Connect with us
Data: 02/12/2024
.

Actualitate

Evenimente importante în comuna Vața de Jos

Publicat

pe

Comuna Vața de Jos este o frumoasă localitate din Țara Moților. Așezarea zărăndeană are în componență, pe lângă localitatea de reședință omonimă, alte 12 sate, acestea fiind Basarabasa, Birtin, Brotuna, Căzănești, Ciungani, Ocișor, Ociu, Prăvăleni, Prihodiște, Tătărăștii de Criș, Târnava de Criș și Vața de Sus.

Primarul, reînvestit în funcție

Comuna Vața de Jos este una dintre localitățile rurale mari ale județului Hunedoara, având o populație de aproape 4.000 de locuitori, și se întinde pe o suprafață de peste 200 de kilometri pătrați. De curând, în fața unui public numeros, administrația publică locală, reconfirmată la alegerile din iunie, și-a preluat mandatul. Consilierii locali și primarul reales, Liviu Ioan Lință, au depus jurămintele de credință în cadrul unei ceremonii solemne desfășurate la căminul cultural din Vața de Jos. „Cu onoare am depus jurământul pentru un nou mandat în calitate de primar al comunei Vața de Jos. Mulțumesc tuturor pentru încrederea acordată și vă asigur că, în continuare, voi face tot ce stă în puterea și priceperea mea pentru binele locuitorilor comunei noastre! Așa să îmi ajute Dumnezeu”, a spus, în cadrul ceremoniei de învestire, Liviu Ioan Lință, care a început al doilea mandat de primar al comunei hunedorene Vața de Jos.

Cinstirea eroilor

Pe lângă solemnitatea de preluare a funcțiilor de către noii aleși locali, în comuna Vața de Jos, în acesastă a doua parte a toamnei, vor mai avea loc și alte evenimente importante, unul dintre acestea având loc chiar vineri, 8 noiembrie. „Primăria și Consiliul Local al comunei Vața de Jos, împreună cu Parohia Târnava de Criș, au deosebita onoare de a vă invita să luați parte la evenimentul intitulat «Cinstirea eroilor neamului căzuți la Revoluția de la 1848 în Lunca Târnavei». Vă așteptăm, cu mare drag, alături de noi, pentru a aduce un omagiu celor care și-au jertfit viața pentru idealurile neamului românesc, la o ceremonie solemnă organizată la Troița din fața bisericii din satul Târnava de Criș. Manifestările vor avea loc vineri, 8 noiembrie, cu începere de la ora 13:00, după deschiderea acestora urmând a se săvârși slujba de pomenire a eroilor, moment urmat de depuneri de coroane, evocări istorice și un program artistic. Prin această ceremonie ne dorim să păstrăm vie memoria celor care au luptat cu curaj pentru libertate și demnitate națională. Suntem onorați de prezența dumneavoastră la acest moment de respect și recunoștință”, a transmis Liviu Ioan Lință, primarul comunei Vața de Jos. Mai este de menționat și că, recent, a avut loc o manifestare de comemorare și în memoria scriitorului Marcel Petrișor, una dintre personalitățile care, alături de arhimandritul Arsenie Boca, campionul european de lupte Roman Codrean sau taragotistul Pera Bulz, Tezaur Uman Viu al UNESCO, s-au născut în comuna Vața de Jos.

Sărbătoarea fotbalului

Acest sfârșit de săptămână mai propune un eveniment important pentru locuitorii comunei Vața de Jos, dar nu numai, fiind vorba despre unul din domeniul sportiv. Mai exact, va fi „Sărbătoarea fotbalului vățean”, care va avea loc duminică, 10 noiembrie. „Vă invităm să sărbătorim împreună 90 de ani de la înființarea Asociației Sportive Ponorul Vața. La această manifestare vor fi prezenți foști mari fotbaliști ai echipelor Aurul Brad și Corvinul Hunedoara, dar și jucători care au apărat culorile echipei noastre de-a lungul timpului. Evenimentul va avea loc duminică, 10 noiembrie, cu începere de la ora 11:00, la stadionul din centrul de comună și vă așteptăm, cu mare drag, să ne fiți alături”, a lansat o invitație de nerefuzat primarul comunei Vața de Jos, Liviu Ioan Lință.

Investiții importante

Organizarea acestei serii de evenimente festive nu înseamnă că administrația publică locală din Vața de Jos neglijează investițiile, ba din contră. „Investițiile, din diverse domenii, rămân prioritare pentru noi. Astfel, recent am încheiat lucrările de reparații la biserica din Căzănești și îi felicit pe toți cei care au participat la această operațiune. În ce privește lăcașele de cult, mai menționez că se lucrează și la montarea acoperișului la biserica din Vața de Jos. De asemenea, tot în plină derulare sunt și lucrările de execuție la proiectul ,,Eficientizare Energetică a clădirilor rezidențiale multifamiliale – Bloc 56” din Vața de Jos. Totodată, chiar în această săptămână au început lucrările de asfaltare în cătunul Tarsa, aparținător de satul Ciungani”, a declarat primarul comunei hunedorene Vața de Jos, Liviu Ioan Lință.

Actualitate

S-au izbit cu mașina de un copac

Publicat

pe

Redactat de

Un tânăr de 22 de ani, din municipiul Hunedoara, este cercetat de polițiști după ce a fost implicat într-un eveniment rutier cu victime.

Evenimentul rutier a avut loc aseară, 01 noiembrie a.c., în jurul orei 22.00, pe un bulevard din municipiul Hunedoara.

Din primele verificări a reieșit că șoferul de 22 de ani nu ar fi adaptat viteza, ar fi pierdut controlul autoturismului, ar fi părăsit partea carosabilă și ar fi intrat într-un copac.

În urma celor întâmplate a rezultat rănirea unui tânăr de 19 ani, pasager pe locul din dreapta-față al autoturismului.

Acesta a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.

Polițiștii continuă verificările, în ambele cauze prezentate.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Bărbat fără permis de conducere, depistat la volan sub influența băuturilor alcoolice

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii au depistat în trafic, în cursul nopții trecute, în jurul orei 01:00, un bărbat de 44 de ani, bănuit că ar fi consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan.

Conducătorul auto, domiciliat în orașul Simeria, a fost depistat în municipiul Deva, pe Calea Zarandului.

Acesta a fost supus testării cu aparatul alcooltest, care a indicat o valoare de 0,95 mg/l, alcool pur în aerul expirat.

Șoferul a fost condus la o unitate medicală, în vederea recoltării de mostre biologice, pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.

De asemenea, în urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că bărbatul de 44 de ani nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Parcul Național Retezat: Un colț de rai cu 80 de lacuri alpine și biodiversitate unică

Publicat

pe

Redactat de

Parcul Național Retezat, situat în vestul Carpaților Meridionali, se întinde pe o vastă zonă montană, cu altitudini ce variază între 794 și 2509 metri (vârful Peleaga), acoperind aproape întreaga masivului Retezat-Godeanu și o porțiune din Munții Ţarcu. Această arie naturală protejată impresionează prin peisajul său variat și diversitatea formelor de relief, fiind un adevărat colț de rai pentru iubitorii naturii.

Unul dintre cele mai remarcabile aspecte ale Parcului Național Retezat este prezența celor 80 de lacuri alpine de origine glaciară, dintre care 54 sunt lacuri permanente. Aceste lacuri reprezintă aproximativ 38% din totalul lacurilor glaciare din România, iar zona este cunoscută sub denumirea „Tărâmul cu Ochi Albaştri” datorită apei cristalline care le caracterizează.

Parcul se mândrește cu o combinație rară de habitate naturale, incluzând păduri de fag, molidișuri, pajiști alpine, mlaștini de turbă, lacuri și pâraie montane. De asemenea, o atracție specială o reprezintă populația de zâmbru (Pinus cembra L.), considerată cea mai reprezentativă din România. Acesta este un arbore conifer cu cinci ace și conuri care produc semințe comestibile, fiind un simbol al biodiversității locale.

Parcul Național Retezat este administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și face parte din rețeaua celor 22 de parcuri naționale și naturale din România, fiind un loc esențial pentru conservarea biodiversității și promovarea turismului sustenabil.

FOTO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT

Citeste mai mult ...

Actualitate