Connect with us
Data: 20/04/2024
.

Sport

Dorință de revanșă pentru Ferrari și Mercedes

Publicat

pe

Calendarul Marilor Premii din 2023

Componența echipelor

RED BULL RACING – Honda RBPT (RB19)

1. Max Verstappen (Olanda)

11. Sergio Perez (Mexic)

FERRARI (SF-23)

Advertisement

16. Charles Leclerc (Monaco)

55. Carlos Sainz (Spania)

MERCEDES (F1 W14)

63. George Russell (Marea Britanie)

44. Lewis Hamilton (Marea Britanie)

Advertisement

ALPINE – Renault (A523)

31. Esteban Ocon (Franța)

10. Pierre Gasly (Franța)

McLAREN – Mercedes (MCL60)

81. Oscar Piastri (Australia)

Advertisement

4. Lando Norris (Marea Britanie)

ALFA ROMEO – Ferrari (C43)

77. Valtteri Bottas (Finlanda)

24. Zhou Guanyu (China)

ASTON MARTIN – Mercedes (AMR23)

Advertisement

18. Lance Stroll (Canada)

14. Fernando Alonso (Spania)

HAAS – Ferrari (VF-23)

20. Kevin Magnussen (Danemarca)

27. Nico Hulkenberg (Germania)

Advertisement

ALPHA TAURI – Honda RBPT (AT04)

21. Nyck de Vries (Olanda)

22. Yuki Tsunoda (Japonia)

WILLIAMS – Mercedes (FW45)

23. Alexander Albon (Thailanda)

Advertisement

2. Logan Sargeant (SUA)

Având în vedere modul în care cel supranumit și ”olandezul zburător” a câștigat în 2022 cel de-al doilea său titlu mondial, cu un număr record de 15 victorii, reușind curse de senzație pe Hungaroring și la Spa-Francorchamps, sezonul ce stă să înceapă duminică în Bahrain are un principal favorit: tandemul Verstappen – Red Bull, unul greu de oprit în drumul spre noi recorduri. Totuși, Max Verstappen crede că acum Mercedes va fi principala rivală: ”În ultima parte a anului trecut, echipa germană părea foarte puternică”. Formația austriacă pornește la drum cu un handicap, având mai puțin timp pentru teste aerodinamice la RB19 față de adversari, aceasta deoarece a câștigat competiția constructorilor și a primit sancțiuni pentru depășirea bugetului în 2021.

Poate reintra Ferrari în lupta pentru titlu ?

La vârful ierarhiei se întrevăd puține schimbări, cu toate că cei de la Ferrari și Mercedes nu au stat cu mâinile în sân și par să fi recuperat din terenul pierdut față de Red Bull. Vicecampionii de la ”căluțul cabrat”, acum cu Frederic Vasseur la cârmă, speră să obțină primul titlu după o așteptare de 15 ani și atacă noua stagiune competițională cu varianta SF-23, mult mai fiabilă decât precedenta, care performa în calificări, iar în curse își arăta limitele, înregistrând numeroase abandonuri și erori de strategie. Mercedes a pus la punct un monopost (W14) pe măsura talentului septuplului laureat Lewis Hamilton și a tânărului său coechipier George Russell, care a simțit deja gustul victoriei în ”Marele Circ” la penultima cursă a sezonului trecut. De remarcat este faptul că ”săgețile argintii” au revenit la culoarea neagră. În afara celor trei echipe de top, doar Alfa Romeo și-a păstrat aceeași garnitură de piloți. Japonezii de la Honda au revenit ca furnizori de motoare la Red Bull și AlphaTauri.

Best of the rest

Mai multe echipe, chiar dacă au ca obiectiv locul 4, sunt îndreptățite să spere la câteva clasări pe podium. Pierre Galsy, care vine să întregească o echipă cu motor și piloți din Franța, consideră că ”este doar o chestiune de timp până când Alpine va reveni în lupta pentru victorii”. A523 reprezintă o evoluție semnificativă față de mașina de anul trecut, complet remodelată și diferită.

În 2023, McLaren va sărbători 60 de ani de când legendarul pilot neozeelandez Bruce McLaren a fondat echipa, de unde și denumirea șasiului MCL60, care a prezentat multe probleme în testele recent încheiate. Se va ridica Oscar Piastri la valoarea lui Lando Norris? Nico Hulkenberg mai are încă ceva de demonstrat în competiția supremă a așilor volanului? Va câștiga de Vries duelul cu Tsunoda în cadrul codașei AlphaTauri ?

Advertisement

După rezultatele înregistrate în cea de-a doua parte a stagiunii trecute, și cei de la Aston Martin, având în vedere faptul că dispun acum de serviciile celui mai experimentat pilot din Formula 1, spaniolul Fernando Alonso (356 MP disputate!), speră să urce în prima parte a ierarhiei, mai ales că Alfa Romeo pot miza doar pe calitățile și valoarea lui Valtteri Bottas. Williams va încerca să scape de ultima poziție între constructori, însă misiunea nu este deloc ușoară.

Fără Vettel și Ricciardo

Cvadruplul campion german Sebastian Vettel a spus adio competiției, lăsându-i locul la Aston Martin lui Fernando Alonso. De asemenea, în grila de start nu îi vom mai regăsi nici pe Daniel Ricciardo, Mick Schumacher și Nicholas Latifi. Revin pe circuite Nico Hulkenberg (la Haas) și Nyck de Vries, campionul Formulei E în 2020-2021 și Formulei 2 în 2019 (la AlphaTauri). Își vor face debutul marea speranță australiană Oscar Piastri, campion în urmă cu doi ani în Formula 2, cu McLaren și americanul Logan Sargeant, cu Williams.

Calendar încărcat

În premieră, 23 de întreceri figurează în calendarul din acest an al Formulei 1. În Statele Unite se vor desfășura trei Mari Premii, dintre care un nou experiment pe străzile din Las Vegas, la lumina reflectoarelor. Revine cursa din Qatar și lipsește Grand Prix-ul din ”Hexagon”. Marele Premiu al Chinei a fost anulat din cauza restricțiilor legate de Covid și nu va fi înlocuit. Noul calendar va păstra pauza tradițională de vară, în august. Formatul de Sprint urmează să fie rulat în cadrul a șase întreceri: Baku, Spielberg, Spa-Francorchamps, Losail, Austin și Interlagos.

Advertisement

Modificări de regulament

Toate echipele au trebuit să ia în considerare modificări care necesită o reproiectare a podelelor, ridicate acum cu 15 mm. Federația Internațională de specialitate interzice utilizarea separatoarelor de goluri pe aripile din față. Masa minimă a mașinilor scade cu 2 kg, ajungând la 796 kg (cu pilot). Dimensiunile oglinzilor retrovizoare sunt mărite, pentru a permite o mai bună vizibilitate. Nu în ultimul rând, plafonul bugetar a fost redus la 135 de milioane de dolari.

1:30,305

Este cel mai bun timp al sesiunii oficiale de teste, desfășurată la finele săptămânii trecute la Sakhir și aparține maxicanului Sergio Perez, care l-a devansat pe Lewis Hamilton cu 0,359 s (1:30,664). Fernando Alonso a completat nu mai puțin de 270 de tururi în cele trei zile, fiind urmat de Nyck de Vries (246) și Logan Sargeant (229). La polul opus se află piloții de la McLaren (Piastri 170, Norris 142) și Felipe Drugovich (117), care l-a înlocuit pe Lance Stroll, rănit la încheietura mâinii în urma unei accident de bicicletă. Echipele cu cele mai multe tururi în testele din Bahrain au fost AlphaTauri (456), Williams (439) și Ferrari (417), în coada topului fiind cei de la Alpine (353) și McLaren (312).

1079

Advertisement

reprezintă numărul de Mari Premii disputate din 1950 încoace, pe 77 de circuite din 34 de țări; 772 de piloți au luat startul la cel puțin o întrecere, 113 sunt câștigători de curse, iar 34 au în palmares titlul mondial.

Grupaj realizat de Laurențiu Borca

Advertisement

Deva

Duminică, meciuri importante la Sala Sporturilor din Deva

Publicat

pe

Redactat de

Duminică, 21 aprilie, Sala Sporturilor din Deva va fi gazda a două evenimente importante. Protagoniste vor fi două echipe din cadrul CSM Deva, cea de handbal feminin și cea de futsal seniori.

Handbal, de la ora 11:00

Primul dintre aceste evenimente sportive este meciul de handbal feminin dintre CSM Deva și Universitatea Cluj. Partida contează pentru etapa a XIV-a, ultima a sezonului regular, din seria C a Diviziei A, cel de-al doilea eșalon valoric al handbalului feminin autohton. Este, practic, derby-ul seriei, în care se întâlnesc primele două clasate, devencele având punctaj maxim până acum, iar clujencele sunt la șase puncte în spatele gazdelor. Indiferent de rezultat, ambele formații sunt calificate în primul turneu de baraj de promovare în primul eșalon, Liga Florilor.

Futsal, de la ora 18:30

De la ora 18:30 va avea loc un important meci de futsal din etapa a IV-a, prima a returului din play-off-ul Ligii 1 de futsal. Față în față se vor afla CSM Deva, locul 3, cu 48 de puncte, și CFR Timișoara, poziția secundă, cu 49 de puncte. Cele două combatante se reîntâlnesc după nici trei săptămâni, după ce CSM Deva s-a impus, cu 5-0, în finala Cupei României, disputată la Timișoara. Partida din campionat, însă, are alte conotații, echipa câștigătoare putând lua un avans decisiv pentru calificarea în finala competiției, acolo unde merg doar primele două clasate din play-off. În celălalt meci al rundei, sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 18:00, liderul, United Galați, cu 55 de puncte, se deplasează la FK Odorhei, locul 4, cu 34 de puncte.

Advertisement

Intrarea publicului la meciurile de duminică, de la sala sporturilor din Deva, este liberă.

Citeste mai mult ...

Deva

“Cupa Cetății” la gimnastică aerobică

Publicat

pe

Redactat de

Sala Sporturilor din Deva va găzdui, în perioada 24 – 25 aprilie, cea de-a XXVI-a ediție a „Cupei Cetății” la gimnastică aerobică. Competiția este organizată, sub patronajul Federației Române de Gimnastică, de către LPS Cetate, iar printre participanți se vor număra și componenții lotului național de seniori al României.

La concurs vor participa 20 de echipe. Dintre acestea una este de peste hotare, fiind vorba despre SSS 1 Bălți (Republica Moldova), iar trei din județul Hunedoara, în afară de sportivii de la clubul organizator urmând a mai lua startul gimnaști legitimați la CSM Deva și la CSS Petroșani. La Deva vor mai evolua sportivi de la șase cluburi din București, respectiv Luisa Dedu, Double D, Viva Sport, Laura Cristache, UNEFS și Mădălina Barbu, patru din Constanța, adică Farul, CSȘ 1, ACSA și CSM, trei din Arad, fiind vorba despre Gymteam, CSM și Universitatea, precum și Gimnis și CSM, ambele din Iași, și Honey Bears Corbeanca (Ilfov).

Citeste mai mult ...

Sport

S-a încheiat sezonul regular din Liga 5

Publicat

pe

Redactat de

În Liga 5 de fotbal Hunedoara s-au jucat meciurile etapei a XIV-a, ultima a sezonului regular, în care a cincea clasată, Ponorul Vața (13 puncte) a stat. Tot în această rundă, Real Sântandrei, locul 2, cu 22 de puncte, a câștigat, cu 3-0, la „masa verde”, jocul considerat în deplasare la ultima clasată, CS Ghelari, formație care s-a retras din competiție.

Lideri rămân cei de la DMO Răchitova, cu 26 de puncte, care au învins, pe teren propriu, cu 5-2, pe Zarandu Crișcior, locul al patrulea, cu 14 puncte. În celălalt meci al etapei, într-un derby de Țara Hațegului, disputat la Râu Alb, Narcisa Sălașu de Sus și Unirea General Berthelot au remizat, scor 2-2. În urma acestui rezultat, Sălașul, cu 18 puncte, rămâne pe poziția a treia, Berthelot, care are 11 puncte, au urcat pe șase. Cele șase formații vor juca un tur suplimentar, programul urmând a fi anunțat, în curând, de către Asociația Județeană de Fotbal Hunedoara, organizatoarea competiției.

Citeste mai mult ...

Asociația Composesorală Dealu Mare

Asociația Composesorală Dealu Mare, cu sediul în comuna Densuș, sat Poieni, nr. 20, județul Hunedoara, titular al planului: ,,AMENAJAMENTUL FONDULUI FORESTIER PROPRIETATE PRIVATĂ APARȚINÂND ASOCIAȚIEI COMPOSESORALE DEALU MARE, COMUNA DENSUȘ, JUDEȚUL HUNEDOARA”, propus a fi realizat pe raza județului Hunedoara, anunță publicul interesat asupra audierii publice a proiectului de amenajament silvic, a Raportului de mediu și a Studiului de Evaluare Adecvată care va avea loc în data de 03.06.2024 începând cu ora 15:00 la Căminul Cultural din sat Poieni, nr. 24, comuna Densuș, județul Hunedoara.

Autoritățile participante:

Consiliul Județean Hunedoara

-APM Hunedoara

-Serviciul Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu Hunedoara

-Garda Forestieră Hunedoara

-Direcția Silvică Hunedoara

-Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate ST Hunedoara

-Direcția pentru Agricultură a județului Hunedoara

-Direcția Județeană pentru Cultură Hunedoara

-Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,, Iancu de Hunedoara”

-Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara

-Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara

-Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Hunedoara

-Primăria Densuș

Dezbaterea este deschisă publicului interesat, care poate participa la ședință sau care poate trimite comentarii în scris APM Hunedoara la adresa Deva, str. Aurel Vlaicu, nr. 25, e-mail office@apmhd.anpm.ro, sau titularului la sediul din Comuna Densuș, sat Poieni, nr. 20, județul Hunedoara până la data de 03.06.2024.

Publicul interesat poate formula comentarii și ON LINE în timpul ședinței de dezbatere publică pe platforma Zoom accesând următorul link https://us05web.zoom.us/j/83203871478?pwd=a1VXQXbEIXhxvn3ZtlaimLffwflAwe.1 și folosind parola 4rq65R

Asociația Composesorală Dealu Mare, cu sediul în Comuna Densuș, sat Poieni, nr.20, județul Hunedoara, titular al planului: ,,AMENAJAMENTUL FONDULUI FORESTIER PROPRIETATE PRIVATĂ APARȚINÂND ASOCIAȚIEI COMPOSESORALE DEALU MARE, COMUNA DENSUȘ, JUDEȚUL HUNEDOARA”, propus a fi realizat pe raza județului Hunedoara, anunță publicul interesat asupra disponibilizării proiectului de plan și a finalizării Raportului de mediu. Consultarea proiectului de plan și a Raportului de mediu se poate face la sediul titularului din sat Poieni, nr. 20, comuna Densuș, județul Hunedoara, de luni până vineri între orele 10:00-16:00.

Comentariile și propunerile se vor transmite în scris la sediul titularului și la sediul APM Hunedoara din Deva, str. Aurel Vlaicu, nr. 25, în termen de 45 de zile calendaristice de la data prezentului anunț.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate