Connect with us
Data: 29/03/2024
.

Actualitate

„EQUILIBRIUM” – expoziție de fotografie semnată de Edwina Kasler, la Deva

Publicat

pe

Iubitorii de artă sunt așteptați sâmbătă, la ora 17:00, la o expoziție de fotografie, semnată de Edwina Kasler, la Galeria de Artă „EM Art Gallery” din Deva. Vernisajul a primit numele de „Equilibrium”, deveanca încercând să găsească acel echilibru între artist, lucrare și public.

„Fotograful și fotografia se comportă că un organism viu: există sau nu. În societate ne dezvoltăm liniar, uniform, darwinist chiar, dar artistul tinde să se distanțeze, să se contureze diferit. Trăirile și limbajul metaforic îl determina să devină un singuratic al propriei lumi. Cum ar putea el să existe în această ipostază? Simplu: aflându-și propriul echilibru, acel EQUILIBRIUM materializat în colecția de lucrări aflate pe simeză EM Art Gallery din Deva, în perioada 06.02.2021-27.02.2021. Expoziției i-a fost acordat patronajul Asociației Artiștilor Fotografi Hunedoreni.  Am venit cu o colecție de 16 lucrări, dintre care prezint și trei printuri mari, de 70/100 centrimetri, tocmai pentru a-i aduce pe vizitatori în lumea mea. Mi-aș dori foarte mult ca alături de Galerie să vină privitorul și să dea echilibru artei, pentru că el este cel care, de fapt, ne dă echilibrul- fotograful- lucrarea – privitorul. Practic, acesta este acel <trei> care dă echilibrul în expoziția mea. Îi aștept pe toți la acest eveniment, pentru că toți fac parte din echilibrul meu”, a declarat Edwina Kasler.

Artistul Mircea Popițiu, gazda vernisajului, spune: „Edwina KASLER nu se folosește de aparatul de fotografiat ca de un simplu obiect pentru a copia natura sau a reține un moment important din viața pentru a-i dărui nemurirea! Ea transformă într-un act artistic trăirile interioare, iar aparatul foto este doar calea prin care ne ajuta s- descoperim artistul f-ră de care actul creației ar fi imposibil! Vă așteptăm sâmbătă, la ora 17.00 la vernisaj și veți descoperi Arta Fotografiei într-o expoziție unică”.

 

Cine este Edwina Kasler

 

Advertisement

Edwina Kasler s-a născut la Deva, are 46 de ani și este absolventă a Universității „Aurel Vlaicu” Arad, Facultatea de Ştiinte Economice, specializarea ECTS. A urmat și un curs de specializare operator producție radio, iar în 2018 un curs de specializare în meseria de „Fotograf” în cadrul Școlii Asociației Artiștilor Fotografi Hunedoreni. Este Fondator şi administarator al Kasler Studio, având 14 ani de experiență ca fotograf de eveniment. Este pasionată de fotografia de portret, abstractă şi de eveniment.

 

Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă 6 februarie 2021, ora17.00 la Em Art Gallery Deva, Bd. 1 Decembrie 1918, nr. 27, cu respectarea normelor sanitare în vigoare privind protecția împotriva Covid19.

Advertisement

 

Advertisement

Actualitate

Explozie într-un apartament din Hunedoara. O femeie de 86 de ani a suferit arsuri pe mâini

Publicat

pe

Redactat de

O femeie, în vârstă de 86 de ani, a fost transportată la spital cu arsuri de gradul I pe mâini, în urma unei explozii ce s-a produs, azi noapte, în locuința sa. Pompierii au intervenit de urgență.

“Pompierii Detașamentului Hunedoara au intervenit în această noapte, în jurul orei 24:00, pe strada Ștrandului din municipiu, unde a fost semnalată o explozie, într-un apartament situat la etajul 1 al unui bloc. Pentru misiune au fost mobilizate de urgență două autospeciale de stingere cu apă și spumă, autoscara mecanică și un echipaj SMURD. La fața locului, pompierii au găsit o femeie în vârstă de 86 de ani, care a suferit arsuri de gradul I la nivelul mâinilor. Aceasta a fost asistată medical de către paramedicii SMURD și ulterior a fost transportată la UPU Hunedoara pentru tratament de specialitate. Explozia s-a datorat acumularii de gaze provenite de la aparatul de gătit lăsat nesupravegheat și nu a fost urmată de incendiu, în urma evenimentului fiind afectată doar ușa de acces în locuință”, au informat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

Pentru a preîntâmpina producerea unor astfel de evenimente nedorite, pompierii reamintesc principalele măsuri de siguranță:

Advertisement

– Asiguraţi-vă că instalaţiile interioare sunt verificate, la termen, numai de către firme autorizate;

– Montați detectoare pentru semnalarea unor posibile scurgeri de gaz şi a prezenţei monoxidului de carbon în interiorul locuinței.

– Nu folosiți aparate de gătit / aragazuri pentru încălzirea locuinţei;

Advertisement

– Nu lăsați aragazul în funcţiune fără supraveghere;

– Nu lăsați arzătorul aprins la sobele cu gaze naturale pe perioada de noapte, nesupravegheate;

SE INTERZICE:

Advertisement

– Folosirea buteliilor de gaze lichefiate fără regulatori de presiune, cu garnituri deteriorate ori cu furtunuri de cauciuc fisurate sau lărgite la capete;

– Folosirea flăcării pentru verificarea etanşeităţii buteliei, garniturilor, regulatorilor de presiune sau a furtunului/conductei de gaz. Verificarea se face numai cu emulsie de apă cu săpun;

– Transvazarea gazului din butelie în orice alte recipiente sau folosirea de butelii improvizate.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Finanțările dezvoltă Petrila

Publicat

pe

Redactat de

Finanțarea prin Axa 13 a implicat, la Petrila, investiții în infrastructură cu cerința ca aceeași sumă să fie alocată și pentru dezvoltarea socială. Această dezvoltare socială a inclus construcția de noi blocuri sociale și finanțarea Muzeului Momârlanului. Pe partea de infrastructură, s-au efectuat lucrări de asfaltare în mai multe zone din localitate.

”Pentru construcția noilor blocuri sociale am obținut o finanțare prin Axa 13. Pe acea axă se puteau face investiții în infrastructură în valoare de 5 milioane de euro dar era obligatoriu să avem aceeași sumă și pentru partea de social.  Noi pe acea componentă socială am propus realizarea acestor blocuri. Pe cealaltă componentă am efectuat lucrări de asfaltare în localitate. Mai mult decât atât și Muzeul Momârlanului este tot pe componenta socială iar în contrapartidă am asfaltat mai multe străzi din oraș”, a declarat Vasile Jurca primarul orașului Petrila.

Administrația locală de la Petrila continuă și în acest an seria investițiilor pentru ca cetățenii să beneficieze de un confort sporit.

FOTO: ARHIVĂ

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

INTERVIU – Silviu Bruzan, omul care nu a uitat niciodată locul de unde a plecat – comuna Boșorod

Publicat

pe

Redactat de

Face parte din conducerea unei instituții publice cu greutate din județul Hunedoara. Coordonează, de mai mulți ani, o activitate în care este vorba despre bani și oameni. Însă, dincolo de toate, Silviu Bruzan (foto) este un om de-al locului, îndrăgostit de plaiurile natale. Povestește cu drag despre comuna în care s-a născut, la poalele Munților Șureanu – comuna Boșorod, despre oamenii săi frumoși și gospodari și toate celelalte bogății ale locului. Are convingerea că fiecare poate contribui la schimbarea în bine a calității vieții comunității, cu bun simț, decență și foarte multă implicare.

Redactor.: Povestiți-ne puțin despre dumneavoastră și locurile în care v-ați născut.

Silviu Bruzan: Sunt mândru că m-am născut și am crescut în comuna Boșorod. Le spun tuturor, români și străini, cât de minunate sunt aceste locuri cu oamenii gospodari și muncitori, cu fete și băieți frumoși ca satul lor, cu obiceiuri și tradiții primite parcă în dar la facerea lumii. Aici sunt acasă, mă bucur pentru orice lucru bun care se întâmplă. Suntem mulți cei care iubim aceste locuri.

Comuna Boșorod are în componență nouă sate, conform împărțirii administrative din anul 1956: Boșorod, Chitid, Bobaia, Alunu, Cioclovina, Luncani, Prihodiște, Târsa și Ursici, și care, potrivit Recensământului din 2021, are 1.781 de locuitori, cu 281 mai puțini decât în 2011, când avea 2.062 de locuitori. Ca și confesiuni religioase majoritatea populației este ortodoxă, dar este o comunitate importantă din care fac parte cultele Penticostal, Adventist de Ziua a Șaptea, Martorii lui Iehova, conviețuirea acestora fiind una pașnică, bazată pe respect reciproc.

Advertisement

Lucia Apolzan, în cartea “Platforma Luncanilor. Aspecte ale vechimii și continuității așezărilor”, menționează că cea mai veche atestare documentară este cea a satului Chitid, la 1377, despre care spune că îngloba administrativ Boşorodul şi Luncanii, fiind un important cnezat. Boşorodul este consemnat la 1733 „Basarod”, după ce satul se concentrase în vatra actuală, închegată. Iniţial, satul era format din trei cătune: Săliştea Haţegului, ln Trestie (Lacul Moşului) şi Ograda Grueştilor; cele trei cătune au format satul de azi acum circa 200 de ani, sub noul nume Boşorod. Până în 1932, aşezarea Luncani forma un cătun al satului Boşorod, în comuna Chitid. În perioada 1932-1946, Luncanii constituie o comună independentă. Din 1946 trece ca sat în comuna Boşorod, situaţie care se menţine până în 1956 când sunt declarate sate şi subunităţile Luncanilor: Alunu, Cioclovina, Prihodişte, Târsa şi Ursici.”

Foto: Silviu Bruzan – arhiva personală

„Cred cu tărie că se poate face școală de calitate și la țară”

Redactor: Ce vă amintiți din perioada copilăriei petrecută în comuna Boșorod și despre oamenii care v-au marcat existența?

Silviu Bruzan: „Întotdeauna, prin tot ce am făcut, mi-am dorit să-i fac mândri pe părinți, pe bunici, pe oamenii din comuna unde m-am născut și am crescut. Îmi amintesc cu drag de învățătorii și profesorii care ne-au îndrumat pașii în clasele primare și mai apoi în gimnaziu, la Școala Generală din Boșorod. Nu am cum să uit colegii mai mari sau mai mici cu care împărțeam curtea școlii în pauze și cu care, de cele mai multe ori, apucam să tragem o miuță, improvizând două porți cu ajutorul unor pietre. Cred cu tărie că se poate face școală de calitate și la țară. De asemenea, nu pot uita obiceiurile de iarnă, când mergeam cu colinda sau cu plugușorul prin sat, tradițiile sărbătorilor pascale, vacanțele de vară când făceam dorne pe râul Luncanilor și ne scăldam, uitând să mai plecăm acasă. Despre locurile dragi și despre oamenii din sat am scris o carte de poezii „Ce duci omule-n desagă”, care va vedea lumina tiparului spre sfârșitul acestui an.”

.Redactor: De cât timp sunteți în sistemul Finanțelor Publice?

Advertisement

Silviu Bruzan:Sunt economist licențiat al Academiei de Studii Economice București, cu un master în Administrație Publică obținut în cadrul Facultății de Ştiinţe Juridice din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiş” Arad, absolvent al Facultății de Management în Economia Turismului şi Comerţului Internaţional din cadrul Universității Ecologice, formator în cadrul Ministerului Finanțelor Publice – Agenția Națională de Administrare Fiscală, cu o activitate în administrația centrală de 27 de ani.

Sunt căsătorit din anul 1996 și sunt tatăl a două fete. Cea mare și soțul ei sunt medici rezidenți în cadrul Spitalului Clinic “Dr. Victor Babeș” Timișoara, iar mezina familiei este studentă în anul 2 la specialitatea Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Timișoara.

Redactor: Ce puteți să ne spuneți despre activitatea culturală a comunei Boșorod?

Advertisement

Silviu Bruzan: „În ceea ce privește activitatea culturală, ne mândrim cu formațiile de călușari de la cele mai fragede vârste până la veterani, care au adus Boșorodul și satele aparținătoare pe primele locuri la concursurile naționale sau internaționale la care au participat. Aici nu putem sa uităm contribuția deosebită a celui care a fost supranumit ,,Zburătorul din Carpați” – Nicolae Malina, unul dintre cei mai apreciați vătafi al formațiilor de călușari din Transilvania. Consider că, ar trebui promovată o Hotărâre în cadrul Consiliului Local prin care Căminul Cultural din Boșorod să poarte numele ,,Nicolae Malina”, în semn de respect față de cel care ne-a reprezentat cu cinste în țară și străinătate. De asemenea, Grupul ,,Sânzienelor” din cadrul comunei, condus de către Roxana Larisa Balogh, desfășoară o activitate prin care nu lasă sa cadă pradă uitării tradițiile și obiceiurile strămoșești.”

Redactor: Pe teritoriul comunei Boșorod se află numeroase atracții turistice, incluzând siturile arheologice, printre care cetatea ascunsă a dacilor – Piatra Roșie, ce se mai poate vizita în această frumoasă zonă?

Silviu Bruzan:Obiectivele turistice care pot fi vizitate în zona noastră sunt multe și diverse. Aș dori să încep cu Biserica Ortodoxă din Chitid, cu Hramul Adormirea Maicii Domnului, care a fost construită în anul 1470, și aș continua cu celelalte biserici care, chiar dacă nu sunt atât de vechi, sunt deosebite, atât prin stilul arhitectural, cât și prin pictură și iconografia existente în interior. De asemenea, de un interes deosebit se bucură siturile arheologice aparținând civilizației dacice, Cetatea Piatra Roșie, Drumul Roman, Castrul din Platforma Luncani, Valul de apărare de la Cioclovina, Vârful Tafla, unde au fost descoperite fragmente de ceramică de Coțofeni, Fântâna cu leacuri de la Bobaia unde, de Sânziene, zânele joacă în jurul izvorului, sistemul carstic de la Cioclovina, cu peștera de apă și cea de uscat, Poiana Omului, unde, se spune că, și-ar fi pus capăt zilelor Regele Decebal, înainte de a fi capturat de trupele romane, și care se întinde pe câteva zeci de hectare, ocupate de turmele de oi, și care era locul de întâlnire al ciobanilor care coborau şi urcau de la munte. Putem să ne considerăm norocoși că Via Transilvanica, „drumul care unește”, un traseu turistic de 1.400 de kilometri care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin, trece și printr-o parte din comuna noastră.”

Advertisement

 „Trebuie să (…) reaprindem speranța că poate fi mai bine, să privim spre viitor și să nu rămânem agățați în trecut”

Redactor: Ca om de administrație, ce credeți că ar trebui făcut pentru dezvoltarea localității?

 

Silviu Bruzan: “Economia este fundamentul dezvoltării unei comunități. La capitolul acesta este mai mult de lucru, pentru că potențialul zonei este uriaș. S-au făcut pași mici în ceea ce privește dezvoltarea unor spații de cazare pentru turiștii care ne vizitează și s-au deschis câteva puncte gastronomice locale. Sunt multe lucruri de făcut, de la infrastructură la elaborarea unei strategii de dezvoltare durabilă a zonei, împreună cu toți factorii implicați, fie că sunt reprezentanții Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, investitorii în turism, autorități locale și județene. Orientarea spre investiții publice care, la rândul lor, să atragă investiții private, generând astfel locuri de muncă și bani mai mulți la bugetul administrației locale.

Advertisement

Redactor: Cu ce se mai mândrește comuna Boroșod? Se mai păstrează tradițiile în zilele noastre?

Silviu Bruzan: „La noi în comună se păstrează cu sfințenie de sute de ani tradiția pizărăilor, colindele, dansul călușerilor și jocul sânzienelor, obiceiurile specifice sărbătorii pascale când oameni dau cioamna în fața bisericii la ieșirea de la slujba de Învierea Domnului. Este necesară o activitate de promovare, pe toate căile de comunicare moderne, din punct de vedere cultural, al tuturor satelor noastre cu obiceiuri, tradiții, meșteșuguri care să conducă la susținerea dezvoltării industriei turistice culturale și creative.”

Redactor: Din punctul dumneavoastră de vedere, ce trebuie făcut pentru a schimba în bine calitatea vieții comunității?

Advertisement

Silviu Bruzan: “Nu îmi este indiferent ce se întâmplă cu leagănul copilăriei mele, comuna Boșorod. De aceea trebuie să facem, împreună, toți cei care iubim aceste locuri, tot ce putem pentru a ne duce comuna acolo unde îi este locul, redăm încrederea oamenilor, să reaprindem speranța că poate fi mai bine, să privim spre viitor și să nu rămânem agățați în trecut. Nu este ușor, dar la fel de adevărat este că trebuie să ne luptăm pentru binele comunității noastre, să ne bazăm pe profesionalism, pe bunul simț și pe un minimum de decență în toate.

 

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate