Connect with us
Data: 19/04/2024
.

Actualitate - Eveniment

Expoziție impresionantă la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva

Publicat

pe

O expoziție impresionantă poate fi vizitată, din prima zi a acestei luni, și pe tot parcursul acestui an, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva. Este vorba despre „Producția ceramică în Munții Orăștiei”.

Expoziția «Producția ceramică în Munții Orăștiei» propune publicului o succintă incursiune în producția de obiecte și materiale de construcții din lut în arealul Sarmizegetusei Regia, capitala Regatului Dac. Artefactele ceramice expuse în vitrine, informațiile și ilustrațiile oferite iubitorilor de istorie în format digital sunt menite să creioneze o perspectivă generală asupra aspectelor referitoare la producția și utilizarea pieselor din lut ars în zona Munților Orăștiei. Evenimentul este organizat de Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca, în cadrul perioadei de sustenabilitate a proiectului Când viața cotidiană antică devine patrimoniu UNESCO. Scanarea, restaurarea digitală și contextualizarea artefactelor dacice din Munții Orăștiei, contract PA16/RO12-LP10/18.02.2015, finanțat prin Mecanismul financiar SEE 2009-2014”, relatează dr. Cătălin Cristescu, cercetător științific, Secția de Arheologie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.

Expoziția poate fi vizitată pe parcursul anului 2021, de marți până duminică, conform programului de vizitare a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.

Advertisement

Actualitate - Eveniment

PESTE UN SECOL DE CULTURĂ. Teatrul de Artă din Deva celebrează 113 ani de la primul spectacol

Publicat

pe

Redactat de

Teatrul de Artă din Deva sărbătorește 113 ani de la primul spectacol jucat pe scena instituției culturale emblematice. Momentul va fi marcat printr-un eveniment cultural de excepție, menit să amintească publicului importanța și istoria de peste un secol a teatrului devean.

La 23 aprilie 1911, la Teatrul Orășenesc Deva (Városi Színház) Comitatul Hunedoarei, Imperiul Austro-Ungar, se juca primul spectacol, „Prologul” lui Váradi Antal. Se împlinesc 113 ani de atunci, iar momentul va fi marcat, într-un mod cu totul special.

Cu ocazia aniversării, publicul este invitat, marți, 23 aprilie, de la ora 18:30, la un eveniment cultural de excepție care include dezvelirea unei plachete, un scurt discurs din partea oficialităților locale, moment urmat, de la ora 19:00, de spectacolul „Interludii” de Eugene O’Neill, în regia celebrului Alexander Hausvater.

Arc peste timp. De la „Prologul” lui Váradi Antal, în 1911… la „Interludii”, de Eugen O’Neill – în 2024

Teatrul din Deva 113 ani… e mult?…e puțin? Cetatea noastră care a dat și numele localității a fost atestată prima dată acum 754 de ani, mai precis în 1269 ca și Castrum Deva însă prima proclamare a orașului a avut loc în 1848 când Deva a avut primul consiliu ales și și-a luat destinul în propriile mâini. Sfârșitul secolului 19 a marcat o explozie arhitecturală, lucru nemaivăzut până în zilele noastre și anume … 1886 Primăria Deva, 1890 Palatul Prefecturii, 1895 Spitalul Orășenesc, 1899 Palatul Justiției. Pe locul fostului local Redut demolat în 1910 s-a ridicat în nici doi ani clădirea care în prezent adăpostește Teatrul de Artă din Deva și ce este demn de menționat este faptul că majoritatea fondurilor au fost donații publice. Greu de crezut sau acceptat în 2024…dar dorința de cultură civilizatoare a fost foarte mare. Clădirea a fost edificată în stilul Art Nouveau Maghiar de inspirație Secession Vienez. Aceasta capodopera arhitecturală aflată astăzi pe lista monumentelor istorice a fost proiectată de celebrul cuplu de arhitecți, Komor Marcell și Dezső Jakab specializați în construcția de sinagogi și săli de concerte în toată Europa. În 23 aprilie 1911 clădirea a fost dată în folosință ca Teatru Orășenesc (Színház), când în sala de spectacole a fost prezentat spectacolul lui Váradi Antal, intitulat Prologul. După aceea a fost interpretată opereta Obsitos de Emerich Kalman. De menționat este și faptul că a funcționat ca și cinematograf cu numele Urania unde au rulat primele filme mute din Comitatul Hunedoarei. De-a lungul timpului a suferit numeroase intervenții, fiind necesare lucrări de reparații și modernizare, dar în principiu a rămas la fel, o sală de spectacole specială cu o arhitectură interioară tubulară de operă vieneză cu cupolă și cupoletă ce favorizează o acustică perfectă ce o diferențiază net de alte construcții similare.

Advertisement

Astăzi teatrul are 400 de locuri, este teatru de repertoriu cu o trupă de actori permanentă și cu dotări tehnice demne de vremurile pe care le trăim, dar și cu un palmares impresionant de producții proprii din dramaturgia contemporană și clasică (130 producții în ultimii 13 ani)”, declară managerul Teatrului de Artă din Deva, Mihai Panaitescu.

De-a lungul timpului, prestigioasa instituție de cultură a avut mai multe denumiri, în diferitele etape ale existenței sale: Teatrul Orășenesc, Ansamblul de Cântice și Dansuri, Teatrul de Estradă, Teatrul Arta, Teatrul de Stat de Estradă, Teatrul de Revistă, Teatrul de Artă Dramatică, Teatrul Municipal Deva, Teatrul Județean Hunedoara și, în prezent, Teatrul de Artă Deva.

Managerul Teatrului de Artă Deva, Mihai Panaitescu: „Prezența unui teatru într-o localitate este un simbol al valorii, al apartenenței culturale la marea familie europeană”

Managerul Teatrului de Artă din Deva, Mihai Panaitescu, consideră că „prezența teatrului într-o localitate este un indicator de civilizație și progres, un mijloc de educație permanent și un factor de apartenență culturală în marea familie europeană”.

Este o onoare pentru noi să lucrăm în acest teatru, aș vrea să adaug pentru început. Continuăm ce s-a început în urmă cu în jur de 113 ani și, din punctul meu de vedere, la cote maxime, pentru că Teatrul de Artă din Deva se afirmă tot mai mult pe scena culturală românească și nu numai, deoarece avem turnee în Europa, mai ales, în țări importante, cum ar fi Belgia, Germania. Chiar luna viitoare, vom pleca cu opt spectacole în Germania (…) De ce este important să avem teatru?, pentru că, din punctul meu de vedere, prezența unui teatru într-o localitate este un simbol al valorii, al apartenenței culturale la marea familie europeană, este un indicator de civilizație și progres, un mijloc de educație permanent. De aceea, nu am lăsat această dată, de 23 aprilie, să treacă întâmplător și vrem să amintim publicului de vechimea și de importanța teatrului devean. În acest sens, inaugurăm printr-o plachetă care va fi amplasată pe fațada teatrului și vom prezenta un spectacol cu totul special, ultima noastră premieră – „Interludii” de Eugen O Neill, în regia celebrului Alexander Hausvater. Bucuria mea este să fie cât mai mulți oameni prezenți la acest eveniment și să ne bucurăm împreună de această instituție de cultură prestigioasă care este și un monument arhitectonic. (…) Importantă este prezența publică. Teatrul este făcut pentru oameni, în primul rând”, a declarat managerul Teatrului de Artă Deva, regizor, dr. Mihai Panaitescu.

 


Publicul, invitat să trăiască emoțiile spectacolului „Interludii”

Advertisement

Piesa „Interludii”, scrisă de Eugene O’Neill, laureat al Premiului Nobel, adaptată de Alexander Hausvater, este o co-producție a Teatrului de Artă Deva cu Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petroșani.

“Nina, protagonista spectacolului, evoluează de la o americancă obișnuită, fata unui profesor universitar, la o femeie excepțională care sacrifică totul pentru bărbații iubiți. Spectacolul urmărește trei generații diferite, în perioada dintre cele două războaie mondiale, generații care definesc toate tipurile de relații dintre un bărbat și o femeie (violența, brutalitatea, pasiunea și romantismul). Acest spectacol este recomandat doar acelor spectatori care sunt în căutarea iubirii și nu se opresc din a spera că o vor găsi, până la ultimul strop de energie! Noi, cei care am creat acest spectacol, avem un scop bine definit: ca fiecare din noi să-și găsească emotivitatea și să o utilizeze pentru a forma un cuplu care se iubește.” – regizor Alexander Hausvater.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Diana Dănilă, Daniel Cergă, Aurelian Culea, Armand Crișan, Robert Vladu, Simona Codreanu, Roxana Olșanschi, Cristina Lazăr, Lorin Presecan, Gianina Iconaru, Viorica Bulgac, Patricia Buraga, Dumitru Stegărescu. Spectacolul este regizat de reputatul regizor de talie mondială Alexander Hausvater. Mircea Octavian Kiraly semnează muzica din spectacol. Costume: Wilhelmina Kuron Bekesi. Decor: Alexandru M. Radu. Asistent regie: Radu Rădoi. Lighting design: Alex Dancu. Asistent coregrafie: Melinda Muradin.

Cu ocazia evenimentului festiv, intrarea la spectacol este liberă, în limita locurilor disponibile.

 

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Mini – bursa locurilor de muncă, vineri, la Brad

Publicat

pe

Redactat de

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Hunedoara (AJOFM) organizează, vineri, 19 aprilie, o mini -bursă a locurilor de muncă, la Brad.

Acțiunea va avea loc începând cu ora 10:00, la Casa de Cultură din Brad.

Evenimentul se adresează tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă sau a celor care doresc să se reorienteze profesional spre ocupații cu posibilități de menținere a raportului de muncă pe termen mediu și lung.

Până acum, 25 de agenți economici și-au anunțat participarea la eveniment, fiind puse la bătaie peste 300 de locuri de muncă.

Alte două acțiuni similare vor avea loc joi, 25 aprilie 2024, în orașul Hațeg – fosta Școală Generală “Ovid Densușianu”din Hațeg, iar vineri, 26 aprilie 2024, în municipiul Orăștie, la Sala ASTRA din Orăștie.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate - Eveniment

Începe festivalul dedicat regretatului interpret Drăgan Muntean. Regal de muzică populară la Teatrul de Artă din Deva

Publicat

pe

Redactat de

 

Cea de-a XI-a ediţie a festivalului dedicat celui mai cunoscut interpret de folclor din județul Hunedoara, regretatul Drăgan Muntean, începe, în această seară, la Deva. Tineri interpreți de folclor din toată țara se pregătesc, cu emoție, să încânte juriul. Pe parcursul celor două zile de concurs, pe scenă vor urca, în recital, și renumiți interpreți de folclor.

Ediția a XI-a a Festivalului –Concurs Naţional de interpretare vocală a cântecului popular românesc „Drăgan Muntean” se desfășoară astăzi și mâine, 18-19 aprilie 2024, pe scena Teatrului de Artă din Deva. Aproape 50 de tineri interpreți de folclor, cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani, din întreaga țară, s-au înscris la ediția din acest a festivalului. Concurenții au sosit în reședința județului Hunedoara miercuri, când s-a desfășurat preselecția concursului. 

Sursa foto: Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara/Facebook

Concursul propriu-zis va avea loc în această seară, de la ora 17:30, pe scena Teatrului de Artă din Deva. Invitați în recital sunt îndrăgiții interpreți Niculina Stoican și Ovidiu Homorodean.

Gala Laureţilor – mâine seară

Gala Laureaților va avea loc mâine, 19 aprilie, de la aceeași oră, respectiv 17:30, iar seara se va încheia cu recitaluri ale interpreților Liliana Laichici, Cornel Borza și Elena Evsei, dar și Delia Gandore, laureata ediției din 2023 a concursului.

Advertisement

Juriul concursului este compus din personalităţi marcante, specialişti în domeniul etnografiei, etnomuzicologiei şi folclorului muzical. Președintele juriului este cunoscuta și îndrăgita realizatoare de emisiuni TV, Elise Stan. Acompaniamentul concurenţilor şi al interpreţilor invitaţi în recital este asigurat de către orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean” al Centrului de Cultură si Artă al judeţului Hunedoara, condusă de dirijor prof. Gheorghe Cîlţea. Spectacolul va fi prezentat de Felicia Stoian.

Unul dintre cele mai cunoscute festivaluri de folclor din țară

Festivalul este organizat de Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara. Evenimentul are ca și scop descoperirea și promovarea de tinere talente, precum şi punerea în valoare a cântecului popular din diferite zone ale ţării. Acest festival este destinat tinerilor interpreţi amatori, solişti vocali de muzică populară, dornici și preocupați să culeagă şi să interpreteze cântece populare autentice româneşti.

Unul dintre locurile cele mai frumoase şi binecuvântate de Dumnezeu este Ţinutul Pădurenilor, situat pe valea râului Cerna, pe versantul estic al Munţilor Poiana Ruscăi. Ca zonă etnografică este una dintre cele mai bogate şi mai frumoase zone din ţară, unde se găsesc oameni minunaţi înzestraţi cu har de la Dumnezeu în a interpreta cântecul doinit. De aici a plecat spre lume pentru a o cuceri Drăgan Muntean. Modul de interpretare al cântecului doinit şi nu numai, l-a făcut cunoscut în rândul interpreţilor de marcă ai folclorului românesc. Deşi a plecat prea repede din lumea cu dor în cea fără de dor, a reuşit să lase în urma sa o bogăţie inestimabilă: cântecele sale. Consiliul Judeţean Hunedoara şi Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara, în memoria marelui doinitor al hunedorenilor, organizează cea de a XI-a ediţie a Festivalului Concurs Naţional de Interpretare vocală a cântecului popular românesc „Drăgan Muntean”. Este o bucurie să constatăm, că de la an la an crește interesul și aprecierea publicului și a specialiștilor, acest festival concurs fiind la ora actuală unul dintre cele mai cunoscute în țară, asta datorită faptului că mulți dintre laureații edițiilor anterioare sunt astăzi nume cunoscute în lumea folclorului românesc”, a declarat Ciprian Roman, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara și directorul festivalului.

Citeste mai mult ...

Actualitate