Centrul istoric al municipiului Deva are o nouă înfățișare. Lucrările de reabilitare a zonei de promenadă s-au încheiat, iar recepția finală a proiectului a avut loc astăzi, 5 mai. Peste 5,3 milioane de euro, bani europeni, au fost investiți pentru modernizarea acestei zone din „inima” orașului.
Începute în vara lui 2021, lucrările de amenajare a centrului istoric din municipiul Deva au fost finalizate. Recepția la terminarea lucrărilor a fost făcută, astăzi, în prezența reprezentanților administrației publice locale și ai constructorului. Investiția, realizată cu fonduri europene, se ridică la peste 26,1 milioane de lei, adică mai mult de 5,3 milioane de euro.
Zona cuprinsă între strada Avram Iancu și Bulevardul Iuliu Maniu, precum și Piața Unirii până la strada Lucian Blaga a fost pavată cu piatră naturală. S-au amenajat zone verzi cu sistem de irigare, rigole pentru colectarea apelor pluviale, sistem de iluminat public modern și eficient. Cablurile aeriene (electrice, telefonie, internet etc.) au fost introduse în subteran. A fost amplasat mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, jardiniere), rasteluri pentru biciclete, cișmele. De asemenea, a fost instalat un sistem de reducere a circulaţiei în zonă (piloni telescopici pentru blocat/deblocat accesul auto) și un sistem inteligent de parcare. A fost accesibilizat, totodată, spațiul public pentru persoanele cu dizabilități și protecția acestora.
În Piaţa Unirii s-a redesenat zona verde din scuarul existent, acordându-se atenţie arborilor protejaţi.
Scuarul plantat în imediata vecinătate a Instituției Prefectului Județului Hunedoara a fost extins prin desființarea parcărilor.
Potrivit reprezentanților administrației publice locale, spațiul verde din zona centrului istoric a crescut cu un procent de peste 30 la sută.
Primarul Florin Oancea: „Municipiul Deva are de acum înainte un centru istoric la standarde urbanistice moderne”
„Astăzi, a avut loc recepția la finalizarea lucrărilor. Știu că a fost o perioadă foarte complicată, multă lume a fost nemulțumită pe parcursul derulării lucrărilor, cum este și firesc. E clar că atunci când ai obiective de investiții care privesc infrastructura, când schimbi din temelii tot ceea ce înseamnă centrul istoric, produci și deranj. Toate cablurile au fost îngropate. S-a schimbat total fața acestei zone emblematice pentru municipiul Deva. A crescut suprafața de zonă verde, deși erau multe discuții înainte că vor fi numai betoane, iată că nu este așa. Sunt foarte mulțumit de lucrare și vreau să mulțumesc întregii echipe și colegilor din primărie, care s-au implicat exemplar, constructorului, proiectanților, tuturor celor care am fost parteneri în acest proiect. A ieșit o lucrare de calitate și sunt convins că toți cei care vin în această zonă și mă refer nu numai la deveni, ci la cei din județul Hunedoara sau din alte orașe, se vor bucura de modul în care am reușit să transformăm centrul istoric. Toate obiectivele de investiții pe care le generăm de acum încolo, unele sunt în implementare, altele vor începe în acest an – 2023, toate vor merge pe același principiu, toate cablurile îngropate, rețele noi, în așa fel încât Deva să arate ca un oraș cu adevărat european. Municipiul Deva are de acum înainte un centru istoric la standarde urbanistice moderne, în concordanţă cu cerinţele de dezvoltare specifice centrelor istorice ale oraşelor din Ardeal”, a declarat Nicolae- Florin Oancea, primarul municipiului Deva.
Perioada de garanție pentru acest obiectiv de investiții este de cinci ani de la recepția la terminarea lucrărilor.
