Connect with us
Data: 06/01/2025
.

Actualitate

Expoziție de animale, utilaje și un super spectacol cu Văru’ Săndel, la Băița

Publicat

pe

Câteva sute de persoane s-au adunat ieri, la Băița, unde a avut loc „Târgul de toamnă cu expoziție al fermierilor din comună”, eveniment organizat pentru prima dată de primăria localității și care s-a dovedit a fi de un real succes. O sumedie de animale au poposit în zona în care s-a desfășurat manifestarea, de la cele mai frumoase oi, capre, vaci sau cai, pe care copiii au putut să îi admire și să îi călărească, până la…un porc mistreț, mare de aproape 170 de kilograme.

Targul de Toamna cu Expozitie Baita 2015 (11)Târgul de toamnă cu expoziție al fermierilor din Băița” s-a bucurat de o participare numeroasă. Încă de dimineață, zeci de localnici și nu numai s-au adunat în locul în care s-a desfășurat evenimentul, astfel că, la orele amiezii, zona era foarte aglomerată. Prin organizarea acestei manifestări, reprezentanții Primăriei și ai Consiliului Local al comunei au dorit să reînvie o tradiție mai veche din Băița, aceea a organizării de târguri. „În trecut, la noi, la Băița, aveau loc astfel de târguri extraordinare. Ei bine, am vrut să reînviem această tradiție veche și sper că am și reușit. Au venit, cu animale la expoziție, aproape 50 de fermieri. Toți sunt din comuna noastră fiindcă, la prima ediție a evenimentului am vrut să ne încercăm forțele proprii, dacă putem spune așa. Cei mai mulți dintre ei sunt cu oi, deoarece avem peste opt mii de oi în comună, un număr destul de mare cu care ne mândrim”, a declarat Damian Diniș, primarul comunei Băița.

Ne-am născut cu oile și ne sunt dragi”

Fermierii au venit cu cele mai frumoase dintre animalele pe care le au acasă. Elena Hogman, din satul Hărțăgani, a adus la târg câteva dintre oițele sale bucălaie și oacheșe. „Ne bucurăm că s-a organizat acest eveniment. Cu această ocazie, mai ieșim și noi din case, ne mai relaxăm. Noi avem peste o sută de oi și nu e deloc ușor cu ele. E foarte multă muncă și trebuie să fi tot pe lângă ele că vine lupul. Nici puteri de lucru nu prea mai sunt. Copiii sunt plecați la oraș. Ne mai ajută și ei când pot, în timpul liber. Dar ce să-i faci?! Ne-am născut cu ele și ne sunt dragi că altfel nu le-am mai ține”, a spus tanti Elena, care a venit la târg împreună cu fiica sa, Alina, în vârstă de 16 ani.

Targul de Toamna cu Expozitie Baita 2015 (43)

Targul de Toamna cu Expozitie Baita 2015 (61)

Însă, la târg nu au venit doar crescători de animale din Băița, ci și legumicultori, apicultori, iar cei prezenți au putut admira și un porc mistreț. Stăpânul său a povestit că l-a cumpărat de când era mic de la o persoană dintr-un alt sat hunedorean și l-a crescut până a ajuns la greutatea de aproape 170 de kilograme.

Porc mistret

Spectacol folcloric pe cinste

Advertisement

Targul de Toamna cu Expozitie Baita 2015 (30)

Participanții la eveniment au putut să asiste și la un spectacol folcloric pe cinste, prezentat de cunoscutul Văru’ Săndel, invitat special la acest eveniment și care a cântat, a spus glume, întreținând atmosfera. Cunoscutul actor și prezentator de emisiuni și spectacole de muzică populară a declarat, pentru “Servus Hunedoara”, că „se simte foarte bine la Băița, aproape ca și acasă, cu prieteni dragi lângă el”. Pe scena special amenajată au mai urcat și alți cunoscuți interpreți de muzică populară, între care Cristian Fodor, dar și ansambluri de dansuri folclorice.

La final, primarul Damian Diniș le-a oferit tuturor fermierilor prezenți la manifestare câte o diplomă de participare, dar și un premiu ce a constat în medicamente pentru animale, în valoare fiecare de 100 de lei. Edilul șef al comunei Băița a menționat că își dorește ca evenimentul să continue și la anul, dar și în cei următori.Vreau să încercăm să organizăm acest târg de două ori pe an, prima dată în luna aprilie, în apropierea Sfântului Gheorghe, iar a doua oară, în jurul sărbătorii de Sfântul Dumitru, la întoarcerea oilor de acasă”, a conchis primarul Damian Diniș.

Advertisement

Actualitate

Atenționare meteo de intensificări ale vântului, până marți

Publicat

pe

Redactat de

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă și pentru județul Hunedoara, în vigoare de duminică (5 ianuarie), de la ora 23:00, până marți (7 ianuarie), la ora 10:00.

În Munții Apuseni, Carpații Orientali și jumătatea de vest a Carpaților Meridionali, în special la altitudini de peste 1700 m, temporar, vântul va prezenta intensificări, cu rafale de 90…110 km/h”, informează ANM.

De asemenea, a fost emisă și o informare meteorologică de intensificări ale vântului și polei, valabilă în intervalul 5 ianuarie, ora 20:00 – 7 ianuarie, ora 10:00. Conform prognozei de specialitate, vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a zonei montane, cu rafale de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, temporar și de 80…90 km/h, precum și în Banat și Crișana, unde vor fi viteze de 40…50 km/h. „În cursul nopții de duminică spre luni (5/6 ianuarie) și în primele ore ale zilei de luni (6 ianuarie) în Maramureș, nordul Crișanei și al Transilvaniei și pe alocuri în Moldova vor fi precipitații slabe, la început ninsori, apoi lapoviță și ploi ce vor depune pe arii restrânse polei”, a mai informat ANM.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Hartă. „Gerul Bobotezei” – Unde s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi, noaptea trecută

Publicat

pe

Redactat de

Temperaturi scăzute s-au înregistrat în mai multe regiuni din țară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 4 spre 5 ianuarie 2025. Cel mai frig a fost la Obârșia Lotrului – 19 grade, arată datele Meteoplus.

 

Temperaturi 5 ianuarie

-19 grade Obârșia Lotrului

-18 grade Vf.Omu

Advertisement

-16 grade Bâlea Lac

-13 grade Bucin

-11 grade Topliţa

-11 grade Joseni

-11 grade Miercurea Ciuc

Advertisement

-10 grade Întorsura Buzăului

-9 grade Brașov

-8 grade Cluj-Napoca

-8 grade Rădăuţi

-7 grade Iași

Advertisement

-7 grade Suceava

-6 grade Bacău

-5 grade București Băneasa

Harta celor mai scăzute temperaturi, 5 ianuarie. Sursa: Meteoplus

Pentru ziua de astăzi, 5 ianuarie, valorile termice vor fi comparabile cu cele din intervalul precedent, astfel maximele se vor încadra între -2 şi 8 grade. Cerul va fi variabil, mai mult senin în sud şi sud-est, dar cu înnorãri temporare în vestul, centrul şi nordul ţãrii. Spre searã, izolat vor fi precipitaţii slabe predominant sub formã de ninsoare în Maramureş şi nordul Crişanei. Vântul va sufla slab şi moderat.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Ajunul Bobotezei – Tradiții și obiceiuri. Mersul cu “Ciorolița”, o datină străveche în satul hunedorean Țebea

Publicat

pe

Redactat de

Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), sărbătoare de mare încărcătură duhovnicească, este o zi în care se ține post negru, nu se mănâncă și nu se bea nimic, înainte de a primi Agheasma Mare, care este sfințită de preot. Se spune că cine va posti în această zi va avea binecuvântare tot anul.

În Ajunul Bobotezei se pregătește o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului.

Tot în Ajunul Bobotezei și, de asemenea, și în ziua de Bobotează, se stropesc casele cu Agheasma Mare. În casele credincioșilor, Agheasma se păstrează la loc de cinste. În unele regiuni, creștinii ortodocși gustă pe nemâncate din Agheasma Mare timp de opt zile, de la Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), până la 14 ianuarie.

Se spune că, în noaptea de Ajun de Bobotează, fetele nemăritate care au ținut post cu un ritual anume își pot visa ursitul. Pentru a-și visa ursitul fetele își pun sub pernă un fir de busuioc, care le era dăruit de către preot în momentul în care acesta umbla cu crucea. Se spune că acest busuioc va atrage pețitorii la fată.

Mersul cu “Ciorolița” – obicei unic în Apuseni

Un obicei străvechi, unic în județul Hunedoara, este practicat în Ajun de Bobotează, în satul Țebea. Tineri, majoritatea mascați, merg cu „Ciorolița”, în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, pentru a alunga spiritele rele din preajma satului.

Tineri mascați străbat ulițele satului în strigăte de „Ciorolița! Ciorolița!”, având cu ei tot felul de obiecte care pot produce zgomot puternic. Acest obicei inedit, care dăinuie din timpuri vechi, se mai păstrează viu doar pe valea Crişului Alb, la Țebea.

Advertisement

Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul încheie sărbătorile de iarnă, începute în Ajunul Crăciunului.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate