Noua telecabină, care va transporta turiști până între zidurile fortăreței medievale ce străjuiește orașul, a fost adusă la poalele Cetății Devei și montată pe șine. Este vorba despre un ascensor modern, cu o capacitate dublă față de cel vechi. În momentul de față, se lucrează la stația de urcare și la cea de sosire. Se preconizează că, lucrările vor fi finalizate în primăvara acestui an.
Noul ascensor care va facilita accesul între zidurile Cetății din Deva are o capacitate de 30 de locuri, dublu față de telecabina cea veche. Investiția cuprinde și modernizarea instalației de transport înclinat, a sistemelor de comandă și siguranța funcțională a acestora, modernizarea celor două stații între care circulă telecabina, amenajarea și refuncționalizarea zonei de așteptare în zona pietonală de la poalele Dealului Cetății, redimensionarea camerelor tehnice în cele două stații (plecare, sosire) pentru noile fluxuri de turiști, modernizarea grupurilor sanitare, adaptarea rampelor pentru persoanele cu deficiențe neuromotorii la standardele și normativele în vigoare.
Irinel Faur, director SPIGM: „Sperăm ca, până în primăvara acestui an, să fie funcțională”
„Telecabina nouă a sosit. Este la poalele Cetății Devei. Este pusă pe șină. În momentul de față, se lucrează la stația de urcare în telecabină și la stația de sosire. Sperăm că, până în primăvara acestui an, noua telecabină să fie funcțională și să ne bucurăm cu toții de ea. Este o telecabină modernă, dublă ca și număr de persoane, o telecabină cu aer condiționat, o telecabină pentru anul 2022, și eu cred că lumea va fi încântată”, a declarat, la ServusHD TV, Irinel Faur, directorul Serviciului Public de Întreținere și Gospodărire Municipală (SPIGM) Deva.
Această investiție face parte din strategia de dezvoltare a municipiului Deva în ceea ce privește promovarea, dezvoltarea și valorificarea patrimoniului natural și cultural, precum și dezvoltarea activităților economice din domeniul turismului. Valoarea investiției este de peste 15 milioane de lei.
Vechea telecabină, care deservea înainte Cetatea Devei, a fost pusă în funcțiune în anul 2005 și avea o capacitate de doar 16 locuri. Instalația și echipamentele erau depășite din punct de vedere al sistemelor funcționale, iar telecabina nu mai făcea față afluxului mare de turiști, motiv pentru care conducerea municipalității devene a luat decizia de a o înlocui cu alta nouă, modernă.
Continuă lucrările la Incinta I a Cetății
În pararel, continuă lucrările de reabilitare la Incinta I a Cetății Devei, cea care cuprinde partea din vârful dealului pe care este amplasat monumentul istoric și singura zonă închisă publicului, de mai mulți ani, din cauza stării de degradare a zidurilor. Situația se va schimba în urma lucrărilor de reabilitare, care vor trebui finalizate până la sfârșitul anului 2023.
„Intervențiile la Incinta I a Cetății Devei, în cadrul proiectului pe fonduri europene, în valoare de cinci milioane de euro, continuă. Se lucrează, însă, fiind vorba despre o lucrare mai complexă, termenul de finalizare este mai îndelungat. Dar, eu sper că, în maximum doi ani, ne vom putea bucura și de Incinta I, de o cetate cu viață”, a mai spus Irinel Faur, diretorul SPIGM Deva.