Connect with us
Data: 29/05/2025
.

Actualitate

Elevul Alexandru Todoran, olimpic internațional la informatică, premiat de Instituția Prefectului – Județul Hunedoara

Publicat

pe

Tânărul Alexandru Raul Todoran, elev al Liceului Teoretic „Aurel Vlaicu” din Orăștie, a fost premiat de Instituția Prefectului – Județul Hunedoara, pentru performanțele sale deosebite, respectiv medaliile de aur și argint pe care le-a obținut la Olimpiadele Internaționale de Informatică la care a participat, în ultimii ani.

Elevul hunedorean, olimpic internațional la informatică, a fost premiat în cadrul festivității de încheiere a anului școlar, la care a luat parte și prefectul județului Călin Petru Marian. “Am avut plăcerea de a-l premia pe olimpicul României, Alexandru Raul Todoran, elevul hunedorean care se poate mândri cu un palmares de mai multe medalii de aur și argint obținute în urma participării la competițiile naționale și internaționale din domeniul informaticii. Elita din care Alex face parte este grupul reprezentativ de elevi care pășesc pe cele mai înalte trepte ale podiumurilor pe care se așează învingătorii din întreaga lume. În spatele acestor multiple reușite și a timpilor record de execuție pe care Alex i-a realizat se află multă energie investită în cercetare, explorare și pregătire. Alex, te felicit pentru rezultatele excepționale obținute, pentru tot ce ai investit în propriile capacități și pentru pasiunea pe care o ai pentru acest domeniu al viitorului! Dragi tineri, nu încetați să credeți în voi, priviți în viitor cu încredere, curaj, entuziasm și fiți dedicați visului vostru!”, a transmis prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian.

Un geniu al informaticii

Liceanul din Orăștie este cunoscut pentru performanțele sale în domeniul informaticii, acesta având în palmares mai multe medalii de aur și de argint, câștigate în urma participării la mai multe olimpiade și concursuri de informatică. Aflându-se, de mai mulți ani, în elita informaticii, Alexandru a reușit și calificarea în lotul național lărgit.

Actualitate

Lucrările de apă și canalizare din comuna Ilia avansează. Progrese semnificative înregistrate

Publicat

pe

Redactat de

Lucrările de infrastructură pentru alimentarea cu apă și canalizare, derulate în momentul de față în comuna Ilia, înregistrează progrese semnificative. Investițiile, deosebit de importante pentru dezvoltarea comunității locale, sunt realizate în cadrul unor proiecte finanțate din fonduri guvernamentale și europene, atrase prin eforturile administrației publice locale.

Date din teren

Potrivit datelor transmise de autoritățile locale, în satele Săcămaș și Dumbrăvița lucrările de alimentare cu apă sunt finalizate. Acolo, s-au realizat în total aproximativ 5.700 de metri liniari de rețea, cu aproape 70 de branșamente – dintre care 55 în satul Dumbrăvița și 14 la Săcămaș. Căminele de vane sunt deja montate, urmând instalarea hidranților.

În satul Cuieș, lucrările înregistrează un progres fizic estimat la 80 – 90 la sută, fiind executați aproximativ 3.200 de metri liniari. De asemenea, au fost montate șapte cămine de vane și au demarat și lucrările la branșamente.

La Valea Lungă, s-au executat 2.500 de metri liniari de conductă și au fost instalați patru hidranți.

Advertisement

Toate aceste lucrări de anvergură, realizate în cele patru sate mai sus menționate, fac parte dintr-un proiect amplu al Primăriei comunei Ilia, finanțat prin Programul Național de Investiții PNI “Anghel Saligny”. De altfel, în localitățile Valea Lungă, Dumbrăvița și Cuieș au avut loc și inspecții ale Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), care s-au finalizat cu rezultate favorabile.

Și lucrările la rețeaua de canalizare, în linie dreaptă

În ceea ce privește rețeaua de canalizare, în satul Sârbi s-au realizat 1.600 de metri liniari de conductă, în jur de 700 de metri de refulare, precum și mai multe racorduri, aflate în curs de execuție. Tot la Sârbi, urmează și construcția a două grupuri de pompare. Aceste lucrări fac parte dintr-o prima etapă a proiectului derulat prin PNI „Anghel Saligny”. De precizat că, în paralel, Primăria comunei Ilia a depus un nou proiect la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), pentru continuarea lucrărilor la Sârbi, iar semnarea contractului este așteptată în perioada următoare. De asemenea, urmează și pentru satul Bacea.

Reamintim faptul că, rețeaua de canalizare din satul Sârbi va fi racordată la Stația de Epurare din Bretea Mureșană, care va deservi și localitățile Bretea Mureșană și Bacea.

Lucrări în alte trei sate, prin proiectul POIM

Advertisement

În plus față de investiția în rețelele de apă și canalizare derulată de administrația publică locală, comuna Ilia beneficiază de un proiect complementar major, implementat de compania Apa Prod SA Deva, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), acesta vizând alimentarea cu apă a satelor Sârbi, Bretea Mureșană și Bacea. Conform situației prezentată de autoritățile locale, prin POIM, la Sârbi s-au finalizat deja aproximativ 1.700 de metri liniari, iar lucrările de racordare sunt în curs de execuție. Urmează demararea lucrărilor și în satul Bacea.

Primăria a primit decontul pentru o parte dintre lucrările executate

Primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă, a declarat că, pentru o parte dintre lucrările executate în cadrul proiectului implementat de administrația locală, marți, 27 mai 2025, a fost aprobat un decont de 3,6 milioane de lei, din valoarea totală de nouă milioane de lei, bani proveniți de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA). „Lucrurile se mișcă în direcția bună!”, a transmis edilul – șef al comunei Ilia, care le-a mulțumit locuitorilor pentru înțelegerea și răbdarea de care dau dovadă în fața disconfortului temporar generat de desfășurarea acestor lucrări. „Mulțumesc oamenilor că sunt îngăduitori. Suntem aproape de ei. Mergem înainte!”, a mai spus Marius Gabriel Omotă, primarul comunei Ilia.

Toate aceste investiții aflate acum în curs de desfășurare vor contribui semnificativ la modernizarea comunei Ilia, aducând un nivel crescut de confort și condiții de trai superioare pentru locuitori, comparabile cu cele din zonele urbane.

Citeste mai mult ...

Actualitate

L-ați văzut? Bărbat dat dispărut de sora sa

Publicat

pe

Redactat de

 

Un bărbat, în vârstă de 50 de ani, a fost dat dispărut de sora sa, după ce nu a mai reușit să ia legătura cu el de aproximativ o lună.

Bărbatul este domiciliat într-o localitate din județul Sibiu și urma să ajungă la Lupeni, în cursul acestei luni.

„Astăzi, în jurul orei 18:30, Poliția Municipiului Lupeni a fost sesizată de către o femeie cu privire la dispariția fratelui său, Matei Ioan, în vârstă de 50 de ani, domiciliat în comuna Racovița, județul Sibiu. Femeia susține că nu a mai reușit să ia legătura cu fratele său de aproximativ o lună, acesta nu deține telefon mobil, iar în cursul lunii mai ar fi trebuit să ajungă pe raza municipiului Lupeni, însă acest lucru nu s-a întâmplat”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Semnalmentele persoanei dispărute sunt următoarele:
• Înălțime: aproximativ 1,60 m
• Greutate: aproximativ 60 kg
• Păr șaten deschis, tuns scurt, cu fire cărunte
• Barbă
• Ochii căprui
• Ten deschis
• Mers greoi, se deplasează cu ajutorul unui baston.

Advertisement

Nu se cunosc detalii despre vestimentația purtată de bărbat la momentul dispariției.

Polițiștii efectuează verificări pentru depistarea bărbatului. Persoanele care dețin informații ce pot conduce la găsirea bărbatului sunt rugate să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Fără fotbaliști hunedoreni la loturile naționale

Publicat

pe

Redactat de

 

Trei echipe naționale de fotbal ale României vor susține, în perioada următoare, meciuri extrem de importante. În loturi nu figurează fotbaliști hunedoreni, ci doar jucători care au jucat aici ori au origini din județul nostru, lucru valabil și în cazul antrenorilor.

 

Lucescu s-a decis

Prima reprezentativă, care este condusă de fostul antrenor al Corvinului, Mircea Lucescu, va susține două meciuri în preliminariile Campionatului Mondial de fotbal din 2026, care va fi organizat în SUA, Mexic și Canada. România va întâlni, pe 7 iunie, de la ora 21:45, la Viena, naționala Austriei, iar pe 10 iunie, tot de la ora 21:45, pe Arena Națională din București, reprezentativa Ciprului, iar selecționerul a convocat 27 de jucători, dintre care 14 stranieri și 13 care evoluează în competiția internă. Aceștia sunt portarii Florin Niţă (Damac/Arabia Saudită), Horaţiu Moldovan (Sassuolo/Italia) și Ştefan Târnovanu (FCSB), fundașii Andrei Raţiu (Rayo/Spania), Valentin Creţu, Mihai Popescu (ambii FCSB), Andrei Burcă (Baniyas/EAU), Virgil Ghiţă (Cracovia/Polonia), Ionuţ Nedelcearu (Togliatti/Rusia), Vladimir Screciu, Nicuşor Bancu (ambii Univ. Craiova) și Raul Opruţ (Dinamo), mijlocașii Marius Marin (Pisa/Italia), Vlad Chiricheş, Adrian Şut, Florin Tănase, David Miculescu (toți FCSB) Răzvan Marin (Cagliari/Italia), Nicolae Stanciu (Damac/Arabia Saudită), Dennis Man, Valentin Mihăilă (ambii Parma/Italia), Deian Sorescu (Gaziantep/Turcia) și Alexandru Mitriţă (Univ. Craiova) și atacanții Denis Drăguş (Trabzonspor/Turcia), Denis Alibec (Farul), Daniel Bîrligea (FCSB) și Louis Munteanu (CFR), acesta din urmă fiind convocat și la U21. Mai este de menționat că din staff-ul lui Mircea Lucescu fac parte doi foști jucători ai Jiului, Leontin Toader, antrenor cu portarii, și Mihai Stoichiță, director tehnic. În grupa României se mai joacă meciurile Bosnia – San Marino pe 7 iunie și San Marino – Austria pe 10 iunie. În clasament conduce Bosnia, cu 6 puncte, urmată de România și Cipru, ambele cu 3, Austria și San Marino, amândouă cu 0. Este de precizat că Austria nu are niciun joc disputat, iar celelalte formații au câte două. Până acum s-au jucat meciurile România – Bosnia 0-1 și Cipru – San Marino 2-0, respectiv San Marino – România 1-5 și Bosnia – Cipru 2-1.

Cum se ajunge în America

Advertisement

Apoi în toamnă sunt programate ultimele meciuri din preliminarii, programul lor fiind Austria – Cipru și San Marino – Bosnia pe 6 septembrie, Cipru – România și Bosnia – Austria pe 9 septembrie, Austria – San Marino și Cipru – Bosnia pe 9 octombrie, România – Austria și San Marino – Cipru pe 12 octombrie, Bosnia – România și Cipru – Austria pe 15 noiembrie și, în fine, România – San Marino și Austria – Bosnia pe 18 noiembrie. La turneul final care se va desfășura în perioada 11 iunie – 19 iulie 2026 din Europa se vor califica direct câștigătoarele celor 12 grupe preliminare. Acestora li se vor mai adăuga încă patru formații de pe “Bătrânul Continent”, care se vor califica după un play-off la care participă cele 12 echipe de pe locurile secunde din grupele preliminare, plus cele mai bune patru clasate din UEFA Nations League. Dacă nu va fi în primele două din grupă, România are șanse mari să prindă barajul prin prisma poziției din Nations League. Competiția de peste Ocean va fi prima la care vor participa 48 de țări.

 

Petrileanul Borbei nu a fost convocat

Pe de altă parte, echipa U21 va evolua la turneul final al Campionatului European din Slovacia. Selecționerul Daniel Pancu a anunțat un lot preliminar de 26 de jucători, respectiv portarii Răzvan Sava (Udinese/Italia), Otto Hindrich (CFR) și Vlad Rafailă (Lecce/Italia), fundașii Dan Sîrbu (Farul), Tony Strata (Ajaccio/Franța), Cristian Ignat, Andrei Borza (ambii Rapid), Matteo Duțu (AC Milan /Italia), Mario Tudose (FC Argeș), Umit Akdag (Toulouse/Franța), Matei Ilie (CFR) și Costin Amzăr (Al Nasr/EAU), mijlocașii Cătălin Vulturar, Constantin Grameni (ambii Rapid), Ovidiu Perianu (Unirea Slobozia), Marius Corbu (APOEL/Cipru), Cristian Mihai, Cătălin Cîrjan (ambii Dinamo), Rareș Ilie (Catanzaro/Italia), Octavian Popescu (FCSB), Ștefan Baiaram (Univ. Craiova), Ianis Stoica (Hermannstadt) și Zoran Mitrov (FC Botoșani) și atacanții Louis Munteanu (CFR), Vladislav Blănuță (U Cluj) și Rareș Burnete (Lecce/ Italia). În preliminarii, fără a juca, însă, în atenția staff-ului tehnic de la U21 s-a aflat și portarul petrilean Alexandru Borbei, actualmente la CFR Cluj, acesta nefiind convocat la lotul pentru turneul final. Cei 23 de jucători care vor face deplasarea în Slovacia vor fi anunțați pe 4 iunie. România va debuta la EURO U21 împotriva Italiei, la Trnava, pe 11 iunie, de la ora 22:00, iar următoarele două meciuri din grupă le va juca la Bratislava, pe 14 iunie, de la ora 19:00, cu Spania, și pe 17 iunie, de la ora 22:00, cu Slovacia. Competiția are patru grupe cu tot atâtea componente, iar primele două se califică în sferturile de finală.

Un ex-devean și un jucător cu origini din județ

Și echipa U19 va juca la turneul final continental, acesta fiind organizat de țara noastră. Selecționerul Ion Marin a convocat 25 de jucători, urmând ca, în zilele următoare, să decidă numele celor 20 pe care se va baza la turneul final. Din lotul lărgit al României U19 fac parte portarii Mate Simon (FK Csikszereda), Rafael Munteanu (AFC Câmpulung) și Codruț Sandu (FCU 1948 Craiova), fundașii Alin Chinteș (Unirea Ungheni), Ionuț Cercel (FCSB), Emanuel Marincău (Mainz/Germania), Darius Fălcușan (Empoli/ Italia), Alexandru Ureche (BVSC/Ungaria), Raul Marița (Furth/Germania), Răzvan Călugăr (Unirea A. Iulia), Matei Marin (Steaua) și Mario Bărăitaru (CSM Slatina), mijlocașii Ianis Tarbă (Celta/Spania), Remus Guțea (FC Voluntari), Luca Szimionaș (Verona/Italia), Corrado Fulga (Ternana/Italia), David Matei, David Păcuraru (ambii Steaua), Mihai Toma (FCSB) și Luca Băsceanu (Farul) și atacanții Alexandru Stoian (FCSB), Jason Vescan (Lecce/Italia), Vlad Dănciuțiu (Austin/SUA), David Barbu (Univ. Craiova) și Ioan Vermeșan (Verona/Italia). Ar fi de remarcat că fundașul central Bărăitaru a debutat în fotbalul mare la CSM Deva, iar stoperul Emanuel Marincău are origini hunedorene, tatăl său, Raul, evolând la Corvinul, iar bunicul Pavel a jucat la mai multe echipe din județ, și aceștia jucând pe același post. În grupe România va juca, pe 13 iunie, de la ora 21.00, cu Muntenegru, la București, pe Arcul de Trimf, cu Spania, pe 16 iunie, de la aceași oră 21:00, și cu Danemarca, pe 19 iunie, din nou în Capitală, dar de la ora 20:00. La turneul final sunt două grupe cu patru echipe, iar primele două clasate merg în semifinale, pe partea cealaltă de tablou fiind Germania, Norvegia, Anglia și Olanda.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate