
Lucrările de reabilitare și amenajare a Incintei 1 a Cetății Deva sunt în plină desfășurare, fiind în grafic, potrivit primarului reședinței de județ. Lucrările sunt realizate cu ajutorul fondurilor europene și se desfășoară conform proiectului.
De la ultima evaluare, au fost executate următoarele lucrări:
1. ZONA DE POARTĂ – intrarea în Incinta 1 – Turnul de Vest: s-au făcut plombări și injectări cu ciment, s-a refăcut zidăria până la nivelul inițial al turnului, s-a montat învelitoarea de țiglă-solzi.
2. ZIDUL DE NORD: s-a refăcut zidăria până la cota proiectată și s-a refăcut coronamentul.
3. ZONA DE EST – Magazia de Arme: s-a refăcut zidăria, s-a curățat stratul de pământ de pe magazia de Arme (sub supraveghere arheologică), urmând să se refacă bolțile.
4. ZONA DECANTORULUI: s-au realizat două ziduri de piatră, pentru consolidarea zonei explodate.
5. ZONA DE SUD: s-a desfăcut și se reface zidul exterior al incintei, între magazia de Arme și Pivnița de Vinuri.
6. ZONA DE VEST: s-au realizat injectări cu ciment în fisuri și zidărie, plombări, rostuiri, refacerea zidăriei și a coronamentului.
„Lucrările de reabilitare și amenajare a Incintei 1 a Cetății Deva se desfășoară în ritm susținut, pe bani europeni. La finalul lucrărilor, în luna octombrie a anului 2023, în Incinta 1 a Cetății Devei va exista o sală multifuncțională, cu pereți din panouri de sticlă, pe o structură din lemn stratificat, situați la 0,6 m de zidăria istorică, pentru a permite vizualizarea structurii originale. Sala va fi protejată cu un acoperiș realizat tot din sticlă.
Sala multifuncțională va fi dotată cu instalație audio performantă și dispozitive de proiecție.
Acest spațiu va fi folosit pentru simpozioane, conferințe, sală de curs pentru lecții deschise de istorie etc.
În magazia de arme se va realiza o altă sală multifuncțională, care va găzdui o expoziție de arme specifice diferitelor epoci istorice prin care a trecut monumentul.
Deasupra magaziei de arme se amenajează Platforma Belvedere Est, care va fi folosită pentru manifestări culturale și găzduirea de evenimente cu specific istoric.
În Curtea Mică și în zona de legătură dintre cele două, care au scopul asigurării unei funcțiuni culturale a Curții Mari, se pot organiza spectacole în aer liber de teatru, operă, concerte de muzică clasică”, a declarat Florin Oancea, primarul municipiului Deva.
Valoarea proiectului este de peste 18,7 milioane lei (aproximativ 3,8 milioane euro), fiind o investiție finanțată din fonduri ale U.E.
Durata de execuție a lucrărilor este de 23 luni, termenul de finalizare fiind 23 octombrie 2023.
Sursa foto: Primăria Deva