Connect with us
Data: 15/05/2025
.

Actualitate

Dr. Gheorghe Firczak a prezentat o valoroasă lucrare istorică în fața publicului devean

Publicat

pe

Biserica Greco Catolică „Immaculata” din Deva a fost, recent, gazda unui eveniment cultural deosebit. A fost vorba despre prezentarea unui volum istoric de mare valoare, dedicat memoriei cardinalului greco – catolic Iuliu Hossu.

Moment deosebit pentru greco-catolici, dar nu numai

Lucrarea, intitulată „Iuliu Hossu- Erou al creștinismului și al neamului românesc”, este una de o mare valoare istorică, dar și sentimentală și poartă semnătura reputatului istoric dr. Gheorghe Firczak, președinte al Uniunii Culturale a Rutenilor din România (UCRR) și tinerele sale colaboratoare drd. Mariana Svetlana Mureșan, președinte al Comisiei de Revizie a Consiliului Mondial al Rutenilor, și prof. Svetlana Carmen Bojcsuk, președinte al Forului Mondial al Tineretului Rutean. Cartea dedicată cardinalului greco catolic a apărut în condiții grafice deosebite și a văzut lumina tiparului în 2025, an declarat de Parlamentul României „Anul Iuliu Hossu”. Evenimentul a avut loc după slujba religioasă oficiată de preoții greco-catolici Vasile Ceciliu Micu, protopop al Devei, Ioan Sorin Sabo, paroh al bisericii „Immaculata” Deva, și Vasile Bojcsuk de la Parohia Greco – Catolică Peregu Mare, din județul Arad, și secretar general al UCRR. “În contextul acestui an suntem onorați că putem contribui și noi la onorarea memoriei cardinalului Iuliu Hossu printr-o manifestare culturală de suflet. În cadrul acestei manifestări domnul doctor Gheorghe Firczak va promova aici, în biserica noastră, noua sa carte, „Iuliu Hossu- Erou al creștinismului și al neamului românesc”, un volum de mare valoare”, a spus, în preambulul evenimentului, părintele Vasile Ceciliu Micu, protopop greco-catolic al Devei.

Carte – document

În cartea intitulată „Iuliu Hossu- Erou al creștinismului și al neamului românesc” se face și trecerea în revistă a evoluției confesiunii greco – catolice în istoria țării noastre. „Am o deosebită plăcere să prezint această frumoasă carte scrisă de istoricul doctor Gheorghe Firczak și ajutat de cele două colaboratoare ale dânsului Svetlana Mureșan și Svetlana Bojcsuk. După ce am citit cartea, consider că este o mare onoare pentru mine solicitarea autorului de a o prezenta. Eu nu pot decât să-i mulțumesc pe această cale. Nașterea și existența Bisericii Unite cu Roma a însemnat o profundă reîncadrare a românismului în cultura și civilizația europeană occidentală. Autorul a scris această carte – document pe baza multor studii, care au un cuprins, dureros, dar și în același timp înălțător. Martiriul cardinalului Iuliu Hossu rămâne ca pildă de jertfă înscrisă în cartea cerească și în cartea neamului românesc. Este o lucrare prin care putem cunoaște rezistența fermă a fiilor bisericii lui Hristos, trăitori pe pământul României, în fața opresiunii, care dorea să spulbere adevărul și libertatea. Tot din această carte rezultă faptul că în ciuda tuturor atrocităților biserica a rezistat desființării ei prin silnicie. Și nu trebuie uitat că episcopul care ține crucea în mână poate fi ucis, dar nu poate fi învins, iar Iuliu Hossu este, poate, cel mai bun exemplu în acest sens”, a spus părintele Vasile Bojcsuk de la Parohia Greco – Catolică Peregu Mare, din județul Arad, și secretar general al UCRR.

Un profesionist în domeniu

Cartea a fost publicată în timpul păstoririi Preafericirii sale Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco – Catolică, și cu binecuvântarea înaltei fețe bisericești. La eveniment a fost prezent un public numeros, printre care și colaboratori ai autorului, care îi recunosc profesionalismul în domeniu. „Un om de mare valoare scrie lucrări de mare valoare. Acest om este domnul doctor în istorie Gheorghe Firczak, președintele fondator al Uniunii Culturale al Rutenilor din România. Noi, Trustul Media Servus Hunedoara, avem o bună colaborare cu domnul doctor Gheorghe Firczak de peste 20 de ani și de fiecare dată ne bucurăm de aceste evenimente frumoase, istorice, culturale pe care dumnealui le întreprinde, la care și noi suntem invitați. De fiecare dată am răspuns prezent la astfel de evenimente. Vă mai pot spune despre domnul doctor Gheorghe Firczak că, pe lângă valoroasele sale lucrări editate, acesta realizează, cu mult suflet, și o emisiune la televiziunea noastră, SERVUS HUNEDOARA TV, intitulată „Cultură și Istorie”, care poate fi urmărită în mediul online. Vă mai așteptăm, domnule doctor Gheorghe Firczak, să ne surprindeți și cu alte lucrări de mare valoare”, a declarat jurnalista Ioana Popescu, reprezentant al trustului media SERVUS HUNEDOARA.

Un volum care spune adevărul în față

La final autorul a vorbit, cu modestie, despre istoricul acestei lucrări, făcând și câteva spicuiri din conținut, unul care, fără menajamente, spune lucrurilor pe nume. „Vreau să vă subliniez un lucru pe care probabil prin forța împrejurărilor nu îl știți. Anul Iuliu Hosu a fost consacrat din perspectivă legislativă în Parlamentul României la inițiativa Grupului Minorităților Naționale. Doi deputați, Ovidiu Ganț, din partea minorității germane, și Silviu Vexler, din partea comunității evreiești, au înaintat proiectul de lege care a fost adoptat evident succesiv în ambele foruri legislative, Senatul și Camera Deputaților. Revenind la carte, am lucrat împreună cu două coetnice, Svetlana Mureșan și Svetlana Bojcsuk. Tinerele mele colaboratoare, aflate, în aceste zile, într-o delegație în străinătate, sunt deja nume cunoscute în domeniul istoriei noastre, a rutenilor, ambele făcând studii doctorale. Sigur că personalitatea lui Iuliu Hosu, ca de al tuturor episcopilor martiri, este copleșitoare și o lecție de viață pentru poporul român. Din nefericire, foarte puțini înțeleg toate acestea. Credința noastră este viața noastră, sunt o pildă pentru urmași. Din păcate, tânăra generație cunoaște prea puțin din din toate acestea. Și iată tragedia poporului român, spun eu, continuă, din nefericire și în zilele noastre cu toate aceste pilde deosebite pe care ni le-au dat înaintașii. În acest context vreau să fac o subliniere. Nu am fost, nu sunt și nu voi fi niciodată dușman al Bisericii Ortodoxe Române. Dimpotrivă, Biserica Ortodoxă Română, credincioșii ortodocși care se roagă la Dumnezeu exact așa cum o facem și noi, merită toată stima și tot respectul. Și cele două biserici, în opinia mea, sunt biserici surori, care au avut o contribuție esențială în formarea și desăvârșirea unității naționale a românilor, iar adevărul istoric nu poate fi eludat. Singura mea dorință este ca cel puțin o parte a tinerei generații să cunoască toate acestea, dar și o mare parte din oamenii care sunt în viața publică a României”, a spus dr. Gheorghe Firczak, autor și președinte fondator al UCRR. Manifestarea s-a încheiat cu o sesiune de autografe și cu o plăcută surpriză. Astfel, cu aceeași ocazie numerosului public prezent i-a mai fost oferit încă un volum de mare valoare istorică, „Avram Iancu – Caracterul european al Revoluției române din 1848-1849”, lansat anul trecut, cel declarat, de Parlamentul României, „Anul Avram Iancu”, care poartă semnătura apreciată a aceluiași autor, alături de un DVD cu emisiuni tematice realizate de doctorul în istorie Gheorghe Firczak la postul de televiziune SERVUS HUNEDOARA TV.

Advertisement

Actualitate

Oseminte ce par a proveni de la două persoane, descoperite în urma unui incendiu la Meria

Publicat

pe

Redactat de

 

Descoperire tragică în localitatea Meria, comuna Lunca Cernii de Jos, în urma unui incendiu care a mistuit o casă din lemn, aflată într-o zonă greu accesibilă. Pompierii au găsit, în zona construcției devastată de flăcări, oseminte care ar putea proveni de la două persoane.

Incendiul, despre care se presupune că a avut loc în cursul nopții, nu a fost anunțat la numărul unic de urgență 112. Pompierii au intervenit, în această dimineață, în urma unei sesizări primită din partea autorităților locale. La sosirea acestora, focul era deja stins.

Pompierii Detașamentului Hunedoara s-au deplasat, în această dimineață, în localitatea Meria, comuna Lunca Cernii de Jos, în urma unei sesizări a autorităților locale, referitoare la producerea unui incendiu la o casă de lemn, aflată într-o zonă greu accesibilă. Incendiul, care s-a produs, cel mai probabil, în cursul nopții, nu fusese anunțat la numărul unic pentru situații de urgență, 112. La sosirea echipajelor de pompieri, incendiul era stins, astfel că s-a acționat pentru răcirea perimetrului, îndepărtarea elementelor de construcție arse, dar și pentru stabilirea pagubelor și a cauzei probabile a izbucnirii flăcărilor. Din cercetarile efectuate la locul producerii evenimentului au fost identificate oseminte provenite, posibil, de la două persoane”, a transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

În continuare, instituțiile abilitate vor efectua cercetări pentru identificarea persoanelor.

Advertisement

Foto: Arhivă

Citeste mai mult ...

Actualitate

Verificări ale polițiștilor privind respectarea legislației silvice, în județ. Amenzi și material lemnos confiscat

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, împreună cu reprezentanții ai Gărzii Forestiere Timișoara, au desfășurat, în perioada 08 -13 mai 2025, acțiuni de control pe linia respectării legislației privind gestionarea, depozitarea și transportul materialului lemnos. Acțiunile de verificare au avut loc pe raza municipiului Lupeni și a comunei Pui, iar la finalizarea acestora au fost constatate mai multe nereguli, sancționate conform prevederilor legale în vigoare.

În municipiul Lupeni, un operator economic a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 3.000 lei, conform Legii nr. 171/2010, pentru nerespectarea prevederilor legale privind marcarea și informarea privind parchetele aflate în exploatare.

În comuna Pui, au fost identificate mai multe nereguli. Astfel, un transportator profesionist de material lemnos a fost sancționat cu amendă de 3.000 lei pentru neutilizarea receptorului GPS pe toată durata transportului.

Advertisement

La un depozit de materiale lemnoase au fost constatate abateri privind evidența stocurilor – o diferență în minus de 1,988 mc și o diferență în plus de 17,495 mc, cu o valoare totală estimată de peste 6.488 de lei. În acest caz, polițiștii au aplicat o sancțiune contravențională de 10.000 lei și au dispus măsura complementară de confiscare valorică a 1,988 mc de material lemnos. De asemenea, a fost constatată o infracțiune prevăzută de Legea nr. 331/2024 privind deținerea ilegală a unui volum de material lemnos ce depășește pragul legal, raportat la stocul scriptic.

Pentru neregulile constatate, polițiștii au luat măsura complementară de confiscare fizică a 17,495 mc de lemn rotund de fag.

Polițiștii continuă acțiunile de verificare în vederea asigurării unui management legal și responsabil al resurselor forestiere, precum și pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul silvic.

 

Foto: arhivă
Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Două săptămâni până la expirarea cardurilor de 2.000 de lei, pentru nou -născuți

Publicat

pe

Redactat de

Mămicile care au beneficiat de cardurile pentru nou – născuți, emise în noiembrie 2024 și distribuite în luna decembrie a aceluiași an, mai au la dispoziție 14 zile pentru utilizarea sumelor încărcate. Banii pot fi folosiți până în data de 28 mai 2025, inclusiv, au anunțat reprezentanții Direcției de Asistență Socială (DAS) Deva.

Cardurile, în valoare de 2.000 de lei, sunt susținute din fonduri externe nerambursabile și se acordă, la cerere, o singură dată – până în anul 2027. “Sprijinul material de 2.000 de lei este destinat copiilor în vârstă de până la 3 luni, ale căror mame fac parte din următoarele 6 categorii sociale defavorizate: mame care beneficiază de venit minim de incluziune; mame cu dizabilități; mame minore; mame aflate temporar în situații critice de viață, stabilite prin anchetă socială (ex.: victime ale calamităților, ale violenței domestice etc.); mame care nu dețin acte de identitate; mame cetățeni străini sau apatrizi care provin din zone de conflict armat și dețin permis de ședere temporară”, arată reprezentanții DAS Deva.

Cererile pentru acordarea cardurilor se depun la Direcția de Asistență Socială Deva (Str. I.L. Caragiale, nr. 4, etajul 1) – Serviciul Evidență și Plată Beneficii de Asistență Socială, de luni până joi, între orele 8:00 – 16:30 sau vineri, între orele 08:00 – 14:00.

Lista mamelor și nou-născuților, din municipiul Deva, care pot beneficia de cardurile în valoare de 2.000 de lei este actualizată lunar de Direcția de Asistență Socială Deva.

Informații suplimentare se pot obține la numerele de telefon 0799.992.311 și 0254.218.030 / Tasta 1 (Serviciul Evidență și Plată Beneficii de Asistență Socială), în timpul programului de lucru.

Advertisement

 

Sursa foto: DAS Deva
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate