Connect with us
Data: 29/11/2024
.

Actualitate

Etapă a oaspeților în Liga 2

Publicat

pe

Cea de-a opta etapă din Liga 2 de fotbal a ajuns la final. A fost o rundă a oaspeților, echipele vizitatoare obținând, în cele 11 meciuri, șapte victorii și o remiză.

Gazdele, doar trei victorii

Printre echipele care s-au impus pe teren străin s-a numărat și Corvinul Hunedoara, care a câștigat, cu 1-0, deplasarea de la FC Argeș. Interesant este faptul că oaspeții s-au impus, în alte patru jocuri, la scoruri de neprezentare, 3-0, câștigătoare fiind Chindia Târgoviște la Viitorul Târgu Jiu, Metaloglobus București la AFC Câmpulung, FC Bihor la CSM Focșani și CS Afumați la FC U Craiova. Cele mai multe reușite ale etapei, șase la număr, s-au consemnat într-un alt meci în care oaspeții au avut câștig de cauză, CSC Dumbrăvița – CSM Slatina 2-4, o altă echipă vizitatoare, Unirea Ungheni obținând, și ea, un succes la două goluri diferență, 3-1 pe terenul celor de la FC Voluntari. Singura remiză înregistrată, scor 0-0, a fost înregistrată în meciul Steaua București – AFKC Miercurea Ciuc, rezultat care a însemnat și primele puncte pierdute în acest campionat de echipa vizitatoare. Formațiile gazdă au obținut doar trei succese, printre acestea numărându-se și scorul etapei, 4-0, înregistrat în meciul dintre Metalul Buzău și CS Mioveni. Gazdele au mai obținut o victorie la două goluri diferență, în meciul ACSM Reșița – Concordia Chiajna 4-1, și un succes la limită, scor 3-2, în partida dintre Ceahlăul Piatra Neamț și CSC Șelimbăr.

Patru echipe fără drept de promovare, pe locuri de play-off

Pe primul loc este Ciucul, cu 22 de puncte, iar pe poziția secundă se situează, după aceste prime opt etape ale sezonului regular, Metaloglobus, cu 18. Apoi pe locurile 3-6 sunt clasate patru din cele opt echipe echipe care nu au drept de promovare în primul eșalon. Acestea sunt, în ordine, Slatina (17 puncte), Afumați, Corvinul și Steaua, toate cu 16, diferențierea fiind făcută de golaveraj, respectiv +7, +6 și +4. Este de menționat că Afumați și Corvinul au un meci mai puțin disputat, o restanță din etapa a treia, care se va juca la Hunedoara, pe 6 noiembrie. Reamintim că, la finele sezonului regular, primele șase clasate merg în play-off, iar la terminarea acestuia locurile 1 și 2 promovează direct, iar echipele de pe 3 și 4 dau baraj de promovare/menținere cu pozițiile 13 și 14 din SuperLigă. Mai departe, formațiile clasate pe pozițiile 7-22 vor fi împărțite în două grupe de play-out cu câte opt echipe fiecare. Dacă clasamentul actual ar rămâne neschimbat până la sfârșitul sezonului regular, ar însemna că primele două clasate ar promova direct, iar baraje ar da câștigătoarele celor două serii din play-out.

Advertisement

Cum se retrogradează

În continuarea clasamentului avem pe Reșița, cu 14 puncte, Ceahlăul cu 13, Voluntari și Craiova, ambele cu 12. Urmează trei echipe cu 10 puncte, respectiv Bihor, Dumbrăvița, care nu are drept de promovare, și Chiajna, și tot atâtea cu 9, adică Buzău, Argeș și Chindia. Pe pozițiile 17-20 sunt, cu câte 6 puncte, Șelimbăr, fără drept de promovare, Mioveni, penalizată cu două puncte, Ungheni, tot fără drept de promovare, și Câmpulung. Ulrimele două locuri sunt ocupate de echipe fără drept de promovare, Slatina, cu 4 puncte, și Târgu Jiu (1). Din cele două serii de play-out vor retrograda direct ultimele două poziții plus pierzătoarea barajului de menținere dintre locurile 6.

Se poate ajunge la situații bizare

Iar dacă la retrogradare situația e clară, la promovare am putea ajunge la situații bizare. Mai exact e posibil să ajungă în SuperLigă direct echipele de pe doi din play-out, iar cele de pe trei să joace în baraj, adică locurile 9 și 10, respectiv 11 și 12 din clasamentul general cumulat. Una dintre aceste situații bizare ar fi ca primele opt clasate să fie tocmai echipele fără drept de promovare. Atunci ar promova echipele de pe doi din play-out, iar cele de pe trei ar juca barajul. La fel, echipele de trei din play-out ar putea juca barajul în orice altă situație în care cele opt echipe fără drept de promovare s-ar clasa în primele zece. De asemenea, dacă în play-off ar fi doar o echipă ce nu are interdicție la promovare, e posibil ca învingătoarele din play-out, dacă au acest drept, să joace un baraj suplimentar. În acest caz câștigătoarea ar merge direct în primul eșalon, iar pierzătoarea în barajul de promovare/menținere.

Corvinul, meci acasă cu Metalul Buzău

Advertisement

Revenind la competiția propriu zisă, trebuie menționat că 9 dintre cele 11 meciuri ale etapei viitoare se vor disputa sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 11:00. Printre aceste meciuri este și cel dintre Corvinul Hunedoara și Metalul Buzău, care va fi transmis pe canalul de Youtube al clubului de pe malurile Cernei, celelate partide programate fiind Slatina – Steaua, Chiajna – Dumbrăvița, Mioveni – Reșița, Metaloglobus – Argeș, Chindia – Câmpulung, Șelimbăr – Târgu Jiu, Ungheni – Ceahlăul și Afumați – Voluntari. Ultimele două meciuri ale etapei a IX-a se vor juca luni, 7 octombrie. De la ora 16:00 va fi întâlnirea Bihor – Craiova, iar de la 20:00 Ciuc – Focșani. După asceastă rundă campionatul se va întrerupe pentru două săptămâni, pauza fiind cauzată de meciurile echipelor naționale de fotbal ale României.

Actualitate

800 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Orăștie

Publicat

pe

Redactat de

Orăștia împlinește sâmbătă, 30 noiembrie, 800 de ani de la prima atestare documentară, cu acest prilej va avea loc manifestarea culturală „Poveștile Orăștiei”.

Două zile pline la Sinagogă

Evenimentele vor debuta vineri, 29 noiembrie, de la ora 16:30, la Sala expozițională „Sinagoga” din Orăștie, cu vernisajul expoziției de fotografii ce surprind Orașul Paliei între 1900 și 1970. Despre municipiu va conferenția dr. Mihai Căstăian, pentru ca, apoi, publicul să fie invitat la Salonul de artă plastică orăștiană. Vor expune Jesi Filip, Mircea Zdrenghea, Alexandru Mihăilean și Rodica Șofan, aflată la debutul său pe simeze. Despre tablouri vor vorbi autorii și custodele expoziției, jurnalistul Dan Orghici.

Pasiunea pentru pictură și culoare am descoperit-o în ianuarie 2019, cu totul întâmplător. Îmi plac culorile, iar ceea ce aștern pe pânză e în concordanță cu starea și gândurile mele. Sâmbătă, 30 noiembrie, cu începere de la ora 16:30, la Sala expozițională „Sinagoga” din Orăștie, publicul este invitat la o vizionare videoclipuri compuse din fotografiile pe care le-am primit sau le-am achiziționat de-a lungul timpului ce au ca temă Orăștia și locuitorii ei. Vom încheia manifestarea cu șederi la vorbă cu și despre orăștieni și Orăștie, răspunzând invitației la povești prof. Adrian Secui, dr. Mihai Căstăian, arh. Dan Enedy și alții. În cele opt secole de istorie, Orăștia a cunoscut și perioade de prosperitate, dar și perioade de restriște. În trecutul său, Orașul a fost reședință de zonă apoi de plasă, iar azi este orașul care ar putea contribui cel mai mult la dezvoltarea turistică a județului nostru. Asemenea unei cetăți, un oraș are obligația să nu se predea niciodată! Toată istoria noastră ne obligă! Avem toate motivele să fim mândri de istoria orașului. Aniversăm Orăştia privind cu încredere în viitor, cu oameni creativi şi harnici, cu dragoste pentru urbea în care trăiesc. La multe secole orăștieni și ție Orăștie!”, a transmis Dan Orghici.

 

Intrarea la evenimente este liberă, în limita locurilor din sală.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Recomandări pentru siguranța în trafic oferite de polițiștii rutieri

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii rutieri transmit o serie de recomandări importante pentru participanții la trafic, menite să prevină evenimentele rutiere și să asigure siguranța tuturor.

Șoferii sunt îndemnați să respecte cu strictețe regulile de circulație, să adapteze viteza la condițiile de drum și să se informeze în prealabil despre starea vremii și a traseelor pe care urmează să le parcurgă. În condiții meteo nefavorabile sau trafic aglomerat, prudența devine esențială. Astfel măriți distanța de siguranță față de celelalte vehicule; adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic; evitați manevrele riscante și asigurați-vă corespunzător înainte de orice schimbare de direcție sau depășire.

De asemenea, conducătorii auto sunt sfătuiți să nu consume alcool, să evite conducerea în stare de oboseală și să folosească sisteme hands-free pentru apelurile telefonice. În cazul traficului intens, este recomandat să se păstreze calmul, să nu se blocheze intersecțiile și să se manifeste politețe rutieră.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

Actualitate

Ministerul Mediului va livra 10 cuști pentru capturarea și transportul urșilor în județele montane

Publicat

pe

Redactat de

Ministerul Mediului, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” și Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, a început implementarea unui proiect esențial pentru conservarea populației de urs brun din România. Proiectul, parte a „Planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun”, este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 și continuat prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027.

În cadrul acestui proiect, Ministerul Mediului a achiziționat 10 sisteme tip cușcă pentru capturarea și transportul urșilor, iar primele 5 cuști au fost deja livrate Gărzilor Forestiere din Timișoara, Suceava, Râmnicu-Vâlcea, Ploiești și Focșani, pe 20 noiembrie 2024. Aceste echipamente sunt destinate să ajute autoritățile să gestioneze conflictul om-urs și să reducă pagubele provocate de urși în zonele montane.

Fiecare cușcă este un sistem metalic cilindric, montat pe o platformă cu roți și echipat cu un mecanism automat sau manual de închidere, respectând condițiile legale de transport pe drumurile publice. Acestea sunt dotate cu tehnologie avansată pentru a asigura siguranța atât a echipelor de intervenție, cât și a urșilor capturați, contribuind astfel la protecția acestei specii și la reducerea riscurilor pentru comunitățile din zonele afectate.

Proiectul vizează județele cu populații semnificative de urși, precum Brașov, Prahova, Argeș, Vâlcea, Sibiu, Covasna, Harghita, Mureș, Buzău, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș, printre altele, iar în prima decadă a lunii decembrie 2024 vor fi livrate și ultimele 5 cuști, pentru a asigura o gestionare mai eficientă a acestei provocări ecologice.

FOTO: FACEBOOK MINISTERUL MEDIULUI-ROMÂNIA

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate