Centrul istoric al municipiului Deva, reabilitat pe fonduri europene, prinde tot mai mult contur. Zona și-a schimbat deja înfățișarea. A fost montat pavaj nou acolo unde circulația auto este permisă ocazional și dale din andezit pe trotuare. A apărut și mobilier stradal, iar lucrările înaintează.
Potrivit primarului municipiului Deva, Florin Oancea, lucrările la amenajarea zonei pietonale a centrului istoric avansează în ritm susținut. “A fost montat pavajul din porfir pe zona cu circulație auto ocazională (ambulanță, pompieri etc.), au fost montate dalele de andezit pe trotuare, au fost instalate bănci, coșuri de gunoi stradale, a fost montată instalația de iluminat (cablurile aeriene au fost coborâte în subteran). A fost turnat covorul asfaltic în zona Casina-Minvest și s-au amenajat locurile de parcare și a fost finalizat sensul giratoriu din zona Colegiului Național Pedagogic ,,Regina Maria”.
O investiție în valoare de 4,7 milioane de euro
Edilul șef al reședinței de județ a mai spus că, operatorii de telefonie mobilă/internet/televiziune au demarat lucrările de coborâre a cablurilor aeriene în subteran a rețelelor de pe arealul proiectului.
“A început și amplasarea stâlpilor mici ficși pentru blocarea acccesului auto în zona pietonală a centrului istoric și dirijarea traficului către Parcarea Publică din Piața Unirii, nr. 8. De asemenea, a început și instalarea unui sistem de reducere a circulaţiei în zonă (piloni telescopici pentru blocat/deblocat accesul auto). Constructorul lucrează la amenajarea zonelor verzi cu sistem de irigare și la alte dotări din Centrul Istoric cuprinse în proiect. Este o investiție pe fonduri europene, în valoare de aproape 4,7 milioane de euro”, a declarat Florin Oancea, primarul municipiului Deva.
Reamintim faptul că, proiectul de amenajare a centrului istoric al Devei prevede ca spațiul cuprins între strada Avram Iancu și Bulevardul Iuliu Maniu, precum și Piața Unirii până la strada Lucian Blaga să fie pavat cu piatră naturală, să aibă amenajate zone verzi cu sistem de irigare, rigole pentru colectarea apelor pluviale, sistem de iluminat pietonal. De asemenea, proiectul mai prevede și amplasarea de mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, jardiniere etc.) și instalarea unui sistem de reducere a circulaţiei în zonă (prin montarea de piloni telescopici pentru blocat/deblocat accesul auto).
Valoarea totală a contractului de finanțare este 21.875.241,80 lei cu TVA (echivalent a aproape 4,5 milioane de euro) – fonduri europene, cu o cofinanțare de 2 la sută din bugetul general al municipiului Deva.