Actualitate - Eveniment
Expoziție la MCDR – 140 de ani de la înființarea Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara
Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a pregătit o nouă expoziție pentru vizitatorii săi. Astfel, începând cu 8 decembrie 2020, cei care trec pragul muzeului vor putea vizita expoziția „140 de ani de la înființarea Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara”, în Sala Șemineului din palatul Magna Curia.
În cadrul expoziției specialiștii din cadrul muzeului au dorit să prezinte, prin materiale ilustrative, principalele aspecte din activitatea Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara. „Ședința de constituire a Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara a avut loc pe 13 mai 1880, în sala mare a Casinei Naționale din Deva. Cu această ocazie participanții au dezbătut și votat Statutul, care a fost trimis pentru aprobare Ministerului de Interne. Acesta a cerut câteva modificări, care au fost introduse, iar Statutul a primit aprobarea finală pe 8 decembrie 1880. Au urmat câțiva zeci de ani de activitate, în care membrii Societății au încercat să pună în valoare și să protejeze bogățiile istorice și naturale ale comitatului Hunedoara, au constituit un muzeu și o bibliotecă, au realizat numeroase cercetări de teren (în domeniul arheologiei, etnografiei și științelor naturii), au studiat documentele referitoare la istoria comitatului Hunedoara și au publicat numeroase lucrări științifice și de popularizare referitoare la această zonă”, relatează dr. Cristina Bodό, cercetător științific, Secția de Arheologie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.
Vizitând expoziția veți putea afla informații cu privire la activitatea Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara, la muzeul care a funcționat în cadrul acesteia, la activitatea de cercetare a membrilor săi și la modul cum a fost administrat Dealul Cetății Deva. Acestora li se adaugă scurte biografii ale unora dintre membrii remarcabili ai Societății.
Actualitate
Festivalul Cepei Roșii de Bărăști își deschide porțile la Sânpetru
Cea de-a treia ediție a Festivalului Cepei Roșii de Bărăști, organizată de Asociația Femeilor din Sântămăria Orlea, va avea loc duminică, 6 octombrie 2024, la Sânpetru.
Evenimentul promite o atmosferă autentică de sărbătoare tradițională, aducând în prim-plan faimoasa ceapă roșie cultivată în zonă, un simbol al moștenirii agricole locale.
Participanții vor avea ocazia să guste din preparate tradiționale pe bază de ceapă roșie și să participe la activități culturale, de la expoziții cu produse locale până la spectacole folclorice. Organizatorii subliniază importanța promovării și păstrării tradițiilor, încurajând oamenii să descopere frumusețea rurală și valorile comunității din Bărăști.
Evenimentul se adresează tuturor celor care doresc să petreacă o zi în natură, înconjurați de bunătăți locale și tradiții autentice. Fiind deja la a treia ediție, festivalul devine o tradiție îndrăgită în calendarul local, atrăgând anual vizitatori din întreaga regiune.
Actualitate
FOTO: Incendiu la o anexă gospodărească din Baru
În această dimineață, pompierii Detașamentului Petroșani au intervenit cu trei autospeciale, o ambulanță SMURD și cu echipaje specializate pentru limitarea și stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească din localitatea Baru.
La sosirea pompierilor, ardea generalizat un șopru, cu o suprafață de aproximativ 50 mp, iar flăcările amenințau să cuprindă și casa de locuit, aflată în apropiere.
Echipajele de stingere au acționat cu 13 pompieri pentru localizarea incendiului și protecția casei.
După lichidarea incendiului și înlăturarea efectelor negative ale producerii acestuia, s-a constatat că au ars anexa gospodărească, compusă din garaj și depozit de lemne, pe o suprafață de aproximativ 500 mp, 2 tractoare și 2 motocultoare, lemnele de foc depozitate și s-a degradat o parte a izolației acoperișului, pe o latură a casei.
Din interiorul anexei gospodărești, echipajele de intervenție au înlăturat 2 butelii de aragaz.
In incendiu nu au fost surprinse persoane sau animale, iar cauza probabila a incendiului a fost un scurt circuit produs la instalatia electrică a anexei gospodărești.
FOTO: ISU Hunedoara
Actualitate
“Ștafeta Veteranilor Invictus” – tronsonul albastru, străbate și județul Hunedoara
“Ștafeta Veteranilor Invictus”, tronsonul albastru, va străbate și județul Hunedoara, în perioada 4 -7 octombrie 2024. Evenimentul, ce ajunge anul acesta la ediția a XI-a, se înscrie în seria de manifestări premergătoare aniversării „Zilei Armatei Române”.
Voluntari „Invictus” din întreaga țară parcurg, și în acest an, trei trasee ale ștafetei, a căror culoare coincide cu culorile Drapelului Național: albastru, galben și roșu.
Tronsonul albastru, care va străbate și județul Hunedoara, a plecat din Târgu Jiu și se va încheia la Carei, de „Ziua Armatei Române”, prezentând, pe parcurs, onorul tuturor eroilor neamului.
Cel mai mare eveniment sportiv național
Aflată la a XI-a ediție, “Ștafeta Veteranilor Invictus” este organizată de către Asociația Invictus România, în parteneriat cu asociații și instituții din întreaga țară. În județul Hunedoara, în ultimii ani, coordonator zonal este Asociatia AlerT in Deva.
Ștafeta este dusă în întreaga țară de către alergători și bicicliști, cu toții fiind voluntari. Și în acest an vor fi implicați peste o mie de alergători și bicicliști voluntari care vor străbate peste 3.500 de kilometri, fiind cel mai mare eveniment sportiv național.
Evenimentul aduce împreună voluntari din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Administrația Națională a Penitenciarelor, dar și civili, alergători sau bicicliști. De asemenea, Asociația Voluntarilor Invictus, fondată în 2014, se află sub Înaltul Patronaj al Principelui Radu.
Toți cei care doresc să aducă un omagiu eroilor neamului sunt invitați să se alăture, atât în alergare, cât și prin simpla prezență la schimbul de ștafetă.
Schimbul de ștafetă va avea loc după următoarele coordonate:
Vineri, 4 octombrie 2024, ora 14.30 – Pasul Vâlcan – Vulcan;
Vineri, 4 octombrie 2024, ora 18.00 – Primăria Municipiului Petroșani;
Sâmbătă, 5 octombrie 2024, ora 16.30 – Castelul Corvinilor – Hunedoara;
Duminică, 6 octombrie 2024, ora 09.00 – Penitenciarul Deva – Bârcea Mare;
Duminică, 6 octombrie 2024, ora 12.00 – Statuia Reginei Maria – Deva (Blv. 1 Decembrie 1918);
Luni, 7 octombrie 2024, ora 16.00 – Cetatea Carolina – Alba Iulia.
-
Actualitatecu o zi in urma
Valea Jiului: O destinație turistică cu potențial, dar cu provocări de rezolvat
-
Actualitatecu 19 ore in urma
Luptă cu flăcările, dar și în ring. Vlad Trif, pompierul sportiv profesionist de kickboxing, campion național
-
Actualitatecu 3 zile in urma
De la uniforma militară, la costumul popular. Jandarmul hunedorean Florin Pîrva, pe prima treaptă a podiumului la Festivalul Artiștilor Amatori din M.A.I.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Primarul din Hărău propune unirea a trei comune
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Un an de cardiologie intervențională la SJU Deva. Zeci de vieți salvate, 128 de stenturi implantate, în total
-
Actualitatecu o zi in urma
Accident pe DN 76, la Vălișoara. Două persoane, evaluate medical
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, și-a depus candidatura la alegerile prezidențiale. „România are nevoie de o viziune de dreapta”
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
FOTO -VIDEO| Arme și muniție deținute ilegal, ridicate de polițiști, în urma unor percheziții domiciliare