Actualitate
Florentina Marincu vrea distincţii europene
După medaliile mondiale…
Atleta hunedoreancă, dubla campioană a lumii, va încerca să urce pe podium şi la întrecerile continentale pentru juniori I
Noua vedetă a atletismului românesc, Florentina Marincu, nu are răgaz nici după ce s-a încununat cu două titluri mondiale. Atleta de la CNS Cetate Deva ia startul începând de azi la Campionatele Europene pentru Juniori I, ce se desfăşoară în localitatea italiană Rieti.
Sportiva de 17 ani este cotată cu şanse la podium atât la triplusalt, cât şi la săritura în lungime deşi se luptă cu adversare cu doi ani mai în vârstă. La aceste întreceri va participa şi Claudia Florea, în proba de 800 de metri.
Cotată între favoritele la podium
După ce a fost vedeta întrecerilor mondiale de juniori II, de la Doneţk, Florentina Marincu vrea să confirme forma excelentă în care se află şi la campionatul european de juniori I, ce va începe azi în inima Italiei, la Rieti. „Sper să urc pe podium şi la campionatul european din Italia”, spunea sportiva de 17 ani după cucerirea titlurilor mondiale. Misiunea ei va fi puţin mai dificilă pentru că va înfrunta adversare mai valoroase, cu doi ani mai în vârstă. La săritura în lungime, Marincu este cotată cu a treia şansă, după ucraineanca Maryna Bekh, care a sărit 6,78 metri în acest sezon şi după germanca Malaika Mihambo, cu un rezultat de 6,61 drept cel mai bun al acestui an. În schimb, la triplusalt, atleta deveancă este a doua favorită, cei 13,75 metri cu care s-a impus la Doneţk constituind cea mai bună performanţă a sezonului. Spanioloaica Ana Peleteiro are cel mai bun „personal best”, 14,17 metri, dar în acest an ea nu a sărit decât 12,89 metri. Marincu va intra în concurs azi, de la ora 19:15, în calificările probei de triplusalt, care are finala programată mâine, de la 16:15. La săritura în lungime, calificările se vor desfăşura sâmbătă, de la ora 11:50, iar finala va fi duminică, cu începere de la 17:50.
Florea vrea în finală
Claudia Florea, dubla vicecampioană balcanică la juniori I în probele de 800 şi 1.500 de metri va încerca la rândul ei să aibă o evoluţie cât mai bună în Italia. Atleta legitimată la SCM Deva – CS Ghelari va lua startul în proba de 800 de metri, unde are o misiune foarte dificilă. Eleva lui Emerson Toma are la startul competiţiei al 16-lea timp dintre sportivele înscrise, 2 minute, 7 secunde şi 69 de sutimi, obiectivul ei fiind prezenţa în finală. „E greu să mă gândesc la o medalie pentru că am adversare foarte puternice, cu timpi mai buni şi decât ai senioarelor de la noi din ţară. Dacă aş prinde finala, aş fi foarte mulţumită, dar pentru asta trebuie să scot un timp mai bun decât „personal best-ul meu”. Sper să reuşesc mai ales că balcaniada m-a terminat fizic”, a spus Florea. Atleta de 18 ani aleargă azi în seriile de la 800 de metri, de la ora 15:50. Vineri, de la ora 16:50 sunt programate semifinalele, iar finala va avea loc sâmbătă, la 17:15.
Actualitate
Campania de donare de sânge la Petroșani: Un gest de solidaritate pentru viață
În perioada 7 – 31 octombrie 2024, Centrul de Transfuzie Sanguină Hunedoara, Laboratorul de Transfuzie Petroșani și Universitatea din Petroșani organizează o amplă campanie de donare de sânge, desfășurată de luni până joi. Evenimentul are loc la sediul Laboratorului de Transfuzie Petroșani, situat pe Strada Nicolae Titulescu, în clădirea cabinetelor stomatologice, lângă Policlinica din Petroșani.
Donarea de sânge este esențială pentru salvarea vieților și reprezintă un gest umanitar de mare impact. Organizatorii invită întreaga comunitate să participe la această acțiune, oferindu-și sprijinul pentru cei aflați în nevoie. Studenții, cadrele didactice și locuitorii din Petroșani și împrejurimi sunt încurajați să se alăture efortului colectiv.
Pentru a dona, participanții trebuie să îndeplinească anumite criterii medicale, inclusiv o stare de sănătate generală bună și vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani. În schimb, donatorii primesc bonuri de masă în valoare de 280 lei, un mic gest de apreciere pentru contribuția lor.
Această campanie este o oportunitate pentru locuitorii din Valea Jiului să-și arate solidaritatea și să contribuie la salvarea de vieți printr-un act de altruism.
FOTO: FACEBOOK UNIVERSITATEA DIN PETROȘANI
Actualitate
Petrila: Pași pentru finalizarea Muzeului Satului
Primăria Petrila continuă eforturile de dezvoltare a comunității printr-un nou proiect ambițios: construirea Muzeului Satului, parte a etapei a III-a din cadrul programului „Îmbunătățirea calității vieții populației din orașul Petrila”, finanțat din fonduri europene.
Muzeul Satului, situat pe DN7A, va include 23 de construcții și 5 instalații tradiționale, realizate conform metodelor autentice, fără a utiliza mijloace electrice. Clădirile sunt reproduse după prototipuri originale, respectând caracteristicile arhitecturale specifice zonei, cu o variație de dimensiuni de cel mult ±1,50 m pentru fiecare componentă. Scopul proiectului este de a păstra și promova moștenirea culturală locală, oferind vizitatorilor o incursiune autentică în tradițiile rurale din Valea Jiului.
”Îmbunătățirea calității vieții populației din orașul Petrila, jud. Hunedoara – etapa III Obiectiv descris: CONSTRUIRE MUZEUL SATULUI, din ORASUL PETRILA, JUDETUL HUNEDOARA. Mergem mai departe cu proiectul Îmbunătățirea calității vieții populației etapa III din orașul Petrila, jud Hunedoara si finantat prin Regio- Programul Opertational Regional Vest 2014-2020 COD SMIS 125787, continuat prin Programul Regional Vest 2021 -2027 COD SMIS 324333 , gestionat de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Vest prin etapizare. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană, prin ADR Vest în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Vest 2021-2027. Pentru informații detaliate despre program, accesați www.vest.ro. Programul Regional Vest este principalul instrument de finanțare din fonduri europene care sprijină creșterea economică și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din Regiunea Vest. ADR VEST SI ORASUL PETRILA au semnat noul contract de finantare pentru continuarea realizarii obiectivelor proiectului. OBIECTIV DESCRIS: CONSTRUIRE MUZEUL SATULUI, din ORASUL PETRILA, JUDETUL HUNEDOARA situat pe DN7A care leaga orasul Petrila de drumul DN66 , prin acest proiect sa realizat un număr de 23 de construcţii, 5 instalaţii specifice, realizate conform principiilor şi metodelor tradiţionale, fără mijloace alimentate electric. Clădirile au fost realizate conform unor prototipuri identificate in situ, care respecta caracteristicile tehnice de mai jos, cu o variatie a dimensiunilor de cel mult ±1,50 m pentru fiecare dimensiune. Aceasta metodă a fost aleasă pentru a creea obiecte de arhitectura specific locale, cu estetica specifica, evitând pastişa. De asemenea, pe parcursul execuţiei, executantul califica meşteri locali pentru realizarea lucrărilor prin metode tradiţionale. Amenajarile exterioare includ o serie de tratamente diferite ale suprafetelor de calcare: realizarea unui amfiteatru din pământ natural taluzat în rambleu, de formă semicirculară, și a unei platforme cu rol de scenă; realizarea unor alei din pietris sort si piatra de râu; realizarea unei piste de biciclete din suprafata de bitum; realizarea a 40 de locuri de parcare pentru autoturisme si 2 locuri de parcare pentru autobuze, cu acces carosabil direct din strada Jiet; insamantarea cu iarba de câmp; montajul unor rulouri de gazon in zona amfiteatrului; realizarea imprejmuirilor pentru gospodarii si a portilor de acces in acestea. Suprafete noi construite 954 mp. Suprafete spatii verzi 27218 mp. Suprafete pietonale si carosabile 5744 mp”, informează reprezentanții Primăriei Orașului Petrila.
Finanțarea acestui proiect este cofinanțată de Uniunea Europeană prin ADR Vest, un partener de încredere în dezvoltarea comunităților din Regiunea Vest. Acest muzeu va contribui nu doar la conservarea tradițiilor, ci și la îmbunătățirea calității vieții și creșterea atractivității turistice a orașului.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA ORAȘULUI PETRILA
Actualitate
FOTO: Incendiu la o anexă gospodărească din Baru
În această dimineață, pompierii Detașamentului Petroșani au intervenit cu trei autospeciale, o ambulanță SMURD și cu echipaje specializate pentru limitarea și stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească din localitatea Baru.
La sosirea pompierilor, ardea generalizat un șopru, cu o suprafață de aproximativ 50 mp, iar flăcările amenințau să cuprindă și casa de locuit, aflată în apropiere.
Echipajele de stingere au acționat cu 13 pompieri pentru localizarea incendiului și protecția casei.
După lichidarea incendiului și înlăturarea efectelor negative ale producerii acestuia, s-a constatat că au ars anexa gospodărească, compusă din garaj și depozit de lemne, pe o suprafață de aproximativ 500 mp, 2 tractoare și 2 motocultoare, lemnele de foc depozitate și s-a degradat o parte a izolației acoperișului, pe o latură a casei.
Din interiorul anexei gospodărești, echipajele de intervenție au înlăturat 2 butelii de aragaz.
In incendiu nu au fost surprinse persoane sau animale, iar cauza probabila a incendiului a fost un scurt circuit produs la instalatia electrică a anexei gospodărești.
FOTO: ISU Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Minoră de 15 ani, din Hațeg, dată dispărută. UPDATE: A fost găsită
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Evenimente deosebite în comuna Vața de Jos
-
Actualitatecu 24 de ore in urma
Podiumuri la un concurs național pentru dansatorii deveni
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Conflict între vecini în fața unui bloc din Hunedoara. Un tânăr a fost reținut
-
Actualitatecu 20 de ore in urma
Liga 5 de fotbal Hunedoara are un nou lider
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Bronz național la judo pentru LPS Cetate Deva
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Anul universitar 2024-2025 a debutat la UPET
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat găsit căzut pe marginea drumului, la Cristur. Ar fi fost lovit de o mașină – șoferul vinovat, căutat de poliție