Actualitate
Există viaţă şi după primărie. Ce mai fac foștii edili-șefi din județ?
>>Pentru foştii edili – şefi<<
La începutul verii erau primari. Acum, la început de toamnă, activitatea de primar este trecută doar în CV.
Prin ştampila aplicată de alegători, o parte dintre primari nu au mai fost realeşi în funcţie pe data de 5 iunie. O parte dintre foştii primari nu au mai candidat, dar prea puţini au fost aceia.
La stat sau la privat
Aşa s-a întâmplat şi în judeţul Hunedoara, când, după alegeri, 21 de primari, trei de municipii, doi de oraşe şi 16 de comune, nu au mai fost în funcţie, cu specificaţia că şapte dintre aceştia nici nu au mai candidat. În mod firesc, pentru aceştia există viaţă şi după primărie. Unii s-au întors la vechile locuri de muncă, alţii aşteaptă oferte, iar alţii sunt pensionari, dar sunt şi cazuri mai interesante. Dintre cei trei primari de municipii care nu mai sunt acum în funcţie, unul dintre aceştia, Cornel Resmeriţă, de la Lupeni, nu a mai candidat, după mai multe mandate. Cu ceva probleme în justiţie, Resmeriţă senior, primar fiind acum unul dintre fiii săi, fost deputat, este pensionar şi nu s-a rupt de tot de viaţa politică, dar este greu de crezut că va mai reveni în prim – plan. Viorel Arion,
de la Hunedoara, care a cunoscut o carieră politică descendentă, fiind senator, deputat, primar, pentru câte un mandat, şi, acum, consilier local, a revenit în mediul privat, la firma de electronice pe care o avea înainte de a ocupa funcţii alese. Şi acesta mai are ambiţii politice, dar, şi în cazul său, va fi greu să revină. La Deva, Petru Mărginean
s-a întors ca director la Salvital, funcţie pe care o ocupase anterior celei de primar, unde a fost doar un mandat. Mărginean a fost exclus recent din partid, iar cariera sa politică pare a fi în cădere liberă, dar nu se ştie niciodată, existând zvonuri că ar fi curtat de alte formaţiuni politice. La Petrila, Ilie Păducel
a pierdut alegerile, după mult timp, şi acum este doar pensionar, având, însă, această calitate de ceva vreme, şi, chiar dacă s-a retras din Consiliul Local, se ţine aproape de politică. La Geoagiu, în urmă cu patru ani, Ioan Vălean nu se aștepta să câștige alegerile, iar acum, a avut parte de o nouă surpriză, nemaifiind ales de cetățenii urbei. Vălean a revenit ca director de liceu, funcţie ce o ocupase şi anterior, lucru care, dacă e să-i asculţi pe adversarii politici, nu este privit cu ochi buni.
Unii directori, alţii pensionari
Şi în zonele rurale foştii primari au, acum, alte ocupaţii. Ioan Jibetean, de la Hărău, economist la bază, este acum director al Grupului de Acţiune Locală „Sargeţia”. Tot director, dar la ADI „Deşeuri”, este şi Nicolae Panţa,
subinginer pensionar, care nu a mai candidat la funcţia de primaral comunei Băcia. Director comercial, economist fiind, este şi Mihai Cornel Todoni, fostul primar de la Sarmizegetusa, dar într-o societate cu capital privat, fondată de familia sa înainte ca acesta să fie edil – şef, revenind pe această funcţie. Tot la afacerile de familie s-a întors şi Teodor Lazăr, fostul primar al comunei Brănişca. De asemenea, patru dintre foştii primari sunt, acum, pensionari. Ioan Jurj, la Bretea Română, a îndeplinit condiţiile de pensionare în timpul ultimului mandat, iar Tiberiu Iacob, la Burjuc, era deja pensionar, cei doi nemaicandidând. S-au retras la pensie, după ce nu au mai fost realeşi, Miron Ticula, de la Cerbăl, şi Romeo Fărcaş, de la Baia de Criş, acesta fiind unul dintre cei doi foşti primari din judeţ care au condus destinele comunităţilor lor timp de 24 de ani, din 1992 şi până în 2016.
Economişti, ingineri, tehnicieni
Alţi foşti primari din zonele rurale nu îndeplinesc condiţiile de pensionare şi, acum, lucrează prin alte părţi. Eugen Băiconi, de la Răchitova, a revenit, ca economist, la societatea de stat unde lucrase înainte de cei 16 ani de administraţie, opt ca viceprimar şi tot atâţia ca primar, iar Traian Bugari, de la Densuş, s-a întors la catedră, fiind dascăl de meserie. Ionel Burlec, de la Băniţa, nu a mai candidat şi este, în prezent, consilier judeţean, fiind unul dintre puţinii foşti primari din zonele rurale hunedorene, care îşi continuă activitatea politică tot în prim – plan, nefiind exclus să candideze la alegerile parlamentare. Burlec, de formaţie inginer, are, în prezent, o ofertă din mediul privat, căreia este tentat, în mare măsură, să îi dea curs, neexcluzând, însă, continuarea activităţii la stat. La o societate de stat lucrează, ca tehnician, şi Ioan Grecu, fostul primar de la Boşorod, dar sunt alţi ex-edili care îşi continuă activitatea în administraţie. Aşa este şi în cazul lui Virgil Haitău, fost primar interimar la Sălaşu de Sus, care lucrează la primăria din comună.
Viceprimari şi emigranţi
Dar sunt şi alte cazuri mai interesante. Bunăoară, Nicolae Bârcean, de la Mărtineşti, nu a mai candidat la Primărie, ci doar pentru Consiliul Local, fiind acum viceprimar al comunei. Tot viceprimar este, acum, şi Tiberiu Tămaş, de la Tomeşti, după ce a fost 24 de ani primar acolo, atât acesta, cât şi Bârcean urmând a îndeplini condiţiile de pensionare în decursul acestui mandat. Dar cea mai interesantă situaţie este la Bunila, unde Nelu Oprişoni, fostul primar, nu a mai candidat. Oprişoni este, în prezent, şomer şi se va pensiona anul viitor, după care va emigra în SUA, la fiicele sale.
Actualitate
Licitație pentru mobilier educațional în Hațeg. Șase oferte depuse pentru dotarea școlilor locale
Administrația locală din Hațeg a organizat o licitație publică pentru furnizarea de mobilier școlar destinat mai multor unități de învățământ, în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Liceului Teoretic Ion Constantin Brătianu Hațeg, județul Hunedoara.”
Șase firme au depus oferte pentru acest contract, estimat la 1.214.938 lei. Proiectul, finanțat prin PNRR (cod F-PNRR-Dotari-2023-4095), vizează dotarea Liceului Teoretic „Ion Constantin Brătianu” și a altor unități școlare din Hațeg, precum Școala Gimnazială „Ovid Densusianu,” Școala Gimnazială „Aron Densusianu,” Grădinița cu Program Normal Nr. 1, Grădinița cu Program Prelungit și Seminarul Teologic Ortodox „Sfânta Ecaterina,” împreună cu subunitatea acesteia, Grădinița „Episcop Gurie Georgiu.”
Achiziția include mobilier pentru sălile de clasă, laboratoarele de științe, cabinetele de istorie și psihopedagogie, precum și atelierele de practică. Proiectul are scopul de a moderniza condițiile de studiu, oferind elevilor și cadrelor didactice un mediu educațional modern și bine echipat. Atribuirea contractului va fi realizată în curând, conform criteriilor de evaluare stabilite în licitație.
Actualitate
Două oferte pentru reabilitarea termică a Secției de Ginecologie din Brad, un proiect de 3,7 milioane lei
Administrația locală din Brad a primit două oferte pentru licitația de reabilitare termică a Secției de Ginecologie, un proiect finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 5 – Valul Renovărilor.
Valoarea estimată a contractului este de 3.712.387 lei, iar lucrările vor avea o durată de 12 luni de la semnarea contractului.
Proiectul, identificat cu codul C5-B2.1.a-1783, are ca scop îmbunătățirea eficienței energetice a clădirii, reducerea consumului de energie și crearea unor condiții mai bune pentru pacienți și personalul medical.
Până pe 18 aprilie 2024, ofertele celor două asocieri de firme vor fi evaluate tehnic, iar după desemnarea câștigătorului, lucrările vor începe conform planului stabilit. Finanțarea provine din Componenta 5 a PNRR, un program național care susține tranziția către o infrastructură mai ecologică și mai eficientă energetic.
Actualitate
Mintia: Provocările și perspectivele unei investiții energetice strategice
Proiectul termocentralei pe gaz de la Mintia, o investiție majoră în infrastructura energetică a României, continuă să capteze atenția autorităților și a specialiștilor din domeniu.
Cu o capacitate instalată de 1.750 MW, această centrală se află în centrul unei strategii naționale de diversificare a surselor de energie și de reducere a dependenței de importuri. Începerea funcționării primei părți a centralei, estimată pentru 2025, va adăuga aproximativ 1.000 MW la producția de energie a țării, un pas important pentru asigurarea unei surse stabile de energie în perioadele de vârf.
Termocentrala de la Mintia va fi una dintre cele mai mari de acest tip din Europa, dar această realizare vine cu provocările sale. Proiectul a întâmpinat întârzieri semnificative de-a lungul anilor, iar punerea în funcțiune a capacităților complete ale centralei este încă departe de a fi finalizată. Deși acest proiect este văzut ca o soluție pentru asigurarea unei producții constante de energie, nu există garanția că Mintia va rezolva complet problemele structurale ale sistemului energetic românesc, care se confruntă cu o serie de provocări legate de modernizarea și diversificarea surselor de energie.
În contextul în care România se află pe cale să investească în parcuri solare, eoliene și în creșterea capacității de stocare a energiei, Mintia va juca un rol important, dar nu poate fi considerată soluția completă pentru provocările pe termen lung ale sectorului energetic. Capacitățile noi adăugate vor contribui cu siguranță la acoperirea consumului, dar integrarea acestora într-un sistem energetic modern și flexibil rămâne o misiune complicată.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a subliniat că soluția pentru facturi mai mici nu presupune o intervenție constantă a statului în piață, ci creșterea capacității de producție a energiei. În acest sens, parteneriatele cu sectorul privat vor fi esențiale, dar succesul acestora depinde de coordonarea eficientă între actorii publici și privați și de implementarea unor strategii pe termen lung care să răspundă nevoilor reale ale pieței și ale consumatorilor.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Centrala electrică de la Mintia a primit autorizația de construire. Senatorul PNL Călin Petru Marian: “Investiția a intrat în linie dreaptă”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Drumarii au intervenit, noaptea trecută, pe mai multe artere din zona de vest a țării
-
Actualitatecu o zi in urma
Hartă. „Gerul Bobotezei” – Unde s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi, noaptea trecută
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Cod galben de intensificări ale vântului în zona montană a județului Hunedoara
-
Actualitatecu o zi in urma
Ajunul Bobotezei – Tradiții și obiceiuri. Mersul cu “Ciorolița”, o datină străveche în satul hunedorean Țebea
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Restricții de circulație pe Valea Oltului, în perioada 5 – 7 ianuarie
-
Actualitatecu 7 ore in urma
Boboteaza, una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății. Ziua în care sunt sfințite apele
-
Actualitatecu o zi in urma
Atenționare meteo de intensificări ale vântului, până marți