Connect with us
Data: 12/07/2024
.

Actualitate

Dragobetele sărbătorit cu dans, romanticisme medievale sau concurs de poezii

Publicat

pe

Acţiuni dedicate iubirii, în stradă sau… în penitenciar

Trecerea dintr-un anotimp în altul şi, implicit, transmiterea tradiţiilor vechi tradiţionale ce ţin de acest fapt vor fi marcate în judeţ printr-o serie de acţiuni culturale.

Deţinuţii de la Bârcea Mare vor învăţa despre sărbătoarea dragostei la români

Deţinuţii de la Bârcea Mare vor învăţa despre sărbătoarea dragostei la români

În acest sens, dedicate Dragobetelui, duminică, în municipiul Hunedoara vor avea loc în faţa casei de cultură o serie de manifestări organizate de primărie şi Asociaţia „Castelul din Carpaţi”. În acelaşi context, deţinuţii de la Penitenciarul Bârcea Mare, vor avea parte, luni, de un concurs cu tema „Dragobetele – Sărbătoarea dragostei la români”.

Din evul mediu…

De Dragobete, un duel pentru cucerirea unei domniţe, muzicăşi dans modern sunt câteva din acţiunile de care vor avea parte îndrăgostiţii din Hunedoara.

Pentru început cei prezenţi vor asista la un duel pus în „scenă” de domniţe şi cavaleri, un spectacol ce „aduce” cu perioada medievală în care era binecunoscut faptul că prinţii trebuiau să lupte pentru mâna aleselor lor. Manifestările vor continua cu un program artistic inedit. Pe scena casei de cultură vor urca Orchestra „Belcanto” a Şcolii de Muzică din cadrul Colegiului Naţional de Informatică „Traian Lalescu”, Corul „Diamant”, formaţiile de dans modern „Candy” şi „Alegria”, trupa de teatru „Young Art” de la Clubul Copiilor şi de asemenea, Ansamblul „Haţegana”. Toate acestea vor avea loc cu începere de la ora 15:00.

Advertisement

… la versuri de iubire

Cavalerii de Hunedoara vor lupta pentru mâna domniţelor

Cavalerii de Hunedoara vor lupta pentru mâna domniţelor

Un număr de 20 de deţinuţi de la Penitenciarul Bârcea Mare vor avea parte de o „lecţie” despre semnificaţiei zilei de 24 februarie ca sărbătoare a dragostei la români. Acestora li se va prezenta un material în format PowerPoint având ca scop promovarea obiceiurilor populare din spaţiul tradiţional românesc, specific diferitelor regiuni. După vizionarea materialului tematic, se va organiza un concurs în care participanţii vor completa un chestionar tip grilă cu nouă întrebări. Concursul va cuprinde şi o parte de creaţie în care fiecare participant va elabora un text literar de tip poezie de iubire în care să valorifice tema „Dragobetele – Sărbătoarea dragostei la români” şi care va impune departajarea competitorilor. Răspunsurile date de persoanele private de libertate vor fi evaluate, iar la finalul concursului vor fi desemnaţi câştigătorii. „Printre numeroasele sărbători populare ce marchează sfârşitul iernii şi începutul primăverii, se numărăşi Dragobetele – care simbolizează dragostea în cultura poporului român. În acest context, în Penitenciarul Bârcea Mare, prin Serviciul de Asistenţă Psihosocială, se va desfăşura un concurs cu tema „Dragobetele – Sărbătoarea dragostei la români”, la care vor participa 20 persoane private de libertate, aflate în custodia unităţii noastre”, spune Florin Berar, inspector şi purtător de cuvânt în cadrul Penitenciarului de la Bârcea Mare.

[notification type=”standard”]

Cine este Dragobete?

Dragobetele, fiul Dochiei, numit şi Cap de primăvară, Ziua îndrăgostiţilor, sau Logodnicul păsărilor se sărbătoreşte pe 24 februarie, zi considerată începutul primăverii, ce aduce renaşterea naturii. Poate de aceea, spre deosebire de blajinul Sfântul Valentin, Dragobetele este perceput de-a lungul tradiţiei ca un bărbat chipeş, plin de viaţăşi năvalnic. Povestea lui e veche de pe vremea dacilor, când el reprezenta divinitatea mitologică similară cu Eros sau Cupidon şi oficia în cer nunta tuturor animalelor. De-a lungul anilor, românii au transformat Dragobetele în protectorul iubirii, tradiţia s-a extins şi la oameni, astfel se spune căbăieţiişi fetele se întâlneau în această zi pentru ca iubirea lor săţină tot anul. Fără a fi o sărbătoare religioasă, în această zi oamenii nu munceau pentru a nu fi pedepsiţi de zeu şi pentru a avea un an îmbelşugat, dar aveau mare grijă de animalele şi păsările din ogradă, nu aveau voie să sacrifice nicio vietate în ziua de Dragobete.

[/notification]

Advertisement

 

Actualitate

Rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat, afișate

Publicat

pe

Redactat de

Rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat au fost afișate.

Ministerul Educației a publicat rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat.

Rezultatele pot fi vizualizate AICI.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Drumeții de pe Via Transilvanica avertizați cu privire la habitatele urșilor

Publicat

pe

Redactat de

Drumeții de pe Via Transilvanica avertizați cu privire la habitatele urșilor

Construcția traseului Via Transilvanica, începută în 2018, a adus echipa Asociației Tasuleasa Social în mijlocul habitatului urșilor, o specie a cărei areal este din ce în ce mai restrâns din cauza activităților umane. În fața acestei provocări, echipa a instalat peste 300 de marcaje de avertizare cu mesajul “Atenție la urși după înserare”, pentru a atrage atenția drumeților asupra pericolelor potențiale.

„În zonele acestea există habitate în care animalele sălbatice își fac simțită prezența din ce în ce mai des, iar atenția noastră, a celor care le traversăm mediul în care trăiesc trebuie să fie sporită, atât pe timp de zi, cât și de noapte,” a declarat echipa Asociației. Anul acesta, spre deosebire de anii precedenți când erau observate doar urmele lor, urșii au fost văzuți pe traseu de mai multe ori, atât de membrii asociației, cât și de drumeți.

Cu toate acestea, relația cu urșii pe Via Transilvanica nu este una abuzivă. „Nu vezi urși cerșind mâncare pe marginea drumului precum în zonele care sunt supra-populate de oameni,” au precizat reprezentanții asociației. Cu toate că situația urșilor din România este scăpată de sub control, ei fac apel la factorii de decizie să ia măsuri concrete pentru a preveni incidentele grave.

„Asociația Tasuleasa Social își dorește să se implice în procesul de gestionare a relației cu urșii, să participe la educarea comunității și să asigure siguranța drumeților pe traseu,” au afirmat membrii echipei. Aceștia subliniază importanța unei analize clare a comportamentului uman față de urși, recunoscând că oamenii sunt cei care au invadat teritoriul animalelor sălbatice.

Advertisement

Hrănirea urșilor este un comportament condamnat de asociație. „Mărul din mână pe care noi îl oferim va fi perceput diferit în timp și nu va mai dura mult până când ursul se va întinde și spre mâna omului, având impresia că este tot hrană,” au explicat ei. Asociația recomandă tuturor drumeților să citească ghidul drumețului, care include o secțiune dedicată comportamentului adecvat în cazul întâlnirii cu un animal sălbatic.

Drumeților li se recomandă să evite mersul după înserat în zonele populate de urși și să adopte o atitudine pașnică în timpul întâlnirilor cu aceștia. De asemenea, echipa sugerează ca fiecare drumeț să aibă la îndemână un spray de protecție, deși eficacitatea acestuia nu este garantată 100%.

Pentru a asigura siguranța pe traseu, asociația va contacta specialiști și organizații care gestionează relația cu animalele sălbatice în România, în vederea găsirii celor mai bune soluții. „Până atunci vă urăm cale bună și “atenție la urși”!” este mesajul transmis de Via Transilvanica.

FOTO: Via Transilvanica

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Alertă din cauza căldurii

Publicat

pe

Redactat de

ISU Hunedoara vine cu recomandări pentru această perioadă caniculară.
În aceste zile, valul de căldură și disconfortul termic deosebit de ridicat se resimt și în județul Hunedoara.
Vă rugăm să fiți precauți și să luați măsuri pentru a vă proteja sănătatea!
– Stați la umbră și evitați expunerea prelungită la soare!
– Consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător!
– Evitați consumul băuturilor alcoolice!
– Purtați pălării de soare și haine lejere de culori deschise!
– Consumați fructe și legume proaspete!
– NU aprindeți focul în zone cu vegetație uscată sau împădurite! Vă reamintim că arderea vegetației uscate este interzisă!
– Resturile de țigară pot genera incendii. NU le aruncați la întâmplare!
De asemenea, trebuie să avem grijă de cei care sunt cei mai vulnerabili la caniculă:
• vârstnicii (mai ales cei trecuți de 65 de ani);
• copiii, mai ales cei sub 2 ani (metabolismul lor diferă de al adulților);
• femeile gravide;
• persoane cu boli cronice (diabet și boli endocrine, boli mentale, adicții de substanțe sau alcoolism, schizofrenie, Parkinson, boli cardiovasculare, boli respiratorii, boli renale etc.);
• persoane care sunt sub anumite tratamente medicale (cele care au febră sunt în pericol mai mare);
• persoane vulnerabile socio-economic (persoanele fără adăpost, imobilizate, cele lipsite de informare, izolarea socială);
• persoane cu anumite ocupații (persoanele care muncesc în aer liber în condiții nepotrivite, care prestează muncă fizică în condiții neadecvate, mai ales dacă au anumite probleme de sănătate, dar și sportivii).
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate