Connect with us
Data: 13/04/2024
.

Actualitate

Evenimente importante în comuna Pestișu Mic

Publicat

pe

În curând, în comuna hunedoreană Pestișu Mic vor avea loc două evenimente importante. Acestea se vor desfășura în perioada 18-20 august.

Ziua Apicultorului

Cine va fi în comuna Pestișu Mic în cel de-al treilea weekend al lunii viitoare nu va avea ce regreta. Atunci se vor desfășura două evenimente importante, respectiv “Ziua Apicultoruluiși „Hard Enduro Poiana Ruscă”. Organizarea „Zilei Apicultorului” în Pestișu Mic nu este întâmplătoare, în comună întâlnind cel mai mare număr de crescători de albine pe metru pătrat din județul Hunedoara și, probabil, din întreaga țară. În plus, prin organizarea acestui eveniment se dorește și promovarea producătorilor locali. ”Apicultura este o ocupație tradițională în comuna noastră, iar organizarea acestui eveniment este ceva firesc. Ne dorim ca, prin această manifestare, să promovăm producătorii locali. În primul rând promovăm apicultorii, noi fiind un punct important de producere al mierii de albine și al produselor derivate din aceasta, dar și pe ceilalți producători din comună. Totodată, prin această acțiune dorim să transmitem un mesaj de încurajare și, în același timp, de sprijin către concetățenii noștri, pentru a-și întocmi proiecte, de pe urma cărora, urmând exemplul apicultorilor, să își deschidă afaceri pe plan local”, a declarat Daniel Saul Dobruțchi, primarul comunei hunedorene Pestișu Mic.

Miere și muzică bună

În cadrul evenimentului, care are loc în zilele de 19 și 20 august, în satul Nandru, pe Valea Roatei, pe lângă obișnuitele standuri, pe care mierea va fi la loc de cinste, vor avea loc și manifestări culturale. Astfel, pe 19 august, începând cu ora 16.00, pe scena de pe Valea Roatei vor urca Nicoleta Voica, Cornel Borza, Felicia Stoian, care va fi și prezentatoarea spectacolului folcloric, Ovidiu Homorodean, Cristian Fodor, Ovidiu Olari, Lorena Pascu și grupul “ Lele de la Orăștieși Vlad Lință. Seara se va încheia, după ora 21.00, cu „Super Party” pentru tineret, muzica urmând a fi mixată de DJ Brooklin, DJ Andrei, DJ Silviu BSM, DJ Roby și MC Liviu. Duminică, 20 august, de la ora 15.00, la Nandru, pe Valea Roatei, vor evolua Minodora și Vali Tănase și Ansamblul Folcloric „Silvana”, care îi va avea ca invitați pe Lorena Cheregi, Nadia Jurca, formația de dansuri a Ansamblului Folcloric „Hațegana”, Marian Suciu, Viorica Brândușan – Lupo, Alin Ienciu, Răzvan Mihonesc, Adriana Ștefan, Cosmin Gheban, Cristina Drăgulescu și Ana Teodora Anuțoiu, în cadrul unui spectacol prezentat de Mihai și Radu Feier.

Hard Enduro Poiana Ruscă”

Așa cum arătam mai sus, celălalt eveniment din al treilea weekend din august va fi Hard Enduro Poiana Ruscă”, o competiție destinată pasionaților de sporturi cu motor. „Zona noastră este una binecunoscută pentru cei ce iubesc motoarele și adrenalina și sunt convins că «Hard Enduro Poiana Ruscă» va fi o competiție pe cinste, care se va întinde pe durata a trei zile. Pe 18 august va fi prologul, în lungime de 17 kilometri, iar în celelalte două zile va fi off-road de durată, fiind vorba de 90 de kilometri de parcurs sâmbătă și alți 70 duminică. Camparea se va face la Pensiunea Casiana, iar competiția este structurată pe cinci categorii, respectiv Pro, Expert, Hobby, Girls și Veterans. Așadar vă așteptăm, cu mare drag, să ne fiți alături, atât la «Hard Enduro Poiana Ruscă», cât și la «Ziua Apicultorului», în perioada 18-20 august”, a lansat o invitație de nerefuzat Daniel Saul Dobruțchi, primarul comunei hunedorene Pestișu Mic.

Actualitate

Plimbările cu vaporașele de la Șoimuș, pe Mureș – reluate din 19 aprilie. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan

Publicat

pe

Redactat de

Plimbările cu vaporașele de agrement „Stelar” de la Șoimuș, pe râul Mureș, vor fi reluate, începând cu data de 19 aprilie 2024. Primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, a anunțat că sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan.

În 19 aprilie 2024, vom deschide activitatea la Vaporaș Șoimuș. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan. De preferință băieți! CV-urile se depun la Primăria Șoimuș, până la data de 15.04.2024, între orele 09:00 -16:00. Rezervări pentru plimbări pe Mureș, la tel.: 0741152922. Vă așteptăm în comuna noastră!”, a scris, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare, Mihai Gabriel Irimie, primarul comunei Șoimuș.

Reamintim că, plimbările de agrement pe râul Mureș au început în vara anului 2022, atunci când primul vaporaș – „Stelar 1”, cu o capacitate de 10 locuri, a intrat în proprietatea Primăriei comunei Șoimuș. Odată cu lansarea acestuia la apă s-a împlinit un vis mai vechi al administrației publice locale din localitate, primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, anunțând, atunci, cu foarte multă bucurie, că, după mai bine de patru decenii și jumătate, Șoimuș are, din nou, vaporaș de agrement pe râul Mureș.

În 2023, administrația publică locală din Șoimuș a mai achiziționat o ambarcațiune, de o capacitate mai mare, de 45 de locuri- „Stelar 2”, adusă din Șantierul Naval de la Orșova.

Cele două vaporașe de agrement sunt puse la dispoziția localnicilor și turiștilor, oferind plimbări de poveste pe râul Mureș.

Advertisement

Cursele de agrement pe râul Mureș vor fi reluate din 19 aprilie 2024.

Călătoriile pe apă pornesc de la pontonul amenajat pe malul râului Mureș, în imediata vecinătate a autostrăzii, aproape de fostul camping Șoimuș. Administrația publică locală a creat și o pagină pe rețeaua de socializare -Vaporaș Șoimuș, pentru a facilita comunicarea cu toți cei interesați de plimbări pe râul Mureș, cu cele două ambarcațiuni.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Educaţie pentru sănătate: 100 de minute despre un subiect pe care elevii nu sunt obișnuiți să-l discute acasă

Publicat

pe

Redactat de

Şase clase de elevi de la Liceul de Arte “Sigismund Toduţă”, cu vârste între 14 şi 17 ani, au participat, joi, la o lecţie inedită de educaţie despre sănătate, organizată de Cabinetul medical şcolar nr. 3 în colaborare cu psihologul şcolii şi cu un medic specialist de la Cabinetul de planificare familială Deva. Acțiunea a avut ca scop creşterea gradului de informare corectă a adolescenţilor despre riscul bolilor cu transmitere sexuală şi comportamentul orientat spre prevenirea sarcinilor în adolescență.

Pe parcursul a două sesiuni de informare, medicii le-au vorbit adolescenților despre anatomie, contracepţie, protejarea sănătăţii şi a corpului, planificare familială, responsabilitate, decizie, sentimente, emoţii, consimţământ şi rolul esenţial al părintelui în educaţia sexuală a copiilor.

Explicațiile – uneori științifice, dar totuși, pe înțelesul tuturor – au fost completate cu imagini proiectate, videoclipuri educative, demonstrații practice și materiale despre riscurile sarcinii timpurii și consecinţele pe care le au asupra sănătăţii bolile cu transmitere sexuală. Totodată, elevii au avut ocazia să pună întrebări, chiar și sub anonimat, specialiștilor prezenţi la întâlnire.

Educaţia pentru sănătate este un drept al fiecărui adolescent. Cei 150 de liceeni care au fost de acord să participe la acțiune au dovedit că îşi doresc discuţii deschise despre relaţiile sigure și sănătoase. Tinerii admit că au nevoie de informaţii corecte pentru a lua decizii responsabile și sunt convinși că Internetul sau discuțiile între colegi nu reprezintă neapărat cele mai potrivite surse.

Descriind în detaliu transformările corpului uman la diferite vârste, specialistul în planificare familială a explicat că educaţia sexuală a adolescenţilor trebuie să înceapă acasă şi încurajează părinţii să discute cu copiii lor despre orice subiect pe această temă. Medicul a mai punctat că în statele dezvoltate, copiii învaţă încă de la grădiniţă că propriul trup le aparţine. Sunt informaţi despre adulţii de încredere și învaţă să distingă acţiunile nepotrivite de comportamentele normale şi să comunice părinţilor orice situaţie atipică.

Advertisement

La noi însă, părinții încă au rețineri să vorbească deschis cu copiii lor despre subiecte pe care le consideră delicate, iar copiii, la rândul lor, decid să experimenteze pe ascuns ignorând riscurile la care se expun.

„Pentru mine, acțiunea a fost una educativă – a concluzionat, la finalul întâlnirii, un elev de clasa a X-a, care consideră că educația sexuală este, în primul rând, educație pentru sănătate și „fluturii din stomac” nu sunt de ajuns pentru a garanta o relație sigură și sănătoasă. Așadar, oricât de amuzat sau de banal ar părea un asemenea subiect, el trebuie discutat de către fiecare elev cu familia și cu specialiștii. „Altfel, ignoranța ne-ar putea afecta viitorul pentru totdeauna”, a încheiat tânărul.

Direcţia de Asistenţă Socială Deva

Citeste mai mult ...

Actualitate

Turist accidentat în Retezat. A fost solicitat un elicopter SMURD

Publicat

pe

Redactat de

Salvamontiștii hunedoreni au intervenit, vineri, în sprijinul unui turist care s-a accidentat în Retezat. Pentru salvarea sa, a fost solicitat un elicopter SMURD.

O echipă de salvatori montani a Serviciului Salvamont al Consiliului Județean Hunedoara a participat la acțiunea de salvare a unui turist accidentat pe traseul Râușor – Lacul Stevia. În urma unei căzături, tânărul a suferit o dislocare a umărului în urma căruia a survenit și o stare de leșin. În ajutor a fost solicitat un echipaj aero, iar accidentatul a fost transportat și predat în bune condițiuni echipajului de prim ajutor specializat”, a informat Salvamont Hunedoara.

Sursa foto: Salvamont Hunedoara/Facebook
Citeste mai mult ...

SERVICII

Reparații pentru casa ta, executăm în regim de urgență țiglă ceramică, țiglă metalică, dulgherie, placări cu polistiren și orice tip de model. Orice reparații de urgență.
Discount la materiale 15%, materialele le avem pe stoc. Cerem și oferim seriozitate. Firmă autorizată.
Relații la nr. de telefon 0756.467.737.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate