„Fiii” satului Văleni s-au întors acasă
Mai multe manifestări devenite deja o tradiţie încearcă an de an să păstreze vie o localitate, pe cât de frumoasă, pe atât de depopulată
Muzică, voie bună, mici, bere, dulciuri, colaci secuieşti sau îngheţată, acestea au fost doar câteva dintre „trataţiile” de care s-au bucurat ieri locuitorii micului sat Văleni, aflat în apropiere de oraşul Geoagiu.
Cea de-a şasea ediţie a manifestării „Întâlnire cu fiii satului Mermezeu – Văleni – În memoriam Iulius Borza” a adunat şi în acest an câteva sute de participanţi, atât oameni care încă locuiesc în sat, cât şi pe cei născuţi acolo, dar plecaţi prin alte părţi, chiar şi în străinătate, şi întorşi pe meleagurile natale, special pentru acest eveniment, dar şi hunedoreni din localităţile învecinate. Evenimentul s-a desfăşurat ca o petrecere câmpenească, de la care nu au lipsit spectacolul folcloric susţinut de interpreţi şi ansambluri de muzică populară.
Adunare între Văi ca acum peste 100 de ani
Sărbătoarea micului sat Văleni s-a desfăşurat pe parcursul a două zile, sâmbătă şi duminică, iar programul manifestărilor a fost unul foarte bogat, deşi acţiunile s-au desfăşurat pe o căldură sufocantă. Un moment artistic comemorativ intitulat „Lumina din cântec” dedicat regretatului interpret Iulius Borza, unul dintre „fiii” satului Văleni, a deschis seria manifestărilor desfăşurate sâmbătă. Participanţii, cu fălclii în mână s-au deplasat la casa părintească a interpretului de folclor, unde au fost întâmpinaţi de mama acestuia Seara s-a încheiat cu un foc de tabără şi o discotecă în aer liber.
Dacă sâmbătă, evenimentele pregătite de organizatori, Primăria Geoagiu şi Asociaţia „Sargeţia” Gal, au avut mai mult un caracter comemorativ, ieri, duminică, participanţii au avut parte de distracţia oferită de o petrecere în aer liber. Aceasta a avut loc în centrul satului Văleni, pe platoul dintre Văile Prii şi Hălăstăului, loc de adunare a locuitorilor, încă de pe vremea lui Axente Sever, din anii 1849 – 1850.
Paradă de cai, căruţe, fete şi feciori
Şi pentru că ieri, tot a fost duminică, zi de mers la biserică pentru toţi creştinii, o slujbă religioasă a dat startul manifestărilor din cadrul „Întâlnirii cu fiii satului Mermezeu – Văleni”. Slujba a avut loc la biserica din satul Văleni, iar aceasta a fost urmată de un recital de pricesne interpretate de un grup de artişti hunedoreni îndrumaţi de profesorul Ică Pop. Deşi a fost o temperatură de peste 30 de grade Celsius, sătenii din Valeni şi Mermezeu, dar şi participanţi din oraşul Geoagiu sau alte localităţi hunedorene au îndurat cu stoicism căldura înăbuşitoare şi au fost alături de autorităţile locale la slujba de pomenire a eroilor ce a avut loc la Crucea dintre Văi. Printre participanţi, pe lângă primarul oraşului Geoagiu, Ioan Vălean, a fost prezentă şi Natalia Intotero, deputat PSD de Hunedoara.
Pata de culoare, şi la propriu şi la figurat, a evenimentelor de ieri de la Văleni l-a constitut alaiul de fete şi feciori, îmbrăcaţi în costume naţionale, călare pe cei mai frumoşi cai sau în căruţe tradiţionale împodobite de sărbătoare şi „dotate” cu drapeluri care au luat privirile tuturor. Potrivit unei tradiţii locale străvechi, cu un astfel de alai mergeau, pe vremuri, locuitorii la adunările importante, la nunţi sau alte evenimente de marcă din viaţa comunităţii. Ieri, câteva zeci de fete şi flăcări, îmbrăcaţi în staie populare, însoţiţi de cai sau căruţe, au plecat spre troiţa de la intrarea în satul Văleni unde au participat la o slujbă de pomenire oficiată de preotul satului.
Diplome şi mult folclor
Deschiderea oficială a manifestărilor cultural artistice din cadrul celei de-a şasea ediţii a „Întâlnirii cu fiii satului Mermezeu – Văleni” a avut loc ieri, de la ora 15:00, când o serie de oficialităţi, reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai unor instituţii judeţene sau oaspeţi din localităţi învecinate au transmis câte un mesaj locuitorilor strânşi pe platoul dintre Văi. Printre cei care au vorbit s-a numărat primarul oraşului Geoagiu, Ioan Vălean, juristul Remus Borza, „fiu” al satului şi preşedinte al Gal Sargeţia, dar şi reprezentanţi ai Asociaţiei de Prietenie pentru Schimburi Economice şi Culturale România- Vietnam, China- Singapore. Oaspeţii manifestării au primit „Diplome de onoare” din partea Primăriei Geoagiu. De buna dispoziţie a participanţilor, de pe scena evenimentului, s-au ocupat, până seara târziu în noapte, Ansambluri „Săpânţana” din Maramureş, „Şoimuşana” şi „Germisara” al Casei de Cultură „Ion Budai Deleanu” din Geoagiu, Formaţia de Căluşari de la Orăştioara de Sus, dar şi cei din satul Ceru Băcăinţi. Nu au lipsit nici interpreţii consacraţi cum ar fi Adrian Bota, Mariana Ieşan, Mihai Petreuş, Ana Oprean. Doinel Hândorean sau Nelu Ban Fântână.
Printre surprizele evenimentului s-a numărat şi acordarea de către Primăria Geoagiu, a unor diplome aniversare, locuitorilor satului Văleni născuţi în lunile iulie, august şi septembrie.
[notification type=”standard”]
Legenda Crucii dintre Văi

Abandonată într-un râu, timp de zeci de ani, crucea din lemn amplasată între Văile Prii şi Hălăstăului care a găzduit ieri o slujbă de pomenire, are o poveste pe care o ştiu toţi sătenii din Văleni. Cioplită în anul 1804, crucea a fost descoperită în urmă cu circa 5 ani de preotul satului. Potrivit legendei locale, acesta circula cu maşina pe un drum, iar la un moment dat a fost nevoit să se oprească, fără un motiv anume. Coborând din maşină, acesta a descoperit, aruncată în râu, o cruce din lemn, aproape putrezită. Preotul a considerat că Dumnezeu i-a trimis un semn şi a luat cu el obiectul descoperit. Crucea din lemn (foto mic) a fost restaurată şi vopsită, fiind amplasată pe locul care desparte cele două văi, dar şi satul Văleni şi Mermezeu. De atunci, aceasta a devenit un loc în care periodic au loc slujbe religioase, fiind cunoscută sub numele de „Crucea dintre Văi”.
[/notification]
[notification type=”standard”]
„Suntem deosebit de bucuroşi că odată pe an reuşim să-i facem fericiţi pe lociitorii satului Văleni. Aceştia sunt, an de an, tot mai puţini şi suferă din cauza faptului că au tot mai greu acces către oraş. Sunt 12 kilometri de drum nemodernizat, am încercat şi am reuşit să asfaltăm doi kilometri. Dorim în continuare să punem în valoare zona care este deosebit de frumoasă, se pot creşte animale şi se poatee trăi foarte bine cu condiţia ca drumul să fie accesibil tot anul. Credem că prin această manifestare aducem un plus de valoare zonei, în fiecare an şi tot mai mulţi cetăţeni să se stabilească la Văleni pentru că, în urmă cu vreo 50 de ani, aici erau peste 800 de locuitori. Acum mai sunt cam 50 şi aceştia au vârsta de peste 60 de ani. Ca putere economică satul este deosebit de slăbit însă, de când am înceout această manifestare, au început să se aşeze aici mai mulţi oameni, chiar se conturează o zonă turistică, pentru că aici s-au construit câteva cabane. Avem speranţe că în viitorul apropiat satul va fi din nou repopulat. Manifestarea numără anual circa 1.000 de participanţi dintre care cam jumătate sunt „fiii” ai satului” Văleni” – Ioan Vălean (foto mic), primarul oraşului Geoagiu
[/notification]