Connect with us
Data: 16/06/2024
.

Actualitate

Exponate cu „sânge rece” au poposit, pentru o lună, la Deva

Publicat

pe

Vin de la mii de kilometri…

De la pitoni, anaconda sau boa de diferite culori şi mărimi şi până la ţestoase, toate pot văzute şi fotografiate de publicul amator de reptile

O expoziţie ce incită admiraţia iubitorilor de animale „cu sânge rece” şi îi lasă fără suflare pe cei mai înfricoşaţi, poate fi admirată pentru mai bine de o lună în incinta complexului comercial de lângă piaţa agroalimentară din municipiul Deva.

Pitonul albinos este una dintre atracţiile expoziţiei

Pitonul albinos este una dintre atracţiile expoziţiei

Este vorba despre o mică „grădină zoologică”, bazată în mare parte pe reptile ce pot fi văzute îndeaproape şi, eventual, fotografiate fiind unele din cele mai rare specii de târâtoare, multe dintre ele admirate doar pe canalele de televiziune specifice.

Pufăitoare, albinoase sau cu clopoţei

O varietate de culori, mărimi şi forme şi, în plus, liniştea ce domneşte în sală, acestea sunt doar câteva din elementele ce alcătuiesc atmosfera în care pot văzute reptilele. Unele din ele, sunt pe cât de „silenţioase”, pe atât de periculoase, cum ar fi şerpii veninoşi, cobra şi cel cu clopoţei, sau agresive, precum ţestoasa pieloasă sau crocodili. De asemenea, pot fi văzute specii de vipere, cum ar fi cea pufăitoare sau De Gabon, anaconda, varanul Tegu Roşu ce ajunge până la doi metri, Geko, şerpi regali sau Boa arboricol cunoscut pentru rapiditatea sa uimitoare de a captura prada în zbor. Printre „animăluţele” expuse se mai numără tarantula mexicană sau scorpionul, precum şi două exemplare de pitoni dintre care unul albinos.

Advertisement

Cele peste 30 de exemplare din „lumea celor care nu cuvântă” sunt adăpostite în cutii cu aranjamente ce „aduc” foarte mult cu habitatul natural din care acestea provin.

Un tur din curiozitate sau… de plăcere

Proprietarul acestor animale, Monel Oaida, originar din Arad spune că de-a lungul a peste 12 ani, de când se ocupă cu organizarea de expoziţii, acestea l-au însoţit în mai toate oraşele din ţară, iar despre reacţiile vizitatorilor spune că sunt atât diferite, precum rasele de animale pe care le îngrijeşte. „Dintre cei ce calcă pragul expoziţiei sunt acei vizitatori care parcurg întreaga încăpere într-o jumătate de minut şi sunt aceia care nu se mai satură să le privească, mai ales atunci când acestea mănâncă”, spune proprietarul animalelor. De asemenea, în afară de explicaţiile despre fiecare animal în parte pe care le găsesc pe panouri, vizitatorii expoziţiei au tot felul de curiozităţi şi întrebări despre comportamentul animalelor. „Ca să ştii cum să te porţi cu fiecare animal în parte trebuie mai întâi să-l cunoşti. Chiar dacă fac parte din aceeaşi specie, două animale nu se comportă la fel, sunt exact ca şi oamenii, fiecare cu caracter diferit”, spune Monel Oaida. Pentru a le întreţine, acesta spune că are o fermă de şoareci, iar iepurii şi porumbeii pe care îi cumpără sunt deliciile reptilelor sale.

Preţul unui bilet pentru vizitarea expoziţiei de animale costă 3 lei, iar pentru serviciul foto video se plăteşte 5 lei.

Advertisement

Actualitate

FOTO: Un autoturism a intrat sub un autocamion

Publicat

pe

Redactat de

Un autoturism a intrat sub un autocamion la % Brad.

În urmă cu puțin timp, pompierii brădeni au intervenit cu o autospecială dotată cu modul de descarcerare și cu o ambulanță SMURD, la un accident rutier care a avut loc în municipiul Brad, la intersecția străzilor Avram Iancu cu Decebal.

Echipajele operative au constatat faptul că în accident au fost implicate un autoturism și un autocamion și au rezultat 3 victime (doi adulți si un minor), care au fost evaluate medical la fața locului de către paramedicii SMURD.

Ulterior, doar una dintre victime – o femeie în vârstă de 37 de ani – a fost transportată la spitalul din Brad, pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.

Totodată, pompierii militari au asigurat măsurile de preîntâmpinare a izbucnirii incendiilor în astfel de situații.

FOTO: ISU Hunedoara

Advertisement

Citeste mai mult ...

Actualitate

Poliția Română, campanie anti-discriminare

Publicat

pe

Redactat de

Poliția Română a întreprins demersuri pentru îmbunătățirea capacității instituționale de prevenire, descoperire și investigare a faptelor antisociale cu mobil discriminatoriu.

O parte importantă dintre eforturile instituționale de a asigura aceste obiective s-a realizat în cadrul proiectului ,,Acțiune integrată pentru combaterea infracțiunilor cu mobil discriminatoriu, în special cele îndreptate împotriva comunităților rome și asigurarea unui standard înalt de calitate al serviciului polițienesc – PDP 3”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021.

Astfel, în perioada iunie – iulie 2024, Inspectoratul General al Poliției Române desfășoară o campanie națională de informare, pentru prevenirea infracțiunilor motivate de ură, prin intermediul mijloacelor de informare în masă și social media, pentru a facilita diseminarea mesajelor împotriva infracțiunilor motivate de ură, în special împotriva minorității rome.

În cadrul campaniei, au fost realizate un spot video, unul radio, un afiș, precum și mai multe postări în social media, toate având ca principală temă, combaterea discriminării.

Mesajul acestor materiale este acela de a crește gradul de conștientizare a populației, la nivel național, în domeniul infracțiunilor motivate de ură, precum și promovarea unei culturi a toleranței în societate, sloganul campaniei fiind „STĂ ÎN PUTEREA NOASTRĂ SĂ DESCURAJĂM URA!”

În cadrul proiectului ,,Acțiune integrată pentru combaterea infracțiunilor cu mobil discriminatoriu, în special cele îndreptate împotriva comunităților rome și asigurarea unui standard înalt de calitate al serviciului polițienesc – PDP 3”, un interes deosebit a fost acordat dezvoltării capacităților de investigare atât ale structurii centrale specializate în investigarea infracțiunilor motivate de ură sau prejudecată, cât și ale ofițerilor de poliție cu atribuții similare, de la nivelul județelor sau subunităților de poliție din municipiul București.

Advertisement

Principalele activităţi din cadrul proiectului au fost înființarea unei unități specializate în investigarea infracțiunilor cu mobil discriminatoriu la nivelul Direcției de Investigații Criminale, identificarea și implementarea de politici publice și standarde internaționale în ce privește prevenirea și combaterea infracțiunilor și discursurilor cu mobil discriminatoriu, precum și un transfer de expertiză pe tema combaterii infracțiunilor cu mobil discriminatoriu în arii specializate.

Totodată, printre principalele activități s-au numărat și informarea, educarea și creșterea gradului de conștientizare a publicului în privința infracțiunilor și discursului cu mobil discriminatoriu, un schimb de bune practici pentru prevenirea și controlarea fenomenului infracțiunilor cu mobil discriminatoriu și un studiu privind relația comunitate-poliție și victimizare.

Bugetul proiectului a fost de 2.823.529 de euro, dintre care 2.400.000 de euro finanţare nerambursabilă reprezentând 85%, şi 423.529 de euro contribuţie naţională, respectiv 15%.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Transgaz, licitație majoră pentru conducta de gaze către CET Mintia. Investiție de peste 270 milioane de lei

Publicat

pe

Redactat de

Transgaz a demarat o licitație de amploare pentru realizarea unei conducte de transport gaze naturale destinată alimentării Centralei Termoelectrice Mintia.

Proiectul, evaluat la peste 270 de milioane de lei fără TVA, vizează construcția unei infrastructuri complexe ce include nu doar conducta propriu-zisă, ci și infrastructură de energie electrică, protecție catodică și fibră optică.

Valoarea estimată a contractului se împarte în aproximativ 182.850.967,94 lei fără TVA pentru materiale, utilaje și echipamente necesare, puse la dispoziție de către Transgaz. Proiectul va acoperi o zonă extinsă din județul Hunedoara, incluzând orașele Deva, Călan și Hunedoara, precum și mai multe comune din regiune.

Durata contractului este stabilită la 12 luni, cu posibilitatea de a extinde lucrările conform legislației în vigoare, cu până la 20%. Operatorii economici interesați au dreptul să solicite clarificări sau informații suplimentare până la 18 zile înainte de data limită pentru depunerea ofertelor. Evaluarea financiară va fi efectuată pe baza valorii inferioare a estimării, respectiv 94.705.314,85 lei fără TVA.

Entitatea contractantă se angajează să ofere răspunsuri clare și complete la solicitările primite până la a 11-a zi înainte de termenul limită pentru depunerea ofertelor. Această inițiativă strategică reprezintă un pas important în dezvoltarea infrastructurii energetice regionale, contribuind semnificativ la securitatea și eficiența alimentării cu gaze naturale în zona menționată.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate