Connect with us
Data: 11/11/2024
.

Actualitate

FOTO| Centrul istoric al Devei are o nouă înfățișare. Lucrările de reabilitare au fost finalizate

Publicat

pe

Centrul istoric al municipiului Deva are o nouă înfățișare. Lucrările de reabilitare a zonei de promenadă s-au încheiat, iar recepția finală a proiectului a avut loc astăzi, 5 mai. Peste 5,3 milioane de euro, bani europeni, au fost investiți pentru modernizarea acestei zone din „inima” orașului.

Începute în vara lui 2021, lucrările de amenajare a centrului istoric din municipiul Deva au fost finalizate. Recepția la terminarea lucrărilor a fost făcută, astăzi, în prezența reprezentanților administrației publice locale și ai constructorului. Investiția, realizată cu fonduri europene, se ridică la peste 26,1 milioane de lei, adică mai mult de 5,3 milioane de euro.

Zona cuprinsă între strada Avram Iancu și Bulevardul Iuliu Maniu, precum și Piața Unirii până la strada Lucian Blaga a fost pavată cu piatră naturală. S-au amenajat zone verzi cu sistem de irigare, rigole pentru colectarea apelor pluviale, sistem de iluminat public modern și eficient. Cablurile aeriene (electrice, telefonie, internet etc.) au fost introduse în subteran. A fost amplasat mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, jardiniere), rasteluri pentru biciclete, cișmele. De asemenea, a fost instalat un sistem de reducere a circulaţiei în zonă (piloni telescopici pentru blocat/deblocat accesul auto) și un sistem inteligent de parcare. A fost accesibilizat, totodată, spațiul public pentru persoanele cu dizabilități și protecția acestora.

În Piaţa Unirii s-a redesenat zona verde din scuarul existent, acordându-se atenţie arborilor protejaţi.

Scuarul plantat în imediata vecinătate a Instituției Prefectului Județului Hunedoara a fost extins prin desființarea parcărilor.

Potrivit reprezentanților administrației publice locale, spațiul verde din zona centrului istoric a crescut cu un procent de peste 30 la sută.

Primarul Florin Oancea: „Municipiul Deva are de acum înainte un centru istoric la standarde urbanistice moderne”

Astăzi, a avut loc recepția la finalizarea lucrărilor. Știu că a fost o perioadă foarte complicată, multă lume a fost nemulțumită pe parcursul derulării lucrărilor, cum este și firesc. E clar că atunci când ai obiective de investiții care privesc infrastructura, când schimbi din temelii tot ceea ce înseamnă centrul istoric, produci și deranj. Toate cablurile au fost îngropate. S-a schimbat total fața acestei zone emblematice pentru municipiul Deva. A crescut suprafața de zonă verde, deși erau multe discuții înainte că vor fi numai betoane, iată că nu este așa. Sunt foarte mulțumit de lucrare și vreau să mulțumesc întregii echipe și colegilor din primărie, care s-au implicat exemplar, constructorului, proiectanților, tuturor celor care am fost parteneri în acest proiect. A ieșit o lucrare de calitate și sunt convins că toți cei care vin în această zonă și mă refer nu numai la deveni, ci la cei din județul Hunedoara sau din alte orașe, se vor bucura de modul în care am reușit să transformăm centrul istoric. Toate obiectivele de investiții pe care le generăm de acum încolo, unele sunt în implementare, altele vor începe în acest an – 2023, toate vor merge pe același principiu, toate cablurile îngropate, rețele noi, în așa fel încât Deva să arate ca un oraș cu adevărat european. Municipiul Deva are de acum înainte un centru istoric la standarde urbanistice moderne, în concordanţă cu cerinţele de dezvoltare specifice centrelor istorice ale oraşelor din Ardeal”, a declarat Nicolae- Florin Oancea, primarul municipiului Deva.

Perioada de garanție pentru acest obiectiv de investiții este de cinci ani de la recepția la terminarea lucrărilor.

Advertisement

Actualitate

Muzeul Satului, inaugurat la Petrila. Un nou punct de atracție culturală și turistică în Valea Jiului

Publicat

pe

Redactat de

Reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest au participat la inaugurarea Muzeului Satului momârlanilor din Petrila, un proiect de amploare realizat cu fonduri europene, menit să aducă în prim-plan tradițiile și obiceiurile vechii comunități a momârlanilor din Valea Jiului.

Satul-muzeu, situat la poalele Munților Parâng și Șureanu, include peste 20 de case tradiționale și o biserică din lemn cu o arhitectură specifică, amplasată în centrul satului.

Cu o suprafață de aproape trei hectare, satul a fost gândit ca o replică fidelă a așezărilor tradiționale ale momârlanilor, cu gospodării simple, realizate din lemn, reflectând modul de viață autentic al acestei comunități.

Evenimentul de inaugurare a inclus un târg cu produse locale, oferind vizitatorilor ocazia de a se bucura de preparate și suveniruri tradiționale, promovând astfel producătorii locali.

„Mă bucură mult să văd realizat acest muzeu și îmi doresc ca el să devină un punct de atracție, să îi treacă pragul cât mai mulți vizitatori – să promovăm potențialul turistic extraordinar al zonei, păstrând totodată vie istoria momârlanilor și obiceiurile locului. Este o investiție complexă pe care o finanțăm la Petrila, care cuprinde de la realizarea acestui muzeu al satului, la modernizări de școli, grădinițe și parcuri, realizarea de locuințe sociale și alte lucrări ample de infrastructură care au ca scop asigurarea unor condiții de viață mai bune pentru oamenii de aici, precum și promovarea patrimoniului local și a turismului în zonă. Sunt proiecte care au început prin Programul Operațional Regional și pe care le vom continua prin Programul Regional Vest, cu finanțare europeană”, a declarat Sorin Maxim, director general ADR Vest.

Acest proiect, implementat de Primăria orașului Petrila, va integra satul-muzeu în circuitul turistic al regiunii, fiind un loc deschis organizării de evenimente și târguri dedicate meșteșugarilor și producătorilor locali.

Advertisement

Prin valorificarea moștenirii culturale și susținerea economiei locale, satul-muzeu al momârlanilor promite să devină un important pol de atracție turistică, atrăgând atât vizitatori români, cât și internaționali, dornici să descopere farmecul și autenticitatea tradițiilor din Valea Jiului.

FOTO: FACEBOOK AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST-ADR VEST

Citeste mai mult ...

Actualitate

Pași pentru proiectul „Construire parc fotovoltaic Localitatea Călan, județul Hunedoara”

Publicat

pe

Redactat de

Primarul orașului Călan, Adrian Filip Iovănesc, a anunțat că proiectul „Construire parc fotovoltaic Localitatea Călan, județul Hunedoara” a fost acceptat la finanțare.

Investiția prevede instalarea unei centrale electrice fotovoltaice cu o putere de 0.40 MW, care va contribui semnificativ la reducerea costurilor cu energia electrică pentru comunitatea locală.

Potrivit primarului, această soluție verde va duce la economii considerabile pentru orașul Călan, estimându-se o scădere de aproximativ 50% a cheltuielilor pentru energia consumată. Proiectul face parte din strategia administrației locale de a promova sursele de energie regenerabilă și de a sprijini dezvoltarea sustenabilă a orașului.

”A fost acceptat la finanțare proiectul “Construire parc fotovoltaic Localitatea Călan, județul Hunedoara”. Puterea instalată a centralei electrice fotovoltaice este de 0.40 MW. Costurile cu energia consumată de orașului Călan vor scădea cu aproximativ 50% prin această investiție”, a anunțat Adrian Filip Iovănesc primarul orașului Călan.

Parcul fotovoltaic reprezintă un pas important în direcția modernizării infrastructurii energetice a orașului și în atingerea obiectivelor de sustenabilitate pe termen lung.

FOTO: FACEBOOK IOVĂNESC ADRIAN FILIP

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Se închide circulația pe Transalpina din cauza condițiilor meteo nefavorabile

Publicat

pe

Redactat de

Compania Națională de Administrare a Drumurilor (CNADNR) anunță că, începând de luni, 11 noiembrie 2024, circulația rutieră pe Transalpina (DN 67C) va fi închisă pe tronsonul cuprins între km 34+800 (Rânca) și km 79+200 (Curpăt), din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Decizia a fost luată în urma evaluării riscurilor generate de condițiile meteorologice de iarnă, care includ viscol și ninsori, ce pot afecta siguranța traficului. În această perioadă, autoritățile recomandă șoferilor să evite deplasările pe acest sector de drum și să utilizeze alternativele de trafic recomandate.

Transalpina, cunoscută și sub denumirea de „Drumul Regelui”, este una dintre cele mai înalte și spectaculoase artere montane din România, dar în sezonul rece, drumurile montane devin periculoase din cauza condițiilor meteo extreme. CNADNR va monitoriza constant situația și va informa publicul cu privire la orice modificare a stării drumurilor.

Șoferii sunt sfătuiți să se informeze din timp asupra stării vremii și a drumurilor, pentru a evita orice incidente pe traseele montane.

FOTO: Arhivă

Citeste mai mult ...

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate