Connect with us
Data: 18/04/2024
.

Actualitate - Eveniment

Finalizarea proiectelor începute, prioritatea administrației din Lelese

Publicat

pe

Comuna hunedoreană Lelese face parte din categoria localităţilor rurale din judeţ cu o populaţie mică, iar satele care o compun, patru la număr, sunt destul de dispersate, întinzându-se pe o suprafață de aproximativ 75 de lilometri pătrați. Cu o populaţie de circa 400 de locuitori, comuna Lelese, compusă din satul de reşedinţă omonim şi aşezările aparţinătoare Cerişor, Runcu Mare şi Sohodol, este situată într-o zonă superbă, în mijlocul Ţinutului Pădurenilor.

Tradiția se păstrează

Iar cum în Pădurenime, așa cum numesc zona, cu mândrie, localnicii, tradițiile se păstrează cu sfințenie, nici coomuna Lelese nu face excepție, în acest an, după ce am trecut de pandemie, urmând a fi reluate tradiționalele nedei. „Anul trecut am reușit să organizăm o singură nedee, la Lelese. În acest an, însă, vom organiza, conform vechiului obicei pe care îl reluăm, nedei și la Cerițor și la Runcu Mare, care vor avea loc după Rusalii. Este un lucru pe care îl doresc localnicii, dar și un bun mod de a păstra frumoasele noastre tradiții”, a declarat Ciprian Gheorghe Achim, primarul comunei hunedorene Lelese.

Printre primii din țară la proiectele pe PNRR

Ținutul Pădurenilor are o frumusețe aparte, iar cei care îl vicitează rămân profund impresionați. Pentru a bune cât mai bine în valoare zona, reprezentanții administrației publice locale au fost printre primii din țară care au depus un proiect vizând dezvoltarea turismului, fondurile urmând a fi alocate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). „Am fost printre primele administrații din țară care am depus, pe PNRR, un proiect pe componenta C11 – Turism., care a fost și aprobat. Acest proiect se va derula în satul Runcu Mare, cu începere în acest an, și prevede renovarea și dotarea cu cele necesare a unui număr de opt case tradiționale pădurenești și includerea lor în circuitul turistic. În plus, cei care vor vizita zona vor putea admira Valea Runcului, dar și frumoasa biserică de lemn din Runcu Mare, construită în 1887”, a menționat primarul din Lelese, Ciprian Gheorghe Achim.

Problema drumurilor, ca și rezolvată

Normal, pentru a vizita zona, este nevoiie și de căi de acces. Această problemă este ca și rezolvată în Lelese, fiind principala prioritate a administrației din comună în acest an. „Pe primul plan avem, în acest an, finalizarea asfaltării pe drumul de acces către comună, operațiune întreruptăîn 2021, din cauza pandemiei și a altor probleme. Mai sunt de asfaltat circa doi kilometri și jumătate, iar lucrările vor fi finalizate în acest an, La fel stau lucrurile și cu drumul spre Runcul Mare, pe care se lucrează deja, asfaltarea mergând în paralele cu proiectul legat de turism la care am făcut referire anterior”, a spus Ciprian Gheorghe Achim, primarul din Lelese.

Internet de bandă largă

Advertisement

Chiar dacă reprezintă o comunitate mică și situată într-o zonă ceva mai izolată, edilii din Lelese țin pasul cu tehnologia, chiar dacă nu au un buget generos. Astfel, administrația din comună cofinanțează, alături de proiectele de mai sus, și introducerea unei rețele de internet de bandă largă. „Investiții din bugetul local nu prea putem face, pentru că acesta este unul redus. Totuși, din acest buget mic, reușim să ne achităm cota de cofinnțare la proiectele de dezvoltare a comunei. Unul dintre acestea este și acela de introducere a unei rețele de internet de bandă largă în Runcu Mare și extinderea acesteia în Lelese. Practic, fibra optică este trasă și mai trebuie doar introdusă în locuințe, lucru care se va realiza după ce va fi desemnat, prin licitație, operatorul de profil. Cu siguranță, însă, acest proiect va fi finalizat până la jumătatea anului în curs”, a mai precizat primarul comunei hunedorene Lelese, Ciprian Gheorghe Achim.

Advertisement

Actualitate

FOTO: Căutările persoanei posibil înecate, suspendate

Publicat

pe

Redactat de

Căutările pentru persoana posibil înecată în lacul de acumulare al Barajului Hațeg, din localitatea Sântămăria Orlea, au ajuns la a treia zi fără să ofere vreun rezultat concret.

Operațiunea de intervenție de astăzi a implicat echipaje extinse, printre care s-au numărat scafandri pompieri de la ISU Alba și ISU Hunedoara, alături de scafandri de la Serviciile Salvamont din județele Gorj, Harghita, Mureș și Hunedoara.

”Cea de-a treia zi a căutărilor persoanei posibil înecate în lacul de acumulare al Barajului Hațeg, din localitatea Sântămăria Orlea, s-au încheiat fără niciun rezultat. La intervenția de astăzi au participat scafandri pompieri de la ISU Alba și ISU Hunedoara, dar și scafandri de la Serviciile Salvamont din județele Gorj, Harghita, Mureș și Hunedoara. Astăzi, la misiunea de căutare s-au folosit aparate speciale pentru detectarea corpurilor de dimensiuni medii și mari, aflate sub apă, acționând, totodată, și scafandri”, transmite ISU Hunedoara.

În funcție de starea vremii, căutările vor fi reluate. Județul Hunedoara se află sub incidența unei atenționări meteorologice „Cod galben ” de averse, grindină, descărcări electrice și vijelii, valabil până în data de 17.04.2024, ora 20.00.
De asemenea, meteorologii au transmis și o informare meteo de instabilitate atmosferică, valabilă până în data de 18.04.2024, ora 20.00.

FOTO: ISU Hunedoara

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate - Eveniment

Dosar de cercetare penală pentru vătămare corporală din culpă

Publicat

pe

Redactat de

În cursul zilei de ieri, în municipiul Hunedoara, a avut loc un eveniment rutier soldat cu o victimă care a fost transportată la spital.

Un bărbat în vârstă de 69 de ani, însoțit de o femeie, aflat pe un motociclu, oprind la culoarea roșie a semaforului, a căzut de pe motociclu împreună cu femeia. Bărbatul a fost transportat la spital.

”La data de 15 aprilie 2024, în jurul orei 13:23, un bărbat de 69 ani, din municipiul Hunedoara, numitul V I, în timp ce conducea un motociclu, pe bulevardul Dacia din municipiul Hunedoara, la intersecția cu bulevardul Mihai Viteazu a redus viteza și a oprit la semafor deoarece acesta indica culoarea roșie, iar o femeie în calitate de pasager aflată pe motociclu, s-a speriat și s-a dezechilibrat, cei doi căzând pe carosabil. În urma acestui eveniment rutier, a rezultat rănirea bărbatului care a fost preluat și transportat la spital de către un echipaj medical, în vederea acordării de îngrijiri medicale. În cauză, polițiștii au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, informează reprezentanții IPJ Hunedoara.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

Actualitate

Caravană medicală pentru locuitorii din Certej. Dr. Alexandru Rogobete: Suntem la 80 de km distanță de orice fel de centru de tratament medical

Publicat

pe

Redactat de

În mijlocul munților Hunedoarei, în comuna Certeju de Sus, unde distanța de orice formă de asistență medicală pare aproape insurmontabilă, un act de compasiune și devotament medical a luat naștere.

Cu determinarea unei echipe conduse de Prof. Dr. Dorel Săndesc și sprijinită de Asociația pentru ATI „Aurel Mogoșanu”, o caravana medicală a adus lumină în inimile și ochii locuitorilor din această zonă izolată.

„Povestea de astăzi este despre medici. Meseria de vocație pe care am ales-o la rândul meu și care m-a determinat să mă dedic total dezvoltării unui sistem medical echitabil, performant și empatic. Suntem la 80 de km distanță de orice fel de centru de tratament medical. În Certeju de Sus, Județul Hunedoara, majoritatea seniorilor nu au mai fost consultați de un medic specialist în ultimii 10 ani. Până acum 24 de medici de diverse specializări au consultat deja 105 pacienți. Medicină internă, cardiologie, oftalmologie și optimetrie, neurologie, ORL, Pneumologie, EKG, analize de laborator. Este minunat când vezi atât de mulți medici care fac cinste vocației noastre de vindecători și își dedică inclusiv timpul lor liber pentru a face bine oamenilor. Într-un cuvânt empatie”, spune dr. Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Într-un schimb de empatie și încredere, medicii oferă tot ce au mai bun din ei pentru pacienții lor. Fiecare consultație este un act de generozitate și devotament față de cei în suferință. Relația medic-pacient devine astfel o punte solidă, întemeiată pe încredere reciprocă și pe grija sinceră pentru binele celuilalt.

În această acțiune umanitară, societatea civilă preia frâiele acolo unde sistemul medical este absent sau insuficient. Așa cum medicii pentru România au renovat Spitalul de Pediatrie din Pitești, Asociația pentru ATI demonstrează că pentru inimi pline de compasiune nu există limite. Susținută inclusiv de sectorul privat, această inițiativă este o dovadă că solidaritatea și generozitatea pot schimba vieți.

”Aș vrea să punctez câteva lucruri. Societatea civilă preia frâiele acolo unde sistemul nu ajunge, nu poate sau este depășit. La fel ca puterea exemplului dat de Medici pentru România, care au renovat Spitalul de Pediatrie din Pitești, Asociația pentru ATI, arată prin fapte că pentru un grup de oameni inimoși nu există nu se poate. Și da, au atras inclusiv sprijinul sistemului privat, prefer să nu menționez numele companiilor care au susținut acțiunea pentru a nu exista interpretări, dar le transmit inclusiv pe această cale că apreciez foarte mult ceea ce fac. – Relația medic-pacient este în sine un schimb foarte clar: în schimbul încrederii pe care ți-o acordă pacientul și apropiații săi, tu ca medic oferi tot ce este mai bun în tine. Întreaga pregătire, întreaga experiență, toată dedicarea și empatia. Fără încredere această relație nu poate să existe sau dacă există nu are cum să ducă la un final pozitiv. Medicii din România formează un corp profesional de excepție care și-a câștigat încrederea prin acte medicale de excepție, în cele mai multe cazuri. Vă rog să nu judecăm excepția drept regulă, pentru că ar însemna să picăm într-o capcană a manipulării care lovește direct și uneori iremediabil în această încredere în relația pacient-medic construită în timp, cu foarte mult efort și emoție, de ambele părți. Acestea fiind spuse, ne întoarcem în sat pentru a continua consultațiile. Fapta bună de sâmbăta asta: 100 de persoane consultate au fost depistate cu tulburări de vedere: 100 de persoane vor primi gratuit ochelari”, mai spune dr. Alexandru Rogobete, secretar de stat în MInisterul Sănătății.

Advertisement

FOTO: Dr. Alexandru Rogobete

Citeste mai mult ...

SERVICII

Reparații pentru casa ta, executăm în regim de urgență țiglă ceramică, țiglă metalică, dulgherie, placări cu polistiren și orice tip de model. Orice reparații de urgență.
Discount la materiale 15%, materialele le avem pe stoc. Cerem și oferim seriozitate. Firmă autorizată.
Relații la nr. de telefon 0756.467.737.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate