Connect with us
Data: 29/04/2024
.

Actualitate - Eveniment

Edilii din Balșa, pregătiți să demareze un nou proiect

Publicat

pe

Comuna Balşa, o localitate situată la confluenţa zonei Munţilor Orăştiei cu cea a Ţinutului Zarandului, este una dintre așezările rurale mici ale judeţului Hunedoara, cu o populaţie de sub 1.000 de locuitori.

Deși este o comună mică după populație, Balșa este o localitate destul de întinsă, pe o suprafață de aprope 155 de kilomeri pătrați, având în componență, pe lângă localitatea de reședință omonimă, încă 13 sate aparținătoare, fiind vorba de Almașu Mic de Munte, Ardeu, Bunești, Galbina, Mada, Oprișești, Poiana, Poienița, Roșia, Stăuini, Techereu, Vălișoara și Voia, iar aici găsim trei rezervații naturale.

Cu gândul la starea drumurilor

În atare condiții, una dintre principale priorități ale edililor din comuna Balșa este starea drumurilor. „Așteptăm cu mare interes începrea lucrărilor de reabilitare a culoarului rutier „Mureș Nord”, care pornește din comuna noastră, de la limita cu județul Alba, iar aceste drumuri ajung până la Ilia. De asemenea, am depus, la Consiliul Județean Hunedoara, un proiect prin care să demareze operațiunile de reabilitare de la drumul județean spre Bucureșci, lucrările dinspre localitatea învecinată fiind începute deja”, a declarat Simion Meteșan, prmarul comunei hunedorene Balșa. Reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Balșa mai au, în mod firesc, și alte preocupări. „Doresc să precizez că nu sunt probleme cu asigurarea lemnului de foc pentru populație pe perioada de iarnă. De asemenea, continuă lucrările la construirea noului cămin cultural din satul de reședință al comunei Balșa, în prezent efectuându-se operațiuni în interior. Totodată, suntem bucuroși că două investiții realizate la noi, tot în localitatea de reședință, respectiv Centrul de Informare Turistică și Muzeul Satului, își dovedesc utilitatea, având un număr mare de vizitatori”, a spus Traian Felician Jude, viceprimarul comunei hunedorene Balșa.

Advertisement

Actualitate

A fost emis Acordul de mediu pentru construirea noii centrale pe gaz de la Mintia. “Este o zi istorică!”

Publicat

pe

Redactat de

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Hunedoara a emis Acordul de mediu pentru construirea noii centrale electrice pe gaz de la Mintia. Astfel, a fost făcut un pas important în vederea realizării acestei investiții estimată la 1,4 miliarde de euro, finalizată până în anul 2026.

 

Acordul de mediu pentru proiectul „Construire centrală electrică Mass Mintia” a fost înmânat titularului – Mass Global Energy, compania care deține în prezent Termoncentrala Mintia. Evenimentul a avut loc astăzi, 29 aprilie, la sediul APM Hunedoara.

Potrivit reprezentanților APM Hunedoara, noul obiectiv va produce energie electrică în condiții mai prietenoase cu mediul, în sensul că oxizii de sulf care au dus la închiderea vechii termocentrale nu se vor mai regăsi în emisiile viitoarei centrale. De asemenea, și pulberile PM 10 și PM 2,5 se estimează că vor avea valori nesemnificative, ca aport la impactul asupra mediului.

“Emiterea Acordului de mediu pentru construirea centralei electrice, care va avea o capacitate de producție de 1.700 de MW, catalogat cel mai mare obiectiv industrial din România post revoluționară. Au mai fost obiective sau proiecte mici cumulate, dar pentru un singur obiectiv de o asemenea anvergură nu s-a mai emis Acord de mediu de la Revoluție. Să sperăm că ne va face mult bine zonei, în primul rând că se schimbă combustibilul. Nu va mai arde cărbune, va fi gaz metan. Impactul asupra schimbărilor climatice există pentru că și gazul metan tot carbon este, dar celelalte noxe care ridicau probleme, cum e praful sau oxizii de sulf pentru care a fost și închisă termocentrala pe cărbune nu vor mai exista și să sperăm că vom fi beneficiarii unui mediu mai curat și, în același timp, va fi energie electrică care să ducă la scăderea facturilor”, a declarat Georgeta Barabaș, directorul APM Hunedoara.

Advertisement

 

Emiterea Acordului de mediu a fost o procedură complexă care a inclus consultarea transfrontieră cu Ungaria și Serbia, fără a se înregistra sesizări sau reclamații pe perioada parcurgerii acesteia. „Pe lângă aplicarea legislației de evaluare a impactului asupra mediului, asupra biodiversității, asupra sănătății populației, impactul posibil al viitoarei centrale electrice, a însemnat și o consultare cu țările riverane, respectiv cu Ungaria și cu Serbia. Ambele țări și-au exprimat susținerea pentru proiect, doar că Serbia nefiind membră UE, a dorit să fie informată pe căi diplomatice despre decizia finală. Ungaria, făcând parte din blocul comunitar, va obține decizia finală, respectiv acordul de mediu, pe căile pe care noi suntem obligați să le aducem la cunoștința atât a opiniei publice, cât și a instituției interesate”, a explicat directorul APM Hunedoara, Georgeta Barabaș.

La predarea Acordului de mediu, emis de APM Hunedoara, către titular, a participat și prefectul județului Hunedoara, Doris Visirin. „Discutăm despre o investiție istorică, fără precedent, și care va îmbunătăți foarte mult și siguranța energetică, până la urmă, care ne interesează foarte mult. Va îmbunătăți foarte mult, cred eu, și condițiile de muncă și de trai în județul Hunedoara”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Doris Visirin.

Prima turbină va ajunge în județul Hunedoara, până la finele lunii mai

 

Este o zi istorică pentru România și pentru județul Hunedoara, și pentru compania noastră. Este un pas mic pentru realizarea proiectului, în același timp, este un salt mare și calitativ pentru demararea construcției. Mulțumesc tuturor, autorităților locale și celor din București pentru sprijinul acordat! Investiția este de aproximativ 1,4 miliarde de euro, care se desfășoară până în 31 decembrie 2026”, a declarat Karim Dalawer, directorul tehnic al companiei Mass Global Energy Rom, actualul proprietar al acestui obiectiv energetic.

Advertisement

Conform reprezentanților Mass Global Energi Ro, prima turbină va ajunge în județul Hunedoara până la sfârșitul lunii mai. “Conform planului cu compania Siemens, prima turbină va fi sosită în centrală, până la sfârșitul lunii mai”, a precizat reprezentantul Mass Global Energy.

Prezent la eveniment a fost și fostul prefect Călin Petru Marian, cel care a urmărit îndeaproape realizarea acestei investiții importante. „Felicit compania Mass Global Energy. Am început împreună și se observă o trasabilitate foarte bună în ceea ce privește demersul guvernamental. Mulțumesc Agenției de Mediu și doamnei director Barabaș! (…) Este cea mai mare investiție a României în ultimii 30 de ani (…) care va da siguranța energetică, mai ales, în această zonă de vest a României”, a declarat fostul prefect al județului Hunedoara, Călin Petru Marian.

Reamintim că, fosta Termocentrala Mintia, deținută de Complexului Energetic Hunedoara SA, a fost cumpărată, în 2022, prin licitație publică, de către Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding, un important producător global de energie.

Sumele prevăzute pentru modernizarea și dezvoltarea centralei Mintia se ridică la peste un miliard de euro și vor include dezvoltarea capacității de producție și, în același timp, adaptarea la noile standarde europene pentru trecerea de la producția de energie electrică din surse regenerabile.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Peste 300 de motocicliști, la parada de la Deva

Publicat

pe

Redactat de

Peste 300 de motocicliști, din mai multe județe din țară, s-au reunit, sâmbătă, la Deva, în cadrul unui eveniment ce a avut ca principal scop conștientizarea asupra prezenței lor în trafic.

Manifestarea ajunsă la a cincea ediție, organizată de A.C.S. Kermit Racing Deva -președinte Andrei Căta, cu sprijinul Primăriei Municipiului Deva, a debutat la ora 10:00, în Piața Cetății Deva, după care motocicliștii au pornit într-un tur pe străzile orașului.

La eveniment a luat parte și Călin Petru Marian, candidatul PNL la Președinția Consiliului Județean Hunedoara, și Florin Nicolae Oancea, primarul municipiului Deva.

Sunt motociclist, iubesc sentimentul de libertate pe care mi-l oferă mersul pe două roți și sunt mândru că fac parte din această comunitate. Am dat startul sezonului moto din acest an, alături de sute de motocicliști din regiunea de Vest a României. Totodată, am dat astăzi semnalul asupra prezenței noastre în trafic, a respectului cuvenit celor care aleg să circule pe două roți și asupra nevoii de a spori vigilența tuturor participanților care circulă pe drumurile publice. Cât timp am ocupat funcția de prefect al județului Hunedoara am răspuns nevoilor acestei comunități din care fac și eu parte și am suplimentat zilele în care se puteau susține probele pentru obținerea permisului de circulație. În următorii 4 ani, când voi fi președintele Consiliului Județean Hunedoara, mă voi preocupa ca pasionații de motociclism să poată circula în cele mai bune condiții pe drumurile publice județene. Mulțumesc organizatorilor pentru invitație și pentru că fac posibilă întâlnirea noastră în fiecare an!”, a transmis Călin Petru Marian, care a mai participat și la edițiile anterioare ale acestei manifestări.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

De Florii, „Cruce de flori” în Parcul Libertății din Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Locuitorii municipiului Hunedoara reconstruiesc și, anul acesta, „crucea de flori”. Evenimentul, devenit deja o tradiție, are loc, an de an, în duminica Floriilor.

„Sărbătorim Floriile amenajând, ca de obicei „crucea de flori” – duminică (28 aprilie 2024), ora 12:00, în Parcul Libertăţii din Centrul Vechi. Vă aşteptăm!”, au transmis reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Manifestarea este organizată anual de Primăria Municipiului Hunedoara și e menită să marcheze sărbătoarea Floriilor. Hunedorenii păstrează această tradiție urbană, unică în țară, de prin anii 2000.

Foto: arhivă/Primăria Hunedoara

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate