Connect with us
Data: 25/04/2024
.

Actualitate - Eveniment

Fostul președinte la României, Traian Băsescu, a colaborat cu fosta Securitate. Își va toate drepturile care îi revin

Publicat

pe

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a colaborat cu fosta Securitate, a pronunțat într-o decizie definitivă, miercuri, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Traian Băsescu a oferit două note informative fostei Securități, privind un fost coleg de la Institutul de Marină.

Numele conspirativ folosit de Băsescu a fost cel de ²Petrov².

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă, Băsescu nemaiputând ataca decizia de astăzi, cu un viitor recurs.

Pe 20 septembrie 2019, Curtea de Apel Bucureşti – instanţa de fond – a admis acţiunea CNSAS şi a decis că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă.

Advertisement

Din documentele depuse în instanţă de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.

Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.

În urma acestei decizii, Traian Băsescu își va pierde și privilegiile de pe urma funcției de președinte al României.

Astfel, Traian Băsescu va pierde casa de protocol, serviciul de pază și protecție oferit de către SPP și salariul de fost președinte.

Conform Legii 406/2001, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi:

Advertisement

A) folosinţă gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;

B) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;

C) pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.

Advertisement

Actualitate

FOTO: Intervenție de urgență a pompierilor hunedoreni. Risc de contaminare radioactivă

Publicat

pe

Redactat de

Astăzi, pe platforma industrială ArcelorMittal, din municipiul Hunedoara, s-a desfășurat un exercițiu cu forțe și mijloace în teren, care a urmărit modul de gestionare a situațiilor de urgență generate de avarii, explozii, incendii sau alte evenimente în activități nucleare și radiologice.
Planul de desfășurare a curpins 3 etape de răspuns pentru limitarea și lichidarea efectelor evenimentului, în raport de priorități: reacție imediată (primele 10 min.), localizare (prima oră) și lichidare (peste 2 ore – acțiune de durată).
Conform scenariului, la ora 12.00, ISU Hunedoara a fost sesizat, prin intermediul SNUAU 112, despre producerea unei avarii la oala cu oțel lichid, cu posibilitatea ca acesta să afecteze sursele radiologice folosite pentru controlul calității oțelului, aflate în imediata apropiere, în secția de turnare continuă a operatorului economic ArcelorMittal.
Imediat după apel, ofițerul din dispeceratul integrat informează inspectorul șef al ISU Hunedoara. A fost activată Grupa Operativă din cadrul I.S.U. Hunedoara.
”La locul avariei s-au deplasat de urgență forțele de intervenție din cadrul Detașamentului Hunedoara, care, în urma evaluării situației de urgență, au solicitat în sprijin echipaje de intervenție pentru stingere incendiu,de la Deva și Orăștie, un echipaj de cercetare CBRN (chimic, Bilogic, Radiologic și Nuclear), precum și echipaje de la poliție și jandarmerie.
În scurt timp, s-a constituit C.J.C.C.I. (Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției), sub coordonarea prefectului județului Hunedoara, cu reprezentanți din cadrul I.S.U. Hunedoara, Inspectoratului de Jandarmi Județean, Inspectoratului de Poliție Județean, Serviciul de Ambulanță Județean, UPU-SMURD, Direcția de Sănătate Publică, Agenția pentru Protecția Mediului, Garda Națională de Mediu, Primăria Hunedoara și din cadrul comitetului local și al serviciului voluntar pentru situații de urgență ale municipiului Hunedoara.
La locul producerii situației de urgență au acționat cu echipaje și autospeciale atât jandarmi, cât și polițiști hunedoreni.
Forțele de intervenție ale ISU Hunedoara acționează pentru acordarea primului ajutor medical calificat, două persoane fiind rănite după avaria tehnologică. Acestea sunt transportate la UPU Hunedoara”, transmite ISU Hunedoara.
Totodată, se anunță că există în continuare riscul de contaminare radioactivă a personalului locului de muncă și a personalului operativ de intervenție. Se acționează în continuare pentru eliminarea tuturor riscurilor.
”După aproximativ 3 ore de intervenție, a fost lichidat incendiul produs pe platforma siderurgică ArcelorMittal – Hunedoara, generat de scurgerea de oțel lichid cauzată de o avarie importantă la Secția de turnare continuă.
În urma analizelor și măsurătorilor efectuate s-a constatat că nu există risc radiologic, astfel că, forțele de intervenție se pregătesc pentru retragerea de la locul evenimentului”, mai transmite ISU Hunedoara.
Intervenția pompierilor militari hunedoreni s-a realizat cu 4 Autospeciale de Stingere cu Apă și Spumă (ASAS), o Autospecială pentru Transport Personal și Victime Multiple (ATPVM), o ambulanță SMURD și una S.A.J, un Punct de Comandă Mobil (PCM), o autospecială CBRN și 3 Autospeciale de Primă Intervenție și Comandă (APIC).
FOTO: ISU Hunedoara
Citeste mai mult ...

Actualitate

Alina Eremia, The Motans, Feli și Zdob și Zdub cântă, anul acesta, la „Serbările Cetății” Deva. Ce alți artiști vor mai urca pe scenă

Publicat

pe

Redactat de

Alina Eremia, The Motans, Feli și Zdob și Zdub vor susține concerte, anul acesta, la „Serbările Cetății” DevaAlături de aceștia, vor mai urca pe scenă și alți artiști și trupe, atât de muzică ușoară, cât și de folclor. Vor fi trei zile de spectacole în piața de la poalele Cetății din oraș. Reprezentanții municipalității au făcut deja public programul evenimentelor ce urmează să aibă loc, în reședința de județ, în perioada 24 -26 mai 2024.

Ca și în anii trecuți, „Serbările Cetății”, organizate de Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, Primăria și Consiliul Local al municipiului Deva, se vor desfășura în Piața Cetății, iar pe parcursul celor trei zile pe scenă vor urca în fața publicului prezent, artiști și interpreți de muzică populară.

Piața Cetății va găzdui, timp de trei zile, spectacole dedicate Zilelor municipiului Deva, cu muzică de toate genurile și unii dintre cei mai în vogă artiști ai momentului. În acest an, mai mult ca oricând, ne-am propus să aducem în fața dumneavoastră și să promovăm cât mai mult artiștii locali. În acest sens, pe lângă trupele locale care vor concerta în primele două zile, duminică, muzica populară va fi reprezentată în mare parte de artiști deveni, precum și de ansamblul reprezentativ al orașului nostru, care anul viitor va împlini o jumătate de veac de activitate neîntreruptă, Ansamblul Folcloric „Silvana” al Centrului Cultural „Drăgan Muntean””, au transmis organizatorii evenimentului.

 „Serbările Cetății 2024” se vor desfășura după următorul program:

Vineri, 24 mai, începând cu ora 18:00

Advertisement

Art Adventure

The Story

Quas

Alina Eremia

The Motans

Advertisement

Prezintă: Dragoș Pascuta și Ciprian Andrica

Sâmbătă, 25 mai, începând cu ora 18:00

Roxana Olșanschi

Florin Mureșan

Vremuri

Advertisement

Gino& Band

Feli

Zdob și Zdub

Foc de Artificii

Prezintă: Dragoș Pascuta și Ciprian Andrica

Advertisement

Duminică, 26 mai, începând cu ora 17:00

Ansamblul Folcloric „Silvana” al Centrulului Cultural „Drăgan Muntean” Deva și Ansamblul „Silvana Junior”, alături de invitații: Amalia Otea, Bianca Sîrb, Ovidiu Pîs, Lorena Cheregi, Letiția Mihuțiu, Simi Belea, Cristina Muntean, Ovidiu Olari și Aana Almășana Ciontea

Conducerea muzicală: Andre Crișan

Coregrafia: Andrei Gabor

Aida Busuioc, Gabi Nicolae, Marius Trif, Bianca Munteanu și Radu Poenar, Lorena Pascu, Nelu Ban Fîntînă, Nicolae Flaviu Cristea, Ciprian Roman, acompaniați de „Formația Aida Busuioc”.

Advertisement

Prezintă: Ioana Popescu

Citeste mai mult ...

Actualitate

Prima aterizare a elicopterului SMURD în incinta Spitalului municipal Brad

Publicat

pe

Redactat de

Elicopterul SMURD a efectuat prima sa aterizare în incinta Spitalului Municipal Brad, marcând un progres semnificativ în ceea ce privește gestionarea urgențelor medicale.

Până acum, preluarea pacienților în stare critică se realiza doar de la Stadionul Municipal „Aurul Brad”, însă noua facilitate permite echipajului să preia urgențele majore direct din curtea spitalului.

Această inițiativă este salutată ca fiind un pas major în reducerea timpilor de așteptare și, implicit, în creșterea șanselor de supraviețuire pentru cei aflați în situații de urgență. Aterizarea elicopterului SMURD în incinta spitalului aduce serviciile medicale de urgență mai aproape de pacienți, asigurând o intervenție rapidă și eficientă în momentele critice.

Până acum, preluarea pacienților în stare critică se făcea doar de la Stadionul Municipal ”Aurul Brad”, dar începând de astăzi, preluarea urgențelor majore se va putea face și direct din curtea spitalului, lucru care micșorează considerabil timpii de așteptare și poate contribui major la salvarea unor vieți omenești. Mulțumim echipajului SMURD pentru profesionalism și medicilor noștri de la CPU pentru modul profesionist în care tratează aceste cazuri! Bineînțeles, ne cerem scuze vecinilor pentru zgomotul produs de elicopter, dar vă asigurăm că aceste aterizări vor avea loc numai în situații critice, atunci când viața oamenilor este în pericol”, arată cei de la Spitalul municipal Brad, pe pagina de Facebook.
FOTO: Facebook@Spitalul municipal Brad
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate