Connect with us
Data: 14/04/2024
.

Comunitate

Evenimente deosebite și investiții importante în comuna Beriu

Publicat

pe

Comuna Beriu, cu o populație de peste 3.500 de locitori, este una dintre cele mai mari așezări rurale din județul Hunedoara. Localitatea are opt sate componente, respectiv Beriu, Căstău, Cucuiş, Măgureni, Orăştioara de Jos, Poieni, Sereca şi Sibişel, și se întinde pe o suprafață de aproape 185 de kilometri pătrați.

Manifestare de suflet

Despre comuna aflată pe drumul către Cetățile Dacice din Munții Orăștiei ar mai fi de precizat că, și ea, prezintă câteva locuri ce merită a fi vizitate. Printre acestea se numără Mănăstirea Cucuiș, Cetatea Sibișelului, Monumentul Eroilor de la Căstău sau Castrul roman de la Orăștioara de Jos și, nu în ultimul rând, plantațiile cu afine, care, în ultima vreme, au făcut comuna Beriu foarte cunoscută. Iar un alt aspect interesant legat de această frumoasă comună din zona Orăștiei este acela că se numără, conform datelor oficiale de la ultimul recensământ al populației, printre puținele așezări, nu doar din județ, ci din întreaga țară, unde numărul de locuitori a crescut, fiind mulți tineri în comună. Aceștia, alături de alți oameni inimoși din comună, au participat la o manifestare de suflet organizată, recent, în comuna Beriu.

La căminul cultural din satul aparținător Sibișel a fost organizat un spectacol folcloric, dedicat atât doamnelor și domnișoarelor din comună, dar, mai ales, copiilor aflați în Centrul de Plasament din Orăștie și al celor din casele de tip familial din municipiu. Am fost onorat să pot participa la această acțiune, alături de prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, și le mulțumesc tuturor celor care s-a implicat în organizarea evenimentului, în frunte cu doamna Liliana Popa, o fiică a satului, care nu a uitat de locurile natale. De asemenea, le mulțumesc și artiștilor care au urcat pe scenă, fiind vorrba deespe cunoscuții Gheorghhe Lăscoi, Viorel Bunea și Mariana atanciu, alături de care au evoluat și tinere talente locale”, a declarat emil Moise Bâc, primarul comunei hunedorene Beriu.

Crește gradul de confort

În altă ordine de idei, trebuie remarcat că, odată cu venirea primăverii, și în comuna Briu s-a dat startul unor investiții importante, care vor duce la creșterea gradului de confort al locuitorilor. „“Avem vești bune și în ceea ce privește proiectul depus pe PNI “Anghel Saligny”, în valoare de aproximativ 14 milioane de lei, care prevede reabilitarea Drumului Comunal (DC) 54 Sibișel – Cucuiș, care a fost finalizată, refacerea unui podeț, regularizarea unui curs de apă, precum și modernizarea străzilor interioare care nu sunt, încă, asfaltate. Astfel, am dat ordinul de începere al lucrărilor la refacerea podețului din Căstău și regularizarea pârâului Cucuiș. De asemenea, am dat ordinul de începere al lucrărilor și pentru extinderea rețelei de canaloizare în toate satele, investiție pe care o realizăm din fonduri pproprii. Totodatpă, doresc să anunț că am primit, de la Agenția Fondului de Mediu, toate avizele necesare pentru înființarea unei stații de încărcare pentru vehicule electrice”, a spus primarul din Beriu, Emil Moise Bîc.

Reduceri la plata anticipată a taxelor și impozitelor

Edilii din Beriu mai vin cu o veste bună pentru locuitorii comunei, fiind vorba despre bonficațiile acordate la plata taxelor și impozitelor locale. „Taxele și impozitele locale rămân aceleași ca și în 2023. Acestea, însă, au fost ajustate, conform legii, cu rata inflației de anul trecut. Totuși, avem și o veste bună pentru contribuabilii care își plătesc taxele și impozitele până pe 31 martie. Astfel, cetățenii care vor plăti taxele și impozitele până la finalul primului trimestru al anului în curs vor avea o reducere de zece procente din totalul datorat la achitarea acestora. Pe această cale le mulțumesc concetățenilor mei pentru modul în care, în cursul anului trecut, au înțeles să își achite obligațiile fiascale, dar și pentru că, imediat după intrarea în 2024, au început plătească taxele și impozitele locale datorate conform legii”, a menționat primarul comunei hunedorene Beriu, Emil Moise Bîc.

Advertisement

Comunitate

Ecologia și protecția mediului, o prioritate pentru administrația din Beriu

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Beriu, cu o populație de peste 3.500 de locuitori, este una dintre cele mai mari așezări rurale din județul Hunedoara. Localitatea are opt sate componente, respectiv Beriu, Căstău, Cucuiş, Măgureni, Orăştioara de Jos, Poieni, Sereca şi Sibişel, și se întinde pe o suprafață de aproape 185 de kilometri pătrați.

Locuri deosebite

Despre comuna aflată pe drumul către Cetățile Dacice din Munții Orăștiei ar mai fi de precizat că, și ea, prezintă câteva locuri ce merită a fi vizitate. Printre acestea se numără Mănăstirea Cucuiș, Cetatea Sibișelului, Monumentul Eroilor de la Căstău sau Castrul roman de la Orăștioara de Jos. De altfel, comuna Beriu se situează într-o regiune cu un bogat trecut istoric. Documente istorice arată că la Orăştioara de Jos s-a putut identifica o aşezare civilă destul de extinsă indicată prin ziduri ce se găsesc până la râul Beriu. Urme romane s-au găsit şi în hotarul localităţii Beriu. Astfel în 14 august 1965, cu ocazia lucrărilor agricole, un plug a scos la suprafaţă o piatră dreptunghiulară cu inscripţie romană. S-a constatat că este vorba de un mormânt roman, de 2 metri lungime, 1.40 metri lăţime şi 80 centimetri adâncime. În mormânt s-au găsit oseminte amestecate cu cărămidă macerată şi pământ. Tot aici s-a descoperit şi ceramică autohtonă foarte veche şi se crede că acest mormânt a aparţinut unui ostaş din Legiunea XII Gemina.

Placa funerară se păstrează la Muzeul din Orăştie. Cea mai veche atestare documentară vine de la sârşitul sec. XIII când saşii au început să se organizeze în scaune numite „sedes ”, printre acestea figurând Beriu, Căstău, Sereca și Sibişel. Saşii au fost colonizaţi în localităţile cele mai bogate, chiar dacă acestea au aparţinut românilor cum a fost cazul Beriului care a fost colonizat în anul 1334. La colonizarea saşilor în anul 1334 în Beriu se face menţiunea că existau deja 107 case locuite de români. Revenind la zilele noastre, trebuie spus că Beriu este una dintre puținele localități în care populația este în creștere, comuna fiind recunoscută și prin plantațiile de afine.

A început curățenia de primăvară

În atare condiții, preocuparea administrației publice locale din comuna hunedoreană Beriu pentru păstrarea unui mediu curat este una mai mult decât firească. „Recent am participat, aături de comisari ai Gărzii de Mediu Hunedoara, la o întâlnire cu Asociația Copiilor din Sereca. S-au purtat discuții privind poluarea mediului, reciclarea și colectarea selectivă a deșeurilor, poluarea aerului prin incendierea resturilor vegetale din curți și grădini, iar comisarii au fost plăcut impresionat de felul în care au reacționat copii, care stăpânesc foarte bine termenele de mai sus. De asemenea, se află în plină derulare curățenia de primăvară, în cadrul căreia facem ample acțiuni de ecologizare pe malurile apelor, pe marginile drumurilor și la șanțurile de scurgere. Totodată, din această lună, un agent al Poliției Locale are activități exclusive pe domeniul ecologie și protecția mediului”, a declarat Emil Moise Bîc, primarul comunei hunedorene Beriu.

În pas cu vremurile

Tot pe acest capitol al ecologiei și protecției mediului, edilii din Beriu fac și investiții. Una dintre acestea a fost finalizată, iar o alta va începe în curând, ambele fiind de mare utilitate pentru comunitatea locală. „Prin Agenția Fondului de Mediu (AFM) am derulat un proiect de modernizare și extindere a rețelei de iluminat public, în valoare de un milion de lei. A fost vorba despre montarea de 380 de lămpi economice și eficiente, de tip LED, în localitatea de reședință și în satele aparținătoare Cucuiș, Orăștioara de Jos și Sereca. Acestea asigură un iluminat corespunzătoar, sunt prietenoase cu mediul și vor scădea valoarea facturilor, ceea ce înseamnă economii importante la bugetul local, sumele astfel reieșite urmâmd a fi redirecționate spre alte investiții în comună.

De asemenea, anunț, cu această ocazie, că, lângă sediul Primăriei comunei Beriu, va începe, în curând, construirea unei stații de încărcare pentru autovehicule electrice. Investiția are o valoare de 200.000 de lei și este finanțată printr-un proiect depus tot la AFM”, a spus primarul comunei hunedorene Beriu, Emil Moise Bîc.

Advertisement

Citeste mai mult ...

Comunitate

Investiții ample demarate în comuna Ghelari

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Ghelari, un important centru minier în trecutul nu foarte îndepărtat, dar, în același timp, și o frumoasă așezare din Ținutul Pădurenilor, se întinde pe o suprafață de aproximativ 50 de kilometri pătrați și are în jur de 2.000 de locuitori. Aceștia trăiesc în patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Govăjdia, Plop și Ruda.

Modernizarea unităților de învățământ

Pe raza comunei, care oferă o panoramă superbă spre Munții Poiana Ruscă, pot fi văzute mai multe monumente istorice, respectiv biserica de zid, crucea memorială și cuptorul de reducere a minereurilor de fier, toate în Ghelari, biserica din Ruda și furnalul de la Govăjdia, dar și impresionanta biserică ortodoxă din centrul de comună, cunoscută drept „Catedrala Pădurenilor”. La Ghelari există și o rețea de unități de învățământ care, în această primăvară, trec prin ample procese de modernizare. „Prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) am finalizat, luna trecută, proiectul ”Dotare Școală Gimnazială Ghelari”. Valoarea proiectului a fost de 330.000 lei, dintre care 125.000 de lei au fost alocați pentru reînoirea mobilierului, iar aproape 210.00 de lei pentru echipamente IT și laboratorul de informatică, cu costuri zero din partea noastră. De asemenea, au început, tot pe PNRR, lucrările la pentru eficientizarea energetică a Grădiniței cu Program Normal (PN) nr. 1, cu o valoare de aproape 830.000 de lei. În cadrul acestui proiect sunt prevăzute investiții pentru reducerea costurilor și îmnunătățirea performanței energetice a imobilului, prin anveloparea clădirii și a încăperilor, precum și refacerea întregii instalații interioare de încălzire. Săptămâna viitoare vor începe lucrări similare și la Grădinița PN 2, valoarea acestui proiect fiind de circa 800.000 de lei. În fine, tot cu finanțare prin PNRR, în valoare de peste 565.000 de lei, s-au făcut achizițiile pentru proiectul privind realizare a infrastructurii TIC – sisteme inteligente de management local”, a declarat Emerson Iancu Toma, primarul comunei hunedorene Ghelari.

Încep lucrările la rețeaua de apă și canalizare

Trimestrul al doilea al anului în curs se arată a fi unul rodnic pentru administrația din Ghelari, edilii venind cu vești bune și despre un alt proiect amplu, cel de modernizare a rețelelor de apă și canalizare. “Am depus un proiect intitulat Alimentare cu apă, stații de tratare și sistem de canalizare, stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sistemele de captare a apelor pluviale”. Acest proiect a fost depus pe Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny, și are o valoare de 43 de milioane de lei. Proiectul vizează localitățile Ghelari, Ruda, se va ajunge și la Mănăstire. Practic, se schimbă toată rețeaua de apă, cu stație de tratare, cu tot ce trebuie. Canalizarea se va schimba, inclusiv în partea unde există deja, în zona de centru și a blocurilor. Este o investiție foarte mare care se va derula pe câțiva ani, dar vom scăpa de problemele pe care le avem, la ora actuală, cu vechea rețea. Licitația a fost executată și ne aflăm în perioada de evaluare a câștigătorului, iar în curând se va semna contractul de execuție”, a precizat primarul din Ghelari, Emerson Iancu Toma.

Sportul nu este uitat

Nu doar investițiile în rețeaua de infrastructură sunt printre prioritățile administrației din Ghelari, ci și cele ce privesc activitățile recreative. Avem un proiect, pe Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru modernizarea stadionului din Ghelari, investiția fiind una de aproximativ 300.000 de lei. Principalul obiectiv al acestui proiect este amenajarea unei piste de atletism. Pe lângă amenajarea pistei de atletism, proiectul mai prevede, printre altele, reabilitarea gardului împrejmuitor și refacerea gazonului. În plus, vor fi montate aparate de fitness pentru populație, se vor face lucrări de reabilitare a tribunei, iar vestiarele vor fi, și ele, renovate. Va fi un stadion care să deservească întreaga comunitate, dar și pe toți cei care doresc să facă mișcare într-un mediu decent. În prezent se lucrează la împrejmuiri, urmând ca, după aceea, să turnăm suprafața sintetică pentru piste. Până atunci, însă, doresc să anunț că vom găzdui, joi, 11 aprilie, etapa județeană de cros școlar, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și Liceul Teoretic din comună, unde sper ca elevii noștri să aibă rezultate bune, Ghelariul având o frumoasă tradiție în atletism”, a mai spus primarul comunei hunedorene Ghelari, Emerson Iancu Toma.

Citeste mai mult ...

Comunitate

Crește gradul de confort al locuitorilor din Vața de Jos

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Vața de Jos este o frumoasă localitate din Țara Moților. Așezarea zărăndeană are în componență, pe lângă localitatea de reședință omonimă, alte 12 sate, acestea fiind Basarabasa, Birtin, Brotuna, Căzănești, Ciungani, Ocișor, Ociu, Prăvăleni, Prihodiște, Tătărăștii de Criș, Târnava de Criș și Vața de Sus.

Extinderea rețelelor de utilități

Comuna Vața de Jos este una dintre localitățile rurale mari ale județului Hunedoara, având o populație de aproape 4.000 de locuitori, și se întinde pe o suprafață de peste 200 de kilometri pătrați. Aici întâlnim, pe lângă stațiunea balneo – climaterică redeschisă în urmă cu un an, și alte obiective turistice demne de a fi văzute, precum schitul Bujoara, acolo unde s-a născut arhimandritul Arsenie Boca și alte biserici vechi, construcțiile din lemn din secolul al XIX-lea, care sunt monumente istorice, sau un sit arheologic.

În atare condiții, preocuparea administrației publice locale din Vața de Jos pentru creșterea gradului de confort, atât a localnicilor, cât și a turiștilor, este una firească, iar în acest sens se fac pași concreți. „În ciuda provocărilor și a timpului extrem de scurt alocat, suntem mândri să anunțăm că UAT Vața de Jos a reușit să depună un proiect pentru finanțarea rețelei de canalizare, având o lungime totala de 7.814 metri, 184 de cămine de canalizare, 180 de cămine de racord canalizare și 6 stații de pompare a apelor uzate în cadrul sesiunii deschise de către Administrația Fondului de Mediu.

Prin acest proiect încă două localități aparținătoare, respectiv Ociu și Prihodiște, vor fi branșate la rețeaua de canalizare care mai cuprinde satele Vața de Jos, Vața de Sus, Basarabasa, Brotuna și Târnava de Criș. Efortul și determinarea noastră au fost răsplătite! Acest proiect reprezintă un pas semnificativ spre îmbunătățirea calității vieții comunității noastre, asigurând accesul la servicii esențiale și protejând mediul înconjurător. Mulțumim tuturor celor implicați în acest demers, de la autorități locale și parteneri de proiect, până la locuitorii noștri dedicați! Fiecare contribuție contează și ne aduce mai aproape de realizarea obiectivelor noastre comune. De asemenea, continuăm lucrările la introducerea rețelei de gaz metan. La acest proiect am aplicat în asociere cu comunele Baia de Criș și Ribița, iar în ce ne privește, vizate pentru investiția aceasta care e una majoră sunt toate satele aparținătoare, fiind vorba de 88 de kilometri de rețea. Pot spune că lucrările de execuție la proiectul ,,Dezvoltarea rețelei inteligente de distribuție gaze naturale în Comuna Vața de Jos” sunt in grafic, conform planului. De asemenea, au început lucrările de asfaltare a trotuarelor care aparțin Drumului Județean 707, în localitatea de reședință, pe strada Calea Crisului, de la bariera CFR spre centru”, a declarat Liviu Ioan Lință, primarul comunei hunedorene Vața de Jos.

Atenție deosebită și pentru latura socială

Edilii din Vața de Jos acordă o atenție deosebită nu doar infrastructurii, ci și laturii sociale a vieții cotidiene. „Luna trecută au demarat lucrările la construirea unei noi biserici în comuna noastră, mai exact în satul Ciungani. Tot în luna martie am fost incluși în Programul Național «Masă sănătoasă». Astfel, vor beneficia de o masă caldă pe zi 215 elevi și preșcolari de la unitățile de învățământ din comună, care sunt tutelate de către Școala Gimnazială din Vața de Jos. Legat de elevi și preșcolari, dar și de cadrele didactice, îi felicit, și pe această cale, pentru numeroasele acțiuni culturale pe care le organizează. De asemenea, păstrăm în permanență legătura cu numeroșii fermieri din comună, pe care îi sprijinim cu tot ce ne stă în putință, un exemplu în acest sens, unul de dată foarte recentă, fiind acela prin care posesorii de tractoare nu au mai fost nevoiți să se deplaseze în alte părți, reprezentanții RAR Hunedoara deplasându-se la Vața de Jos pentru inspecția tehnică periodică și întocmirea cărților de identitate a respectivelor utilaje. Și, nu în ultimul rând, le felicit, din nou, pe jucătoarele de la AS Ponorul, care au ocupat un onorant loc trei în prima grupă valorică a Campionatului Județean de fotbal în sală, asigurându-le, ca și pe toți practicanții de sport de la noi, de întregul sprijin”, a spus primarul comunei hunedorene Vața de Jos, Liviu Ioan Lință.

Advertisement
Citeste mai mult ...

SERVICII

Reparații pentru casa ta, executăm în regim de urgență țiglă ceramică, țiglă metalică, dulgherie, placări cu polistiren și orice tip de model. Orice reparații de urgență.
Discount la materiale 15%, materialele le avem pe stoc. Cerem și oferim seriozitate. Firmă autorizată.
Relații la nr. de telefon 0756.467.737.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate