Actualitate - Eveniment
Două unități de învățământ preuniversitar din județ câştigătoare la a XVII-a ediţie a Competiției Naționale „Şcoală Europeană”
Reluată după o întrerupere de doi ani provocată de pandemia de Covid-19, competiția națională „Școală Europeană” este una dintre inițiativele Ministerului Educației pe care instituțiile europene o recunosc drept exemplu de bune practici în privința implementării și dezvoltării politicilor europene din domeniul educației.
La ediţia curentă s-au înscris 131 de unităţi de învăţământ preuniversitar, iar trei dintre acestea provin din județul Hunedoara.
În urma evaluării, două din unitățile de învățământ hunedorene s-au regăsit printre cele 90 de școli câștigătoare ale distincției „Școală europeană”, respectiv, pe locul 13, Școala Gimnazială „I. G. Duca” Petroșani (183 de puncte) și pe locul 30, Colegiul Economic „Hermes” Petroșani (174 de puncte). A treia unitate de învățământ din județ înscrisă în competiție, Liceul Tehnologic „G. Moisil” Deva, a obținut în urma evaluării 127 de puncta, clasându-se pe locul 114.
Pe lângă Certificatul „Şcoală Europeană” 2022, fiecare școală premiată beneficiază și de suma de 5.000 lei, utilizabilă pentru dotarea instituției. Decizia privind bunurile achiziţionate aparţine conducerii fiecărei unităţi de învățământ.
Activităţile/proiectele/programele luate în considerare la ediția din acest an au fost cele desfășurate în perioada septembrie 2019 – iulie 2022, respectiv:
a) derulate de școli prin programele de educație și formare profesională gestionate în Uniunea Europeană de Comisia Europeană, Parlamentul European sau alte instituții europene: Erasmus+, e-Twinning, Școli-ambasador ale Parlamentului European, Euroscola, Lider European, EuroQuiz etc.;
b) derulate de școli în parteneriat cu ambasade, universități și școli din Uniunea Europeană, companii europene, asociații profesionale europene, ONG–uri cu scop educațional/de formare profesională care activează la nivel european etc.;
c) finanțate din fonduri structurale, în care școala este aplicant sau partener.
Evaluarea candidaturilor s-a realizat pe baza următoarelor criterii:
coerenţa activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor europene cu politica generală a unităţii şcolare
integrarea activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor europene în programul curent al şcolii
performanțele școlare reflectate în rezultatele elevilor
asigurarea egalităţii de şanse și facilitarea accesului la educație
continuitate şi constanţă în derularea de activităţi/proiecte/programe europene
strategie şi modalităţi de implementare și evaluare
strategie şi modalităţi de valorizare (diseminare şi exploatare a rezultatelor/produselor)
dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei prin activităţile de cooperare europeană
calitatea și coerența documentelor de candidatură (documentele manageriale pentru perioada 2019 – 2022, formularul de candidatură și portofoliul ilustrativ).
Certificatul „Școală Europeană” este valabil trei ani, la finalul cărora școala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obținut. Astfel, pentru menținerea titlului, pe lângă un management coerent și performant, școlile trebuie să dezvolte noi proiecte de parteneriat școlar cu unități similare din Europa. Obținerea titlului de „Școală Europeană” conferă recunoaștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, iar eforturile depuse pentru menținerea titlului obținut denotă un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi și noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunătățire a managementului școlar și la dezvoltarea unei culturi organizaționale solide.
Prin această inițiativă, lansată în 2004, Ministerul Educației încurajează și motivează participarea unităților de învățământ preuniversitar din România la programele europene din domeniul educației și formării profesionale (Socrates 1997-2006, LifelongLearning 2007-2013, Erasmus+ 2014-2020 și Erasmus+ 2021-2027) și contribuie la dezvoltarea mobilității internaționale și la schimbul intercultural, obiective asumate pentru construirea Spațiului European al Educației.
Din județul Hunedoara, la edițiițe anterioare ale competiției au mai fost declarate câștigătoare ale certificatului și trofeului „Școală Europeană”:
Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva,
Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani,
Liceul Tehnologic „Transilvania” Deva,
Școala Gimnazială „M. Sântimbreanu” Brad,
Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” Deva,
Liceul Tehnologic „G. Moisil” Deva,
Liceul Tehnologic Energetic „D. Hurmuzescu” Deva.
Impactul pe care această competiție l-a avut asupra comunităților educaționale, în toți acești ani, a făcut din această inițiativă a Ministerului Educației o competiție de elită.
Biroul de presă al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara
Actualitate
Alegeri prezidențiale – Turul 1. Călin Georgescu, candidat independent, a câștigat în județul Hunedoara
În județul Hunedoara, rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale indică o competiție strânsă între principalii candidați.
Călin Georgescu conduce clasamentul cu 37.104 voturi, reprezentând 22,34% din sufragii. Ion-Marcel Ciolacu se află pe locul al doilea, la o distanță foarte mică, acumulând 36.706 voturi, adică 22,1%. George-Nicolae Simion completează podiumul, cu 30.973 voturi (18,65%).
Pe locul al patrulea se situează Elena-Valerica Lasconi, care a obținut 24.283 de voturi (14,62%), urmată de Nicolae-Ionel Ciucă, cu 13.626 de voturi (8,2%). Mircea-Dan Geoană ocupă locul șase, având 9.926 de voturi (5,98%).
Restul candidaților au înregistrat procente mai mici, Cristian Diaconescu obținând 3,24%, iar Hunor Kelemen și Cristian-Vasile Terheș au înregistrat procente sub 2%. Candidații Ana Birchall, Ludovic Orban și alții au avut rezultate nesemnificative, sub pragul de 1%.
Actualitate
Prezența la vot – Alegeri prezidenţiale, Tur I: 46,85 la sută dintre hunedoreni au votat până la ora 21:00
Prezența la vot în județul Hunedoara în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024 indică un interes moderat al alegătorilor, conform datelor furnizate de platforma oficială de monitorizare a prezenței.
Până la ora 21:00, ora închiderii urnelor, prezența la urne este de 46,85%, dintr-un total de 363.541 de alegători înscriși pe listele permanente.
Distribuția pe categorii de alegători:
- Alegători care au votat pe listele permanente: 150.707 persoane.
- Alegători pe liste suplimentare: 17.532 persoane.
- Alegători care au utilizat urna mobilă: 2.090 persoane.
Repartizarea votanților în județ: Din totalul de 170.329 de votanți, se observă o participare mai ridicată în zonele urbane, cu 120.182 de alegători prezenți la urne, comparativ cu mediul rural, unde au fost înregistrați 50.147 de votanți.
Actualitate
Prezența la vot – Alegeri prezidenţiale, Tur I: 41,62 la sută dintre hunedoreni au votat până la ora 18:00
Aproximativ 151.000 de locuitori ai județului Hunedoara, dintre cei 363.541 înscriși pe liste, reprezentând un procent de 41,62 la sută, și-au exercitat dreptul la vot până la ora 18:00, potrivit datelor furnizate, în timp real, de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Un număr de 134.277 de persoane au votat pe listele permanente, iar 15.053 pe cele suplimentare, urna mobilă fiind solicitată de 2.008 ori.
La nivel național, peste opt milioane de români și-au exprimat opțiunea electorală la alegerile prezidențiale- primul tur, prezența la vot până la aceeași oră, respectiv ora 18:00, fiind de 45,79 la sută, potrivit datelor AEP.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Intervenție salvatoare la Dobra: Patru pompieri hunedoreni, eroi în timpul liber
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Accident rutier pe DJ 672, la Rișca: Două persoane au fost transportate la spital
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Accident cu patru victime în municipiul Hunedoara
-
Stiri nationalecu 3 zile in urma
A murit cântăreţul Gabriel Cotabiţă
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale, Tur 1: 19,89 la sută dintre hunedoreni au votat, până la ora 13:00