Connect with us
Data: 20/07/2024
.

Actualitate

FOTO| Acțiune umanitară la Vadu Dobrii – satul înzăpezit. Alimente și medicamente pentru localnicii izolați de nămeți

Publicat

pe

Localnicii din satul Vadu Dobrii, din Munții Poiana Ruscă, unul dintre cele mai izolate din județul Hunedoara, au primit alimente și medicamente. Salvamontiști, jandarmi, pompieri, angajați ai Primăriei Bunila, în frunte cu prefectul județului, Călin Petru Marian, au mers în această zonă și au împărțit celor câtorva familii care își mai poartă traiul acolo pachete cu alimente de primă necesitate, precum și medicamente.

Iarna e grea în Ținutul Pădurenilor, una dintre cele mai frumoase și mai pitorești zone din județul Hunedoara. Departe de civilizație, localnicii din Vadu Dobrii au de înfruntat zăpezi mari. A nins mult în ultimele zile, iar troienele au oprit accesul în sat. Pe acest tărâm înghețat, doar cu mașini echipate special se poate ajunge. Zăpada este mare și, în unele locuri, piciorul se afundă până aproape de genunchi. Miroase a fum și a lemne arse, iar sătenii, adăpostiți în propriile gospodării, așteaptă să treacă iarna.

Puținii oameni care locuiesc acolo, blocați de nămeți, au primit sprijin. Mai multe mașini de teren, încărcate cu pachete cu alimente, medicamente și materiale sanitare, au poposit, luni, la Vadu Dobrii.

Acțiunea umanitară a fost realizată prin implicarea Instituției Prefectului – Județul Hunedoara, a Primăriei comunei Bunila, Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara, Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Hunedoara și Salvamont Hunedoara.

Reprezentanții instituțiilor și structurilor angrenate în această acțiune au înaintat prin zăpadă cu ajutorul unor vehicule șenilate din dotare, fiind distribuite pachetele pregătite pentru locuitorii acestei zone greu accesibile, acoperită de omăt.

Sunt alături de semenii noștri, copii și bătrâni, aflați în zonele rurale greu accesibile și izolați din cauza cantității foarte mari de zăpadă care s-a depus în ultimele zile în comuna Bunila. Accesul în aceste zone muntoase din Ținutul Pădurenilor este extrem de dificil și este posibil doar prin intermediul mașinilor echipate special. Cred cu tărie că, în astfel de momente, trebuie să fim solidari, iar prin implicarea autorităților statului, putem sprijini cât mai multe persoane aflate în situații delicate”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, prezent la acțiune.

Pe lângă alimentele primite, a fost verificată și starea de sănătate a sătenilor de către un paramedic.

„O echipă a Serviciului Salvamont Hunedoara, de pe lângă Consiliul Județean Hunedoara, a participat alături de: Instituția Prefectului Hunedoara, ISU, IJJ și Primăria Bunila, la o acțiune de sprijin a celor câtorva familii, izolate de capriciile vremii din ultimele zile, din localitatea Vadu Dobrii. S-a urmărit aprovizionarea acestora cu produse alimentare de primă necesitate, precum și cu medicamente și materiale sanitare necesare”, au transmis și reprezentanții Salvamont Hunedoara.

Aflat la aproximativ 60 de kilometri de Hunedoara, Vadu Dobrii se numără printre cele mai izolate sate din județ. Această așezare rurală, ascunsă în Munții Poiana Ruscă, are mai puțin de 10 locuitori.

Sursa foto: Salvamont Hunedoara/Instituția Prefectului – Județul Hunedoara

Actualitate

Cod portocaliu de furtună în mai multe localități din județ

Publicat

pe

Redactat de

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteorologică „nowcasting” – Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică, valabilă sâmbătă, de la ora 13:55, până la ora 15:00.

Localitățile vizate sunt: Hunedoara, Deva, Orăștie, Călan, Simeria, Hațeg, Pui, Râu de Mori, Sântămăria-Orlea, Beriu, Bretea Română, Sălașu de Sus, Ghelari, Romos, Geoagiu, Teliucu Inferior, Orăștioara de Sus, Boșorod, Densuș, Rapoltu Mare, Turdaș, Băcia, Totești, Răchitova, Sarmizegetusa, Pestișu Mic, Mărtinești, General Berthelot, Toplița, Cârjiți, Lelese.

Se vor semnala averse torențiale care vor acumula 25…35 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină.

A fost emis mesaj RO- ALERT.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Plimbări de poveste. Mocănița de la Crișcior circulă la fiecare sfârșit de săptămână, până în septembrie

Publicat

pe

Redactat de

Mocănița de la Crișcior, din Țara Moților, oferă plimbări de poveste turiștilor și localnicilor, și în această vară. Trenul „pufăie” pe șine, de la începutul acestei luni, în fiecare sâmbătă și duminică, până pe 14 septembrie.

Călători mici și mari sunt invitați la o plimbare de poveste cu mocănița de la Crișcior, veche de peste un secol.

În această vară, trenul circulă în fiecare sâmbătă și duminică, în perioada 2 iulie- 14 septembrie 2024, cu plecări din Gara Crișcior, la orele 11:00, 13:00 și 15:00, și din Brad, de la Gara CFR, la orele 12:00, 14:00 și 16:00 (cursa de la ora 16:00 nu are retur).

Mocănița străbate cei şapte kilometri ai traseului dintre Brad şi Crişcior, iar plimbarea durează în jur de 45 de minute. Şi asta pentru că bătrâna mocăniţă, veche de mai bine de 100 de ani, circulă cu o viteză de circa 15 kilometri la oră.

Sursa foto: Calea Ferata Ingusta Crișcior – Brad/Facebook

Calea ferată pe care circulă mocăniţa a fost construită în anul 1907, pentru transportul de cărbune către Uzina Electrică din Gura Barza.

Pe lângă plimbarea cu mocănița, turiștii mai pot vizita Atelierul de locomotive din Crișcior și Muzeul Aurului din Brad, unic în Europa.

Advertisement

Prețul unui bilet pentru plimbarea dus-întors este de 30 de lei pentru adulți, respectiv 20 lei pentru copii. Cei care doresc să facă o plimbare cu mocănița de la Crișcior sunt rugați să facă rezervări la numărul de telefon 0745-932.108.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Maeștri ai taragotului, în frunte cu celebrul Pera Bulz, au urcat pe scenă la Vața de Jos

Publicat

pe

Redactat de

Cei mai renumiți și apreciați interpreți ai taragotului s-au reunit, din nou, la Vața de Jos, acolo unde, vineri seară, a avut loc „Sărbătoarea Taragotului”. De la eveniment nu putea să lipsească Pera Bulz, originar din localitate, unul dintre cei mai renumiți instrumentiști de la noi și printre puținii români care au primit titlul de „Tezaur Uman Viu UNESCO”.

Sărbătoarea Taragotului” s-a bucurat, şi în acest an, de prezenţa unui public numeros şi a unor solişti de valoare. Alături de mari maeștri ai taragului, în frunte cu celebrul Pera Bulz, nelipsit de la această manifestare anuală desfăşurată la Vaţa de Jos, au mai urcat pe scenă, în faţa asistenţei numeroase, tineri instrumentiști, precum și soliști consacrați de muzică populară.

Astfel, i-au încântat pe cei prezenți maeștri ai taragotului Pera Bulz, Ionel Coza, Dan Gâdea, Mihai Mariș, Gigi Tăbăcar, Cristian Totpati, Petrică Popa, Ionel Sabo, Remus Novac, Adrian Scorobete, Nicolae Jurj, Adrian Lucaci, Alexandru Cobori, Gabriel Demian, alături de interpreții invitați în recital Olguța Berbec, Ciprian Roman, Ghiță Călțun Brancu, Vlad Lință. De acompaniament s-a ocupat orchestra condusă de prof. Ionel Coza. Evenimentul a fost prezentat de Felicia Stoian.

Sursa foto: Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara/Facebook

Cu multă bucurie, am participat la „Sărbătoarea taragotului” de la Vața de Jos. Evenimentul cultural aflat la ediția a XII-a a adus pe scenă mari maeștri ai taragotului, tineri instrumentiști, precum și soliști consacrați de muzică populară. Spectacolul a fost pe deplin apreciat de publicul numeros prezent la această sărbătoare a cântecului popular românesc și a tradițiilor. (…) Vața de Jos este comuna natală a taragotistului Pera Bulz, distins cu titlul de Tezaur Uman Viu pentru întreaga contribuție adusă la păstrarea și promovarea folclorului autentic. Cu ajutorul taragotului, Pera Bulz a făcut cunoscută lumii întregi moștenirea culturală a Țării Zarandului”, a transmis Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara.

 

 

Advertisement

La festivalul emblematic din Vața de Jos a fost prezentă și deputatul Vetuța Stănescu, președintele PNL Hunedoara, alături de alți colegi de-ai săi liberali. „Sunetul inconfundabil al taragotului a răsunat și anul acesta în inima stațiunii Vața, acolo unde virtuozi ai muzicii populare românești și-au dat întâlnire la Sărbătoarea Taragotului. Am asistat la un adevărat regal al taragotului, alături de păstrători ai folclorului autentic și mă bucur că această tradiție este continuată și transmisă din generație în generație. Am fost prezentă la Sărbătoarea Taragotului din comuna Vața alături de colegii din PNL Hunedoara și de locuitorii din această zonă care au arătat de fiecare dată respectul cuvenit păstrătorilor folclorului autentic” .

Sărbătoarea Taragotului” de la Vața de Jos s-a aflat, anul acesta, la ediția a XII-a.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Hunedoara, prin Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara, împreună cu Primăria comunei Vața de Jos.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate