Actualitate
Evenimente importante în comuna Vața de Jos
Comuna Vața de Jos este o frumoasă localitate din Țara Moților. Așezarea zărăndeană are în componență, pe lângă localitatea de reședință omonimă, alte 12 sate, acestea fiind Basarabasa, Birtin, Brotuna, Căzănești, Ciungani, Ocișor, Ociu, Prăvăleni, Prihodiște, Tătărăștii de Criș, Târnava de Criș și Vața de Sus.
Pentru siguranța cetățenilor
Comuna Vața de Jos este una dintre localitățile rurale mari ale județului Hunedoara, având o populație de aproape 4.000 de locuitori, și se întinde pe o suprafațță de peste 200 de kilometri pătrați. Ca atare, comuna are o rețea mare de drumuri, iar în ultima perioadă reprezentanții administrației publice locale au demarat o amplă acțiune de modernizare a arterelor rutiere. Acest proiect se adaugă unuia ce privește, și el, creșterea gradului se siguranță al populației. “Cu utilaje proprii lucrăm, în această perioadă, la reabilitarea și modernizarea rețelei de drumuri, la care se adaugă și alte operațiuni adiacente. Astfel, s-a lucrat sau sunt în lucruri drumuri din satele Prăvăleni, Vața de Sus, Basarabasa și Vața de Jos. Totodată, s-au făcut igienizări de vegetație și decolmatări de văi în preajma acestor drumuri, crescând, astfel, gradul de siguranță al participanților la trafic. Pe aceeași linie a creșterii siguranței cetățenilor, doresc să menționez că, recent, membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din comuna Vața de Jos au participat la două ședințe practice. Aceste ședințe practice au avut ca temă prevenirea și stingerie incendiilor la vegetația forestieră”, a declarat Liviu Ioan Lință, primarul comunei hunedorene Vața de Jos.
Respectarea tradițiilor
Și la Vața de Jos, ca și în multe alte localități rurale, se pune accent pe păstrarea tradițiilor. Îmbucurător este, la Vața de Jos, că aceste tradiții sunt transmise din generație în generație, iar tinerii din comună la prezintă și celor de prin alte locuri. Totodată, și administrația din localitatea zărăndeană este preocupată de acest aspect, organizând diferite manifestări sau reabilkitând lăcașuri de cultură. “Recent, elevi și cadre didactice de la Școala Gimnazială din Vața de Jos au fost prezenți, la Beiuș, în județul Bihor, la concurs cultural – etnografic “Avram Iancu”, unul cu participare internațională. Reprezentanții școlii noastre ne-au făcut o frumoasă propagandă, obținând locul al doilea la secțiunile “Costum popular” și “Obiect tradițional”, lucru pentru care îi felicităm. De asemenea, noi, administrația locală, am organizat tradiționalele nedei, ultima din acest sezon urmând a avea loc duminică, 11 iunie, la Vața de Jos, și am cinstit, așa cum se cuvine, Ziua Eroilor. Și, nu în ultimul rând, doresc să anunț că au fost finalizate lucrările de reabilitare la căminul cultural din Brotuna, unde, cu siguranță, vor avea loc, în viitor, numeroase evenimente”, a precizat primarul din Vața de Jos, Liviu Ioan Lință.
Enduro și karate
În comuna Vața de Jos se face și mult sport, iar aici nu vorbim doar despre fotbal, ci și despre alte ramuri. “Echipele de fotbal de la Ponorul Vața, cea de seniori, precum și grupele de juniori, au fost implicate în mai multe competiții la nivel județean, având comportări foarte bune, iar pentru sezonul viitor ne propunem să înființăm și o formație feminină. Rezultate de excepție avem și la karate kiokushin, unde sportivii de la CSS Kyo Vața de Jos au obținut medalii naționale în cursul lunii mai. Astfel, la Campionatul Național de Copii sportivii noștri au obținut un titlu de campion, prin Cristina Moț, unul de vicecampion, prin Eduard Botoș, și șase medalii de bronz, prin Denis Văsîi, care a urcat de două ori pe podium, Daria Cotoc Vuzdugan, Carmen Baica, Tiberiu Petrean și, din nou, Cristina Moț. De asemenea, sportivii pregătiți de senpai Laura Crepcea au cucerit trei medalii de bronz și la „naționalele” de juniori, prin Antonoi Vurdea, Tiberiu Petrean și Sebastian Petrean. Acești medaliați, alături de colegii lor de club, au oferit demonstrații de karate și de Ziua Copilului. În plus, îi vom sprijini în organizarea unui stagiu de pregătire, în perioada 16-18, în incinta complexului balnerar care se va redeschide în curând, la acesta urmând a fi prezenți nume mari din karate. Până atunci, însă, îi invităm pe iubitorii de sporturi cu motor să participe, sâmbătă, 10 iunie, la un Off Road Trial Demonstrativ, care se va desfășura în comuna noastră”, a lansat o invitație de nerefuzat Liviu Ioan Lință, primarul din Vața de Jos.
Actualitate
Bazinul de înot din Hunedoara se închide în perioada sărbătorilor
Primăria Municipiului Hunedoara a anunțat că bazinul de înot va fi închis temporar între 16 decembrie 2024 și 6 ianuarie 2025. Decizia vine pe fondul activității reduse în această perioadă, specifică sărbătorilor de iarnă.
Reprezentanții primăriei au explicat că suspendarea activității are rolul de a eficientiza resursele, având în vedere numărul scăzut de utilizatori în preajma Crăciunului și Anului Nou.
Activitatea bazinului va fi reluată, conform programului obișnuit, iar utilizatorii sunt invitați să revină pentru activitățile sportive și recreative.
Această măsură temporară reflectă preocuparea autorităților pentru o gestionare responsabilă a resurselor și pentru adaptarea serviciilor la nevoile comunității pe durata sărbătorilor.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA
Actualitate
Handbalistele de la CSȘ Petroșani termină anul pe primul loc
Campionatele naționale de handbal juvenil au ajuns la finalul turului sezonului regular. În aceste competiții județul Hunedoara are reprezentante în întrecerile junioarelor.
Cu punctaj maxim
La junioare II, în seria G, CSȘ Petroșani a terminat turul pe primul loc, cu 14 puncte, maximul posibil. În ultima etapă, în derby-ul seriei, petroșănencele s-au impus, cu 40-39, pe terenul celei de-a doua clasate, Millenium Giarmata, echipa din Timiș rămânând cu 10 puncte. Pe locurile III și IV, cu câte 9 puncte fiecare, sunt, în ordine, Banatul Timișoara și Unirea Sînicolau Mare, departajarea fiind făcută de golaveraj, +25 și, respectiv, +7. Pe cinci este Cîțu Timișoara, cu 8 puncte, iar apoi clasamentul se rupe. Pe șase și șapte, cu câte două puncte fiecare, sunt Alpha Oradea și Traian Vuia Reșița, și în acest caz diferențierea fiind făcută de golaveraj, bihorencele având un pasiv de – 49, în vreme ce fetele din Caraș Severin – 57. Pe ultimul loc sunt cele la Beldiman Arad, cu – 1 punct, fiind penalizate pentru o neprezentare la un meci.
Campionatul se reia în ianuarie
Campionatul se va relua în jurul datei de 29 ianuarie 2025, cu etapa a VIII-a, prima a returului. Fetele de la CSȘ Petroșani vor juca acasă, în derby-ul rundei, cu Banatul Timișoara. Celelalte meciuri din prima etapă de anul viitor din seria G a Campionatului Național de handbal pentru junioare II sunt Alpha Oradea – Millenium Giarmata, Unirea Sînicolau Mare – Câțu Timișoara și Traian Vuia Reșița – Beldiman Arad. La finalul sezonului regular primele două clasate din cele opt serii ale competiției se vor califica în turneele semifinale.
Au o jucătoare la lot
Chiar dacă s-a intrat în pauza competițională, nu toate handbalistele de la Petroșani au intrat în vacanță. Una dintre acestea, centrul Iulia Niță, este convocată la lotul național de junioare, format din sportive născute în 2008 și 2009, care, după un stagiu de pregătire centralizată de la Mioveni, va participa la un turneu internațional de pregătire. Acesta se va desfășura în capitala Franței, Paris, în perioada 12-16 decembrie, iar la acest patrulater, în care se va juca fiecare cu fiecare, alături de handbalistele din țara gazdă și cele tricolore vor mai participa reprezentativele de junioare din Danemarca și Elveția.
CSM Vulcan joacă acasă
Dacă junioarele Ii au intrat în vacanță, în competiția junioarelor III începe returul, în seria I evoluând și două echipe din județul Hunedoara, CSȘ Petroșani și CSM Vulcan. La finalul turului, fetele de la CSM Vulcan se situează pe poziția a doua, cu 9 puncte, la egalite cu cea de-a treia clasată, Jiul Rovinari, fetele din Vale având golaveraj mai bun decât cele din Gorj, +17 față de +14, și la doar două „lungimi” de liderele seriei, una cu 7 echipe, fiind vorba despre echipierele de la CSM Târgu Jiu, dar la aceeași distanță și de formația de patru, CSȘ Turnu Severin. CSȘ Petroșani ocupă poziția a cincea, cu 4 puncte, ultimele două locuri fiind ocupate de formații cu câte un singur punct, LPS Târgu Jiu și CS Novaci, prima echipă menționată având golaveraj – 39, iar cea secundă de – 41. În prima etapă a returului, una în care stă CSȘ Petroșani, CSM Vulcan va juca, în deplasare, la LPS Târgu Jiu, partida fiind programată duminică, 15 decembrie, cu începere de la ora 12:00, celelalte meciuri ale rundei fiind CSȘ Turnu Severin – CSȘ Târgu Jiu și, respectiv, CS Novaci – Jiul Rovinari. În ultima etapă din acest an, programată la mijlocul săptămânii viitoare și una în care va sta CSȘ Turnu Severin, va avea loc derby-ul județului Hunedoara, CSM Vulcan – CSȘ Petroșani. Celelalte meciuri ale etapei a IX-a din seria I a Campionatului Național de handbal pentru junioare III sunt Jiul Rovinari – LPS Târgu Jiu și CSM Târgu Jiu – CS Novaci. Primele meciuri din 2025 sunt programate în jurul datei de 25 ianuarie.
Actualitate
Schimbări în Consiliul Local al Municipiului Deva: noii consilieri locali supleanți au depus jurământul
În ședința extraordinară a Consiliului Local al Municipiului Deva care a avut loc miercuri, 11 decembrie 2024, au depus jurământul consilierii locali supleanți ale căror mandate au fost validate de către Judecătoria Deva, respectiv: Borsai Zoltan-Cristian și Tabac Octavian-Cristinel.
Aceștia au fost validați ca urmare a vacantării locurilor de consilieri locali, după demisiile doamnei Anamaria Gavrilă (POT) și a domnului Domokos Balazs (UDMR).
,,Sunt convins că noii consilieri locali vor aduce un aport semnificativ în activitatea consiliului local și că experiența lor va contribui la dezvoltarea comunității noastre. Fiecare voce, fiecare idee și fiecare propunere vor conta, iar deciziile pe care le vom lua împreună vor avea un impact direct asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor din municipiul nostru. Împreună cu toți consilierii locali, ne vom asigura că administrația publică locală este transparentă, responsabilă și eficientă.” a declarat Lucian Ioan Rus, primarul municipiului Deva.
Începând cu 11 decembrie 2024, Borsai Zoltan-Cristian și Tabac Octavian-Cristinel preiau oficial atribuțiile de consilieri locali, iar Consiliul Local al Municipiului Deva își continuă activitatea în componență completă, având ca scop dezvoltarea orașului și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor.
Consiliului Local al Municipiului Deva are în componență 21 de consilieri locali: 7 consilieri PSD, 4 consilieri locali PNL, 3 consilieri AUR, 2 consilieri locali POT, 2 consilieri locali USR, 2 consilieri locali UDMR și un consilier local FD.
Compartimentul de presă al Primăriei Municipiului Deva
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO| Primii colindători au poposit la Episcopia Devei și Hunedoarei. Vestea Nașterii Domnului, adusă prin glasuri de copii
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Ultima tură de serviciu: Plt. adj. șef Lucian Beregszaszy a ieșit la pensie. „Un exemplu de generozitate, implicare și profesionalism”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Simpozion la ITM Hunedoara privind campania națională de control în domeniul construcțiilor
-
Actualitatecu 19 ore in urma
Urmărire, încheiată cu un accident, în zona „Uzo Balcan” din Deva. A ajuns cu mașina pe trotuar
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Restaurantul McDonald’s din Hunedoara prinde tot mai mult contur
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Echipele hunedorene din Liga 3 termină anul, ambele, pe locul al cincilea
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Au apărut primii brazi de Crăciun în piețele din Hunedoara. Prețurile pornesc de la 40 de lei
-
Actualitatecu 3 zile in urma
ArcelorMittal Hunedoara își reduce temporar activitatea și plătește 75 la sută din salariile angajaților