Connect with us
Data: 29/03/2024
.

Actualitate

EXERCIȚIU: Sirenele de alarmare vor suna miercuri. Nu intrați în panică!

Publicat

pe

Sirenele de alarmare publică existente, la nivel național, vor fi acționate, miercuri. Populația este rugată să rămână calmă și să nu intre în panică, fiind vorba doar despre un exercițiu.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara aduce la cunoștința cetățenilor că miercuri, 1 martie 2023, între orele 10:00-11:00, se va desfășura un exercițiu național de alarmare publică pentru verificarea funcționării sirenelor de alarmare publică.

Astfel, în acest interval orar, pentru câteva minute, vor fi pornite sirenele în 64 de localități din județul Hunedoara pentru a se verifica funcționarea acestora.

Pe timpul exercițiului, va fi transmis unui dintre următoarele semnale acustice de alarmare:

Advertisement
  • PREALARMĂ AERIANĂ – 3 sunete a câte 32 de secunde, cu pauză de 12 secunde între ele;
  • ALARMĂ AERIANĂ – 15 sunete a câte 4 secunde, cu pauză de 4 secunde între ele;
  • ALARMĂ LA DEZASTRE – 5 sunete a câte 16 secunde, cu pauză de 10 secunde între ele
  • ÎNCETAREA ALARMEI – un sunet continuu de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute.

Acțiunea, denumită generic „Miercurea alarmelor” face parte din evenimentele de informare preventivă organizate cu prilejul „Săptămânii Protecției Civile”. Exercițiul are drept scop creșterea gradului de informare a populației în ceea ce privește reacția la diferite tipuri de risc.

MĂSURI ŞI REGULI DE COMPORTARE LA RECEPŢIONAREA SEMNALELOR DE ALARMARE, ÎN SITUAŢII DE URGENŢĂ

„ALARMĂ AERIANĂ”

1. Pentru cei ce se găsesc la locul de muncă:

Advertisement

– să execute măsurile prevăzute la acest semnal, cu ocazia instruirii pe linie de protecţie civilă;

– să întrerupă lucrul sau alte preocupări;

– acţionaţi cu calm şi nu produceţi panică;

Advertisement

– se întrerupe iluminatul interior şi exterior (pe timpul întunericului), cu excepţia iluminatului camuflat;

– se ridică masca contra gazelor şi se trece în poziţia „de marş”;

– se ocupă, cât se poate de repede, locul în adăpost;

Advertisement

– conducătorii mijloacelor de transport sunt obligaţi să se oprească imediat, să deschidă uşile, să oprească mijlocul de transport de la sursa electrică şi, în urma pasagerilor, să se grăbească spre cel mai apropiat adăpost;

– să asculte şi să execute măsurile stabilite de CLSU şi Protecţia Civilă.

2. Pentru cei ce se găsesc în localurile publice:

Advertisement

– să asculte cu atenţie comunicatele despre locurile cele mai apropiate de adăpostire şi să se îndrepte către acestea;

– să-şi pună mijloacele de protecţie individuală în stare de pregătire.

3. Pentru cei ce se găsesc acasă:

Advertisement

– se opreşte gazul, se deconectează aparatele electrice şi sursele de iluminat, se stinge focul în sobe;

– se îmbracă copii şi se iau mijloacele individuale de protecţie;

– se anunţă vecinii, dacă nu au auzit semnalul;

Advertisement

– se ia trusa sanitară, documentele de identitate şi rezerva de apă şi alimente şi se intră cât mai repede în locurile de protecţie sau, dacă nu sunt, în adăposturi naturale.

4. Pentru cei pe care semnalul i-a prins pe stradă:

– dacă nu reuşiţi să ocupaţi un adăpost, îndreptaţi-vă spre cea mai apropiată încăpere subterană, trecere subterană, tunel sau colector; în lipsa acestora folosiţi orice şanţ, râpă, groapă, tranşee sau alte adăposturi artificiale.

Advertisement

La sate, în afară de măsurile menţionate, vitele să rămână în locuri ermetizate sau în adăposturi naturale (râpe, vâlcele, cariere etc.).

În toate cazurile: „ASCULTAŢI CU ATENŢIE DISPOZIŢIILE ORGANELOR DE ORDINE ŞI DE PROTECŢIE CIVILĂ ŞI EXECUTAŢI-LE NECONDIŢIONAT!”

„ALARMĂ LA DEZASTRE”

Advertisement

– deschideţi difuzoarele, aparatele de radio şi televizoarele şi ascultaţi regulile şi măsurile transmise de organele CLSU şi de protecţie civilă;

– pregătiţi rezerva de alimente, apă, medicamente, îmbrăcăminte şi documentele de identitate, adecvată situaţiei ordonate;

– semnalaţi organelor competente, dacă observaţi, urmările dezastrelor;

Advertisement

– nu produceţi panică, nu răspândiţi zvonuri.

„ÎNCETAREA ALARMEI”

După comunicarea acestui semnal, populaţia acţionează în concordanţă cu situaţia fiecăruia:

Advertisement

– salariaţii şi elevii se întorc la locurile de muncă sau întrerup lucrul pentru lichidarea urmărilor atacului sau dezastrului;

– populaţia neîncadrată în muncă şi copiii, se întorc acasă şi acţionează în funcţie de comunicările primite;

– se reiau activităţile sociale şi funcţionarea utilităţilor publice.

Advertisement

TOATĂ POPULAŢIA TREBUIE SĂ FIE PREGĂTITĂ PENTRU EVENTUALITATEA REPETĂRII ALARMEI ŞI SĂ URMĂREASCĂ, CU ATENŢIE, COMUNICĂRILE ŞI SEMNALELE ORGANELOR C.L.S.U. ŞI ALE PROTECŢIEI CIVILE!

Actualitate

Trafic blocat temporar pe DN 7, la Simeria, în urma unei coliziuni dintre două autoturisme

Publicat

pe

Redactat de

Traficul rutier a fost blocat temporar, vineri după-amiază, pe Drumul Național (DN) 7, la Simeria, după o coliziune în care au fost implicate două autovehicule.

Prin intermediul numărului unic de urgență 112, a fost anunțat un accident rutier care a avut loc pe DN 7, pe raza localității Simeria. Spre locul indicat s-au mobilizat în cel mai scurt timp pompierii Detașamentului Deva cu o autospecială dotată cu modul de descarcerare și echipajul SMURD Simeria. Din fericire, în urma evenimentului în care au fost implicate două autoturisme, nu au rezultat victime care să necesite asistență medicală. Pompierii militari au acționat pentru asigurarea măsurilor de preîntâmpinare a izbucnirii incendiilor, specifice în astfel de cazuri. Traficul rutier a fost blocat pe un sens de mers, pe parcursul intervenției pompierilor”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

 

Advertisement
Sursa foto: ISU Hunedoara
Citeste mai mult ...

Actualitate

Reabilitarea și modernizarea Căminului Cultural din Silvașu de Jos, la final. Clădirea – renovată complet

Publicat

pe

Redactat de

Lucrările de reabilitare și modernizare a Căminului Cultural din Silvașu de Jos au fost finalizate. Clădirea a fos renovată completă printr-un proiect finanțat prin Compania Națională de Investiții (CNI).

„S-au finalizat lucrările de reabilitare și modernizare ale Căminului Cultural din Silvașu de Jos, care au avut o valoare totală de 1.224.269 lei, proiectul fiind derulat cu fonduri de la Compania Națională de Investiții. Scopul nostru a fost să vă oferim: un spațiu nou, modern și primitor pentru spectacole, evenimente culturale și alte activități de socializare; condiții mai bune pentru artiști și spectatori; consolidarea identității locale: Ce s-a făcut? Clădirea a fost renovată complet, atât la exterior, cât și la interior. S-au realizat lucrări de reabilitare a instalațiilor electrice, sanitare și termice. S-au achiziționat mobilier nou și echipamente moderne. Continuăm împreună și vă invităm cu drag să vizitați noul Cămin Cultural din Silvașu de Jos și să vă bucurați de toate evenimentele și activitățile care se vor organiza aici!”, a transmis Adrian Pușcaș, primarul orașului Hațeg.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Trecem la ora de vară. În noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 03:00 devine ora 04:00

Publicat

pe

Redactat de

România va trece la ora de vară în acest weekend, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile urmând să fie fixate cu o oră înainte. Astfel, ora 03:00 devine ora 04:00.

CFR Călători informează că trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia se va efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor. “Trenurile operate de CFR Călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 30/31 martie a.c. la ora 03:00, care va deveni ora 04:00. După ora 04:00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară. Trenurile operate de CFR Călători aflate în circulație după ora 03:00, care devine ora 04:00, își vor continua mersul până la stația de destinație, iar în cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 04:00 – 05:00, vor pleca în ordinea rangului.

Trecerea la ora de vară are loc în fiecare an, în ultima duminică din luna martie. Revenirea la ora de iarnă se produce în ultima duminică din luna octombrie, când ceasul este fixat înapoi cu o oră.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate