Actualitate
E caniculă. Atenţie la vipere!
Recomandări pentru turişti
Specialiştii spun că, din luna iunie şi până în august, această specie de şarpe se înmulţeşte şi este extrem de periculoasă. Şapte spitale din judeţ oferă ajutor special în cazul unei muşcături
Canicula din ultimele zile aduce în prim plan un nou pericol. Autorităţile medicale hunedorene atrag atenţia iubitorilor de drumeţii că în această perioadă viperele sunt foarte agresive. Aceşti şerpi veninoşi trăiesc în mai multe zone din judeţul Hunedoara, iar muşcătura lor poate fi mortală, dacă nu se intervine la timp.
Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara atenţionează turiştii că trebuie să cunoască pericolul pe care îl reprezintă viperele, modalităţile de prevenire a atacului şi primele măsuri de ajutor. Muşcăturile de viperă impun efectuarea de urgenţă a unui vaccin.
Reptile active şi noaptea
Amatorii de drumeţii trebuie să urmeze câteva sfaturi pentru a nu risca să fie atacaţi de vipere. Astfel este recomandată folosirea unor bocanci de munte, chiar dacă temperatura este ridicată şi verificarea zonei din jur. Mai mult, ridicarea pietrelor mari este recomandată numai în cazul în care persoana s-a asigurat că nu există nimic sub ea. În cazul vegetaţiei înalte, trecătorul este sfătuit să lovească ierburile din faţă cu un băţ lung, pentru a speria reptilele şi a le determina să fugă din cale. Vipera este o specie diurnă care, după perioada de hibernare din lunile noiembrie-martie, caută din zori razele soarelui pentru a-şi ridica temperatura corpului, însă viperologii spun că vara, în perioade caniculare, reptila este activă şi în timpul nopţii. Aceşti şerpi preferă să fugă la cel mai mic semn, chiar dacă sunt surde şi mioape, simt foarte bine vibraţiile şi atacă doar pentru a se apăra.
Atacul poate fi mortal
Persoana muşcată de viperă poate muri în cinci ore, veninul acesteia fiind o hemotoxină, care poate duce la sufocare. „Moartea cauzată de muşcătura unui şarpe veninos survine în cazuri rare, mai mult de jumătate din muşcăturile de viperă sunt „uscate” fără inoculare de venin. Efectele unei muşcături de şarpe veninos variază în funcţie de vârstă, condiţia fizică şi starea de sănătate a victimei. Însă, în cazul unei muşcături de viperă se impune transportul victimei la spital cât mai rapid cu putinţă pentru administrarea serului antiviperin”, a precizat directorul executiv al DSP Hunedoara, Cecilia Birău.
În judeţ, unităţile sanitare care au în stoc la serviciile de urgenţă antiviperin sunt cele din Deva, Hunedoara, Petroşani, Lupeni, Haţeg, Orăştie şi Vulcan.
Actualitate
Prezența la vot – Alegeri prezidenţiale, Tur I: 41,62 la sută dintre hunedoreni au votat până la ora 18:00
Aproximativ 151.000 de locuitori ai județului Hunedoara, dintre cei 363.541 înscriși pe liste, reprezentând un procent de 41,62 la sută, și-au exercitat dreptul la vot până la ora 18:00, potrivit datelor furnizate, în timp real, de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Un număr de 134.277 de persoane au votat pe listele permanente, iar 15.053 pe cele suplimentare, urna mobilă fiind solicitată de 2.008 ori.
La nivel național, peste opt milioane de români și-au exprimat opțiunea electorală la alegerile prezidențiale- primul tur, prezența la vot până la aceeași oră, respectiv ora 18:00, fiind de 45,79 la sută, potrivit datelor AEP.
Actualitate
Corvinul este pe loc de play-off
În Liga 2 de fotbal s-au jucat, cu o singură excepție, meciurile etapei a XIV-a. Reamintim că în Liga 2, unde, la începutul competiției, au fost înscrise 22 de echipe, se joacă un singur tur, la finalul căruia primele șase clasate vor evolua în play-off-ul pentru promovarea în SuperLigă, iar celelate participante vor evolua în două serii de play-out.
Succes cu 2-1 la Oradea
Corvinul Hunedoara a jucat, în deplasare, la Oradea, pe terenul celor de la FC Bihor. Deși hunedorenii nu au drept de promovare în primul eșalon, trupa pregătită de Florin Maxim și-a respectat blazonul de deținătoare a Cupei României și își continuă evoluția pentru atingerea obiectivului, respectiv calificarea în play-off. Pe un teren deloc ușor, Corvinul a început mai bine jocul și, după două ratări ale lui Grigore, reușește deschiderea scorului în minutul 10 când, după o acțiune prelungită de atac, Cărăuș, din a doua încercare, a înscris, cu capul, din apropiere, centrarea lui Velisar. Până la pauză tot Corvinul a controlat jocul, în general, având ocazii mai periculoase decât gazdele, iar la vestiarele stadionului „Iuliu Bodola” din Oradea s-a intrat cu 1-0 în favoarea Hunedoarei. Mitanul secund începe perfect pentru Corvinul, Vladic, bine lansat de Lehaire, fiind faultat în suprafața de pedeapsă, este faultat de Băican. Iar penalty-ul din minutul 48 a fost transformat, cu siguranță, de Manolache. Jocul părea să se îndrepte spre o victorie fără probleme a Corvinului, dar, în minutul 68, arbitrul „vede” un henț, inexistent, la Lehaire, iar penalty-ul fantezist acordat a fost transformat de experimentatul Hora. Corviniștii reușesc să mențină rezultatul până la final, mai ratând, și ei, ceva ocazii, și se impun cu 2-1. În urma acestui rezultat, Hunedoara urcă pe 6, ultimul loc de play-off, cu 23 de puncte, iar Bihorul este pe 17, cu 11 puncte. Etapa viitoare cei de la Corvinul Hunedoara vor primi vizita liderului, AFKC Miecurea Ciuc, asupra acestui subiect urmând a reveni în edițiile următoare ale cotidianului SERVUS HUNEDOARA.
Actualitate
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
Un accident rutier grav a avut loc la ieșirea de pe autostrada A1 către DN 7, implicând două autoturisme și rănirea a patru persoane.
Pompierii Detașamentului Orăștie au intervenit în urmă cu puțin timp, cu o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD, la ieșirea de pe autostrada A1 pe DN 7, unde a fost semnalat un accident rutier.
Pentru misiune au fost alocate și 3 echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean.
La fața locului, echipajele operative au constatat faptul că, în accident au fost implicate 2 autoturisme, rezultând rănirea a 4 persoane.
Acestea au fost evaluate și au primit primul ajutor la locul evenimentului și ulterior au fost transportate la spitalele din Orăștie (2 victime), Deva ( 1 victimă) și Hunedoara (1 victimă), pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.
Pompierii militari au asigurat, totodată, măsurile specifice de prevenire a izbucnirii incendiilor în astfel de cazuri.
În aceste momente, circulația în zonă se desfășoară alternativ.
FOTO: ISU Hunedoara
-
Actualitatecu o zi in urma
Intervenție salvatoare la Dobra: Patru pompieri hunedoreni, eroi în timpul liber
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu 9 ore in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Activitatea Serviciului Permise și Înmatriculări Hunedoara, afectată de avaria de la RAR. Operațiuni, temporar suspendate
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
FOTO: Accident cu patru victime în municipiul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Primarul din Luncoiu de Jos rămâne realist
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Acces gratuit la prevenție, diagnostic și monitorizare a bolilor grave pentru persoanele asigurate
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Noapte de foc pentru pompierii hunedoreni