul era pe locul 11, iar obiectivul echipei este ca, la finele sezonului regular, trupa de pe Cerna să se claseze cel puțin pe locul al șaselea, ultimul care duce în play-off, chiar dacă hunedorenii nu au drept de promovare în primul eșalon. Distanța dintre Corvinul și a șasea clasată, FC Argeș, este de doar două puncte.
Sursa foto: FC Corvinul 1921 Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
INSP – Informare privind Metapneumovirusul uman (HMPV). Este un virus respirator obișnuit
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Incendiu la acoperișul unei case din satul Ormindea
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Cinci atracții turistice din județul Hunedoara, în competiția „Destinația Anului”. Finaliștii, anunțați pe 25 ianuarie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
UPDATE| O tânără de 17 ani și fiica ei în vârstă de nicio lună, date dispărute
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Registrul Agricol – termene înregistrare: Devenii care au în proprietate terenuri agricole sau silvice și utilaje, obligați să le declare
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Corvinul, 2-2 la transferuri
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Au rămas, în toiul iernii, fără agoniseala de o viață. Apel la ajutor pentru o familie din satul Bucium – Orlea
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Peste 70 de turiști, salvați de pe munte, în ultimele 24 de ore. Cinci apeluri pentru Salvamont Lupeni