Actualitate
Fosile de dinozaur unice în lume, descoperite în Geoparcul Țara Hațegului de o echipă de cercetători

Fosile de dinozauri din familia Rhabdodontidae, unice în lume, cu o vârstă de aproximativ 70 de milioane de ani, au fost descoperite pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București.
Fosilele au fost descoperite în apropierea localității Vălioara, județul Hunedoara, ca urmare a cercetărilor efectuate în ultimii ani de către o echipă internațională formată din cercetători de la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București și de la Departamentul de Paleontologie al Universității „Eötvös Loránd” Tudományegyetem din Budapesta (ELTE – „Eötvös Loránd” Tudományegyetem). Primele indicii ale existenței siturilor fosilifere din zonă au fost identificate încă din 2019, iar cercetările ulterioare au scos la lumină resturile unor asociații bogate de vertebrate care au trăit aici către sfârșitul perioadei Cretacic.

Resturi scheletice asociate ale unui dinozaur ierbivor de talie mică, în situl K2 ((foto Magyar Janos/ELTE)
Cele mai numeroase fosile de dinozauri identificate aparțin unei specii ierbivore, bipedă și de talie mică, 2 – 6 m lungime, membră a grupului Rhabdodontidae. Studiul acestui bogat material fosil este în curs de desfășurare în cadrul unui acord multianual de colaborare dintre cele două universități, iar primele rezultate ale acestor cercetări au fost publicate în decembrie 2023 în revista de specialitate „Cretaceous Research”, ceea ce reprezintă o confirmare a descoperirii din partea comunității științifice. Oasele descoperite sunt într-o stare de conservare foarte bună, fără să fi fost sparte sau deteriorate în mod excesiv în pofida vechimii lor și includ și părți ale scheletului care nu au fost niciodată identificate la Rhabdodontide anterior acestui studiu.

Metatarsal de rhabdodontid, imediat după descoperire și excavare (foto Magyar Janos/ELTE)
„Deși rude apropiate ale acestor dinozauri au fost descoperite și pe alte continente, de exemplu în America de Nord sau chiar Australia, familia Rhabdodontidae în sine a fost strict endemică arhipelagului insular al Europei cu 85 până la 66 de milioane de ani în urmă. Acest grup de dinozauri ierbivori relativ mici ca și talie, de 2 până 6 m lungime, include, în prezent, 9 specii diferite, dintre care 3 cunoscute doar din zona Transilvaniei, în România. În plus, multe dintre aceste specii au fost identificate doar recent, în ultimele două decenii, în principal datorită extinderii cercetărilor sistematice, în Bazinul Hațeg și în alte părți ale Europei. Scheletele parțiale descoperite și studiate de noi indică, însă, că acest grup de dinozauri era probabil încă și mai diversificat decât se consideră în prezent, cu noi specii ce ar putea fi descrise în viitor”, a declarat autorul principal al studiului și doctorand la Universitatea ELTE – „Eötvös Loránd” Tudományegyetem din Budapesta, drd. János Magyar.

Scheletele parțiale excavate în situl K2 aparțin unui dinozaur din grupul Rhabdodontidae. (Reconstituire Tibor Pecsics)

Activități de excavare în situl K2 (foto Magyar Janos/ELTE)

Fosilele de dinozauri sunt adăpostite în rocile cenușii ale Cretacicului (foto Magyar Janos/ELTE)
„Localitatea fosiliferă numită de noi K2, locul de origine a asociației de fosile discutate în articolul recent publicat, este localizată în partea cea mai vestică a Bazinului Hațeg unde, după estimările noastre, se află cele mai vechi roci sedimentare cu resturi de reptile, cu vârsta de aproximativ 71 de milioane de ani. Având în vedere mediile de viață diferite indicate de rocile de la Vălioara, precum și vârsta lor ceva mai veche, este probabil ca descoperirile noastre să releve o asociație faunistică nouă, nedocumentată de cercetările anterioare. Dar pentru a stabili asta, cercetările trebuie continuate și chiar aprofundate”, a declarat conducătorul grupului de cercetători, dr. Gábor Botfalvai de la Universitatea ELTE.

Mandibulă de rhabdodontid din situl K2 (foto Magyar Janos/ELTE)
„Semnificația științifică a materialului recuperat din situl fosilifer K2 este cu atât mai mare cu cât el cuprinde resturile asociate ale unui număr mic de indivizi, probabil, doar 2 – 3 exemplare aparținând aceleiași specii, indivizi cu talii similare, și de la care s-au păstrat atât oasele diagnostice ale craniului, cât și vertebre și oase ale membrelor. Astfel de asocieri de resturi scheletice reprezentând diferite părți ale corpului – și care, deci, permit o reconstituire fidelă a morfologiei animalului – sunt extrem de rare în cazul Rhabdodontidelor, iar cea studiată de noi este prima documentată temeinic din împrejurimile Văliorii”, a spus unul dintre coordonatorii grupului de cercetători, dr. Zoltán Csiki-Sava, conferențiar la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București.

Reconstituirea scheletului și craniului rhabdodontidului din situl K2, cu indicarea elementelor recuperate (Reconstituire Tibor Pecsics)
Bazinul Hațeg este renumit de mai bine de un secol pentru descoperirile de fosile de dinozauri pitici din roci Cretacic superioare. Primele resturi de dinozauri provenite din Hațeg au fost studiate de către excentricul paleontolog baron Franz Nopcsa care, acum 120 de ani, a descris de aici și primele resturi de Rhabdodontide. Fosilele de dinozauri din Cretacicul târziu din Europa sunt mult mai rare decât cele din depozite de aceeași vârstă din America de Nord sau Asia; în plus, acestea sunt de regulă mai puțin complete, fragmentare și izolate. Astfel, nu se cunoaște niciun schelet complet de Rhabdodontid, ceea ce face foarte dificil studiul sistematic al grupului. Cercetătorii echipei internaționale consideră că prin compararea abundentului material de Rhabdodontide descris în noua publicație cu cel aflat deja în colecțiile istorice, precum și studiul aprofundat al fosilelor descoperite recent sau care vor fi descoperite în viitorul apropiat, va permite o cunoaștere mult mai detaliată a acestui grup de dinozauri tipic europeni, contribuind la elucidarea originii, diversității specifice și evoluției lor. Concomitent, studiul vertebratelor fosile recent descoperite în zona Vălioara va permite conturarea unei imagini mai fidele despre compoziția și ecologia acestei faune de dinozauri pitici ce a trăit cu doar scurt timp înainte de dispariția totală a dinozaurilor, acum 66 de milioane de ani.
Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 195 de teritorii din 48 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.
Actualitate
Detonări controlate în poligonul Bârcea Mică

Primăria Municipiului Deva informează cetățenii că Unitatea Militară 01794 Deva va desfășura, în data de 3 aprilie 2025, între orele 09:00 și 14:00, o serie de exerciții specifice de detonare a unor încărcături explozive în poligonul cu destinație specială din zona Bârcea Mică.
Potrivit autorităților, toate activitățile vor fi realizate cu respectarea strictă a normelor de siguranță, sănătate și protecția mediului, conform reglementărilor în vigoare. În acest context, accesul persoanelor neautorizate în zona poligonului va fi interzis pe durata desfășurării operațiunilor.
Reprezentanții unității militare îi sfătuiesc pe locuitorii din apropiere să nu intre în panică la auzul exploziilor, acestea făcând parte dintr-un exercițiu planificat și controlat.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
Actualitate
„Ziua Jandarmeriei Române”: 175 de ani de la înființarea acestei Arme. Prezentare de tehnică în centrul istoric al Devei

Jandarmii sărbătoresc, astăzi, 3 aprilie, 175 de ani de când domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica a reformat sistemul de ordine publică prin înfiinţarea Corpului de Jandarmi, o instituţie necesară deopotrivă asigurării libertăţilor cetăţeneşti şi a ordinii de drept în stat.
La această dată, în 1850, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obştesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”. Acest act a pus bazele Jandarmeriei în România.
Cu prilejul “Zilei Jandarmeriei Române”, jandarmii hunedoreni se vor afla, astăzi, începând cu ora 11:00, în Piața Unirii din centrul istoric al municipiului Deva. Celor prezenți le vor fi prezentate autospeciale de intervenție folosite în misiuni, tehnica și armamentul din dotare, câinii de serviciu. De asemenea, cei mici se vor putea da cu tiroliana, iar tinerii vor putea afla mai multe informații despre misiunile desfășurate de jandarmi și oferta educațională pentru instituțiile de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.).
Sursa foto: IJJ Hunedoara
Actualitate
Începe „INVENTCOR 2025”. Peste 450 de lucrări din 40 de țări, înscrise la ediția din acest an

Peste 450 de lucrări din 40 de țări sunt înscrise la ediția a șasea a Expoziției Internaționale „INVENTCOR”, eveniment care debutează astăzi, la Deva.
Manifestarea, organizată de renumitul și apreciatul inventator hunedorean Corneliu Birtok Băneasă, de Asociația CORNELIUGROUP, în colaborare cu Universitatea Politehnică din Timișoara și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, se desfășoară în perioada 3 – 5 aprilie, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva.
„INVENTCOR 2025” cuprinde lucrări din domenii precum protecția mediului, bio&nanotehnologie, industria alimentară, arhitectură, IT, electronică, auto, aeronautică, management, medicină, agricultură, textile și altele. Evenimentul include, de asemenea, secțiuni speciale precum KidsCorner și InnovativeART, care vor stimula creativitatea celor mici și vor aduce în fața publicului inovări din domeniul artistic.
În cadrul evenimentului se va desfășura și Simpozionul „Puterea Minții Creative”, cu prezentări pe tematici precum: știință, inovație, ecologie, securitate, sănătate, comunitate, proprietate intelectuală, metode de predare, antreprenoriat, artă și altele.
Motto-ul ediției din acest an a evenimentului este „Creație, Oportunitate, Realizare” sau, pe scurt, CORe.
„INVENTCOR” este un eveniment de prestigiu dedicat inovatorilor și inventatorilor din diverse domenii de activitate, din toate colțurile lumii, început în anul 2020 și care are ca obiectiv principal importanța dezvoltării spiritului creativ-inovativ, cu implicarea tinerilor, și promovarea valorilor din județul Hunedoara și din România.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Deva.
Program:
3 Aprilie 2025, Festivitatea de Deschidere, ora 13:00
4 Aprilie 2025, Ceremonia de Premiere, ora 11:00
5 Aprilie 2025, Vizite la obiective turitice din județ (destinate expozanților)
Acces vizitatori:
3 aprilie 2025 – între orele 11:00-18:00
4 aprilie 2025 – între orele 10:00-15:00
- Actualitatecu 3 zile in urma
“Rabla pentru sobe”: Primăriile din 55 de comune hunedorene, eligibile pentru acest program
- Actualitatecu 3 zile in urma
Corvinul – FC Bihor în Cupa României
- Actualitatecu 2 zile in urma
Eleve de la Liceul de Arte “Sigismund Toduță” din Deva, rezultate remarcabile la Concursul de Canto, Teorie și Istoria Muzicii „Nicolae Brânzeu”
- Actualitatecu 3 zile in urma
Petrila, mai curată: Campania de primăvară continuă cu implicarea cetățenilor
- Actualitatecu 2 zile in urma
Vaporașele de la Șoimuș revin curând pe râul Mureș. Plimbările de agrement ar putea fi reluate înainte de sărbătorile pascale
- Actualitatecu 3 zile in urma
Șoferi depistați în stare de ebrietate și fără permis în județul Hunedoara
- Actualitatecu 3 zile in urma
Sancțiuni aplicate pentru nereguli în gestionarea și comercializarea materialului lemnos în municipiul Brad
- Actualitatecu 3 zile in urma
Surprize în Liga 4