Connect with us
Data: 18/07/2025
.

Actualitate

FOTO| Cu bicicletele din Tenerife până la Deva. Povestea unei familii curajoase care a traversat Europa pe două roți

Publicat

pe

 

O familie a avut parte de o călătorie impresionantă: a venit din Tenerife până la Deva, pe biciclete. Cristina, Ciprian și fiul lor, de 12 ani, Levi, au plecat în urmă cu două luni și un pic, din sudul Spaniei, dintr-un port din Cádiz. După aproximativ 3.100 de kilometri străbătuți numai pe două roți, în 62 de zile, traversând mai multe țări, au ajuns acasă, la Deva. Au fost întâmpinați în centrul istoric al orașului cu aplauze, multe zâmbete, îmbrățișări și felicitări. Primarul Lucian Ioan Rus a venit să le strângă mâinile celor trei bicicliști curajoși și să-i felicite personal pentru curajul și determinarea lor.

 

Cristina, Ciprian și Levi nu sunt sportivi de performanță, nici aventurieri de meserie, ci o familie obișnuită care a ales să iasă din rutină și „să trăiască mai prezent, mai curajos și mai aproape unii de alții”. Povestea lor a început în Tenerife și este una despre curaj – o lecție despre voință.
Pe 12 mai 2025, au coborât din feribot, în Cádiz, regiunea Andaluzia, cu bicicletele pregătite – impecabile, cu bagajele atent împachetate și cu inimile pline de entuziasm. Au pornit la drum cu gândul că unele lucruri trebuie făcute, chiar dacă nu ești sigur că poți.

Suntem doi oameni normali, eu 47 ani, Cristina 44 ani, și un băiat de 12 ani care ne ține ritmul, sau noi pe al lui. Nu suntem sportivi de performanță, nici influenceri de lifestyle. Suntem doar o familie care a decis că, la un moment dat, în viață e mai important să încerci decât să știi sigur dacă vei reuși”, a povestit Ciprian, alături de soția lui, Cristina, și de fiul lor, Levi.

Advertisement

 

Două luni, șase roți, trei inimi

 

Totul a început cu o întrebare: “Dacă nu acum, atunci când?”. „Două luni, șase roți, trei inimi. În grafic. În viață. În poveste. Nu suntem o familie „altfel”, suntem exact ca voi, ca restul. Doar că într-o zi ne-am întrebat: „Dacă nu acum, atunci când? Și am pornit”. Din Tenerife până în România, cu bicicletele – într-o aventură pe care o vor ține minte toată viața.

 

Drumul nu a fost ușor, fiind marcat de peisaje spectaculoase, provocări multe și neașteptate, momente imprevizibile. Au pedalat zile la rând, prin soare, ploi, vânt, furtuni. Prin orașe mari sau mai mici, pline de istorie, prin sate, pe poduri, pe lângă ape, câmpii întinse, dealuri abrupte, înfruntând urcușuri, noroi, nisip și caniculă. Dar nimic nu i-a oprit. Au dormit în campinguri, au întâlnit oameni faini, primitori, și chiar… un cameleon viu, pe peretele unui restaurant.

 

Advertisement


Din Campohermoso până în Águilas – Spania, au trecut prin toate stările posibile. Un șarpe viu le-a tăiat calea, au urcat mult, au coborât, iar soarele nu i-a iertat deloc. Pe drum, au fost nevoiți să își reorganizeze bagajele și să mai renunțe la o parte dintre lucruri, bicicletele lor fiind foarte grele. „La începutul călătoriei, am împachetat foarte mult. Bicicletele noastre, ale părinților, au avut cam 50 de kilograme, erau greu să le ridicăm”, a povestit Cristina.


În medie, au parcurs cam 80 de kilometri pe zi, pedalând atât cât i-au ținut picioarele, după cum au mărturisit chiar ei. După ce au lăsat în urmă Peninsula Iberică, au traversat Franța, Elveția, Germania, Austria, Ungaria. Au trecut pe lângă atâtea râuri: Ebru, Sena, Doubs, Rin… A urmat Dunărea și, apoi, Mureșul.

Levi – „motorașul” echipei

Deși are doar 12 ani, fiul lor, Levi, a fost „motorașul” echipei. A pedalat cot la cot cu părinții săi. „Motorașul nostru constant, fără plângeri, fără scuze. Iar noi… am ținut pasul cum am știut mai bine, cu multă voința”, au mărturisit părinții lui, Ciprian și Cristina.

 

Călătoria impresionantă nu a fost lipsită de incidente, iar cel mai greu moment a fost atunci când fiul lor, Levi, s-a lovit în urma unei întâmplări care le-a dat mari emoții. O cordelină, cu care era prinsă pe bicicletă mingea de baschet a băiatului, s-a desprins din bagaj și i-a ricoșat în ochiul stâng. A fost momentul în care părinții au simțit că le „fuge pământul de sub picioare”. “A fost pentru prima oară în această călătorie când ne-a stat inima în loc”, au mărturisit ei. Din fericire, Levi și-a revenit rapid.

Din nou, în șa, cu destinația Deva

Foto: Vagabonzi cu obiective/Facebook

Pe măsură ce se apropiau de România, în ultimele zile, oboseala s-a simțit mai intens. În Austria, peisajele le-au fost mai familiare, dar căldura i-a luat prin surprindere. “Nici în Andaluzia n-a fost atât de cald. 34 de grade”, au mai povestit ei.

Și în Ungaria, au prins zile toride, care i-au pus la colț. Nu de tot, dar suficient cât să le mai taie din elan si să nu mai aibă uneori chef de vorbit, să pedaleze în tăcere, fiecare cu gândurile lui, în șa.
Lanțul Cristinei s-a stricat de două ori, a povestit Ciprian, care, prima oară, a improvizat ceva pe marginea drumului, doar ca să ajungă în Bratislava. Apoi, s-a rup din nou, iar în ziua următoare, au avut parte de o altă provocare. Au colindat Bratislava de dimineață să găsească un service pentru bicicletă. Au găsit, dar cu greu și cu frustrare. Abia pe la prânz au reușit să plece și i-a prins una dintre cele mai ploioase și friguroase zile din toată călătoria lor. Între Bratislava și Győr, a plouat aproape non – stop.

Advertisement

“Final” de drum. Întâmpinați cu aplauze, la Deva

După două luni de mers pe drum, “cu peste 3.000 de kilometri în coapse, cu lanțuri stricate, șapte pene, un ghidon rupt, căzături, lovituri, haine ude”, seri încheiate istoviți, dar cu multe povești de adus aminte, au ajuns în România.

La sosirea în Deva, în centrul istoric al orașului, Cristina, Ciprian și Levi au fost întâmpinați cu multă căldură, în aplauzele prietenilor lor de la „O bicicletă pe zi”, care de mai mulți ani promovează mersul pe două roți. Lor li s-au alăturat și alți oameni care i-au așteptat și au venit să-i felicite pe cei trei, printre care și primarul municipiului Deva, Lucian Ioan Rus. „Sunteți un exemplu pentru noi toți. Mă bucur că v-am cunoscut. Vă felicit din tot sufletul!”, le-a spus primarul Lucian Ioan Rus.

 

 

Advertisement

Cu bicicletele „în cui”. Momentan

Cristina, Ciprian și Levi au pus bicicletele „în cui”. Temporar. Doar cât să pregătească autorulota pentru următoarea etapă – din România înapoi spre Tenerife. Un alt drum, cu altfel de provocări, dar cu aceeași inimă deschisă.


„Adevărata anduranță nu e în mușchi, e în minte, în decizia zilnică de a continua”

“Când ne uităm în urmă, ni se pare aproape ireal ce am reușit. Nu pentru că am făcut ceva imposibil, ci pentru că am dovedit (mai ales nouă) că se poate. Se poate să pleci dintr-un colț al Europei și să ajungi în altul cu forța propriei voințe. Se poate să călătorești în familie, folosindu-ți doar picioarele. Se poate să nu te lași când îți vine să te oprești. Se poate să te adaptezi, să schimbi traseul, să nu te frustrezi, ci să spui: „Asta e, aici ne învățăm lecțiile”. Se poate să-ți păstrezi bucuria chiar și când planurile se strică. Adevărata anduranță nu e în mușchi, e în minte, în decizia zilnică de a continua. Adevărata consecvență nu e rigidă, e flexibilă, dar determinată. Adevărata adaptare nu e despre compromis, ci despre evoluție”, au mărturisit Ciprian, Cristina și Levi.

Povestea lor – din Tenerife până în România pe biciclete, poate fi urmărită într-un jurnal online de călătorie, pe care l-au actualizat constant pe parcursul drumului, pe pagina lor de Facebook – Vagabonzi cu obiective.

 

Advertisement

Actualitate

Ce spune stilul tău de poker despre tine

Publicat

pe

Redactat de

Jucătorii de poker sunt împărțiți în mai multe categorii. Au stiluri diferite, iar unii sunt mai agresivi, dar cumpătați, alții sunt mega-agresivi, unii preferă să fie mai pragmatici, alții sunt mai neglijenți, în timp ce alții joacă haotic. Aceste stiluri spun multeși despre personalitatea lor în afara meselor de poker.

Principalele categorii de jucători de poker:

Tight-Aggressive (TAG)
Loose-Aggressive
Tight-Passive
Loose-Passive
Fish

Cei mai mulți jucători de poker își doresc să facă parte din categoria Tight-Aggressive. Din punct de vedere statistic, acești jucători sunt cei care au șansele cele mai mari să aibă rezultate bune pe termen lung. Asta deoarece acești jucători își aleg cu atenție mâinile pe care le joacă, iar atunci când o fac sunt decisivi și agresivi, cu multe pariuri bine gândite.

Dacă faci parte din această categorie, ce poate spune despre tine ca om? În principiu, ești un om organizat, răbdător, cu atenție la detalii. Nu iei decizii impulsive, ci îți cântărești cu atenție riscurile. Disciplina și autocontrolul fac parte din rutina ta zilnică.

Loose-Aggressive

E destul de greu să joci poker împotriva unui om cu acest stil. Asta deoarece jucătorii din această categorie joacă foarte multe mâini, cel mai adesea într-un stil agresiv. Sunt greu de citit și te supun adesea la presiune. Jucătorii din această categorie își asumă constant riscuri.

Te regăsești în această descriere? Hai să vedem ce spune despre tine ca om. Ești un om care pune mare accent pe intuiție, iei decizii rapide, indiferent cât de mari ar fi riscurile. În general, oamenii de acest gen sunt energici și iubesc spiritul de competiție. Nu se tem să iasă din zona de confort și adoră să aibă o viață activă.

Tight-Passive

Este de dorit să fii Tight-Passive când joci poker? În principiu, nu prea ai motive să faci parte din această categorie, deoarece riști să fii adesea victimele jucătorilor agresivi. În plus, pe măsură ce blind-urile cresc, nu mai poți să ții pasul cum trebuie.

Advertisement

Asta deoarece jucătorii din categoria Tight-Passivesunt extrem de selectivi cu mâinile jucate și nu adoptă un stil agresiv. Mizează doar când sunt 100% siguri că au șanse de câștig. De regulă, acești jucători preferă să joace poker online, pentru că pot deschide mai multe mese și prinde astfel mâini bune mai des.Strategia nu este însă tocmai profitabilă pe termen lung.

Există, însă, și acești jucători la mese, atât în cazinouri, cât și pe site-urile de poker. Cum pot fi descriși în viața de zi cu zi? Ei pot fi considerați oameni analitici, poate chiar introvertiți. Oameni care nu se aruncă în decizii cu capul înainte fără să le analizeze cu atenție înainte. Sunt calmi și precauți și nu le place să iasă în evidență.

Loose-Passive

Loose-Passive este, fără niciun dubiu, un stil de jucător pe care nu ți-l dorești. Explicația este simplă. Jucătorii de acest tip joacă multe mâini, însă fără să aibă agresivitate. Practic, jocul lor este banal și plictisitor. Nu se bazează pe probabilități, ci pe noroc și pe speranța că vor veni cărți bune. Dacă faci parte din această categorie, nu ar strica să încerci să îți ridici nivelul.

Cât despre personalitatea ta, se poate spune că ești o fire optimistă, încrezătoare, care evită conflictele cu orice preț. Te bazezi mult pe instinct și adesea poți fi luat prin surprindere. Pari un om empatic și cald, dar poate că ar trebui să fii mai ferm în anumite decizii.

Fish

O altă categorie din care nu îți dorești să faci parte. Fish este un termen prin care sunt descriși jucătorii care nu stăpânesc prea bine jocul de poker. Se bucură de acțiune, dar nu au o strategie, joacă haotic. Câteodată sunt agresivi, câteodată joacă pasiv. Cert este că vor să fie implicați în fiecare mână și pot fi pedepsiți cu ușurință, deși sunt destul de greu de citit și uneori pot avea cărți bune. În orice caz, dacă faci parte din această categorie, poate ar trebui să încerci să îți crești nivelul.

Ce poate spune despre tine? Că ești un om care adoră distracția, că ești pozitiv și că nu ții prea mult cont de riscuri. S-ar putea să ai o viață în care treci de la o stare la alta, ceea ce nu este întotdeauna un lucru bun. Pe de altă parte, îți place să ai cât mai multe pasiuni.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Adrenalină în centrul Devei. Campionatele Naționale de Super Slalom, Slalom Juniori și Vehicule Electrice, în acest weekend

Publicat

pe

Redactat de

 

O competiție plină de adrenalină va avea loc în acest weekend, la Deva. Este vorba depre Campionatele Naționale de Super Slalom, Slalom Juniori și Vehicule Electrice, desfășurate sâmbătă și duminică, pe 19 și 20 iulie.

Competiția automobilistică, desfășurată sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv (FRAS), este dedicată tinerilor pasionați de viteză și performanță.

„Deva devine circuit urban! Pe 19 și 20 iulie, Bulevardul Decebal se transformă într-un traseu plin de viteză, tehnică și adrenalină! Campionatele Naționale de Super Slalom, Slalom Juniori și Vehicule Electrice, cei mai buni piloți din România, de la copii de 8 ani la profesioniști cu mașini de competiție, vin să cucerească Deva în cadrul Deva Trophy! (…) Intrarea este liberă! Nu rata spectacolul! E motorsport pur, în inima Devei!”, au transmis organizatorii.

Evenimentul se desfășoară între orele 11:00 și 19:00, iar publicul va avea parte și de surprize: o tombolă cu premii atractive, printre care o tură în dreapta într-un bolid de peste 700 CP sau o bicicletă Devron.

Advertisement

Competiția este organizată de Asociația GT Auto Club Sportiv, în parteneriat cu Asociația Clubul Sportiv Auto-Karting Hunedoara, cu susținerea Primăriei Municipiului Deva.

Închideri de circulație

Pentru desfășurarea în siguranță a evenimentului, Primăria Municipiului Deva a anunțat că circulația rutieră va fi închisă/restricționată pe Bulevardul Decebal, tronsonul de drum cuprins între intersecția cu Bulevardul Iuliu Maniu și intersecția cu Bulevardul Mihail Kogălniceanu, de vineri, 18 iulie 2025, ora 18:00, până duminică, 20 iulie 2025, ora 22:00.

Pe durata evenimentului, locuitorii și participanții la trafic sunt rugați să nu parcheze autovehicule pe traseul competiției, reducă traficul pietonal și rutier în zonă, evite prezența animalelor pe traseu, să respecte indicațiile polițiștilor rutieri și ale comisarilor de cursă și să circule cu prudență în intervalele și zonele menționate, pentru siguranța tuturor

Primăria Municipiului Deva și organizatorii le mulțumesc anticipat tuturor cetățenilor pentru înțelegere și sprijin, și îi încurajează să folosească rute alternative și să manifeste vigilență sporită în trafic.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Adrian Ahrițculesei, invitat special la „Întâlnirile Altfel” din Petrila – o lecție despre curaj, anduranță și legătura cu rădăcinile

Publicat

pe

Redactat de

Astăzi, de la ora 17:00, Sala Pompadou din incinta fostei exploatări miniere din Petrila se transformă într-un spațiu de dialog autentic și inspirație, odată cu desfășurarea celei de-a treia ediții a proiectului „Întâlnirile Altfel”. Invitatul special al acestei ediții este Adrian Ahrițculesei, alpinist de anduranță originar din Petroșani și primul român care a finalizat circuitul Volcanic Seven Summits, cucerind cel mai înalt vulcan de pe fiecare continent.

Evenimentul, organizat de Consiliul Județean Hunedoara, prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, în parteneriat cu altfeldelocuri.ro, propune o întâlnire cu una dintre cele mai marcante figuri ale alpinismului românesc contemporan. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

De la vârfurile lumii, înapoi acasă

După o nouă expediție în Alaska, unde a încercat să urce pe vârful Denali – cel mai înalt din America de Nord – Adrian Ahrițculesei revine în Valea Jiului pentru a împărtăși publicului povești despre curaj, limite umane, perseverență și legătura profundă cu locurile natale. Chiar dacă vremea i-a împiedicat atingerea vârfului Denali, sportivul a ajuns până în a treia tabără de aclimatizare, demonstrând încă o dată determinarea sa în fața celor mai dure provocări.

„Va fi o întâlnire cu omul care a văzut lumea de pe cele mai înalte vârfuri și s-a întors să ne povestească și nouă aventurile sale”, transmit organizatorii.

„Întâlnirile Altfel” – un proiect care dă viață locurilor și comunităților

Advertisement

Găzduită în fosta mină reconvertită în Exploatarea Culturală Petrila, inițiată de artistul Ion Barbu, ediția din 18 iulie continuă misiunea proiectului de a transforma spațiile simbolice ale Văii Jiului în locuri vii de dialog, inspirație și reconectare cu identitatea locală.

FOPTO: FACEBOOK CENTRUL DE CULTURĂ ȘI ARTĂ AL JUDEȚULUI HUNEDOARA

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate