Actualitate
Expoziție aniversară, la Deva. Salonul de artă fotografică hunedoreană – “ÎnSEMNE fotografice” – 10 ani
Cel mai important eveniment expozițional fotografic din județul Hunedoara, Salonul de artă fotografică hunedoreană, intitulat „ÎnSEMNE fotografice”, ajunge la cea de-a X-a ediţie. Evenimentul, organizat de Colegiul Național „Decebal” din Deva (CND) și Asociaţia Artiştilor Fotografi Hunedoreni (AAFH) are loc, într-o atmosferă festivă, în Sala „Pro Arte” a Colegiului Național „Decebal” din Deva, miercuri, 2 noiembrie, începând cu ora 18:00.
„Salonul de artă fotografică hunedorean ÎnSEMNE fotografice se înscrie în tradiție, e locul în care arta fotografică se consemnează în geografia și istoria județului Hunedoara, e contextul unui proiect de suflet, a unui Atelier de fotografie care invită pe toți iubitorii și pasionații de frumos să se alăture acestui demers artistic, spune prof.dr. Marin Florin Ilieş, directorul Colegiului Național „Decebal” din Deva.
Salonul „ÎnSEMNE fotografice” a rămas, prin numărul participanţilor, un eveniment reprezentativ în agenda culturală a judeţului Hunedoara, fiind o „radiografie” a locului şi importanței pe care o ocupă fotografia în arta hunedoreană. De-a lungul anilor, au expus artiști consacrați, ce reprezintă cu succes arta fotografică la nivel naţional şi internațional, elevi sau cursanți din cadrul școlii de fotografie AAFH. De la o ediție la alta, salonul a devenit o sinteză tot mai valoroasă a nivelului artistic al expozanților.
Catalogul „10 ani – Salonul hunedorean de artă fotografică ÎnSEMNE fotografice”, lansat în cadrul evenimentului
Proiectul expozițional a început în anul 2013, la propunerea directorului Colegiului Național „Decebal” Deva, Florin Ilieş, de a organiza o expoziție de fotografie la începutul anului școlar. În cadrul vernisajului va fi lansat catalogul intitulat „10 ani – Salonul hunedorean de artă fotografică ÎnSEMNE fotografice”. „Între coperțile catalogului aniversar rememorăm, păstrăm și transmitem o filă de istorie a fotografiei hunedorene ce completează patrimoniul cultural-artistic, scoțând în evidență specificitatea locală. Dacă valoarea operelor și saloanelor noastre merită apreciate, ca un reper pentru arta fotografică, timpul își va spune cuvântul…”, spune Grigore Roibu, președinte AAFH și curator al Salonului.
Publicația, cu întâlnirile expoziționale din cei 10 ani de activitate, o vor primi toţi participanții la vernisaj, expozanții și prietenii fotografiei. Expun: Adrian Stoica, Adrian-Gabriel Bartok, Alexandru Ștefănescu, Anca Boldura, Andrei Rosetti, Călin Corpaciu, Cătălin Mătăsaru, Cosmin Stan, Cristian Resiga, Daniel I. Iancu, Eduard Andrica, Edwina Kasler, Francisc Németh, Gheorghe (Gelu) Podea, Grigore Roibu, Horea Preja, Horia Trânc, Gabriel Hotea, Iulian Solda, Elena-Anca Isfan, Claudiu Nelega, Octavian Simion, Nicolae Oprea, Ovidiu Lăpușneanu, Alexandru Popa, Raul Poenar, Marius Romulus Isfan, Toma Rosetti, Valentin Debu, Vasile Sârb, Adrian Kiss, Alexandru Bulc, Cornel Dan, Cornel Gherghişoară, Cristina Lucia Jurj, Cristina Moldovan, Dan Lavric, Adrian Sopincean, Geza Simo, Ioan Todor, Radu Stela Marinela, Sebastian Vasiu, Tudoriță Cozma. Curatori: Grigore Roibu și Andrei Rosetti.
Evenimentul se desfășoară cu patronajul AAFH.
“Au trecut de acum zece ani în care „Atelierul de fotografie”, mai apoi Asociaţia Artiștilor Fotografi Hunedoreni și, desigur, „ÎnSEMNELE fotografice” au devenit un fel de școală liberă tocmai atunci când învăţământul nostru întârzie să reacţioneze la tăvălugul vizual evident. Este mult, este puţin? Nu știm. Dar e „înSEMN” de viaţă…”, conchide Andrei Rosetti, membru fondator AAFH și curator al Salonului.
Evenimentul se va desfășura pe acorduri de muzică jazz, interpretate de chitariștii Zoltan Turi și tânărul Luca Stan.
Actualitate
Alegerile prezidențiale au fost anulate
CCR a decis anularea alegerilor prezidențiale. Întreg procesul se reia de la zero.
În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de art.146 lit.f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:
1. În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.
2. Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.
3. Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică.
•
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Compartimentul relații externe, relații cu presa și protocol al Curții Constituționale
Actualitate
“Lumina de la Bethleem” – Concert caritabil de Crăciun, la Deva
Și în acest an, la Deva, va avea loc concertul caritabil de Crăciun “Lumina de la Bethleem”. Fondurile colectate vor fi direcționate către un tânăr elev, în vârstă de 17 ani, care a suferit mai multe intervenții chirurgicale craniene. Concertul va avea loc în data de 22 decembrie, de la ora 18:00, în Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din municipiu.
Concertul de Crăciun „Lumina de la Bethleem” ajunge, anul acesta, la cea de-a 18-a ediție și va fi susținut de părintele Radu Trifon, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul al Episcopiei Devei și Hunedoarei, alături de tinerii muzicieni Filip și Ioan Trifon, Alin Gheju și Norbert Kasler.
Publicul prezent va avea ocazia să asculte cunoscute colinde și cântece de Crăciun, piese clasice și moderne. Ca de obicei, intrarea la eveniment va fi liberă. Pentru cei departe, concertul va fi transmis şi pe Facebook de către părintelui Mircea Mihuleț, inspector media al Episcopiei Devei și Hunedoarei.
„Dragii mei, iată că ne vedem din nou la Casa de cultură din Deva, în data de 22 decembrie, ora 18:00, ca să cântăm și să vorbim frumos despre Nașterea Lui Hristos, despre obiceiurile de Crăciun, despre ce ESTE, dar și despre ce NU este această sărbătoare, despre oameni, despre viața noastră în Hristos, dar și despre viața irosită în afara Lui Hristos!”, a scris, pe rețeaua de socializare, părintele Radu Trifon.
Ca de fiecare dată, și în acest an, concertul „Lumina de la Bethleem” va avea un scop caritabil. De data aceasta, se vor strânge donații în bani pentru Fabian, un tânăr elev de 17 ani din Hunedoara, care a suferit șapte intervenții chirurgicale craniene și mai urmează, din nefericire, altele.
Actualitate
Deva: Grădinița cu Program Normal nr. 2, complet modernizată și extinsă
Administrația locală din Deva anunță finalizarea lucrărilor de reabilitare, modernizare, extindere și echipare a Grădiniței cu Program Normal nr. 2, situată pe Aleea Salcâmilor. Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de lei (echivalentul a 1,2 milioane de euro), marchează o investiție majoră în infrastructura educațională a orașului, creând un mediu modern și sigur pentru educația preșcolară.
Principalele lucrări executate
Transformarea unității de învățământ a inclus o serie de îmbunătățiri esențiale:
Modernizarea instalațiilor: Refacerea completă a instalațiilor electrice, sanitare și termice, cu înlocuirea corpurilor de încălzire.
Ventilație și climatizare: Implementarea unui sistem modern de ventilație și climatizare pentru un mediu interior confortabil.
Tehnologie avansată: Integrarea unui sistem inteligent de administrare a clădirii (BMS), care optimizează consumul de energie.
Reabilitarea clădirii: Refacerea sălilor de clasă, holurilor și scărilor, schimbarea tâmplăriei interioare și exterioare, anveloparea clădirii și înlocuirea șarpantei.
Extinderea capacității: Construirea a două săli de grupă suplimentare, a unui bloc alimentar, izolator, vestiare și grupuri sanitare moderne.
Amenajarea curții: Crearea unor locuri de joacă noi, zone verzi și platforme dedicate depozitării deșeurilor.
Dotări moderne pentru educație de calitate
Unitatea a fost echipată cu videoproiectoare, sisteme audio, televizoare, laptopuri, mobilier modern, imprimante, precum și echipamente pentru blocul alimentar și pentru igienă (mașini de spălat vase și rufe). Aceste dotări asigură un proces educativ eficient și o experiență plăcută pentru copii și personal.
Impact asupra comunității
Noua grădiniță oferă un mediu de învățare modern și sigur pentru preșcolari, contribuind la dezvoltarea educațională și socială a comunității din Deva. Investiția demonstrează angajamentul administrației publice locale față de educația timpurie, asigurând condiții optime pentru ca cei mici să aibă un start solid în viață.
Primăria Deva continuă să prioritizeze proiectele care susțin dezvoltarea infrastructurii educaționale și îmbunătățirea calității vieții în municipiu.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Incendiu de proporții la Vulcan
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Două arme și mai multe proiectile, ridicate din locuința unui hunedorean
-
Actualitatecu 3 zile in urma
UPDATE: Femeia de 55 de ani a fost găsită
-
Actualitatecu o zi in urma
Distracție pe gheață. Patinoarul din Deva se deschide mâine, 6 decembrie
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Ziua Națională, sărbătorită și la Sarmizegetusa
-
Actualitatecu o zi in urma
Amenzi de 218.000 de lei, aplicate de ITM Hunedoara, în luna noiembrie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Situația actuală HIV/SIDA în județul Hunedoara
-
Actualitatecu o zi in urma
Corvinul, pe FRF TV