
Comuna hunedoreană Lelese face parte din categoria localităţilor rurale din judeţ cu o populaţie mică, iar satele care o compun, patru la număr, sunt destul de dispersate, întinzându-se pe o suprafață de aproximativ 75 de lilometri pătrați. Cu o populaţie de circa 400 de locuitori, comuna Lelese, compusă din satul de reşedinţă omonim şi aşezările aparţinătoare Cerişor, Runcu Mare şi Sohodol, este situată într-o zonă superbă, în mijlocul Ţinutului Pădurenilor.
Iar cum în Pădurenime, așa cum numesc zona, cu mândrie, localnicii, tradițiile se păstrează cu sfințenie, nici coomuna Lelese nu face excepție, în acest an, după ce am trecut de pandemie, urmând a fi reluate tradiționalele nedei. „Anul trecut am reușit să organizăm o singură nedee, la Lelese. În acest an, însă, vom organiza, conform vechiului obicei pe care îl reluăm, nedei și la Cerițor și la Runcu Mare, care vor avea loc după Rusalii. Este un lucru pe care îl doresc localnicii, dar și un bun mod de a păstra frumoasele noastre tradiții”, a declarat Ciprian Gheorghe Achim, primarul comunei hunedorene Lelese.
Printre primii din țară la proiectele pe PNRR
Ținutul Pădurenilor are o frumusețe aparte, iar cei care îl vicitează rămân profund impresionați. Pentru a bune cât mai bine în valoare zona, reprezentanții administrației publice locale au fost printre primii din țară care au depus un proiect vizând dezvoltarea turismului, fondurile urmând a fi alocate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). „Am fost printre primele administrații din țară care am depus, pe PNRR, un proiect pe componenta C11 – Turism., care a fost și aprobat. Acest proiect se va derula în satul Runcu Mare, cu începere în acest an, și prevede renovarea și dotarea cu cele necesare a unui număr de opt case tradiționale pădurenești și includerea lor în circuitul turistic. În plus, cei care vor vizita zona vor putea admira Valea Runcului, dar și frumoasa biserică de lemn din Runcu Mare, construită în 1887”, a menționat primarul din Lelese, Ciprian Gheorghe Achim.
Problema drumurilor, ca și rezolvată
Normal, pentru a vizita zona, este nevoiie și de căi de acces. Această problemă este ca și rezolvată în Lelese, fiind principala prioritate a administrației din comună în acest an. „Pe primul plan avem, în acest an, finalizarea asfaltării pe drumul de acces către comună, operațiune întreruptăîn 2021, din cauza pandemiei și a altor probleme. Mai sunt de asfaltat circa doi kilometri și jumătate, iar lucrările vor fi finalizate în acest an, La fel stau lucrurile și cu drumul spre Runcul Mare, pe care se lucrează deja, asfaltarea mergând în paralele cu proiectul legat de turism la care am făcut referire anterior”, a spus Ciprian Gheorghe Achim, primarul din Lelese.
Internet de bandă largă
Chiar dacă reprezintă o comunitate mică și situată într-o zonă ceva mai izolată, edilii din Lelese țin pasul cu tehnologia, chiar dacă nu au un buget generos. Astfel, administrația din comună cofinanțează, alături de proiectele de mai sus, și introducerea unei rețele de internet de bandă largă. „Investiții din bugetul local nu prea putem face, pentru că acesta este unul redus. Totuși, din acest buget mic, reușim să ne achităm cota de cofinnțare la proiectele de dezvoltare a comunei. Unul dintre acestea este și acela de introducere a unei rețele de internet de bandă largă în Runcu Mare și extinderea acesteia în Lelese. Practic, fibra optică este trasă și mai trebuie doar introdusă în locuințe, lucru care se va realiza după ce va fi desemnat, prin licitație, operatorul de profil. Cu siguranță, însă, acest proiect va fi finalizat până la jumătatea anului în curs”, a mai precizat primarul comunei hunedorene Lelese, Ciprian Gheorghe Achim.