Actualitate
ENDOMETRIOZA
Endometrioza este o afecțiune comună ginecologică ce se caracterizează prin prezența glandelor endometriale și a stromei în afara locație lor. Este o afecțiune dependentă hormonal și întalnită la femei în timpul vieții reproductive. Incidența este greu de analizat având în vedere că femeile sunt deseori asimptomatice. Ținând cont că standardul de aur în diagnosticarea endometriozei îl reprezintă laparoscopia însoțită de biopsie conform literaturii de specialitate la femeile asimptomatice prevalența atinge de la 2-22% iar cele care prezintă infertilitate asociată cu durerea pelvina poate ajunge pană la 50%.
Trecând peste aceste statistici care de altfel sunt foarte importante vreau să enumăr câteva teorii de apariție a endometriozei:- pe primul loc se află teoria menstruației retrograde și anume diseminarea prin trompele uterine a țesutului endometrial înauntru cavității peritoneale.. totuși această teorie nu stă foarte bine în picioare când vine vorba de prezența endometriozei la nivelul diafragmului și a spațiului retroperitoneal făcându-și apariția în acest moment teoria diseminării limfatice și vasculare. O altă teorie este cea a metaplaziei celomice care propune ideea că peritoneul parietal este un țesut pluripotent care poate suferi transformări metaplazice. În cele din urmă este teoria inducției care susține că unii factori hormonali sau biologici pot induce diferențierea celulelor nediferențiate în țesut endometrial.. Dar să lăsăm aceste teorii și să vedem cu ce simptome se confruntă pacientele: – durerea fiind cel mai des întâlnit simptom având ca și posibilă cauză prezența de citokine proinflamatorii și prostaglandine eliberate de implanturile peritoneale..- dismenoreea este considerată a fi ciclica la menstruație și o poate preceda cu 24-48 h. Dispareunia (durerea la contact sexual) poate fi produsă de afectarea septului rectovaginal și a ligamentelor uterosacrate – disuria, defecația dureroasă, infertilitatea. Ce avem de făcut în situația aceasta? Vom efectua un examen clinic ginceologic, o serie de analize de laborator printre care și anumiți markeri cuma ar fi CA 125, CA19-9, interleukina 6 și TNF alfa, investigații complementare noninvazive cum ar fi ecografia vaginală, CT, RMN însă ca mijloc principal de diagnostic este laparoscopia urmat de biopsie. O dată avut diagnosticul trebuie să trecem la tratament care constă intr-o conduită expectativă în cazul pacientelor asimptomatice sau diagnosticate accidental, tratament medicamentos al durerii cu antiinflamatorii nesterioidiene, COC, progestine, agonisti GnRH, inhibitori de aromataza și în ultimul rând tratamentul chirurgical al durerii asociate prin îndepărtarea leziunilor și aderențelor, rezecția endometriomului, neurectomie presacrată mergând până la histerectomie cu anexectomie bilaterală.
Material întocmit de către dr. Betea Răzvan – Medic Primar Obstetrică-Ginecologie, Competență în Gineco-Oncologie, Histeroscopie, Colposcopie, Ultrasonografie în Obstetrica și Ginecologie, Chirurgie Laparoscopică Ginecologică
Echipa Laurus Medical Deva
Actualitate
Bărbat din Brad, prins de polițiști la volan fără permis de conducere
Polițiștii Municipiului Brad au identificat în trafic un bărbat de 48 de ani, care nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Șoferul, domiciliat în municipiul Brad, a fost oprit în trafic de polițiști în cursul zilei de 12 ianuarie 2025, în jurul orei 16:30.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date, s-a constatat că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Cercetările continuă pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere.
Actualitate
Tânăr din Petroșani cercetat pentru conducerea unui vehicul fără permis și refuzul recoltării de probe biologice
Un tânăr de 27 de ani este cercetat de polițiști pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere și pentru refuzul sau sustragerea de la recoltarea de mostre biologice de sânge
Poliția Municipiului Petroșani a fost sesizată, în data de 12 ianuarie a.c. în jurul orei 17.30, cu privire la faptul că, pe strada Cuza Vodă s-a produs un eveniment rutier.
Din primele verificări, echipajul deplasat la fața locului a constatat faptul că un șofer de 27 de ani ar fi pierdut controlul asupra direcției de mers și ar fi intrat în coliziune cu un alt autovehicul, care era parcat.
Tânărul identificat la volan a refuzat să fie testat cu aparatul etilotest, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală în vederea recoltării de probe biologice, însă acesta a refuzat recoltarea.
Totodată, în urma verificărilor efectuate de polițiști, s-a constatat faptul că bărbatul nu posedă permis de conducere.
În cauză, cercetările sunt continuate pentru refuzul sau sustragerea de la recoltarea de mostre biologice de sânge și conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere.
Actualitate
Șoferiță din Lupeni, rănită într-un accident rutier după ce a oprit la trecerea de pietoni
O șoferiță de 41 de ani, din municipiul Lupeni, a fost implicată într-un eveniment rutier, imediat după ce a oprit la trecerea de pietoni pentru a acorda prioritate
Poliția Municipiului Lupeni a fost sesizată, în data de 11 ianuarie a.c., ora 11:36, de către o femeie de 41 de ani, din localitate, despre faptul că a fost implicată într-un eveniment rutier petrecut pe bulevardul Păcii.
Polițiștii care s-au deplasat la fața locului au stabilit că un bărbat de 50 de ani, domiciliat în municipiul Lupeni, nu ar fi păstrat o distanță regulamentară în mers față de autoturismul din fața sa, condus de femeia în vârstă de 41 de ani.
Din primele verificări, șoferița ar fi oprit la trecerea pentru pietoni pentru a acorda prioritate, iar autoturismul acesteia ar fi fost lovit în partea din spate.
În urma impactului, femeia a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, iar polițiștii au întocmit un dosar de cercetare penală, în cauză.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu la acoperișul unei case din satul Ormindea
-
Actualitatecu o zi in urma
INSP – Informare privind Metapneumovirusul uman (HMPV). Este un virus respirator obișnuit
-
Actualitatecu o zi in urma
UPDATE| O tânără de 17 ani și fiica ei în vârstă de nicio lună, date dispărute
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Cinci atracții turistice din județul Hunedoara, în competiția „Destinația Anului”. Finaliștii, anunțați pe 25 ianuarie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Registrul Agricol – termene înregistrare: Devenii care au în proprietate terenuri agricole sau silvice și utilaje, obligați să le declare
-
Actualitatecu o zi in urma
Corvinul, 2-2 la transferuri
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Au rămas, în toiul iernii, fără agoniseala de o viață. Apel la ajutor pentru o familie din satul Bucium – Orlea
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Peste 70 de turiști, salvați de pe munte, în ultimele 24 de ore. Cinci apeluri pentru Salvamont Lupeni