Premieră
Tabăra va fi organizată în perioada 26 august – 1 septembrie la Centrul de Agrement de la Căprioara şi îşi propune să răsplătească „valorile”
Recunoaşterea valorii şi răsplătirea muncii unor elevi sunt principalele motive care au stat la baza organizării primei ediţii a Taberei Naţionale de Excelenţă – Cultură, Tradiţii şi Civilizaţie Dacică şi Romană din judeţul Hunedoara. La organizarea acestui eveniment au pus „umărul” reprezentanţii Instituţiei Prefectului şi ai Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport (DJTS).
În cadrul acestei ediţii inaugurale a taberei de excelenţă sunt aşteptaţi să participe 47 de elevi de elită – câte unul din fiecare judeţ al ţării şi din cele şase sectoare al municipiului Bucureşti – şi opt profesori însoţitori. Responsabilitatea de a desemna cel mai bun elev de liceu din judeţ revine fiecărui inspectorat şcolar judeţean în parte. Organizatorii nu au stabilit nicio serie de criterii speciale pentru această alegere nici măcar clasa din care să provină participanţii.
După muncă şi răsplată
Tabăra de excelenţă organizată în acest an pentru prima oară în judeţul Hunedoara este gândită ca o recompensă pentru munca depusă de liceeni de elită din judeţele ţării pe tot parcursul anilor de şcoală. „Prin demersul nostru vrem să răsplătim elitele din liceele din ţară. Am plecat de la ideea că ajutăm persoanele cu cazuri sociale sau cu diferite probleme, însă ne gândim mai puţin la valorile pe care le are societatea şi le punem mai puţin în valoare. Astfel că şi copii merituoşi pe care îi are România merită măcar o săptămână de tabără în care să se cunoască şi să socializeze”, susţine directorul cancelariei Insituţiei Prefectului Hunedoara, Dan Terteci (foto mic). Tabăra Naţională de Excelenţă – Cultură, Tradiţii şi Civilizaţie Dacică şi Romană este un proiect comun al Prefecturii Hunedoara, DJST şi IŞJ şi se doreşte a deveni un eveniment de tradiţie pentru judeţ.
Vizită la atracţiile turistice din judeţ
Organizatorii le-au pregătit deja participanţilor un program pe zile de tabără destul de încărcat, pentru că şi obiectivele turistice din judeţul Hunedoara sunt multe. Astfel că, pe lângă seri de discotecă, jocuri de grup, proiecţii de filme şi foc de tabără, elevii participanţi au ocazia să vadă, unii, probabil că pentru prima dată, leagănul civilizaţiei dacice şi romane din Munţii Orăştiei sau Cetatea Devei. „Pe toată perioada taberei elevii vor fi cazaţi la Centrul de Agrement pentru Copii şi Tineret de la Căprioara, iar începând cu a doua zi de tabără, vor pleca în excursii. Vom începe cu vizitarea Cetăţii Sarmizegetusa Regia, apoi în a treia zi vor merge în drumeţie pe traseul Nucşoara-Cabana Pietrele-Râuşor-Retezat. În a patra şi a cincea zi vor vizita Valea Jiului, Straja şi zona Bradului cu Muzeul Aurului şi Panteonul Moţilor de la Ţebea şi la final de zi le-am pregătit o petrecere la AquaLand. În penultima zi au posibilitatea de a merge în zona Haţeg şi Hunedoara şi a vedea atracţiile din zonă. Iar, la final, am lăsat atracţiile din Deva, respectiv Cetatea şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane. Aceşti copii care vor beneficia de tabără nu vor avea de plăti decât drumul până la Deva, în rest totul este asigurat de organizatori”, a precizat Dan Terteci. Un alt obiectiv al taberei este acela de a transforma elevii de elită în promotori ai atracţilor turistice din zona Hunedoarei. Astfel această investiţie poate fi considerată şi una în promovarea imaginii judeţului la nivel naţional.