Connect with us
Data: 01/07/2024
.

Actualitate

Femei laureate Nobel

Publicat

pe

În fiecare an, la începutul lunii martie, atunci când se serbează Ziua Internațională a Femeii, tematica manifestărilor noastre culturale este legată de prezentarea unor personalități feminine române sau străine, femei ilustre care au avut contribuții remarcabile în cultură, știință, politică, artă, societate etc.

Aportul pe care unele femei, de-a lungul a multor secole, l-au adus la dezvoltarea civilizației umane este imposibil de ignorat și, de aceea, marile figuri feminine ale lumii trebuie să fie prezentate, popularizate, cunoscute și, mai ales, respectate și admirate.

Pornind de la aceste premise, Biblioteca Județeană „Ovid Densusinu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a organizat, în ziua de 5 martie 2024, la Teatrul de Artă Deva, o manifestare cultural-educativă menită să marcheze Ziua Internațională a Femeii, eveniment desfăurat sub genericul „Scriitoare câștigătoare ale Premiului Nobel pentru literatură”.

Tema aleasă în acest an a pus în lumină cele 17 scriitoare care au fost distinse cu Premiul Nobel pentru literatură, de la prima laureată, celebra scriitoare suedeză Selma Lagerlöf, al cărei erou, Nils Holgersson, a încântat copilăria multor generații, din anul 1909 încoace, până la ultima laureată, scriitoarea franceză Annie Ernaux. Laureatele Premiului Nobel pentru literatură, scriitoare din întreaga lume, din Suedia, Chile, Statele Unite, Franța, Germania, Polonia, Ucraina, Africa sau Canada au avut de fiecare dată ceva de spus în operele literare pentru care au fost premiate și motivația juriului a fost întotdeauna foarte solidă.

Femeile scriitoare care au obținut această distincție – Selma Lagerlöf, Grazia Deledda, Sigrid Undset, Pearl S. Buck, Gabriela Mistral, Nelly Sachs, Nadine Gordimer, Toni Morrison, Wisława Szymborska, Elfriede Jelinek, Doris Lessing, Herta Müller, Alice Munro, Svetlana Alexievici, Olga Tokarczuk, Louise Glück, Annie Ernaux – au fost prezentate succint, accentul fiind pus, desigur, pe opera lor literară.

A fost amintită pe larg Herta Müller, scriitoare de limbă germană și română, originară din România, răsplătită cu Nobelul pentru literatură în anul 2009 pentru „densitatea poeziei și sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezrădăcinaților”.

Acordarea prestigiosului Premiu Nobel a fost de fiecare dată motivat de către juriu pentru forța descriptivă, atmosfera imortalizată în operă, realismul scriiturii, sensibilitatea, forța vizionară, obiectivitatea și sinceritatea prozei și alte asemenea caracterizări ale operei literare a laureatelor. Toate acestea au făcut ca Premiul Nobel să fie binemeritat de către toate cele 17 scriitoare laureate al lui.

Advertisement

Într-un bine documentat material, fiecare scriitoare laureată Nobel a putut fi cunoscută de către participanți care au aflat lucruri interesante despre viața și opera literară a acestor scriitoare. Este cu atât mai important acest lucru cu cât cei prezenți în sală au fost, în mare parte, elevi de la liceele din Deva. Biblioteca județeană a organizat de fiecare dată astfel de prezentări cu subiecte ce nu se studiază la școală tocmai pentru a-și îndeplini în acest fel menirea de instituție culturală care tinde să atingă un înalt nivel calitativ.

Sperăm ca această amplă prezentare să-i determine pe elevii prezenți în sală să caute cărțile acestor scriitoare, să vină la bibliotecă să le împrumute și să le citească, pentru că orice lectură este un pas înainte în formarea unei bune și solide culturi generale.

Așa cum procedăm de fiecare dată, la sfârșitul prezentării au fost adresate publicului întrebări legate strict de subiectul urmărit, iar cei care au răspuns corect au fost recompensați cu premii constând în cărți și diplome oferite de biblioteca județeană.

Cu deosebită considerație,

Manager,

Ioan Sebastian Bara

Advertisement

Actualitate

Creșterea salariului minim vine la pachet cu scumpiri

Publicat

pe

Redactat de

Prima zi a lunii iulie a adus un val de scumpiri. Prețurile motorinei și benzinei s-au majorat, începând de astăzi, 1 iulie. Și facturile la gaze naturale vor fi mai mari, după ce Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat o creştere medie de 19 la sută a tarifelor. Salariul minim brut pe țară a crescut, de la 3.300 de lei, la 3.700 de lei, însă majorarea salarială vine la pachet cu creșteri de prețuri.

 

Facturile la gaze naturale s-au scumpit, începând de la 1 iulie. ANRE a aprobat o creștere medie cu 19 la sută a tarifelor reglementate de distribuție a gazelor naturale aplicabile consumatorilor de gaze naturale beneficiari ai serviciului de distribuție, care reprezintă aproximativ 10 lei/MWh distribuit.

Într-un comunicat transmis, ANRE justifică modificarea tarifelor de: „creșterea costurilor serviciului de distribuţie gaze naturale cu inflația prognozată a anului 2024 de 4,6 la sută, creșterea costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum investițional record, atât în racordări de noi consumatori, cât și în extinderi de sisteme de distribuție în zonele concesionate, precum și ca urmare a reducerii cantității de gaze naturale distribuite în anul 2023 cu 8 la sută”.

Cu titlu de exemplu: pentru un client casnic care locuieşte într-un apartament cu 3 camere şi are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea creşte cu aproximativ 2,5 lei”, se menționează în comunicatul ANRE.

Advertisement

Prețuri mai mari la pompă

Și prețurile benzinei și motorinei s-au scumpit, începând de astăzi, 1 iulie, după ce a intrat în vigoare majorarea accizei la carburanți, decisă de Guvern. Astfel, șoferii plătesc cu circa 30 – 40 de bani mai mult pe litru. Un „plin” la mașină este mai scump acum cu circa 20 de lei.

Analiștii economici atrag atenția că majorarea prețurilor la carburanți va genera un lanț de scumpiri și la alimente, dar și la alte produse și servicii.

Tot de astăzi, 1 iulie 2024, a intrat în vigoare majorarea salariului minim pe economie, la 3.700 de lei brut, de la 3.300 de lei, cât era înainte. Cu toate acestea, creșterea salarială aprobată de Executiv nu se va resimți prea mult în buzunarele angajaților care trebuie să scoată mai mulți bani pentru carburanți, dar și pentru a-și plăti facturile.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

DGA: Femeie trimisă în judecată, după ce ar fi încercat să dea mită unor agenți de poliție din Deva

Publicat

pe

Redactat de

O femeie a fost trimisă în judecată pentru dare de mită, după ce le-ar fi promis unor agenți de poliție din Deva, care au oprit-o în trafic, suma de 5.000 de lei.

Conform unui comunicat al Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Hunedoara, la data de 19.06.2024, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara a finalizat cercetările efectuate, la delegare, de către ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Hunedoara, şi a emis rechizitoriul prin care a dispus trimiterea în judecată a unei persoane, fără calitate specială, inculpată pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

“Din cercetările efectuate în cauză, rezultă că inculpata în cauză, în data de 31.01.2023, în contextul investigării unui accident de circulaţie în care a fost implicat autovehiculul pe care îl conducea, precum şi al existenţei unei suspiciuni rezonabile privind consumul de băuturi alcoolice, le-a promis agenţilor de poliţie din cadrul Poliţiei municipiului Deva – Biroul Rutier, care au oprit-o în trafic, suma de 5.000 de lei cu titlu de mită. În schimbul banilor, poliţiştii aflaţi în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, ar fi trebuit să nu constate întocmai fapta ilicită comisă de către inculpată şi să nu dispună măsurile prevăzute de lege (efectuarea demersurilor necesare recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei), cu consecinţa tragerii sale la răspundere”, se arată în comunicatul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

CAS Hunedoara: Activitatea medicilor de familie din județul Hunedoara se desfășoară în condiții normale

Publicat

pe

Redactat de

Contractul-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, este valabil până la data de 31 decembrie 2024. În urma discuțiilor dintre conducerea CAS Hunedoara și reprezentanții Asociației Profesionale a Medicilor de Familie și Patronatul Medicilor de familie din județul Hunedoara, la ora actuală, nu există motive care să conducă la un blocaj în ceea ce privește desfășurarea activității cabinetelor de medicină primară.

„Asigurarea accesului tuturor hunedorenilor la servicii medicale nelimitate și performante, este prioritatea Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara. De asemenea, ne concentrăm toate eforturile pentru a menține o colaborare profesionistă cu toți furnizorii de servicii medicale. Vă asigurăm că, CAS Hunedoara este un partener de încredere și responsabil, astfel încât, împreună să dezvoltăm un sistem de sănătate de calitate în județul Hunedoara”, declară Adrian David, directorul general al CAS Hunedoara.

Reprezentanții CAS Hunedoara precizează că se vor menține și în trimestrul III al anului în curs actualele valori ale punctelor pentru medicină primară și de specialitate din ambulatoriu, precum și a plafonului de referință pentru asistența medicală stomatologică.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate