
„Tot ceea ce se spune este total neadevărat. Eu am fost arestat de două ori în Marea Britanie şi nu m-au extrădat!”
În urma articolului publicat în cotidianul „Servus Hunedoara”, săptămâna trecută, cu privire la un hunedorean din Lupeni, dat în urmărire internaţională, al cărui nume şi fotografie apar pe o listă făcută publică de autorităţile din Marea Britanie, a sunat la redacţia publicaţiei noastre o persoană din Anglia care pretinde că este acel locuitor căutat al judeţului. Acesta se află printre cetăţenii străini, consideraţi de Poliţia din Regatul Unit ca fiind cei mai periculoşi infractori din Europa care s-ar ascunde de justiţie pe teritoriul englez.
Totul a început după ce, lunea trecută (n. red. 4 februarie), autorităţile din Marea Britanie au făcut un apel la populaţia engleză să anunţe dacă intră în posesia unor informaţii cu privire la 17 cetăţeni străini, consideraţi de poliţie ca fiind cei mai periculoşi infractori din Europa. Organizaţia Independentă de Combatere a Criminalităţii „Crimestoppers” şi Scotland Yard au dat publicităţii şi o listă pe care apăreau numele şi fotografiile acestora, iar printre ei se aflau şi doi români, între care şi un hunedorean, originar din Lupeni, pe numele său Constantin Niciu (34 de ani), zis şi „Ştucuţ”. Acesta e căutat de câţiva ani pentru răpire şi tâlhărie, fapte comise pe teritoriul ţării noastre înainte de 2006 şi pentru care a fost condamnat de Tribunalul Hunedoara la 11 ani şi şase luni de închisoare. Poliţiştii englezi declarau atunci, în ediţiile electronice ale unor ziare din Regatul Unit, că este „în interesul Marii Britanii ca aceşti indivizi periculoşi să fie găsiţi”, recomandându-le cetăţenilor să nu se apropie de ei dacă îi văd şi să ofere informaţii despre aceştia sub protecţia anonimatului. Despre Constantin Niciu poliţia britanică zicea, conform jurnaliştilor englezi, că se bănuieşte că s-ar ascunde într-o suburbie a Londrei şi că ar fi utilizat o altă identitate, folosind, la un moment dat, numele de Claudiu Făgaş. Informaţia a fost preluatăşi de presa din România, fotografiile celor doi români, consideraţi de englezi infractori „de mare risc” fiind publicate atât online, cât şi în paginilor ziarelor centrale şi locale, inclusiv în cotidianul „Servus Hunedoara”. În urma articolului apărut în ediţia din 5 februarie, am fost contactaţi la redacţie de un bărbat care s-a prezentat cu numele Constantin Niciu, afirmând că doreşte să aducă câteva lămuriri cu privire la cele relatate.
[notification type=”info”] Declarație
„Îmi asum ceea ce am făcut în trecut (…) Nu am ce să reproşez justiţiei din România” [/notification]
Mărturii
Acesta susţine că nu îşi explică cum de a ajuns să figureze pe o listă pe care sunt trecuţi cei mai periculoşi infractori din Europa căutaţi în Marea Britanie, din moment ce, după spusele lui, a fost deja de două ori arestat de poliţia engleză pe teritoriul Regatului Unit şi, apoi, pus în libertate tot de autorităţile britanice. „Tot ceea ce se spune este total neadevărat. Eu am fost arestat în Marea Britanie de două ori într-un an şi nu m-au extrădat în România. Ultima dată am fost arestat în data de 11 septembrie 2011. Atunci m-au oprit pe stradă, în trafic şi mi-au spus: <Tu nu eşti Claudiu Făgaş!>”, aşa îşi începe bărbatul declaraţia dată prin telefon, recunoscând că a utilizat pentru o anumită perioadă de timp un alt nume. „Într-adevăr, eu am folosit, la un moment dat, numele de Claudiu Făgaş, preluat de la un bun prieten de-al meu care, ulterior, m-a denunţat la poliţie (…) Atunci (n.red. la momentul arestării), m-am dus cu ei, ce era să fac?! M-au găsit cu bunuri furate, ceva tricouri, şi m-au închis. De fapt, eu cred că a fost un pretext să măţină închis în penitenciar până primeau ei mandatul internaţional de arestare. Eu le-am spus atunci că sunt Constantin Niciu şi ei mi-au spus că nu îmi pot modifica numele. Apoi, am fost condamnat de o Curte din Romford la şase săptămâni de închisoare. În faţa justiţiei s-a prezentat atunci un poliţist care a spus că nu trebuie să fiu eliberat întrucât pe numele meu real există un mandat internaţional de arestare, însă instanţa a zis că nu se poate pronunţa până când nu vor sosi actele din România. La 22 decembrie 2011, mi s-a semnat eliberarea din Penitenciarul Pentonville din Londra. Mi-am luat lucrurile şi am plecat şi am aşteptat să văd ce urmează, iar acum, după atât timp m-am trezit pus pe lista cu cei mai periculoşi infractori din Europa. Nu este adevărat! Ce am făcut? Că doar nu l-am omorât pe Dumnezeu!? M-a sunat familia din ţarăşi m-a întrebat ce am făcut de am apărut prin toate ziarele şi la toate posturile de televiziune. Nu am mai făcut nimic! N-am furat nicio găină, mi-am văzut doar de viaţa mea…”
Denigrare?

Bărbatul afirmă că el crede că totul „i se trage” de la o campanie de denigrare a românilor pe care o poartă englezii. „Nu ştiu ce se întâmplă. Nu ştiu dacă au făcut vreo greşeală atunci când m-au eliberat. Din câte ştiu, extrădarea mea e aprobată în România, la Deva. Cred că se poartă o campanie denigratoare împotriva românilor. Nu zice nimeni că românii sunt sfinţi, însă e prea de tot. Din oameni ne-au făcut neoameni. Au spus că cine ne vede să nu se apropie de noi. Dar, ce avem noi, ciumă?”, se întreabă retoric bărbatul ce a trimis la redacţie şi un fax prin care vrea să dovedească faptul că a fost arestat şi, pe urmă, pus în libertate de autorităţile britanice. Documentul e pe numele pe care acesta recunoaşte că l-a folosit la un moment dat, respectiv Claudiu Făgaş.
Bărbatul mai spune că intenţionează să se întoarcă în România singur pentru a-şi rezolva problemele pe care le are cu justiţia. „Nu am ce să reproşez justiţiei din România. Îmi asum ceea ce am făcut în trecut şi o să răspund când voi ajunge în România. Dar, ceea ce se întâmplă aici, în Anglia, mă nemulţumeşte”.