„Noi frontiere…spre o lume nouă”
Îndeletnicirile tradiţionale, dansurile şi costumele populare precum şi obiectivele istorice din judeţ le sunt prezentate musafirilor, în aceste zile, prin ateliere practice

Ospitalitatea tradiţional românească este „gustată” din plin de o delegaţie belgiană venită în aceste zile într-un schimb de experienţă în municipiul Deva. Prin diverse ateliere de creaţie şi educaţie interculturală ce se desfăşoară la Palatul Magna Curia din reşedinţa de judeţ, timp de trei zile, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) împreună cu reprezentanţi ai Colegiului Naţional „Decebal” din localitate sunt gazdele a peste 50 de elevi şi profesori de la Institutul Saint-Roch din Theux, Belgia.
Întâlnirea are la bază proiectul comun „Noi frontiere…spre o lume nouă” ce implică diverse activităţi educativ-culturale.
Au învăţat să danseze sau să toarcă

Încă de ieri, prima zi a manifestărilor ce au menirea de a deschide o poartă spre cunoaşterea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti, belgienii au putut învăţa câţiva paşi de dans popular de la tinerii Ansamblului „Pădureanca” de la Palatul Copiilor din Deva, dar şi să croşeteze sau să toarcă lâna precum o făceau bătrânii noştri odinioară. Tinerii oaspeţi nu s-au dat înapoi de la a învăţa aceste îndeletniciri însă, gustarea produselor de patiserie tradiţionale, precum „poale-n brâu”, colaci făcuţi în casă, brânzoaice sau cozonaci, a fost deliciul zilei. „Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva a început anul cu o activitate extraordinar de plăcută, interesantă şi care sperăm noi, să o multiplicăm în următorii ani. Suntem gazdele, împreună cu colegii de la Colegiul Naţional „Decebal” a 50 de elevi belgieni care au venit să afle despre istoria poporului român, dar în mod special despre tradiţiile, obiceiurile şi dansurile populare. Au dansat, au aflat cum se joacă la noi la români şi au aflat lucruri despre obiceiurile şi costumele noastre tradiţionale”, a spus Liliana Ţolaş, manager al MCDR Deva.
Vizite în judeţ şi în afara lui…

Tot ieri, delegaţia belgiană a avut prilejul de a admira expoziţiile găzduite la Palatul Magna Curia. Astfel, oaspeţii au văzut colecţia de costume tradiţionale ce datează de mai bine de 100 de ani din Ţara Pădurenilor, o expoziţie dedicată cetăţilor dacice care reprezintă cele mai valoroase piese din ceramică şi metal descoperite la Sarmizegetusa Regia, iar la parter, una de „naturale” unde se află şi prima familie de zimbri din Ţara Haţegului. De asemenea a fost vizitată şi admirată cea mai nouă construcţie a muzeului, Lapidarium-ul, ce găzduieşte piese de mare gabarit. Însă, paleta de activităţi propuse pentru belgieni nu se opreşte aici, aceştia urmând să viziteze numeroase obiective culturale, turistice şi istorice din judeţ. „Pe lângă atelierele pe care le desfăşurăm i-am invitat pe tineri să viziteze expoziţiile pe care noi le avem în sediul palatului şi de asemenea Lapidariumul. Sunt convinsă că nu au văzut o asemenea expoziţie şi, în general, am observat că tinerii, chiar şi cei care trăiesc într-o ţară europeană, precum cea care adăposteşte capitala Europei, prin Parlament şi Comisia Europeană, ştiu foarte puţine lucruri despre istoria poporului român, tradiţiile şi valorile nostre culturale. Noi încercăm să recuperăm”, a mai spus Liliana Ţolaş.
…şi cadouri valoroase
Astăzi, oaspeţii vor vizita obiectivele turistice din judeţ, de la Alba Iulia şi Sibiu urmând ca mâine să se reîntâlnească cu gazdele devene pentru concluzii, discuţii şi schimburi de păreri. Şi, pentru a nu uita cele văzute şi auzite în această scurtă excursie, reprezentanţii muzeului le-au dăruit copiilor câte un pliant în limba română şi franceză despre Sarmizegetusa Regia, iar profesorilor câte o carte foarte valoroasă despre istoria poporului român, axată, în mod special, pe valorile patrimoniale pe care judeţul Hunedoara le adăposteşte. Potrivit directorului Colegiului Naţional „Decebal”, Florin Ilieş, la sfârşitul lunii martie, timp de o săptămână, elevii decebalişti vor fi oaspeţii partenerilor belgieni.