Actualitate
„Fii inspirat! Nu te apuca de fumat!” , campanie derulată în județ. Peste 300 de hunedoreni, diagnosticați cu cancer bronhopulmonar, în cursul anului trecut
Mai mult de 300 de persoane din județul Hunedoara au fost diagnosticate cu cancer bronhopulmonar, în cursul anului 2022, în timp ce numărul cazurilor noi de bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPOC) a fost triplu față de 2021, arată datele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) făcute publice în contextul campaniei de prevenire a fumatului „Fii inspirat! Nu te apuca de fumat!”, derulată în judeţ până la finele lunii mai.
Direcția de Asistență Socială (DAS) Deva s-a alăturat Direcției de Sănătătate Publică (DSP) Hunedoara în campania de informare, educare și conștientizare derulată sub genericul „Fii inspirat! Nu te apuca de fumat!”, care se desfășoară până la sfârșitul lunii mai 2023, prin Institutul Național de Sănătate Publică.
Acțiunea este dedicată adolescenților și părinților acestora și are ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la impactul nociv pe care îl pot avea asupra sănătății consumul de tutun și folosirea dispozitivelor electronice de tip ENDS (Electronic Nicotine Delivery Systems) și HTPs (Heated Tobacco Products).
„În perioada campaniei, reprezentanții Compartimentului Asistență Medicală Comunitară al Direcției de Asistență Socială Deva vor distribui, în școlile și cartierele din municipiu, dar și la sediile serviciilor sociale, pliante și alte tipuri de materiale informative cu mesaje antifumat și recomandări care pun accent pe prevenirea consumului de țigări și a utilizării dispozitivelor electronice în rândul adolescenților și trag un semnal de alarmă asupra pericolului major pe care îl reprezintă fumatul pentru sănătate”, au informat reprezentanții DAS Deva.
Conform statisticilor naționale, 1 din 4 copii încep să fumeze înainte de împlinirea vârstei de 15 ani, în timp ce 1 din 12 liceeni fumează zilnic țigări electronice și HTPs.
Datele campaniei antifumat arată, totodată, că sunt mai predispuși la consumul de tutun copiii care au complexe de inferioritate și probleme de adaptare, precum și copiii ai căror prieteni fumează sau care au în familie fumători și dificultăți ori conflicte.
În privința efectelor pe care consumul de tutun le are asupra sănătății, medicii atrag atenția că fumatul convențional produce expunerea la un amestec de peste 7.000 de substanțe chimice toxice, iar riscul de apariție a bolilor cardiovasculare este de până la 25 de ori mai mare în cazul persoanelor care fumează.
Experții susțin, totodată, că și fumatul pasiv este la fel de periculos – mai ales în rândul copiilor. Aproximativ 65.000 de copii mor, în fiecare an, din cauza bolilor atribuite expunerii la fumul de țigară din mediul ambiant.
Actualitate
Proces electoral în siguranță: Măsurile MAI pentru județul Hunedoara
Efectivele Ministerului Afacerilor Interne care au asigurat, pe timpul nopții, măsurile de protecție pentru cele 524 de secții de votare, constituite la nivelul județului Hunedoara, le-au predat, în această dimineață, președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare, cu sigiliile intacte.
În ultimele 24 de ore, au fost primite 2 sesizări privind posibile incidente electorale, referitoare la continuarea propagandei electorale, acestea fiind în curs de verificare.
Pentru astăzi, la nivelul județului au fost luate măsuri pentru ca procesul de votare să se desfășoare fără probleme din punct de vedere al ordinii publice, așa cum și pe timpul campaniei electorale, datorită mobilizării efectivelor implicate, a fost menținut un climat normal de legalitate și siguranță publică.
La nivelul județului Hunedoara sunt mobilizați aproximativ 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și lucrători din alte structuri, dintre care peste 1.000 asigură protecția secțiilor de vot.
Efectivele MAI vor acționa cu imparțialitate și respectarea cu strictețe a normelor legale în îndeplinirea misiunilor de astăzi, mai ales, în ceea ce privește verificările privind posibilele incidente electorale, indiferent de persoanele implicate.
Permiteți-mi să reamintesc o serie de contravenții și infracțiuni electorale:
• Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.
• Aceeași pedeapsă este prevăzută și pentru cetățeanul care utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals.
• Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
• Nu intră în categoria bunurilor interzise, bunurile cu valoare simbolică, inscripționate cu însemnele unei formațiuni politice.
• Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
• Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepsește cu amendă, dar dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.
• Persoana care refuză să se conformeze dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
• Continuarea propagandei electorale, inclusiv pe rețelele de socializare, precum și sfătuirea alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se sancționează cu amendă de la 4.500 la 10.000 de lei.
Atragem atenția asupra Deciziei BEC nr. 23D din 19.09.2024 care prevede că fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă.
Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România, care în ziua votării se află în țară, pot vota în baza unuia dintre următoarele documente: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.
Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Hunedoara vine în sprijinul cetățenilor români care nu dețin documente de identitate valabile, asigurând program cu publicul până la ora 21.00. Același lucru este valabil și pentru celelalte servicii publice comunitare locale de evidență a persoanelor de pe raza județului.
La alegerile de astăzi, au dreptul să voteze cetățenii români care au peste 18 ani, precum și cei care, astăzi, împlinesc această vârstă.
Pe parcursul acestei zile, vom susține periodic declarații de presă cu privire la aspectele de interes referitoare la misiunile structurilor MAI în contextul procesului electoral.
CENTRUL JUDEȚEAN DE COMUNICARE HUNEDOARA
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Alegeri parlamentare 2024| 6,59 la sută, prezența la vot în județul Hunedoara, la ora 10:00
În județul Hunedoara, până la ora 10:00, la urne s-au prezentat 23.947 de alegători, din totalul celor 363.470 de persoane înscrise pe liste, ceea ce reprezintă un procent de 6,59 la sută.
Pe listele permanente au votat 21.006 de persoane, pe cele suplimentare 2.853 de persoane, iar cu urna mobilă 88, potrivit informațiilor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Procesul electoral se desfășoară în cele 524 de secții de votare, amenajate pe teritoriul județului.
Actualitate
1 Decembrie – “Ziua Națională a României”. Semnificația istorică a acestei zile
„Ziua Națională a României” este sărbătorită pe data de 1 Decembrie, începând cu anul 1990. Această dată marchează un moment semnificativ în istoria țării, deoarece în anul 1918, la Alba Iulia, Marea Adunare Națională a adoptat hotărârea istorică de unire a Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.
La 1 decembrie 1918, Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, constituită din 1.228 de deputați și susținută de peste 100.000 persoane venite din toate colțurile țării, a hotărât Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul Român. Această decizie a fost făcută publică prin Rezoluția de la Alba Iulia, document istoric prin care s-a înfăptuit visul de veacuri al poporului român: România Mare.
În documentul citit de Vasile Goldiș se arată că: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.”
Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de cãtre Regele Ferdinand, fiind votatã de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919, în unanimitate.
Anterior, în perioada cuprinsă între anii 1866 – 1947, “Ziua Națională a României” era celebrată la data de 10 Mai, iar mai apoi, între anii 1948 și 1989, pe toată durata regimului comunist, la data de 23 august.
În 1990, Parlamentul României a hotărât prin Legea nr. 10 din 31 iulie, proclamarea zilei de 1 Decembrie ca “Zi Națională a României”, legea fiind publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990. Această prevedere a fost reluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Noi succese hunedorene la Taekwon do ITF
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Curtea Constituțională a României (CCR) cere renumărarea voturilor valabil exprimate și cele nule din primul tur al alegerilor prezidențiale
-
Actualitatecu 20 de ore in urma
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
-
Actualitatecu 19 ore in urma
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
Noul sens giratoriu de pe DN 66, din orașul Hațeg, finalizat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2-7 decembrie
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Program special la Evidența Persoanelor, în contextul alegerilor parlamentare
-
Actualitatecu o zi in urma
„Ceaiul de Crăciun” – un eveniment cu suflet, pentru o cauză nobilă, la Deva