Connect with us
Data: 11/11/2024
.

Actualitate - Eveniment

Eveniment cultural-literar, dedicat „Zilei Limbii Române”

Publicat

pe

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, și în parteneriat cu Asociația Oamenilor de Cultură și Artă din județul Hunedoara, a organizat, în ziua de 31 august 2023, un eveniment cultural-literar cu o înaltă încărcătură patriotică, sub genericul „Limba română este patria mea”, binecunoscutele cuvinte ale lui Nichita Stănescu.

Manifestarea a fost dedicată Zilei Limbii Române, sărbătoare de suflet a românilor, a tuturor celor peste 25 de milioane de vorbitori de limbă română din lumea întreagă. Sala de Lectură a bibliotecii județene, cu ambianța ei plăcută, a fost gazda acestei emoționante manifestări.

Din partea Consiliului Județean Hunedoara a fost prezent domnul Alin Adam Țambă, vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, care ne-a adresat cuvinte calde de apreciere pentru organizarea acestui eveniment omagial dedicat limbii române și ne-a mărturisit bucuria de a fi alături de noi.

În deschiderea evenimentului, îndrăgitul artist Ovidiu Olari a intonat Imnul de Stat al României.

Au fost prezenți cei mai cunoscuți și mai îndrăgiți scriitori hunedoreni, poeți și prozatori care au rostit cuvinte frumoase la adresa limbii române: Camelia Ardelean, Elisabeta Bogățan, Mirela Cocheci, Nicolae Crepcia, Giorgiana David, Dumitru Dumitrescu, Isabela Hașa, Nora Hruban, Daniel Marian, Cornelia Neaga, Dorel Neamțu, Maria Popa, Paulina Popa, Maria Sângerean, Aurelian Sârbu, Miron Simedrea, Petronela-Vali Slavu, Constantin Stancu, Gabriela Trotuș, Ioan Vasiu.

Moderatorul acestui eveniment a fost scriitorul Dumitru Tâlvescu, președintele Asociației Oamenilor de Cultură și Artă din județul Hunedoara.

A vorbi despre limba română înseamnă a vorbi nu doar despre „limba vechilor cazanii”, nu doar despre „un șirag de piatră rară pe moșie revărsată”, ci înseamnă a aminti limba în care ne-au vorbit mamele atunci când am venit pe lume, a ne aduce aminte de cântecele copilăriei cântate românește, a redeștepta primele șoapte de iubire ale adolescenței noastre, a ne mândri cu miile de pagini de poezie și proză citite de-a lungul unei vieți, a evoca limba în care ne exprimăm bucuria și tristețea, limba în care ne rugăm în vechile noastre biserici românești.

Nu ne-ar fi de ajuns cuvintele prin care ar trebui să ne exprimăm dragostea față de limba noastră.

După ce, în anul 1990, limba română a fost sărbătorită la Chișinău la 31 august, în atmosfera plină de însuflețire a afirmării conștiinței naționale a românilor dintre Prut și Nistru, această zi a fost serbată și în România și în toate comunitățile românești din lume.

Oficial, ziua de 31 august a fost declarată Ziua Limbii Române prin Legea nr. 53/2013. În expunerea de motive a acesteia se aduc argumente extrem de pertinente și foarte actuale azi pentru a justifica faptul că limba noastră românească trebuie să aibă o zi a ei prin care să fie sărbătorită așa cum merită: „importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite”.

Astăzi, limba română are nevoie mai mult ca oricând nu doar de dragoste, ci și de apărare împotriva lipsei de respect față de regulile elementare ale scrierii și pronunțării românești, împotriva invaziei de termeni străini împrumutați fără măsură, de multe ori greșit și folosiți până la saturație, dând la o parte cuvinte care există în vocabularul românesc. A vorbi corect românește este o îndatorire patriotică, un semn de respect față de cei care „au scris o limbă, ca un fagure de miere”.

Advertisement

Întâlnirea noastră s-a desfășurat sub semnul dragostei față de această limbă „dulce și frumoasă” și toată această dragoste scriitorii hunedoreni prezenți la această manifestare au așezat-o în paginile de poezie și proză pe care ni le-au dăruit de-a lungul anilor. Ne-am bucurat pentru că am avut acum prilejul să le mulțumim, în numele cititorilor, pentru toate cărțile pe care le-au scris în dulcea limbă românească, limba care, așa cum spunea Eminescu, „este însăși floarea sufletului etnic al românimii”.

Cu deosebită considerație,

Manager,

Ioan Sebastian Bara

Actualitate

Se închide circulația pe Transalpina din cauza condițiilor meteo nefavorabile

Publicat

pe

Redactat de

Compania Națională de Administrare a Drumurilor (CNADNR) anunță că, începând de luni, 11 noiembrie 2024, circulația rutieră pe Transalpina (DN 67C) va fi închisă pe tronsonul cuprins între km 34+800 (Rânca) și km 79+200 (Curpăt), din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Decizia a fost luată în urma evaluării riscurilor generate de condițiile meteorologice de iarnă, care includ viscol și ninsori, ce pot afecta siguranța traficului. În această perioadă, autoritățile recomandă șoferilor să evite deplasările pe acest sector de drum și să utilizeze alternativele de trafic recomandate.

Transalpina, cunoscută și sub denumirea de „Drumul Regelui”, este una dintre cele mai înalte și spectaculoase artere montane din România, dar în sezonul rece, drumurile montane devin periculoase din cauza condițiilor meteo extreme. CNADNR va monitoriza constant situația și va informa publicul cu privire la orice modificare a stării drumurilor.

Șoferii sunt sfătuiți să se informeze din timp asupra stării vremii și a drumurilor, pentru a evita orice incidente pe traseele montane.

FOTO: Arhivă

Citeste mai mult ...

Actualitate - Eveniment

Salvatorii SMURD din România, Campioni Mondiali la World Rescue Challenge 2024

Publicat

pe

Redactat de

Echipele SMURD din cadrul ISU București-Ilfov, ISU Mureș și ISU Maramureș au adus din nou onoare României, obținând rezultate de excepție la cea mai prestigioasă competiție internațională de salvare și descarcerare, „World Rescue Challenge 2024.” Evenimentul, desfășurat în Portugalia între 5 și 9 noiembrie, a reunit 36 de echipe de elită din 20 de țări, printre care Croația, Austria, Belgia, Franța, Italia, SUA și Brazilia.

Echipajul SMURD al ISU București-Ilfov a urcat pe primul loc la categoria „Trauma Complex” și a obținut locul al doilea la „Trauma Overall,” dovedind încă o dată că echipele de salvatori români se numără printre cele mai bine pregătite la nivel mondial. De asemenea, echipa SMURD de la ISU Mureș a obținut locul 8 la categoria „Descarcerare,” consolidând poziția României pe harta excelenței în intervențiile de urgență.

„World Rescue Challenge” reprezintă o competiție internațională de înalt calibru, organizată anual din 1999, unde salvatorii din întreaga lume își testează și îmbunătățesc tehnicile de descarcerare și prim ajutor. Concursul oferă un cadru de învățare și perfecționare a abilităților de intervenție, dar și un schimb de experiență valoros între echipele participante.

Participările anterioare ale României la această competiție au fost marcate de numeroase succese, confirmând nivelul ridicat de profesionalism și pregătire al echipelor SMURD. Rezultatele obținute în 2024 întăresc recunoașterea internațională a salvatorilor români, adevărați campioni ai solidarității și ai intervențiilor salvatoare de vieți.

FOTO: ISU HUNEDOARA

 

Advertisement

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Trei persoane intoxicate cu fum, la Lupeni

Publicat

pe

Redactat de

Trei persoane au ajuns la spital în urma unui incendiu care a avut loc la Lupeni.

În timpul unei intervenții de stingere a unui incendiu, izbucnit în această dimineață la o casă de locuit din Lupeni, dar și în urma misiunii de căutare-salvare persoane surprinse în interior, desfășurată simultan, pompierii militari din Petroșani și Lupeni au salvat 2 persoane intoxicate cu fum, aflate în casă și aveau viața pusă în pericol.

Totodată, a fost salvată și o a 3-a persoană, o femeie în vârstă de aproximativ 60 de ani, aflată în exteriorul locuinței cuprinsă de flăcări, căreia i s-a acordat primul ajutor, fiind apoi a fost transportată la spital pentru investigații medicale de specialitate.
La sosirea echipajelor, care s-au deplasat cu 4 autospeciale de intervenție (inclusiv o autoscară mecanică) și o ambulanță SMURD, flăcările se manifestau cu degajare mare de fum într-o cameră a locuinței.
Salvatorii au pătruns în casă și au extras o primă persoană intoxicată cu fum, un bărbat în vârstă de aproximativ 72 de ani, conștient, care a fost transportat cu ambulanța SMURD la spitalul din Lupeni.

Misiunea de căutare a continuat pentru salvarea celei de-a doua persoane surprinsă în interior. Aceasta, o femeie, a fost găsită și apoi evacuată de salvatori.

Nu avea arsuri pe corp, era inconștientă dar cu funcții vitale prezente. A fost predată echipajului din Lupeni al Serviciului de Ambulanță Județean, aflat la locul intervenției, fiind transportată la spitalul din localitate.

După salvarea victimelor, intervenția pentru localizarea și lichidarea incendiului s-a desfășurat atât în interior, cât și pentru stingerea flăcărilor care au cuprins o parte a acoperișului clădirii.
Având in vedere manifestarea incendiului pe o suprafață mare, comandantul Detașamentului de pompieri Petroșani, aflat la locul intervenției, a luat decizia de a suplimenta forțele, acestea fiind completate cu încă 5 pompieri militari de la Garda de Intervenție Lupeni, aflați în serviciu de permanență.

Advertisement

Astfel, la intervenție au participat, în total, 21 de pompieri militari.
Locuința cuprinsă de flăcări se află într-o clădire de tip duplex, iar în urma incendiului au fost afectate atât interiorul acesteia, cât și acoperișul, pe o suprafață de aproximativ 200 metri pătrați.
Intervenția echipajelor de stingere a fost dificilă și complexă din cauza numărului mare de obiecte de mobilier și elemente de construcție din lemn.
La această oră, incendiul este lichidat, iar pompierii acționează pentru înlăturarea efectelor negative.
Cele 3 victime au fost transportate de la Compartimentul de Primiri Urgențe Lupeni, la Spitalul de Urgență din Petroșani.
Pompierii au stabilit că incendiul s-a declanșat, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit la instalația electrică a locuinței.

FOTO: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate