Actualitate
Donaţii de la Biblioteca „Ovid Densusianu” şi locuitorii judeţului
Copii din centrele de plasament hunedorene şi-au umplut braţele cu jucării
Câţiva zeci de saci plini cu păpuşi, maşinuţe, trenuleţe, elicoptere, jucării din pluş, dar şi cărţi, toate donate de hunedoreni, au ajuns în mânuţele beneficiarilor.
Campania “O jucărie pentru fiecare”, derulată, timp de mai multe săptămâni, de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” din Deva şi Asociaţia „Prietenii bibliotecii” s-a terminat, la sfârşitul săptămânii trecute. Toate lucrurile colorate, zornăitoare, cu sau fără roţi, oferite de locuitorii judeţului au fost transportate la destinatari, circa 100 de copii din centrele de plasament hunedorene.
Bucuria de a dărui şi primi
După ce timp de circa o lună nu au mai prididit cu depozitatul zecilor de jucării care soseau zilnic la sediul bibliotecii, din toate colţurile judeţului, angajaţii instituţiei de carte din Deva au fost la fel de harnici şi când a venit momentul să se despartă de ele şi să le încarce într-un mijloc de transport. Un microbuz a fost adus special pentru a „găzdui” preţ de câteva zeci de kilometri sacii încărcaţi cu obiectele după care sunt înnebuniţi toţi copiii: jucăriile. Şi au fost peste o mie de „piese”, pentru că hunedorenii au dat dovadă de multă generozitate când a fost vorba să aducă o bucurie copiilor defavorizaţi. „Ne-a impresionat promptitudinea, entuziasmul şi generozitatea cu care oameni de toate vârstele au venit şi au adus o jucărie sau mai multe, oameni extrem de bucuroşi că prin gestul lor pot aduce un zâmbet pe obrajii unor copii care nu au cunoscut bucuria şi căldura unei adevărate familii”, a declarat Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” din Deva. Donaţiile au venit din mai multe zone ale judeţului Hunedoara, de la locuitori sau clase de copii din Orăştie, Haţeg, Hunedoara, Brad, Baru Mare sau Luncoiu de Jos.
După ce au fost sortate şi împărţite, maşinuţele, bicicletele, păpuşile, „muţunachii” din pluş sau cărţile au fost primite de aproape 100 de copii găzduiţi în centrele de plasament sau casele familiale din Brad, Hunedoara, Orăştie sau Haţeg, dar şi la secţia biblioteciii judeţene deschisă la „Pediatria” de la spitalul din reşedinţa judeţului.
Actualitate
Muzeul Satului, inaugurat la Petrila. Un nou punct de atracție culturală și turistică în Valea Jiului
Reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest au participat la inaugurarea Muzeului Satului momârlanilor din Petrila, un proiect de amploare realizat cu fonduri europene, menit să aducă în prim-plan tradițiile și obiceiurile vechii comunități a momârlanilor din Valea Jiului.
Satul-muzeu, situat la poalele Munților Parâng și Șureanu, include peste 20 de case tradiționale și o biserică din lemn cu o arhitectură specifică, amplasată în centrul satului.
Cu o suprafață de aproape trei hectare, satul a fost gândit ca o replică fidelă a așezărilor tradiționale ale momârlanilor, cu gospodării simple, realizate din lemn, reflectând modul de viață autentic al acestei comunități.
Evenimentul de inaugurare a inclus un târg cu produse locale, oferind vizitatorilor ocazia de a se bucura de preparate și suveniruri tradiționale, promovând astfel producătorii locali.
„Mă bucură mult să văd realizat acest muzeu și îmi doresc ca el să devină un punct de atracție, să îi treacă pragul cât mai mulți vizitatori – să promovăm potențialul turistic extraordinar al zonei, păstrând totodată vie istoria momârlanilor și obiceiurile locului. Este o investiție complexă pe care o finanțăm la Petrila, care cuprinde de la realizarea acestui muzeu al satului, la modernizări de școli, grădinițe și parcuri, realizarea de locuințe sociale și alte lucrări ample de infrastructură care au ca scop asigurarea unor condiții de viață mai bune pentru oamenii de aici, precum și promovarea patrimoniului local și a turismului în zonă. Sunt proiecte care au început prin Programul Operațional Regional și pe care le vom continua prin Programul Regional Vest, cu finanțare europeană”, a declarat Sorin Maxim, director general ADR Vest.
Acest proiect, implementat de Primăria orașului Petrila, va integra satul-muzeu în circuitul turistic al regiunii, fiind un loc deschis organizării de evenimente și târguri dedicate meșteșugarilor și producătorilor locali.
Prin valorificarea moștenirii culturale și susținerea economiei locale, satul-muzeu al momârlanilor promite să devină un important pol de atracție turistică, atrăgând atât vizitatori români, cât și internaționali, dornici să descopere farmecul și autenticitatea tradițiilor din Valea Jiului.
FOTO: FACEBOOK AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST-ADR VEST
Actualitate
Pași pentru proiectul „Construire parc fotovoltaic Localitatea Călan, județul Hunedoara”
Primarul orașului Călan, Adrian Filip Iovănesc, a anunțat că proiectul „Construire parc fotovoltaic Localitatea Călan, județul Hunedoara” a fost acceptat la finanțare.
Investiția prevede instalarea unei centrale electrice fotovoltaice cu o putere de 0.40 MW, care va contribui semnificativ la reducerea costurilor cu energia electrică pentru comunitatea locală.
Potrivit primarului, această soluție verde va duce la economii considerabile pentru orașul Călan, estimându-se o scădere de aproximativ 50% a cheltuielilor pentru energia consumată. Proiectul face parte din strategia administrației locale de a promova sursele de energie regenerabilă și de a sprijini dezvoltarea sustenabilă a orașului.
”A fost acceptat la finanțare proiectul “Construire parc fotovoltaic Localitatea Călan, județul Hunedoara”. Puterea instalată a centralei electrice fotovoltaice este de 0.40 MW. Costurile cu energia consumată de orașului Călan vor scădea cu aproximativ 50% prin această investiție”, a anunțat Adrian Filip Iovănesc primarul orașului Călan.
Parcul fotovoltaic reprezintă un pas important în direcția modernizării infrastructurii energetice a orașului și în atingerea obiectivelor de sustenabilitate pe termen lung.
FOTO: FACEBOOK IOVĂNESC ADRIAN FILIP
Actualitate
Se închide circulația pe Transalpina din cauza condițiilor meteo nefavorabile
Compania Națională de Administrare a Drumurilor (CNADNR) anunță că, începând de luni, 11 noiembrie 2024, circulația rutieră pe Transalpina (DN 67C) va fi închisă pe tronsonul cuprins între km 34+800 (Rânca) și km 79+200 (Curpăt), din cauza condițiilor meteo nefavorabile.
Decizia a fost luată în urma evaluării riscurilor generate de condițiile meteorologice de iarnă, care includ viscol și ninsori, ce pot afecta siguranța traficului. În această perioadă, autoritățile recomandă șoferilor să evite deplasările pe acest sector de drum și să utilizeze alternativele de trafic recomandate.
Transalpina, cunoscută și sub denumirea de „Drumul Regelui”, este una dintre cele mai înalte și spectaculoase artere montane din România, dar în sezonul rece, drumurile montane devin periculoase din cauza condițiilor meteo extreme. CNADNR va monitoriza constant situația și va informa publicul cu privire la orice modificare a stării drumurilor.
Șoferii sunt sfătuiți să se informeze din timp asupra stării vremii și a drumurilor, pentru a evita orice incidente pe traseele montane.
FOTO: Arhivă
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Accident grav la Peștișu Mare. Pieton lovit pe trecerea de pietoni de un autoturism condus de o femeie din Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Provocările economice și sociale ale unui oraș în căutarea unui nou început
-
Actualitatecu 21 de ore in urma
180 de noi locuri de muncă și investiții de 20 milioane euro pentru IMM-uri, prin Programul Tranziție Justă
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Comuna Baru investește în reabilitarea a 8 clădiri publice și instalarea de stații de încărcare pentru vehicule electrice
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Siguranța elevilor în trafic, prioritate pentru polițiști: Patrule școlare pentru prevenirea accidentelor rutiere
-
Actualitatecu o zi in urma
Adversarii celor de la West Deva nu s-au prezentat la meci!
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
Etapă fără eșec pentru echipele hunedorene din Liga 3
-
Actualitatecu o zi in urma
Corvinul, victorie pe final de meci