Actualitate
Două prelevări de organe la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Deva, în luna iulie
Două prelevări de organe au fost realizate, în decursul lunii iulie, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Deva. Mai multe persoane au primit șansa la o nouă viață, în urma gestului unor familii îndurerate care au găsit puterea să dăruiască speranță unor semeni necunoscuţi, aflați în suferință.
Agenția Națională de Transplant a informat, joi, în decursul lunii iulie, patru familii din Deva, Moinești și București și-au exprimat acordul pentru a dona organele rudelor aflate în moarte cerebrală.
Ștafeta pentru viață a început pe 14 iulie, la Spitalul Clinic Municipal de Urgență Moinești, acolo unde familia unui paciente în vârstă de 50 ani, aflată în moarte cerebrală, a găsit puterea de a oferi șansa la viață pentru alți oameni necunoscuți.
„Trei zile mai târziu, la Deva, familia îndurerată a unui pacient în vârstă de 54 de ani, diagnosticat în moarte cerebrală la secția ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva, găsea puterea de a ajuta alți oameni, de a oferi altor familii șansa de a-i avea pe cei dragi alături, fiind de acord cu donarea de organe și țesuturi. Intervențiile de prelevare au fost realizate de echipele de la Institutul Clinic Fundeni pentru ficat și de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca pentru rinichi. Astfel, la Centrul de Transplant Hepatic al Institutului Clinic Fundeni, viața unui pacient a putut fi salvată în urma intervenţiei realizate. La ICUTR Cluj-Napoca doi pacienţi au beneficiat de o nouă şansă la viaţă datorită transplanturilor renale. Transplanturile de cornee au fost realizate în cadrul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București”, au informat reprezentanții Agenției Naționale de Transplant.
Cea de-a doua prelevare de organe desfășurată în luna iulie a anului 2024, în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva, a avut loc weekendul trecut. “Duminică, 28 iulie, în urma gestului plin de altruism al familiei unei alte paciente, în vârstă de 69 de ani, diagnosticată în moarte cerebrală în urma unui AVC ischemic, s-au prelevat ficatul, rinichii și corneea. Ca urmare, încă o viață a putut fi salvată în urma intervenției de transplant hepatic, doi pacienți au fost salvați de la dializă, iar alți doi pacienți se vor bucura de o viață mai bună datorită transplanturilor de cornee”, a mai informat Agenția Națională de Transplant.
De asemenea, la Spitalul Clinic de Urgență București, familia unui pacient în vârstă de 22 de ani, aflat în moarte cerebrală, în urma unui politraumatism prin accident rutier, a fost de acord cu prelevarea de organe. S-au prelevat rinichii și țesuturi (cornee)
“Aceste realizări au fost posibile datorită eforturilor echipelor medicale formate din Dr. Anghel Maria Nina, As. Mariana Chirilă (Coordonator intraspitalicesc de transplant – Spitalul Clinic Municipal de Urgență Moinești), Dr. Corina Dascălu (KDP – Spitalul Clinic Municipal de Urgență Moinești), Dr. Lucian Anghel Bunea, As. Monica Popescu (Coordonator intraspitalicesc de transplant – Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva), Dr. Ioana Kovacs (KDP-Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva), Dr. Rosana Turcu (Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti), Conf. Dr. Liliana Mirea (KDP). Mulțumim familiilor donatorilor pentru bunătatea de care au dat dovadă, găsind puterea de a ajuta prin gesturile atât de mulți alți oameni şi echipelor de medici şi asistenţi care înțeleg că donarea de organe și țesuturi este un gest suprem de altruism, bunătate și iubire față de semeni şi care prin dăruirea lor în a salva vieţi oferă un nou început celor pentru care transplantul reprezintă unica şansă la viaţă!”, au mai transmis reprezentanții Agenției Naționale de Transplant.
Spitalul Județean de Urgență din Deva este acreditat pentru activitatea de prelevare organe și țesuturi de către Ministerul Sănătății – Agenția Națională de Transplant, încă din anul 2018, de atunci, în cadrul unității medicale fiind efectuate mai multe astfel de intervenții.
Sursa foto: Agenția Națională de Transplant/Facebook
Actualitate
Universitatea din Petroșani, la bilanț
Universitatea din Petroșani continuă să se implice activ în inițiative academice și de cercetare, având în derulare numeroase proiecte naționale și internaționale, a declarat rectorul instituției, prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai.
Proiecte de infrastructură și digitalizare
Universitatea a finalizat dotarea a peste 50 de laboratoare prin Programul Operațional Regional și a demarat alte trei proiecte în cadrul aceluiași program. Unul dintre acestea, ce prevede reabilitarea Atelierului Școală, a ajuns în etapa de atribuire a contractului de execuție. Alte două proiecte vizează dotarea laboratoarelor cu echipamente moderne. În paralel, proiectul de digitalizare al universității a fost finalizat, incluzând instalarea tablelor interactive și a sistemelor necesare pentru învățământul online, alături de instruirea cadrelor didactice și a studenților pentru utilizarea acestora.
Programe pentru sprijinirea studenților
Un alt proiect important este „Primul student în familie”, desfășurat în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean și un ONG. Proiectul implică peste 160 de studenți cu burse sociale, proveniți în principal din mediul rural, și oferă activități practice și sprijin educațional pentru a facilita integrarea lor în învățământul superior.
Progrese în cercetare și colaborări internaționale
Universitatea participă la proiecte de cercetare de nivel înalt, inclusiv în domeniul solului și în cadrul programului Orizont 2020, alături de parteneri din Polonia, Slovenia, Grecia și Lituania. Totodată, proiectele din consorțiul EURECA PRO continuă să fie o prioritate. În plus, Universitatea din Petroșani extinde colaborările internaționale, atât prin programul ERASMUS, pentru care a primit o finanțare totală de 640.000 de euro, cât și prin parteneriate cu alte instituții europene.
”Anul acesta continuăm EURECA PRO și am participat la aceste reuniuni importante din cadrul acestui consorțiu. Am mai finalizat unele proiecte pe Programul Operațional Regional cu dotarea universității cu aparatură a peste 50 de laboratoare. Mai mult decât atât, tot pe Programul Operațional Regional, am demarat alte trei proiecte care sunt în acest moment în faza de semnare. La primul dintre acestea, care prevede reabilitarea Atelierului Școală s-a terminat licitația pentru constructorul care se va ocupa de acest obiectiv de investiții. Am mai început licitația pentru dotarea altor laboratoare și al treilea proiect care este tot pe dotare. Am mai câștigat un proiect, ”Primul student în familie” care este în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean și un ONG și aici încurajăm atât studenții care vin din mediul rural și nu numai. Angrenăm peste 160 de studenți care au burse sociale, într-un proiect cu activități practice și de aprofundare a educației, în așa fel încât să poată face față cerințelor și provocărilor învățământului superior la specializările la care ei sunt înscriși. Am mai demarat alte proiecte de cercetare ștințifică, de nivel înalt. Suntem în al doilea an cu un proiect de cercetare pentru domeniul solului. Mai avem alte două proiecte aprobate cu parteneri din Polonia, Slovenia, Grecia și Lituania, pe Orizont 2020. Prin proiectul de digitalizare al universității putem spune că am rezolvat și montat toată aparatura, și aici vorbim despre toate tablele electronice și sistemele care ne permit învățământul online. Mai mult decât atât au fot instruite cadrele didactice pentru folosirea acestor sisteme și acum sunt etapele în acre instruim studenții. Avem în continuare solicitări pentru ERASMUS unde am mai primit o sumă de bani iar în total avem alocați în acest an 640 de mii de euro. Mai dezvoltăm alte colaborări cu universități din Europa și nu numai și continuăm activitatea în cerințele actuale”, a declarat Prof Univ Dr Ing Radu Sorin Mihai rectorul Universității din Petroșani.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Jiul și Minerul încheie anul în deplasare
În acest weekend se desfășoară meciurile etapei a XV-a a sezonului regular din Liga 3 de fotbal, ultima programată în acest an. Cele două echipe hunedorene din acest eșalon, Jiul Petroșani și Minerul Lupeni, vor evolua în deplasare.
Petroșaniul la Horezu, iar Lupeniul la Pecica
În seria 8, Jiul Petroșani, a cincea clasată, cu 17 puncte, va juca pe terenul “lanternei roșii’, Sparta Horezu (X, 9p). Meciul este programat vineri, 6 decembrie, de la ora 14:00, atunci când se vor mai disputa și partidele Unirea Bascov (III, 24p) – Aro Câmpulung (IX, 11p) , ACSO Filiași (II, 27p) – Gilortul Târgu Cărbunești (VII, 14p, golaveraj – 11) și Viitorul Dăești (VIII, 14p, – 14) – Speed Bradu (VI, 16p). Ultimul meci al etapei, Vulturii Fărcășești (IV, 22p) – SCM Râmnicu Vâlcea (I, 36p) este programat duminică, 8 decembrie, de la ora 14:00. În seria IX, Minerul Lupeni, locul IV, ultimul care duce în play-off, cu 22 de puncte, joacă, în derby-ul rundei, pe terenul celei de-a treia clasate, Progresul Pecica (26 de puncte și golaveraj + 3). Meciul este programat sâmbătă, 7 decembrie, de la ora 14:00, tot atunci mai disputându-se și întâlnirea Poli Timișoara (V, 22p) – Avântul Periam (X, 7p). Celelalte meciuri ale rundei, respectiv CSC Peciu Nou (I, 27p) – Viitorul Arad (VI, 19p), Gloria Cermei (VIII, 16p, – 9) – CSC Ghiroda (II, 26, +7) și Lotus Felix (VII, 16p, – 5) – Timișul Șag (IX, 13p) se joacă vineri, 6 decembrie, de la ora 14:00. Ultimele trei runde ale sezonului regular se vor juca anul viitor, prima dintre acestea fiind programată la începutul lunii martie 2025.
Actualitate
Moș Nicolae cu realizări pentru administrația din Orăștioara de Sus
Situată în Munții Orăștiei, comuna Orăștioara de Sus are o populație de peste 2.000 de locuitori, fiind considerată o așezare rurală de dimensiuni medii la această categorie din județul Hunedoara. Comuna are o suprafață de aproape 23.000 de hectare, ceea ce înseamnă o întindere foarte mare, și are în componență opt sate, respectiv Bucium, Costești, Costești – Deal, Grădiștea de Munte, Ludeștii de Jos, Ludeștii de Sus, Ocolișu Mic și localitatea de reședință, Orăștioara de Sus.
A început marea asfaltare
În ultima perioadă în comuna Orăștioara de Sus au început lucrările efective la un proiect extrem de important, ce vizează modernizarea infrastructurii rutiere. „Pot să anunț că au început lucrările la un proiect depus pe Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”. Acest proiect are o valoare de peste 2,5 milioane de euro și prevede modernizarea drumurilor interioare din localitatea de reședință și din satul aparținător Bucium. Iar dacă acest proiect este la început, un alt proiect important pentru comunitatea locală a fost finalizat de puțin timp. Este vorba despre sistemul de supraveghere video, lucrările din cadrul acestui proiect fiind recepționate”, a declarat Vasile Marian Inășescu, primarul comunei hunedorene Orăștioara de Sus.
Vești bune pentru copii
Și copiii au parte de vești bune, mai ales că astăzi îl sărbătorim pe Moș Nicolae. „Cu siguranță elevii din comună ne vor pregăti, ca de obicei, un spectacol de colinde, pe care îl așteptăm cu nerăbdare. Copiilor le transmit că Moș Crăciun va fi, și el, prezent la acest spectacol, și nu va veni cu mâna goală, fiecare elev urmând a primi un cadou, conform tradiției, din partea administrației. Tot pentru copii, dar și pentru părinți, mai transmit că anul viitor vom beneficia și de un microbuz electric pentru transportul elevilor”, a precizat primarul din Orăștioara de Sus, Vasile Marian Inășescu.
Așteaptă sărbătorile
Și reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Orăștioara de Sus se pregătesc de venirea sărbătorilor de iarnă. „Din păcate, actualele prevederi legale nu ne permit nouă, ca administrație, să organizăm tradiționalul concert de colinde de Crăciun, dar acest lucru nu înseamnă că nu ne pregătim de Sărbători. Astfel, în fiecare sat va fi împodobit câte un brad, iar în zilele următoare va fi pusă în funcțiune și instalația de iluminat festiv”, a spus Vasile Marian Inășescu, primarul din Orăștioara de Sus.
Pregătiți de iarnă
Pe de altă parte, administrația publică locală din Orăștioara de Sus nu se pregătește doar de sărbători, ci și de eventualele ninsori, însă acestea nu îi vor lua prin surprindere pe edilii din comună. „Am asigurat stocul de materiale antiderapante în caz de intervenții. Aceste intervenții le vom face în regie proprie, cu utilajele pe care le avem în dotare, pe raza comunei fiind o rețea de drumuri pe care le avem în administrare de 40 de kilometri. De asemenea, au fost asigurate lemnele necesare încălzirii pentru unitățile școlare și celelalte instituții publice de pe raza comunei. Deci iarna nu ne va lua prin surprindere”, a afirmat primarul comunei hunedorene Orăștioara de Sus, Vasile Marian Inășescu.
Locuri ce merită a fi văzute
Comuna Orăștioara de Sus este una plină de vestigii istorice, pe raza sa aflându-se trei dintre cele șase Cetăți Dacice incluse în Patrimoniul Mondial Cultural UNESCO. Mai exact, pe raza comunei întâlnim reședința regală a Statului Dac, cetatea Sarmizegetusa Regia, din satul Grădiștea de Munte, care face parte din patrimoniul UNESCO, acolo mai fiind și un castru roman, precum și mai multe situri arheologice. Celelalte două cetăți din patrimoniul UNESCO, Blidaru și Cetățuie, se află pe teritoriul satului Costești, tot aici mai aflându-se și o fortificație dacică. De asemenea, în comună mai avem și alte vestigii istorice de factură dacică și romană. Astfel, la Ocolișu Mic este o fortificație dacică, iar la Bucium și Costești – Deal sunt castre romane, la fel ca și în locurile numite Comărnicel, Muncel – Godeanu și Dealul Șesului.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu de proporții la Vulcan
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Spectacolul ,,Acum, în prag de sărbători” de la Deva, anulat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
„Târgul de Iarnă” de la Deva se deschide joi, 5 decembrie
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Doi pompieri hunedoreni, decorați de președintele României
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Simpozion ITM Hunedoara pe tema protecției lucrătorilor expuși la agenți chimici periculoși
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Două arme și mai multe proiectile, ridicate din locuința unui hunedorean
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Expoziție de cabaline și ovine la Hațeg, pe 6 decembrie
-
Actualitatecu 3 zile in urma
UPDATE: Femeia de 55 de ani a fost găsită