Actualitate
Elevii Liceului de Arte din Deva, din nou pe podium. Distinși cu premii la Concursul Regional de Interpretare Vocal-Instrumentală „Tinere talente”

Elevii Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva au fost din nou pe podium, de această dată la Oradea, unde s-a desfășurat, recent, o nouă ediție a Concursului Regional de Interpretare Vocal – Instrumentală „Tinere talente”.
Concursul Regional de Interpretare Vocal – Instrumentală „Tinere talente”, ajuns la cea de-a 29-a ediție, s-a desfășurat vineri și sâmbătă (14-15 martie 2025) , la Liceul de Arte din Oradea, evenimentul de anvergură reunind 180 de elevi din 10 licee de profil vocațional artistic din țară, printre care și din Deva.
Concursul s-a desfăşurat pe cinci secţiuni: pian și vioară pentru clasele I-XII, flaut și percuție pentru clasele V-XII și canto clasic pentru clasele IX-XII. Juriul a fost format din profesori ai liceelor participante precum și personalități ale vieţii culturale atât din Oradea, cât și din țară. Surpriza extraordinară a venit de la canto, acolo unde s-au înscris 60 de candidați, ceea ce este un record chiar și pentru concursurile naționale de canto. „Juriul a avut mult de muncă pentru că și la această ediție au fost copii foarte-foarte buni”, a declarat directoarea Liceului de Arte din Oradea, prof. Mihaela Bondor. Între acești elevi talentați și sârguincioși, elevii deveni au obținut distincții importante.
PREMIUL I
Teodora Cristescu Tutilă (clasa I PIAN – prof. Cezarina Lazăr)
Oana Dănilă (clasa a II-a PIAN – prof. Naomi Cicu)
PREMIUL II
Dragoș Groza (clasa a II-a PIAN – prof. Naomi Cicu)
Elisabeta Lazăr (clasa a II-a VIOARĂ – prof. Bianca Pienariu, prof. corep. Cezarina Lazăr)
Sorana-Elena Moldoveanu (clasa a IX-a CANTO CLASIC – prof. Maria Copăcian, prof. corep. Delia Ștefoni)
Amalia Pârlea (clasa a X-a FLAUT – prof. Dorina Stăncioi, prof. corep. Delia Ștefoni)
PREMIUL III – Sara Udrea (clasa a VIII-a FLAUT – prof. Dorina Stăncioi, prof. corep. Delia Ștefoni)
MENȚIUNE – Robert-Andrei Vincze (PIAN) clasa a III-a (prof. Cezarina Lazăr)

Teodora Cristescu-Tutilă (clasa I pian) și Elisabeta Lazăr (clasa a II-a vioară)

Pianiștii premianți – Dragoș Groza și Oana Dănilă (clasa a II-a), Teodora Cristescu-Tutilă (clasa I)

Robert Andrei Vincze, clasa a III-a

elevele Sorana Moldoveanu și Amalia Pîrlea împreună cu prof. corepetitor Delia Ștefoni

Sara Udrea, clasa a VIII-a (flaut)
„Colectivul Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva se mândrește cu performanțele acestor elevi, întrucât ele reconfirmă poziția Liceului de Arte „Sigismund Toduță” ca un centru de excelență în educația artistică, unde elevii sunt încurajați să-și dezvolte talentul și să-și atingă potențialul. Felicitări tuturor premianților, profesorilor coordonatori și părinților pentru sprijinul acordat!”, a transmis prof. Andreea Lupu, responsabil pentru relația cu presa de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva.
Actualitate
Caravana Salvital ajunge în comunele hunedorene: Consultații gratuite prin telemedicină pentru sute de localnici

Asociația Salvital Hunedoara, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, anunță o nouă acțiune de evaluare medicală gratuită, desfășurată în perioada 23-30 aprilie 2025, în cadrul Caravanei SALVITAL. Prin intermediul telemedicinei și teleconsultațiilor, locuitorii din Peștișu Mic, Rapoltu Mare și Totești vor beneficia de investigații medicale moderne, fără a fi nevoiți să se deplaseze la spitale.
Acțiunea are ca scop prevenția și depistarea precoce a unor afecțiuni cardiovasculare, pulmonare sau metabolice, prin consultații realizate cu ajutorul tehnologiilor medicale avansate.
Programul caravanei este următorul:
Joi, 24 aprilie – comuna Rapoltu Mare, ora 10:00, la Căminul Cultural;
Luni, 28 aprilie și marți, 29 aprilie – comuna Totești;
Miercuri, 30 aprilie – satul Bobâlna (comuna Rapoltu Mare), ora 10:00, la Căminul Cultural.
Locuitorii vor putea beneficia gratuit de: măsurarea glicemiei, temperaturii corporale și tensiunii arteriale; spirometrie (pentru depistarea bolilor pulmonare); electrocardiogramă (EKG); test INR pentru persoanele aflate sub tratament cu anticoagulante; determinarea indicelui gleznă-braț (pentru detectarea bolii arteriale periferice); testarea hemoglobinei glicozilate (monitorizarea controlului glicemic); osteodensitometrie (pentru diagnosticarea osteoporozei).
Acest demers vine în sprijinul comunităților din mediul rural, unde accesul la servicii medicale specializate este adesea limitat. Caravana Salvital contribuie astfel la creșterea gradului de conștientizare privind sănătatea și importanța monitorizării regulate a stării de bine.
Pentru participare, nu este nevoie de programare prealabilă – localnicii sunt invitați să se prezinte în locațiile anunțate, în intervalul orar comunicat.
FOTO: FACEBOOK SALVITAL HUNEDOARA
Actualitate
Oferta educațională a CECCAR Academy – luna mai 2025

Se adreseaza mediului de afaceri de la nivel local.
Cursurile se desfășoară în sistem online și abordează tematică de importanță pentru activitatea mediului de afaceri din perioada imediat următoare.
- Curs online: 𝙏𝙤𝙩𝙪𝙡 𝙙𝙚𝙨𝙥𝙧𝙚 𝙎𝘼𝙁-𝙏: 𝙄𝙢𝙥𝙡𝙚𝙢𝙚𝙣𝙩𝙖𝙧𝙚, 𝙧𝙖𝙥𝙤𝙧𝙩𝙖𝙧𝙚 𝙘𝙤𝙧𝙚𝙘𝙩𝙖̆ 𝙨̦𝙞 𝙚𝙫𝙞𝙩𝙖𝙧𝙚𝙖 𝙨𝙖𝙣𝙘𝙩̦𝙞𝙪𝙣𝙞𝙡𝙤𝙧:
- 𝟭𝟵-𝟮𝟬 𝗺𝗮𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟱, interval orar 10.00-14.00
𝟮𝟲-𝟮𝟳 𝗺𝗮𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟱, interval orar 10.00-14.00
Detalii despre cursuri sunt disponibile pe site-ul CECCAR Academy: https://ceccar.academy/.
Actualitate
Tânăr de 22 de ani, reținut de polițiștii din Ilia pentru conducere fără permis și suspiciuni de deținere de substanțe interzise

Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Ilia au reținut pentru 24 de ore un tânăr în vârstă de 22 de ani, domiciliat în comuna Margina, județul Timiș, după ce l-au surprins în flagrant conducând un autoturism pe raza județului Hunedoara, deși avea dreptul de a conduce suspendat.
Incidentul a avut loc marți, 22 aprilie, în jurul orei 14:30, când echipajul de poliție a oprit mașina tânărului pentru un control de rutină. În urma verificărilor, oamenii legii au constatat că acesta figura cu permisul de conducere suspendat.
În plus, testarea cu aparatul alcooltest a indicat o valoare de 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care tânărul a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea determinării consumului de alcool și/sau substanțe interzise.
Controlul asupra vehiculului a dus la descoperirea unei substanțe cristaline, incolore, despre care există suspiciunea că ar fi interzisă la deținere, precum și a unui cântar de precizie, elemente frecvent asociate cu traficul de droguri. Bunurile au fost ridicate și predate procurorilor competenți pentru continuarea cercetărilor.
Tânărul a fost condus la Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din Deva, urmând să fie prezentat magistraților cu propuneri legale în cadrul dosarului penal deschis pe numele său. Ancheta este în curs de desfășurare.
FOTO: IPJ HUNEDOARA
- Actualitatecu 3 zile in urma
Incendiu puternic la o casă din satul Tărățel. Focul ar fi pornit de la o lumânare aprinsă
- Actualitatecu o zi in urma
VIDEO| Accident în Defileul Jiului: Femeie rănită, după ce s-a răsturnat cu mașina. Un pompier aflat în trafic, în timpul liber, i-a acordat primul ajutor
- Actualitatecu 3 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 23 – 25 aprilie, în județul Hunedoara
- Actualitatecu 3 zile in urma
Șase școli din județul Hunedoara, desemnate „Școală eTwinning 2025”
- Actualitatecu 3 zile in urma
A murit Papa Francisc
- Actualitatecu 21 de ore in urma
Un tânăr din Orăștie a intrat cu mașina într-un imobil
- Actualitatecu 2 zile in urma
Cod galben de instabilitate atmosferică. Este vizat și județul Hunedoara
- Actualitatecu 3 zile in urma
Acțiuni ferme ale polițiștilor rutieri în trafic: șoferi fără permis, viteze excesive și conducere sub influența alcoolului sancționate drastic