Actualitate - Eveniment
FOTO: Acoperiș smuls de vânt la Deva

Un acoperiș a fost smuls de vânt la Deva.
ISU Hunedoara a emis cod roșu de vreme severă imediată pentru mai multe zone ale județului. La Deva, acoperișul unui imobil a fost smuls de vântul puternic.
Potrivit ISU Hunedoara, sunt prognozate vijelii puternice cu rafale de 90 km/h, grindină, frecvente descărcări electrice, local averse torențiale peste 35 l/mp.
FOTO: Captură Facebook@Ion Bădin
Actualitate
Hunedoara a marcat „Ora Pământului” printr-un eveniment special

Hunedoara s-a alăturat, și în acest an, mișcării globale „Ora Pământului”, printr-un eveniment desfășurat sâmbătă seara, între orele 20:30 și 21:30.
Iluminatul public a fost oprit în zona Pietonalei Corvin și parțial pe strada George Enescu, oferind participanților ocazia de a reflecta asupra importanței protejării mediului.
Ca de fiecare dată, cercetașii hunedoreni au fost cei care s-au ocupat de organizare, creând un decor special din gulguțe așezate meticulos pentru a forma mesaje simbolice. În plus, atmosfera a fost animată de muzică live, interpretată de un chitarist care a cântat alături de tinerii prezenți.
Evenimentul „Ora Pământului” este marcat anual în întreaga lume, în ultima sâmbătă din luna martie, prin stingerea luminilor timp de o oră, ca semn de conștientizare a impactului consumului de energie asupra mediului. La Hunedoara, tradiția participării la această inițiativă s-a menținut în ultimii ani, atrăgând constant comunitatea locală.
Organizatorii au apreciat implicarea tinerilor și au subliniat că astfel de acțiuni au un rol esențial în educarea publicului cu privire la sustenabilitate și protecția mediului.
FOTO: Primăria Hunedoara
Actualitate
Pompierii au sancționat, astăzi, 5 persoane pentru incendierea intenționată a vegetație uscate

Pompierii au sancționat, astăzi, 5 persoane pentru incendierea intenționată a vegetație uscate
Inspectorii de prevenire din cadrul ISU Hunedoara, alături de jandarmi și reprezentanți ai APIA au efectuat, astăzi, controale în vederea depistării și sancționării persoanelor care inițiază arderi necontrolate ale miriștilor, tufărișurilor și a altor tipuri de vegetație.
În acest sens, cinci persoane, care au fost găsite igienizând terenurile prin intermediul focului deschis, în localitățile Boiu, Geoagiu, Mada, Bucium și Ludeștii de Jos, au fost amendate, conform legii, valoarea totală a sancțiunilor aplicate fiind de 12.500 de lei.
Menționăm faptul că, în ultimele 24 ore, pompierii hunedoreni au fost solicitați pentru localizarea și lichidarea a 13 astfel de incendii, suprafața de teren afectată ajungând la aproximativ 70 de hectare.
Atenție! Arderea vegetație uscate este interzisă indiferent de forma de proprietate a terenului.
Nerespectarea prevederilor legale costituie contravenție și se sancționează cu amendă!
FOTO: Arhivă
Actualitate
Guvernul, în beznă

Guvernul României se alătură din nou inițiativei globale de mediu Ora Pământului – Earth Hour, eveniment pe care îl va marca prin stingerea luminilor timp de o oră în Palatul Victoria, în această seară, în intervalul orar 20:30 – 21:30.
Prin acest gest simbolic, devenit deja o tradiție pentru milioane de oameni, instituții și companii din întreaga lume, Guvernul României dorește să contribuie la creșterea nivelului de conștientizare asupra problemelor de mediu, pentru a veni astfel în sprijinul măsurilor pe care le implementăm prin politicile asumate în domeniu.
Preocuparea pentru tranziția către o economie circulară, verde și combaterea schimbărilor climatice este fermă și se reflectă în angajamentul cu care sunt îndeplinite prioritățile relevante pentru acest domeniu, sub coordonarea Comitetului Interministerial pentru Schimbări Climatice (CISC), care își desfășoară activitatea la nivelul Cancelariei Prim-ministrului.
”Ca rezultat al acestor eforturi, România are o strategie națională până în 2030 și planul de acțiune afferent, documente ce oferă un cadru coerent și durabil pentru ca societatea și economia națională să se adapteze dinamic la provocările climatice, asigurând atât o dezvoltare sustenabilă și cât și protejarea cetățenilor. Strategia și Planul de Acțiune pentru Economia Circulară a României, de a căror coordonare pentru implementare se ocupă Cancelaria Prim-Ministrului, sunt dovezi concrete ale asumărilor dar și ale acțiunilor concrete de la cel mai înalt nivel. Avem, de asemenea, o strategie care vizează dezvoltarea ecoturismului în zone protejate fără vreun impact negativ asupra mediului natural, și avem aprobat un nou Cod Silvic, care vine cu o nouă viziune, mai clară și mai aplicată, în ceea ce privește modul de gestionare și protejare a pădurilor și resurselor forestiere.
O serie de decizii luate la nivel guvernamental vizează totodată sprijinirea cercetării, dezvoltării, inovării și a transferului tehnologic în domeniul schimbărilor climatice, precum și înființarea unui centru național de monitorizare climatică, util atât pentru observații și măsurători privind parametrii climatici în 166 de stații meteo din țară, cât și pentru proiecții cu modele climatice pe termen lung.
Și pentru că grija față de mediu este nevoie să fie cultivată în rândul tinerelor generații, una dintre cele mai noi măsuri a Guvernului este adoptarea Planului de acțiune pentru implementarea Strategiei naționale privind educația pentru mediu și schimbări climatice 2023-2030, care oferă generațiilor de elevi posibilitatea de a învăța și a-și dezvolta abilități și atitudini esențiale pentru combaterea schimbărilor climatice, inclusiv prin implicarea lor efectivă, pe perioada de școlarizare, în activități concrete de protejare a mediului”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Acțiunea globală voluntară de mediu Ora Pământului – Earth Hour este marcată în fiecare an la sfârșitul lunii martie, cu scopul de a evidenția responsabilitatea colectivă pentru sănătatea climatică a planetei, prin protejarea resurselor naturale și promovarea tehnologiilor prietenoase cu mediul.
Anul acesta, acțiunea Ora Pământului coincide și cu marcarea Zilei Mondiale a Apei, al cărei scop este, de asemenea, de a evidenția necesitatea protejării resurselor de apă de pericolul poluării și de efectele schimbărilor climatice.
FOTO: sgg.gov.ro
- Actualitatecu o zi in urma
Locuințe sociale într-o comună hunedoreană
- Actualitatecu 3 zile in urma
Incendiu la o gospodărie din Gura Barza
- Actualitatecu o zi in urma
Amenzi de peste 140.000 de lei pentru neconformități în domeniul siguranței alimentelor
- Actualitatecu o zi in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 24 – 28 martie, în județul Hunedoara
- Actualitatecu 12 ore in urma
Trimitere în judecată în cazul abuzurilor comise de executorii judecătorești și avocați, cu prejudiciu de aproape 8 milioane de lei
- Actualitate - Evenimentcu 3 zile in urma
Ample acțiuni de curățenie generală în localitățile hunedorene
- Actualitatecu o zi in urma
Alegeri prezidențiale 2025. Cei 11 candidați rămași în cursa pentru Cotroceni și ordinea pe buletinele de vot
- Actualitatecu 23 de ore in urma
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, vizită de lucru în județul Hunedoara. „Aproape patru miliarde de lei – investiții în zootehnia din România”