
O nouă întâlnire cu cititorii
„Iago, sforărie de lux” şi „Aranka-néni sau canapeaua cu scârţ” au fost lansate ieri în cadrul unui eveniment organizat de instituţia de cultură din Deva

Seria manifestărilor culturale organizate de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” din Deva a cuprins ieri, un nou eveniment editorial. De această dată a fost vorba despre lansarea a două volume de proză „Iago, sforărie de lux” şi „Aranka-néni sau canapeaua cu scârţ” ambele aparţinând prozatorului şi publicistului Dumitru Hurubă.
Evenimentul a avut loc ieri în prezenţa unui număr impresionant de cititori, prieteni şi reprezentanţi ai instituţiei de cultură din reşedinţa de judeţ. „De fiecare dată când am luat parte la o lansare de carte marca Dumitru Hurubă, am plecat mai bogaţi, mai împliniţi spiritual. Am avut de fiecare dată în faţa noastră un scriitor veşnic tânăr, în ciuda tâmplelor ninse, un scriitor şi un om dornic să se întâlnească cu cititorii săi care îi iubesc opera, îi citesc cărţile şi aşteaptă cu nerăbdare o nouă apariţie”, spune Sebastian Bara, director-manager al Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” din Deva.
De la regimul totalitar şi democraţie…

Cei ce au avut bucuria de a asculta prezentarea celor două romane au descoperit faptul că Dumitru Hurubă îi poartă într-o lume căreia pare că îi pune o oglindă în faţă, prin care cititorul poate vedea chipuri şi măşti ale unei societăţi în care, pe lângă valori morale eterne, coexistă minciuna, viclenia sau lipsa de caracter. Referindu-se la romanul „Iago, sforărie de lux”, Ilie Chelaru, lectorul cărţii din partea Editurii Eubeea, la care a apărut cartea, consideră că acesta „se poziţionează la zona de contact dintre două lumi, regimul totalitar şi democraţia post-decembristă, cărora le găseşte, din păcate, pentru noi, o mulţime de puncte comune”.

…la personaj feminin şi umor
Al doilea roman, „Aranka-néni sau canapeaua cu scârţ”, aduce o puternică notă de pitoresc al limbajului, surprinde atitudini şi gesturi tipice unui personaj feminin prins în cele mai insolite ipostaze. Calitatea de mare umorist a lui Dumitru Hurubă atinge în acest roman cote ce reprezintă o reală provocare pentru orice prozator care se vrea continuator al marii proze umoristice româneşti. ”Ambele romane par a fi două tablouri în clar-obscur prin care Dumitru Hurubă ne invită la meditaţie asupra valorilor etice perene. Şi aceste două noi romane, ca şi întreaga proză a lui Dumitru Hurubă, ne prezintă acelaşi analist fin, lucid, riguros şi competent al lumii căreia noi toţi îi suntem martori de peste două decenii”, mai spune Sebastian Bara.