Eroii Armatei Române care în anul 1916 au purtat, aici, lupte crâncene au fost omagiați la grupul statuar Memorialul Eroilor ridicat de către autorități în Pasul Vâlcan. Sâmbăta aceasta, a avut loc ceremonialul militar-religios dedicat eroilor ce au căzut la datorie, la 1.621 de metri altitudine, la granița dintre județele Hunedoara și Gorj, în sanctuarul Eroilor Români căzuți aici în Primul Război Mondial.
Sute de participanți au asistat, sâmbătă, în Pasul Vâlcan, în Valea Jiului, la ceremonialul dedicat ostașilor români care, în Primul Război Mondial, s-au sacrificat pe câmpul de luptă pentru a opri ofensiva declanșată de inamic pe frontul din Transilvania și, astfel, au deschis drumul spre Marea Unire de la 1918. La evenimentul desfășurat la „Memorialul din Pasul Vâlcan”, aflat la cota 1.621, la granița dintre județele Hunedoara și Gorj, au fost prezenți reprezentanți ai Instituției Prefectului-județul Hunedoara, ai Consiliului Județean Hunedoara, ai Primăriei Municipiului Vulcan, iar din partea autorităților din județul Gorj au participat reprezentanți ai Consiliului Județean și ai Instituției Prefectului Județul Gorj. În luptele desfășurate în 1916 pe linia de front Pasul Vâlcan – Vf. Straja au căzut la datorie peste 1.500 de soldați români care, cu prețul vieții, au apărat această importantă trecătoare din Munții Carpați. „Acțiunea din Pasul Vâlcan reprezintă o comemorare, un omagiu adus celor care și-au pierdut viața aici în Primul Război Mondial. Este important să nu ne uităm trecutul, să ne comemorăm eroii. Iar locurile din Pasul Vâlcan sunt încărcate de istorie. Sunt mulți cei care aici au plătit cu viața apărând România”, a declarat primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu.
Peste 1.500 de persoane și-au pierdut viața aici
Conform însemnărilor istorice, în noapte de 14/15 august st.v (27-28 august st.n) 1916, Armata Română a pătruns în Transilvania în încercarea de a dezrobi teritoriul intracarpatic de sub stăpânirea străină. Tocmai de aceea. în Pasul Vâlcan are loc, din august 2016, un moment de omagiere a celor care au luptat în această regiune, în ceea ce istoricul Constantin Kirițescu numea „Războiul pentru întregirea României” 1916-1919. Locul ales este la cota 1.621 m altitudine, locul unde se termină spațiul transilvănean, iar drumul începe să coboare spre Gorj.
Aici a fost ridicat „Panteonul din Pasul Vâlcan”, un complex de artefacte construit prin grija administrației locale și cu sprijinul financiar al omului de afaceri Emil Părău. Scopul acestui panteon este acela de a cinsti jertfa celor care au luptat pe frontul din Valea Jiului în perioada august-octombrie 1916. Peste 1.500 de persoane și-au pierdut viața în luptele purtate în zona Straja-Pasul Vâlcan. Mai mult, pe fosta linie de front, cei care urcă acum în Pasul Vâlcan, pot vedea tranșee de luptă. Acestea au fost amenajare și au fost aduse tunuri, dar și alte accesorii militare, în încercarea de a recrea imaginea luptelor care s-au dat aici în urmă cu peste 100 de ani. Pentru ca și generațiile actuale, dar și cele viitoare să știe istoria acestor meleaguri.
La finalul ceremonialului au fost depuse coroane de flori și s-a păstrat un moment de reculegere în semn de omagiu și recunoștință pentru sacrificiul soldaților români care au apărat țara în lupta cunoscută în istoria militară drept „Bătălia de pe Valea Jiului”.
