Actualitate
Drumul spre casă – acces greoi. Apelul fiicei unui hunedorean din satul Crișan către autorități: „Vă rog frumos să găsiți o soluție”
Drumul până acasă este o provocare pentru o familie din satul Crișan, comuna hunedoreană Ribița. Accesul spre locuință este dificil și se face pe o cale, ce pornește de la drumul principal, impracticabilă pentru o mașină mică și care necesită mers pe jos, pe un urcuș destul de anevoios. Situația se complică atunci când plouă, iar drumul se umple de noroi alunecos.
Fiica unui hunedorean din comuna Ribița roagă autoritățile locale să găsească o soluție pentru a facilita accesul spre locuința tatălui său, din satul Crișan. Iuliana Lupea spune că nu se poate ajunge până la gospodăria proprie din cauza drumului impracticabil autoturismelor mici, astfel încât singura cale este pe jos, pe un traseu străbătut doar la pas, vreme de aproape o jumătate de ceas, pe coasta unui deal.
Femeia relatează că starea acelei porțiuni de drum s-a înrăutățit, în ultima vreme, și că se teme pentru părintele său care este bolnav, nevoit să coboare și să urce sprijinit în bâtă pentru a ajunge la casa lui.
„Rog frumos să se găsească o soluție pentru a facilita calea de acces spre locuința tatălui meu, Ioan Lupea, din satul Crișan. Chiar dacă drumul nu se poate asfalta, dar măcar să se pună piatră, să se taseze, pentru că tatăl meu are probleme foarte grave de sănătate. Are o vârstă, are o boală… Asfalt este în sat până la ultima casă, dar tata locuiește puțin mai departe. E numai casa noastră acolo. (…) S-a mai băgat piatră, însă, atunci când plouă toată piatră e dusă la vale și rămâne iar numai pământul. Numai cu o mașină de teren se poate ajunge. Este foarte greu. Cam 20 de minute durează parcurgerea drumului. La urcare e greu, mai ales pentru o persoană cu probleme de sănătate, cum este tatăl meu”, povestește femeia, care lucrează în Elveția.
„Drumul acela îi periclitează sănătatea!”
Fiica hunedoreanului se roagă ca tatăl ei să nu aibă nevoie de servicii medicale de urgență, pentru că ambulanța nu poate să ajungă până la el. „Eu m-am întors din Elveția să merg cu tata la doctor. Dacă tata pică pe acolo, cum ajunge salvarea până la el?! Salvarea nu are personal să care oameni. Eu mă gândesc la starea lui de sănătate, că s-a agravat (…) În caz că trebuie să ajungă salvarea sau se întâmplă ceva, nu se poate ajunge. Aceasta este rugămintea mea, să se găsească o soluție pentru a facilita calea de acces spre casă”, a adăugat aceasta.
Iuliana Lupea mai spune că a luat legătura cu reprezentanții administrației publice locale. „Mi s-a spus că nu se poate face, că trebuie defrișat, făcut șanț, că nu au avut fonduri, că pentru o singură casă nu se merită… Pentru tata, că este o singură persoană, nu s-a putut face nimic și la Dumbrava de Sus, s-a turnat asfalt peste tot. Nu am cerut să bage asfalt, ci doar să se faciliteze accesul. Am discutat și cu domnul viceprimar, viitor domn primar, cu care am putut să port un dialog (…) și am rugat doar să se îndrepte drumul. În caz de nevoie, salvarea nu vine de acolo. Eu ce fac, cer din Elveția elicopterul să-l preia pe tata?! (…) Să vedeți un om în vârstă, cu probleme de sănătate, pe care le pot dovedi – am și documente, scrisoare medicală, RMN, să cobori atâta drum în bâtâ. Un pas greșit îi poate fi fatal. (…) Domnul doctor de la Brad ne-a spus să aibă grijă și cum pășește pentru că are coloana fracturată și trei hernii de disc… Atât am rugat, să se poată ajungă cu mașina. Drumul acela îi periclitează sănătatea!”, afirmă fiica hunedoreanului.
Aceasta mai povestește că tatăl ei locuiește acolo de foarte mulți ani, însă, având probleme de sănătate, îi este foarte greu acum să străbată pe jos calea spre și dinspre casă. „Tata locuiește de 65 de ani, acolo am copilărit și eu, dar nu a fost atât de rea starea căii de acces. Acum, dacă s-a făcut drumul până într-un anumit loc, de ce nu s-a făcut și mai departe?”, se mai întreabă Iuliana Lupea.
„Și tata este cetățean al comunei Ribița. Plătește taxe și impozite, este la zi. S-a putut face peste tot, numai acolo nu! Este vorba despre sănătatea lui. Nu plec înapoi, în Elveția, liniștită. El se îngrijește singur, merge și își face cumpărături, singura problema este doar să se faciliteze calea de acces spre casa lui”, a mai spus Iuliana Lupea.
Reprezentanții administrației publice locale spun că „problema este rezolvabilă”
Contactată de „Servus Hunedoara”, conducerea administrației publice locale declară că drumul respectiv se află în atenție. Primarul ales al comunei Ribița, Virgil Nicolae Dobrin, actualmente viceprimar al localității, a declarat că se va interveni astfel încât să se permită accesul spre locuință. „Doamna a fost la primărie, am discutat cu dânsa. Locuința unde stă tatăl dânsei se află la capătul unui drum vicinal, de pământ, care deservește numai locuința lor proprie. (…) Noi, întotdeauna, am încercat să menținem acel drum în stare de funcționare (…) Avem mai multe astfel de drumuri de pământ, aflate în reabilitare, și acesta despre care este vorba este prins în program. Îl avem în vedere și i-am explicat și doamnei acest lucru. Încercăm, în toamna aceasta, înainte de a începe ploile, să -l reamenajăm, însă mai există un aspect, sunt oameni care circulă cu jeep-uri și le place să circule, mai ales, atunci când plouă și, de multe ori, am făcut reparații, nici nu am apucat să terminăm bine reparațiile și au început să circule, când în sus când în jos, stricând drumul în decurs de maximum o lună. (…) Ideea este că drumul acela este în vederea noastră, va fi reparat, într-o fază în care să se permită accesul. Încercăm să ajutăm pe toată lumea, în măsura posibilităților”.
La rândul său, primarul comunei Ribița, Ioan Faur, spune că „problema este rezolvabilă” și că se vor lua măsuri, în perioada următoare. „Acces există, probleme sunt în perioada când plouă. Drumul este asfaltat până la ultima casă. Familia în cauză locuiește într-o zonă mai izolată, greu accesibilă. Sunt anumite porțiuni în apropierea casei. Noi, în fiecare an, am reparat drumul, dar rugămintea noastră a fost să nu se mai circule cu tractoare, utilaje, jeep-uri, pentru că se strică la loc. Noi o să intervenim, din nou, dacă este necesar. (…) Problema e rezolvabilă, cu un pic de răbdare, în perioada imediat următoare. Se poate interveni, avem utilaje. Deschidere din partea noastră există, indiferent ce probleme au oamenii”.
Actualitate
Comuna Densuș, între proiecte finalizate și planuri de viitor
Situată în mirifica Țară a Hațegului, comuna Densuș are în componență șapte sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Criva, Hățăgel, Peșteana, Peștenița, Poieni și Ștei. Comuna se întinde pe o suprafață de peste 135 de kilometri pătrați, iar aici trăiesc mai bine de 1.500 de oameni.
Drumuri reabilitate
La alegerile locale din vara acestui an, locuitorii din Densuș au decis ca în următorii patru ani să aibă o altă conducere în fruntea comunității. Actuala administrație se păregătește să predea ștafeta și își încheie mandatul cu finalizarea unui proiect important. „Mă bucur că încheiem mandatul cu o realizare importantă, finalizată cu patru luni înainte de termen. Este vorba despre proiectul „Reabilitare și modernizare a drumurilor comunale din comuna Densuș”, derulat prin Programul Național de Investiții (PNI) “Anghel Saligny” și cu o valoare de circa 10 milioane de lei. Proiectul a vizat Drumul Comunal Densuș – Peșteana și infrastrucura rutieră din intravilanul satului aparținător Poieni și a venit în continuarea altuia, derulat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, prin care s-au făcut lucrări similare și în alte așezări. Menționez și că există o perioadă de trei ani în care se pot notifica eventualele defecte sau probleme apărute. Pe de altă parte, predăm noii administrații două proiecte aflate în derulare, cu finanțare în valoare de aproape patru milioane de lei prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care privesc eficientizarea școlilor din Densuș și Ștei. Le mulțumesc concetățenilor mei pentru încrederea acordată în cei opt ani cât am fost primar și îi asigur că voi munci, și în continuare, pentru binele și dezvoltarea localității noastre”, a spus primarul în exercițiu al comunei hunedorene Densuș, Adrian Ioan Vîrtopean.
Gazul metan, o prioritate
Noul primar al comunei Densuș va fi Nicu Lăscuț Merian, actualul viceprimar al localității. Acesta are planuri de viitor, însă dorește ca acestea să fie în concordanță și cu dorințele populației. „În mod firesc, vom continua proiectele începute de actuala administrație, pe care le cunosc foarte bine, fiind viceprimar al comunei în prezent. În mod firesc, am proiecte de viitor, unul prioritar, în opinia mea, fiind introducerea rețelei de alimentare cu gaz metan. Eu, însă, îmi doresc ca proiectele să fie prioritizate în funcție de doleanțele cetățenilor. Îmi propun ca în mandatul care stă să înceapă să existe transparență decizională și dezbateri publice reale înainte de adoptarea de Hotărâri de Consiliu Local. Nu am făcut promisiuni deșarte în campania electorală, însă acum pot să promit onoare, corectitudine și dezvoltare pentru Densuș. Voi fi primar pentru fiecare cetățean din comuna Densuș și angajat în slujba tuturor. Toți concetățenii mei vor avea în mine un partener corect și sincer, care le va apăra și le va reprezenta interesele”, a declarat Nicu Lăscuț Merian, primarul ales al comunei hunedorene Densuș.
Actualitate
Bărbat din Petroșani, dispărut când se ducea să își ridice pensia
Astazi, 08 octombrie 2024, în jurul orei 15:20, Poliția Municipiului Petroşani a fost sesizată de o femeie despre faptul că unchiul său, Bălăcescu Gerard, de 59 de ani, din Petroșani, în data de 07 octombrie 2024, în jurul orei 08:30 a plecat de la domiciliu pentru a se deplasa la un oficiu poștal pentru a ridica pensia, însă nu a mai revenit acasă.
Bărbatul prezintă următoarele semnalmente: înălţime 1,85 metri, constituție fizică atletică, părul alb, scurt, barbă
albă, ochii căprui, are problem dentare (dinți lipsă).
La momentul plecării voluntare, bărbatul avea asupra sa cartea de identitate (nu se cunosc articolele de îmbrăcăminte pe care le purta când a plecat de la locuinţă).
La fața locului s-a deplasat echipa operativă care a efectuat cercetări în vederea depistării bărbatului, care a fost dat în urmărire națională.
Persoanele care dețin informații utile găsirii acestuia sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să se adreseze cele mai apropiate unități de poliție.
Actualitate
Programul „Casa Verde Fotovoltaice”: Peste 7.600 de înscrieri, în Regiunea Vest
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că înscrierile pentru Regiunea Vest în Programul „Casa Verde Fotovoltaice” s-au încheiat.
Astăzi, 8 octombrie 2024, ora 10:00, a demarat sesiunea de înscriere a persoanelor fizice în cadrul programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională – „Casa Verde Fotovoltaice”, pentru Regiunea Vest, respectiv judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş.
Bugetul de 229.110.000 lei alocat acestei regiuni a fost rezervat integral prin înscrierea unui număr de 7.637 de persoane fizice, dintre acestea, 999 fiind din județul Hunedoara.
De mâine, 9 octombrie 2024, începând cu ora 10:00, în Programul „Casa Verde Fotovoltaice” se vor putea înscrie unitățile de cult. Bugetul alocat este de 20.100.000 lei, buget ce permite înscrierea a 670 de unități de cult.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Modificări în traficul feroviar, în noiembrie, din cauza lucrărilor la infrastructură. Vor fi afectate și trenuri care trec prin județul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Corvinul a pierdut acasă de la Metalul Buzău
-
Politiccu 3 zile in urma
Prezidenţiale 2024| Termenul pentru depunerea candidaturilor la BEC s-a încheiat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Întreruperi de curent electric, programate în perioada 7 – 11 octombrie, în județul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
„Ștafeta Veteranilor Invictus” a ajuns la Deva. Adusă, în premieră națională, de un grup de copii care a însoțit alergătorii și bicicliștii
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Piesa de teatru “O noapte furtunoasă” se joacă la Deva, într-o distribuție de excepție
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Fotbal – tenis: Medalii naționale pentru CSM Deva și Comexim Lupeni
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu puternic la o casă din Buceș. Intervenția pompierilor a durat peste patru ore