Actualitate - Eveniment
Expoziție de grafică umoristică la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva
O expoziție inedită, de grafică umoristică, va fi vernisată, miercuri, 23 septembrie, ora 18:00, în curtea Palatului Magna Curia al Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva.
„Expoziția <<MAGNA CaricatURIA>> aduce în fața publicului un gen aparte al artelor vizuale, grafica umoristică, prin intermediul creației plastice a lui Liviu Stănilă.
Născut la Deva în 3 februarie 1962, Liviu Stănilă a debutat în revista <<Urzica>>, în anul 1986. A realizat ilustrație de carte pentru copii, a publicat cărți de umor grafic și a participat la numeroase expoziții și saloane de caricatură, colective și personale, în țară și în străinătate, obținând premii și trofee la concursuri și festivaluri de gen de pe mapamond. În prezent creează la Deva și profesează ca ilustrator de carte și caricaturist.
Expoziția reunește 60 de lucrări de umor grafic realizate de talentatul grafician devean. Tematica sa este variată și cuprinde un vast volum de idei și concepte personale, transpuse pe suportul grafic sub formă de pamflet politic, schiță umoristică și caricatură clasică. Graficianul se inspiră atât din rutina personală presărată cu anecdote, mondenități și intrigi, dar și din vastul folclor românesc cu numeroasele sale tradiții și obiceiuri, cât și din magazia de glume și poante a almanahului cotidian, din sfera politicului, cât și a altor domenii. În unele lucrări, artistul cu suflet de copil este pus pe năzbâtii, jucăuș și poznaș. Cu inițiativă și o bogată imaginație se folosește de acuarelă spre a reprezenta adevărurile și fețele ascunse ale unor situații și personaje, artistul reușind să surprindă pe suportul hârtiei, umorul de calitate, la superlativ, în cea mai pură stare.
Imaginile rezultate se regăsesc sub influența experiențelor trăite, în dialog cu universul exterior şi sunt tratate cu umor de către autor, în mod obiectiv, cu spirit liber, critic şi analitic, imaginile realizate ridicându-se la inteligența unei creații complexe. Iar de cele mai multe ori, brutalitatea sau visceralitatea covârșitoare a instantaneului umoristic din anumite scene, reprezintă răspunsul ironic și critica artistului asupra problematicii dezbătute. Sincopele spiritualității, dezastrele de pe urma poluării, tirania liderilor, psihopatia unor populații mecanizate, digitizarea, bitcoin-ul şi coronavirusul rezonează cu zbuciumul și frământările societății contemporane, iar artistul reușește să neutralizeze efectele dezastruoase ale acestor factori aducând un gram de umor pe metru pătrat”, relatează curator muzeograf dr. Diana Loredana Pantea.
„Una dintre funcțiile muzeului este aceea de a educa, iar caricatura poate fi privită ca un instrument care facilitează educația, atât a adulților cât și a copiilor, descifrarea mesajului fiind un exercițiu cultural interesant. Caricaturile au însușirea de a atrage atenția, într-un mod amuzant, asupra unor situații sau asupra unor persoane, cărora li se exagerează intenționat trăsături sau caracteristici în scopul satirizării. Imaginea realizată prin acest gen de creație artistică reușește să combine umorul și simbolurile într-un desen simplu, care provoacă privitorul să facă analogii între situațiile de zi cu zi, evenimente, personaje, referințe culturale” relatează Georgeta Deju, șef serviciu, curator al expoziției.
Liviu Stănilă este apreciat de scriitorul și umoristul Cornel Udrea, drept „un caricaturist social, aplecat eminamente asupra cotidianului, selectând în respect față de meserie acele aspecte ce definesc rolul epic al artistului din cetate”, acesta situându-se „în partea de sus a clasamentului, volens-nolens, acolo unde se află toți grănicerii importanți ai caricaturii românești”.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 23 septembrie 2020 – 23 octombrie 2020 de marți până duminică, conform programului de vizitare a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva.
Actualitate
“Aici nu mai vin, vă jur” – expoziție de fotografie, cu lucrări semnate de Victor Ioan, la Hunedoara
O expoziție de fotografie va putea fi admirată la Hunedoara. Intitulată „Aici nu mai vin, vă jur”, expoziția prezintă lucrările lui Victor Ioan, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România -UAP, filiala Hunedoara, și aduce în atenția publicului clădiri abandonate ce au avut cândva o importanță deosebită.
Prin fotografiile realizate pe film, artistul surprinde esența uitării și părăsirii ce caracterizează aceste locuri. Fotografiile sale, fiecare avand dimensiunea de 50×70 cm, dezvăluie detalii nostalgice și impactul degradării, invitând spectatorii să reflecteze asupra valorii istorice și potențialului de restaurare al acestor spații.
Expoziția se desfășoară într-o clădire în restaurare, oferind o legătură autentică între imaginile expuse și contextul real. Vizitatorii sunt provocați să își imagineze cum ar putea arăta aceste clădiri dacă ar fi restaurate și cum ar putea influența comunitatea, în special tineretul. Astfel, vizitatorii sunt invitați să reflecteze asupra impactului pozitiv pe care reabilitarea acestor spații l-ar putea avea atât asupra orașelor, cât și asupra comunităților ce le-au pierdut.
Vernisajul expoziției va avea loc, luni, 16 septembrie 2024, ora 18:00, la fosta clădire PSI, poarta 2 CSH, Str. Constantin Bursan nr.25, din municipiul Hunedoara.
Actualitate
FOTO: Porci albinoși, surprinși în Ocolul Silvic Brad
Recent, echipa de la Ocolul Silvic Brad a confirmat că purceii albinoși, împreună cu frații lor, surprinși de camerele de monitorizare a faunei acum câteva luni, au reușit să supraviețuiască și să se dezvolte în sălbăticie.
Imaginile obținute arată că animalele sunt sănătoase și au crescut bine în mediul lor natural.
Acest rezultat reflectă eforturile depuse în protejarea și îngrijirea faunei locale, fiind un exemplu al efectelor pozitive ale măsurilor de conservare. Echipa de la O.S. Brad a avut un rol important în această realizare, contribuind la asigurarea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea acestor animale rare.
Actualitate
Spectacol impresionant, la Țebea. Regal folcloric oferit publicului numeros de nume consacrate ale muzicii populare și tineri interpreți
Publicul numeros prezent, duminică, la Serbările Naționale de la Țebea, dedicate memoriei lui Avram Iancu, s-a bucurat de frumoasele cântece românești. Spectacolul, organizat în a doua parte a zilei, a fost unul impresionant. Nume consacrate ale muzicii populare alături de tineri interpreți au urcat pe scenă, oferind un adevărat regal folcloric. A fost o ediție cu totul specială, prin care s-a marcat împlinirea a două secole de la nașterea “Crăișorului Munților”.
Serbările Naționale de la Țebea au reunit, și în acest an, mii de oameni veniți din toate colțurile țării. După manifestările comemorative din Panteonul Moților, acolo unde își doarme somnul de veci marele erou național Avram Iancu, lângă Gorunul lui Horea, în a doua parte a zilei, pe scena amplasată în imediata vecinătate, a avut loc un spectacol extraordinar de muzică populară.
Cei mai de seamă interpreți de folclor au bucurat publicul cu cântecele lor
Nume mari ale folclorului românesc, dar și tineri interpreți, au urcat pe scenă, în cadrul spectacolului din cadrul Serbărilor Naționale de la Țebea, oferit de Consiliul Județean Hunedoara, prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara.
Nicolae și Tudor Furdui Iancu, alături de Grupul „Crai Nou”, Sava Negrean Brudașcu, Veta Biriș, Constantin Enceanu, Robert Târnăveanu, Gabriela Tuță, Cornel Borza, Liviu Buțiu, Antonela Ferche Buțiu, Ciprian Roman, Mariana Anghel, Mariana Deac, Cristian Fodor, Ovidiu Olari, Bogdan Toma și Ovidiu Homorodean au adus, cu multă emoție, în fața publicului prezent, cântecele care i-au însoțit pe români prin istorie. Alături de aceste nume consacrate ale folclorului românesc, pe scenă au urcat și tineri interpreți de muzică populară, precum Vlad Lință, Claudia Colniceanu, Delia Gandore, Roberta Selagea, Ionuț Cocoș, Daniel Breban și Ștefan Țîrdea. Acompaniamentul a fost asigurat de Ansamblul Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean” (dirijor: prof. George Cîlțea, coregrafia Cătălin Bălan și Mircea Resiga).
Și în acest an, spectacolul a fost prezentat de Iuliana Tudor, iar cei care nu au putut să fie prezenți la Țebea, l-au putut urmări la TVR 1, în direct.
Ciprian Roman, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara: „Un public cald și numeros, care a susținut toți artiștii”
„A fost o ediție specială, cu participare numeroasă. Un public extraordinar, care a participat într-un număr mult mai mare comparativ cu anii anteriori, și care a susținut toți artiștii. Spectacolul a fost transmis în direct pe TVR. Au fost aproximativ trei ore de transmisiune în direct, ceea ce a presupus o organizare foarte riguroasă. Toți artiștii au fost la înălțime și și-au ales repertoriile foarte bine. Anul acesta, au fost și opt tineri artiști, laureați ai unor festivaluri mari din țară. Ne-am gândit că, anul acesta, fiind o ediție specială la Țebea, să invităm laureați ai festivalurilor mari din țară, să fie pe o scenă extraordinară, cum este cea de la Țebea, alături de generația de aur. Spectacolul a fost impresionant, un spectacol frumos, extraordinar de reușit. Publicul prezent s-a bucurat de frumoasele cântece românești (…) Am avut invitați din diverse zone ale țării (…) Sibiu, Bihor, Moldova, Oltenia, Ialomița și alți interpreți, alături de hunedoreni consacrați. Spectacolul a fost prezentat de doamna Iuliana Tudor, care a avut o prestație extraordinară”, a declarat Ciprian Roman, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara.
Un spectacol pregătit din timp, cu minuțiozitate, de o întreagă echipă
Timp de mai bine de trei ore, participanții s-au bucurat de momente frumoase în cadrul spectacolului folcloric, a cărui pregătire a fost lungă și complexă. „Pregătirea unui astfel de spectacol durează câteva luni (…) Sunt foarte multe lucruri care trebuie puse la punct. În plus, este o locație atipică, pentru că, una este să organizezi un eveniment în piața unui oraș sau într-o sală de spectacole, și alta, într-un câmp gol, unde nu prea ai nimic la dispoziție. Organizarea este dificilă, dar merită. O citez pe doamna Iuliana Tudor, care spunea că, la Țebea, este singurul eveniment cu caracter istoric care se mai organizează în țară la un asemenea nivel. Aducem mulțumiri publicului minunat prezent, în fiecare an, la Țebea. Mulțumim Consiliului Județean Hunedoara pentru sprijin, finanțare, pentru tot. Începând de la domnul președinte Laurențiu Nistor, toți cei din Consiliul Județean Hunedoara au fost acolo și ne-au susținut, chiar am avut o echipă puternică, o echipă a Consiliului Județean Hunedoara și a celorlalte instituții implicate în organizarea acestor manifestări cu o deosebită importanță. A fost un efort comun și acest lucru trebuie subliniat pentru că, într-adevăr, chiar așa a fost”, a mai declarat Ciprian Roman, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara.
Sursa foto: Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Cinci persoane rănite în urma unui accident produs pe DJ 687, la Peștișu Mare
-
Actualitatecu 3 zile in urma
UPET: Viitori studenți așteptați la specializarea de Topografie Minieră
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Aninoasa: Copacul cu lalele, un simbol al zonei
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Spectacolul “Fierarii”, care se va juca la Deva, își modifică ora de începere. Patru mari actori, pe scena Centrului Cultural
-
Actualitatecu 3 zile in urma
“Aici nu mai vin, vă jur” – expoziție de fotografie, cu lucrări semnate de Victor Ioan, la Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Acțiune de amploare a polițiștilor pentru combaterea evaziunii fiscale. Săli de fitness, farmacii, cabinete și clinici medicale din județ, controlate
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Lucrări de întreținere a digurilor pe Râul Mureș la Deva și Brănișca
-
Actualitatecu 16 ore in urma
Aniversare cu emoții, la 79 de ani