Nu vor să o lase să „moară”
Mai multe autorităţi fac demersuri pentru ca locul din care se extrage acum huilă să nu ajungă o ruină după ce exploatarea cărbunelui va fi sistată
Primăria, Universitatea Petroşani şi responsabilii de la Exploatarea Minieră (EM) Petrila, precum şi studenţi străini, vor pune bazele unui muzeu în cadrul acestei mine.
Toţi sunt interesaţi ca acest loc să nu ajungă la fel cum s-a întâmplat cu unităţile miniere deja închise, adică o ruină.
Clădiri inventariate şi vagoneţi cu flori
Mina Petrila e pe lista de închidere, dar sunt oameni care vor să nu o lase să moarăşi plănuiesc să o transforme în muzeu. Aici vor rămâne în picioare mai multe clădiri ce pot fi transformate în săli, iar directorul actual al minei, Constantin Jujan ne explică cum se va face asta. „Calendarul acestor evenimente va cuprinde, într-o primă etapă, o întâlnire la Universitatea din Petroşani, unde, în afara proiectului, vom iniţia discuţii legate de inventarierea clădirilor care pot fi reabilitate şi transformate în muzeu. Noi avem deja creionat proiectul”, a declarat Constantin Jujan, directorul EM Petrila.
Unul dintre obiectivele pe care le-a dezvăluit actualul director este acela legat de amplasarea în curtea minei a unui tren ce transportă cărbunii la suprafaţă, dar în loc de huilă, în vagoneţi vor fi flori. În plus, şi studenţii străini vor reveni, iar unii dintre ei au planuri concrete. „Au şi creionat un proiect pentru acest muzeu în aer liber şi integrarea lui. Ei au făcut un studiu. Îi aşteptăm să revină în vară, într-un grup mai restrâns, care va aduce soluţii legate de acest obiectiv”, a mai adăugat Jujan.
Mina Petrila este inclusă pe lista celor care vor închide şi nu ar fi primul proiect de acest fel din Valea Jiului. Un proiect similar a fost gândit şi pentru mina Aninoasa, care a fost închisă în urmă cu mai mulţi ani, dar actualii edili l-au abandonat.